Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV-antenna kábelezés
 
Témaindító: MyCroft, idő: Aug 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 11
(#) VJ72 válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Szia!
A szolgáltató 1-2 vételi pontra elegendő jelszintet biztosít ami 70-80 dB/uV szokott lenni.
A 8-as osztó 15dB-t csillapít, az átmenős fali aljzat 10dB-t plusz a kábelek. Ezért ezt a veszteséget az osztó előtt egy kábeltévére alkalmas minimum 25dB-es erősítésű nem árt ha TILT szabályzós erősítővel tudod csak kompenzálni.
A fali-aljzatok is hibásan lettek kiválasztva mert 4dB-es végpontiakat kellet volna beépíteni.
Azért nem jön minden csatorna mert a hálózat frekvenciában a magasabbakat jobban csillapítja, plusz még a szolgáltatónál is vannak jelszint különbségek.
Amíg nincs erősító addig F-toldóval kihagyva az osztót összekötöd a vételi ponttal a bejövő koaxot.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2021
(#) pucuka válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
A fali csatlakozó, amit vásároltál nem tudom milyen pontosan, de biztos nem jó. Olyanra lett volna szükséged, amiben F csatlakozó van, vagy 3 (2 DIN + 1 F) vagy csak önmagában az F csatlakozó, végelzáró nélküli típus.
A 8 -as elosztónak elég nagy, 11 - 16 dB körüli csillapítása van, ezért lehetséges, hogy ez elé egy viszonylag kis (6 - 10 dB) erősítésre lesz szükség. Ehhez viszont már műszer kellene.
Az sem ártana, hogy az éppen nem használt fali csatlakozóba 75 Ω -os lezárást tenni, bár lehet, hogy az a 26 dB keresztcsillapítás elegendő lenne.
Mondjuk, innen kellett volna válogatni hálózati elemeket.
Egyébként nálunk is az UPC szerelője szétbarmolta a jó falicsatlakozót, az volt a baj, hogy a nejem volt az átvevő, én biztos letörtem volna a kezét. Az írásbeli reklamációra azt válaszolták, hogy csak a saját oktatásuknak megfelelően szerelhetik a megbízott szerelőik. Gondolom van benne ráció, mert általános esetben (ahogy nálad is) a villanyszerelők nem a megfelelő csatlakozót szerelik, megfelelő szaktudás hiányában.
(#) Tom-ee válasza pucuka hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Idézet:
„A fali csatlakozó, amit vásároltál nem tudom milyen pontosan, de biztos nem jó. Olyanra lett volna szükséged, amiben F csatlakozó van, vagy 3 (2 DIN + 1 F) vagy csak önmagában az F csatlakozó, végelzáró nélküli típus”


Sajnos nem én választottam. Lehet, hogy ugyanannyit értettem volna hozzá, mint a villanyszerelők, de én valószínűleg kérdeztem volna...

Idézet:
„A 8 -as elosztónak elég nagy, 11 - 16 dB körüli csillapítása van...”


11 dB, ha hihetünk a feliratnak. Egyébként Teletronik-os, ezek szerint nem nagy mellényúlás. (az kicsit zavart, hogy a szerelő 4-ese 5-1218 MHz-es az enyém "csak" 5-1000 MHz-es, bízom benne, hogy az a felső tartomány már nem jelent problémát)

Idézet:
„Az sem ártana, hogy az éppen nem használt fali csatlakozóba 75 Ω -os lezárást tenni, bár lehet, hogy az a 26 dB keresztcsillapítás elegendő lenne.”


Igen, az előzőek alapján is az jött le, hogy vagy kell, vagy nem. Szerinted megérné? (pár száz forint ha jól láttam) A 26 dB-es részt nem értem.

Idézet:
„...én biztos letörtem volna a kezét.”


Néztem egyfajtaképpen én is, hogy mit csinál, de a végére értem oda.

Idézet:
„Az írásbeli reklamációra azt válaszolták, hogy csak a saját oktatásuknak megfelelően szerelhetik a megbízott szerelőik. Gondolom van benne ráció, mert általános esetben (ahogy nálad is) a villanyszerelők nem a megfelelő csatlakozót szerelik, megfelelő szaktudás hiányában.”


Valahol volt egy ilyen sejtésem. Tulajdonképpen a feladatot megoldotta, hiszen ment minden, és a hozzáállásából arra következtettem, hogy nem is fog nekiállni kiszámolgatni, hogy hova mit kellene tenni hogy jó legyen, ideje sincs rá nyilván. Ezért is fordultam ide, mert tudom hogy minden témára lesz valaki, aki már csinált ilyet, van tapasztalata, ki tudja számolni, stb.
(#) VJ72 válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Ide fölösleges F-csatlakozós fali aljzat, az műholdas rendszer kiépítéséhez való, van benne egy diplexer amire itt nincs szükség, 4dB-es végponti alj kellet volna de most már mindegy.

Erősítő az osztó elé beépítve. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2021
(#) fecameca válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Idézet:
„az árnyékolásnak érintkeznie kell a fém "zsanérral"?”
Az árnyékolásnak mindenhol mindvégig egyben kell lennie, még akkor is, ha az csak egy alu fólia, pár vezető szállal bebiztosítva. Úgy kell blankolni, hogy abból maradjon annyi, ami a külső köpenyre visszahajtva leszorítható, vagy a csatlakotó típusa szerint beköthető maradjon. A többi kérdésre azt hiszem a többiek válaszoltak.
(#) Tom-ee válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Közben kísérleteztem:

1.: tv és stop box átcincálása másik aljzathoz, minden más változatlan.
Eredmény: ugyanúgy vannak hibás csatornák

2.: 1-es opcióval azonos, csak az osztóból kitekertem az átszerelt aljzat másik végén lévő csatit (kivettem a rendszerből)
Eredmény: ugyanaz

3.: a 8-as osztóból kivettem minden más csatit is, csak az maradt bent, amelyikbe épp be volt dugva a tv (és nem az átszerelt)
Eredmény: ugyanaz

4.: visszatettem a szerelő 4-es osztóját
Eredmény: bejött olyan csatorna, ami az előzőekben be sem jött, de akadnak szétesések (van, amikor egész élvezhető, van amikor teljesen szétzuhan, de nem tök fekete a kép, mint eddig)

5.: ugyanaz, mint a 4-esnél, csak visszahoztam mindent az átszerelt aljzathoz
Eredmény: ugyanaz, mint a 4-es pontnál

Ebből én arra következtetek, hogy:

- az átszerelés maga nem okoz különösebb romlást
- az osztó és az aljzatok együttesen nem megfelelően vannak kiválasztva,"összehangolva"

Tulajdonképpen szerintem pucuka mindenben jót írt és még majdnem értem is.
VJ72 is ugyanerre jutott az előzőekben:

Idézet:
„A szolgáltató 1-2 vételi pontra elegendő jelszintet biztosít...”


Ilyet hallottam már én is. Akkor amit elkezdtem, az nem is nagyon megvalósítható?
(#) Tom-ee válasza fecameca hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Idézet:
„A többi kérdésre azt hiszem a többiek válaszoltak.”


Folyamatban van.

Idézet:
„Úgy kell blankolni, hogy abból maradjon annyi, ami a külső köpenyre visszahajtva leszorítható, vagy a csatlakotó típusa szerint beköthető maradjon.”


Ezek szerint a korábban írt, ráhajtható "zsanérral" biztonsággal érintkeznie kell. És ezek szerint a villanyszerelők valószínűleg nem jól szerelték fel, legalábbis egy helyen biztosan. Ezt ellenőrizni fogom minden helyen. Köszönöm!
(#) Tom-ee válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Ez a kísérletezés kicsit módosult. Mondván, hogy a 4-es jobb eredményt hozott, azt hagytam bent és csak az a kimenet volt rádugva, ahol a tv is van, de bár bejött olyan csatorna, ami eddig nem, jó pár meg elment azok közül amelyikek eddig jók voltak. Most jobb megoldásnak tűnik az, hogy visszatettem a 8-as osztót és minden kimenetét bedugtam, amit tudtam. Kevesebb a hibás csatorna. Persze ez csak ideiglenes megoldás, remélem...
(#) pucuka válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
A fali csatlakozónál igen fontos a reflexió mentes csatlakozás, mert erre a digitális adás meglehetősen kényes. Nagyon fontos a csatlakozók precíz szerelése. Ennek a leg üzembiztosabb módja a kábelre szerelhető krimpelős F csatlakozó erre a célra kialakított krimpelő szerszámmal szerelve. Egy ilyen szerszám azért nem egy átlagos háztartás tartozéka.
Az, hogy a kábel TV milyen frekvencia sávban működik, azt sajnos pontosan nem tudom, erre nézve semmilyen információt nem találtam. (elég régen nem foglalkoztam ilyesmivel)
A kábeltévé eredetileg a földfelszíni sugárzású TV műsor frekvencia sávját használta, ez 40 - 860 MHz sávot takarja, a 900 - 1250 MHz között a műholdas TV lekevert frekvencia sávja (beltéri egységek számára) volt használva. Remélhetően ma is így van, de biztosan nem tudom.
Ha ez így van, akkor a frekvencia sávval nincs gond. A mai földfelszíni TV sugárzás a 470 - 690 MHz sávban történik, mai tudásom szerint a kábel TV hálózatba is így kerül. Az a néhány multiplex csatorna nem indokolja a magasabb frekvenciák használatát.
Az adatlapon látható csillapítások:
Insertion loss: beiktatási csillapítás, bemenet kimenet között, az a bizonyos 11 dB (+kábel csillapitás a fali csatlakozóig, ha így működik akár az egyik csatorna is akkor elbírja a bemenő szint)
Return loss: ütközési csillapítás, magyarul az illesztés hibája, a 26 dB az 20 szoros, ha ennyi, vagy ennél nagyobb, akkor jó.
Mutual loss: két kimenet közötti csillapítás, az elválasztás mértéke. szintén, ha 26 dB -nél nagyobb, akkor jó. (ennek értékétől függ, hogy kell-e lezárás a nemhasznált kimenetekre)
Ennek megfelelően ártani nem használ.
(#) pucuka válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
A kábelhálózat egészében nagyon fontos a reflexió mentesség. Ha ilyen változásokat látsz, akkor szinte biztos van valahol hiba, főleg csatlakozóknál, esetleg kábelhibánál (behúzásnál megtört, deformálódott kábel) fordul elő.
Azt még megnézhetnéd, hogy a 4 -es elosztóval előkerült csatornák frekvenciában hol vannak, a csatornakeresés csíkján, (ha van olyan) a vége felé, vagy közben. Vagy abból is lehet némileg következtetni, hogy a hivatalos csatorna lista legmagasabb csatorna számai vesznek-e el.
Ezt már csak műszeres méréssel lehetne eldönteni, keress egy jó antenna szerelőt, ha fontos.
(#) Tom-ee válasza pucuka hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Ha jól értem ez és az előzőeket, akkor az a lényeg, hogy a 10 dB-es fali aljzatok biztosan nem jók, valamint nem jó az árnyékolás sem. (vagyis a szerelés, legalábbis találtam olyat, ahol nem volt jó)
Abban nem vagyok biztos, hogy a "legüzembiztosabb" megoldás kivitelezhető mindenhol, van (pl. az általam is szerelt helyen), ahol elég rövid kábelt hagytak és egyelőre nem is engedett az erőszaknak. (nem nagyon akart jönni a gégecsőből)
A 8-as osztó még akár jó is lehet, bár a szolgáltató által biztosított jelerősség valószínűleg nem teszi lehetővé ennyi vételi pont üzemeltetését. (erősítő nélkül legalábbis) De ez egyelőre nem is elvárás, stop box is csak egy van.
A Legrand oldalán némi szűrés után 3 aljzat maradt. Mindhárom 1 kimenetet tartalmaz, 2 végzáró (1,5 és 10 dB) és 1 átmenő. 4 dB-es nincs. Itt a minél alacsonyabb lenne a jobb?
(#) Tom-ee válasza pucuka hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
A frekvenciák "megnézésére" én is gondoltam, csak ezen a boxon még nem igazodtam ki, új cucc. A tv-n meg csak az analóg csatornáknál nézegettem korábban, de megpróbálom kinyomozni, mert VJ72 is ezt mondta és van egy csatorna ami kifejezetten rossz ez az, ami be sem akar jönni. (TV4 egyébként, a többi legalább szétcsúszva, akadozva de megvolt, ez meg teljesen fekete kép, néha 1-1 színes kocka megjelent, meg 1-2 földön túli hang és kifújt )
(#) pucuka válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Ez az átmenő, meg végelzáró megnevezések, a régi felfűzött kábel TV hálózat elemeire vonatkoznak, de neked (nagyon helyesen) csillagpontos van. Ezesetben olyan átmenő fali csatlakozóra van szükséged, amibe bemegy a koax, és egy F csatlakozón ki is jön, nem csatlakozik sehova. Ezesetben a fali csatlakozóban jobb esetben egy F csatlakozó (mama), rosszabb esetben 1 F, és két DIN (TV, és rádió) csatlakozó van.
Az, hogy akár egy csatorna is vacakol, bizonytalan, azt jelzi, hogy kisebb nagyobb reflexió van.
A gégecső, nem volt jó ötlet, abba egyszerű, merev középső eres koax kihúzása behúzása, javítása igencsak nehézkes lesz.
(#) Tom-ee válasza pucuka hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Idézet:
„A gégecső, nem volt jó ötlet...”


Sajnos nem ez az egyetlen dolog, amivel nem vagyok elégedett... De ez az én gondom.

Az "F-csatlakozó" pontosan mit jelent? Rákerestem, mert sokat került szóba, de elég sokféle találat jött szembe. Tudnál egy képet mellékelni róla, pontosan melyikre gondolsz?
(#) pucuka válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 25, 2021 / 1
 
Tudod, az a recés csavaros.
Kommersz antenna, kábelhálózat általánosan használt olcsó csatlakozója. Fontos a mérete, mert többféle átmérőjű koax kábel létezik.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2021
(#) Tom-ee válasza pucuka hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
ja, azt hiszem értem. A szaki is ILYENNEL dugta össze. (mondjuk azt nem értettem, hogy miért rakott fel egy anyát, aztán egy ilyen toldót és végül egy, a toldóba illeszkedő kábelvéget, miért nem lehetett kihagyni a toldót, de mindegy, biztos oka volt)
(#) Tom-ee válasza pucuka hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Ezt találtam:
Bővebben: Link
A másik 2 a végzárós. A korábbi hozzászólásod alapján a paraméterei nem a legideálisabbak...
(#) fecameca válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Amit pucuka linkelt, jó kis oktató anyag. Nos, ha ilyen tekerős F -csatlakozót veszel, ahhoz nem kell speciális préselő krimpelő fogó. Mivel mérni nem tudsz, azt az állapotot veheted alapnak, amit a szerelő hagyott, azaz direktbe kötve. Valószínűleg rövidre lett vágva a kábel, ezért kellett beletoldani. Az 1 GHz feletti tartományt egészen biztos, hogy nem használják kábelen. Minálunk IPTV van, sima digitális nem létezik, az pedig kvázi internet, a box pedig egy lebutított számítógép. Egy kisebb erősítő az biztos nem ártana, ha ennyifelé akarsz osztani. Minálunk a 9 lakásos társasházban 40 dB - es erősítő volt a régi analóg rendszeren, pedig csak 7 felé volt osztva, meg volt néhány felfűzős konnektor valahol. Most a Telekom erősítője a szomszédban van, én nem láttam, de egész biztos valami komoly, és 2 irányba is dolgozik.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2021
(#) mikrodigit válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 25, 2021 / 1
 
A frekvenciákat meg lehet tudni a TV menüjéből a Jel minősége címszó alatt (legalábbis az én Panasonic TV-men). Ezeket néha cserélgetik, ill. területenként változhatnak.
A Bp. XIII. kerületi UPC/Vodafone esetén pl.:
26-60 MHz = internet felfelé (ez erős jel a routeredből, ezért ezt egy aluláteresztő szűrővel le szokták választani a TV felé, hogy azt ne zavarja. Ez egy kis toldó elemnek néz ki).
112-346 MHz = Digit és analóg TV-k (alsó szélén pl. RTL HD, ATV, Prime, stb.)
354-474 MHz = internet letöltés
479-722 MHz = analóg és digit TV-k (felső szélén pl. Viasat3 HD, Spiler2, ATV Spirit, stb.)
722-786 MHz = internet letöltés

Nem mindegy, milyen kábelt húztál a falba. A csillapítás és a frekvenciamenet miatt Olyat célszerű használni, amilyet a szolgáltató is. A vékony kábel nagy valószínűséggel nem jó, és ez a fal és a TV (settopbox) között is igaz!

A használaton kívüli kábeleket ne kösd be most a splitterbe (erre ráérsz akkor, amikor tényleg arra lesz szükség). Ez felesleges veszteséget és esetleg zavaró jelket okozhat. Ennek megfelelően nem kell 8-as elosztó, jobban jársz egy 2-3 vagy 4-essel (erősebb jel jut egy-egy kimenetre).

A fali csatlakozóban ne legyen semmi felesleges alkatrész (ellenállás, stb.), a kábel belső ere a lehető legközvetlenebbül legyen bekötve. Legalább ennyire fontos az árnyékolás jó bekötése.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2021
(#) Tom-ee válasza mikrodigit hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Köszönöm ezt is és mindenkinek a segítséget. Sajnos nem találtam meg a boxban a csatornák frekijét, a tv menüje meg átugorja azt a pontot, ahol meg lehetne nézni. Holnap folytatom, megnézem, mik a lehetőségek.
Fecameca: esetleg tudsz ajánlani a későbbiekre erősítőt, vagy helyet, ahol beszerezhető?
(#) Joe_001 válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
ÜDV!
A nyolcas osztóból kivett kábelt kellene "betoldózni" a betápba
...
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2021
(#) Tom-ee válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Most vettem észre, hogy itt már kaptam erre is választ, köszönet érte.
Közben találtam egy csatorna kiosztást a neten, nem tudom, mennyire lehet neki hinni, de a szóban forgó TV4-et (ami az egyik legkritikusabb) 338 MHz-nek írja. Csak azt nem értem hogy még másik 2 vagy 3 csatornát is ugyanide jelöl; azt hogyan...?
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2021
(#) Tom-ee válasza Joe_001 hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Ezt nem egészen értem...
(#) mikrodigit válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
A digitális adásnál ugyanazon a vivőfrekvencián több adó is szerepel, ezért lehet ilyen sok csatorna. Konkrétan én a 338 MHz-en ezeket találtam: m1, m2, Duna, m4, m5, TV4, RTL, TV2, Film+. (Ezek HD változatai másik frekvencián jönnek.)
A TV-n akkor találod meg a frekvenciákat, ha nem a settopbox-on keresztül keresed, hanem közvetlenül a TV-n a DVB-C adókat nézed (természetesen a koaxot is a TV-be kell dugni). Néhány adó (pl. m1, m2, m4, m5, Duna, RTL, Tv2, stb.) fogható kódolatlanul is, de a kódoltak frekvenciáit is megmutatja, csak a műsort nem.
(#) fecameca válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Idézet:
„Fecameca: esetleg tudsz ajánlani a későbbiekre erősítőt, vagy helyet, ahol beszerezhető?”
Nem tudom, merre laksz. Régebben, úgy 20-30 éve, voltak itt a városunkban kimondott antennás szaküzletek, azoknál vásároltunk, de azóta sok üzlet megszűnt, bezárt. Az interneten keresve, 2 helyen most is van olyan szaküzlet (Hirschmann, M-Sat KFT), de nem ismerem őket. Én is itt az interneten tudok keresgélni, látom a találatok között van Media Markt, E-digital, stb. Ha nem akarsz plusz postaköltséget, az ilyeneket lakóhelyeden megnézheted, mit árulnak? Régen építettem is őket, költözéskor, bontáskor mentek a szemétbe. A boltinak legalább kultúrált háza van. Neked kábeltévéhez nem távtáplált kell, hanem oda kell vinni az áramot, ahol a kábel bejön, és az erősítőt teszed. Olyan 20 -25 dB -t tudó szélessávúak már kaphatóak 4-5 ezer + postaklts. -ért: Antennaerősítők (kb. 1-2 db Legrand konnektorod ára.)
(#) pucuka válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Idézet:
„Most vettem észre, hogy itt már kaptam erre is választ”

Sajnos nem jót. A DIN csatlakozó analóg adásnál beválik, ott nem nagyon számít némi illesztetlenség, reflexió, sajnos a digitális adásnál nem. Nem véletlenül hagyta ki a szerelő a Legrand fali csatlakozódat, és közvetlenül kötötte be F csatlakozóval. A műholdas vételnél azért volt már eredetileg is F csatlakozó, mert a kiterjesztett frekvencia sávra (900 - 1250 MHz) a DIN csatlakozó nem volt alkalmas. A Legrand csatlakozóknál elég szegényesek a megadott műszaki adatok, így abból a néhányból kell kitalálni, hogy milyen is az amit látsz a választékban. Az, amit mutattál az nagy hálózatok soros felfűzött kialakítására való, áteresztő csillapítás 1,5 dB, kicsatolási csillapítás 3,5 dB, ez megy a TV, és rádió felé egy egyszerű szűrővel szétválasztva. Ezen okból szinte kizárt, hogy ne legyen reflexió.
Az F csatlakozó ennek ellenére még mindíg egy egyszerű, olcsó csatlakozó, ahol a középső érintkező a (pucukája) maga a koax kábel középső ere. Mivel ez így van, nem létezik kábelre szerelhető mama csatlakozó, amivel két kábelt csatlakoztatni tudnál, erre a feladatra használnak egy mama-mama toldót.
Az a tény, hogy az F csatlakozó középső középső érintkezője maga a koax középső ere, magában hordoz egy jó kis reflexiót, mert a hullámvezetőben a csatlakozásnál átmérő változás történik, ami abban a rövid átmenetben megváltoztatja a csatlakozó hullámellenállását, ami reflexiót okoz. Ez a jelenség minden csatlakozónál probléma, a minőségtől függően kisebb nagyobb mértékben.
Az egy csatornán több adás problémát megválaszolták, a digitális adásban multiplexek vannak ami azt jelenti, hogy arra a vivőre, amit láthatsz több műsor jeleit összekeverve modulálják rá. Ezt a "trükköt" a digitális jelek teszik lehetővé, mert a digitális jelek (impulzusok) időben nem folyamatos jelek, mint az analóg adásnál. Az egyik műsorhoz tartozó impulzusok szünet idejébe más műsorokhoz tartozó impulzusok kerülnek, a különböző időrésekbe. (kissé pongyolán fogalmazva)
Pontosan ezen eljárás okán lesz igen érzékeny a rendszer a reflexiós zavarokra. Alkalmaznak ugyan hibajavító eljárásokat, de ennek a lehetőségnek is van határa.
Erősítőt, ha szükségesnek bizonyul, szintén a Teletronik cégtől kellene, célszerű megrendelni, a katalógusában szereplő disztribútoraitól, lehet, hogy drágák, de biztosan korrekt megoldásod lesz. (megelőző hozzászólásomban található linken)
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2021
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Ha ezen múlik, akkor fel tudok ajánlani egy HA023-at próbára.
Ha beválik, akkor elboltoljuk...
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2021
(#) Tom-ee válasza Gafly hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Köszönöm, észben tartom. Egyelőre megnézem azokat a biztosan hibás dolgokat, amiket tudok és célszerű is javítani, aztán tapogatok tovább. ,)
(#) Tom-ee válasza pucuka hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Na, ebből egész sok dolgot fel is fogtam. Még tegnap láttam mikrodigit hozzászólását is, abban is elhangzott a "trükk". Már csak azt nem értem, hogy ha azért kerestük a frekit, mert esetleg a tartomány széléhez közeledve támadtak a gondok, akkor mitől van az, hogy a 338 MHz-en jövő TV4 be sem jön, az ugyanezen jövő TV2 viszont döcögve, de legalább megjelent... (igazából a problémához, vagyis a megoldásához semmi köze, csak feltűnt)
A Legrandos aljzatnál teljesen igaz, hogy nem túl bő a kínálat, a paraméterek meg pláne. Nem ragaszkodnék feltétlen hozzá, csak az a bibi, hogy minden kiállás 5-ös keretbe van befűzve, ami azt jelenti, hogy 3 db 230V-os dugalj, 1 net és 1 tv csati van mindenhol. Ennek okán már nem biztos, hogy a nem Legrandos aljzatot be tudom faragni a régi helyére.
(#) Tom-ee válasza mikrodigit hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Idézet:
„A TV-n akkor találod meg a frekvenciákat, ha nem a settopbox-on keresztül keresed...”


Erre én is gondoltam este, de megnyugtattam magam, hogy ez átverés lenne, mert az már nem az a sáv... miért, ne kérdezd.
Megnézem, hogy tényleg az a sáv-e, amit a neten találtam.
Következő: »»   10 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem