Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV-antenna kábelezés
 
Témaindító: MyCroft, idő: Aug 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 11
(#) pls válasza llax hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
Találtam is egyik oldalon kondival leválasztott diplexert, 1200 Ft-ért, 860MHz-s és 3 db-t csillapít. Mivel nem BP-n lakom, egy kis időbe telik, míg beszerzem. Még azt is ki kell nyomoznom, hogy az LNB hova kever le, elég-e a 860 MHz, vagy nagyobb frekiset kell keresnem.
(#) llax válasza pls hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
A diplexer SAT csatlakozójánál megadott GHz alatti frekvencia az alsó határ. 860MHz mindegyikhez elegendő.

Az LNB egy széles tartományt kever le. 950-2150MHz közötti jel jön le az LNB-től, azon belül hangol konkrét csatornára a beltéri. Ha nem kap 22kHz-et, akkor a vételi sáv alsó felét keveri le, ha kap, akkor a felsőt. 13V táp esetén V polarizáció, 18V esetén H. Ehhez nem kell adatlapot sem nézni, szabványos
(#) Joe_001 válasza pls hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Hali!
Van Aljzat formájú diplexer is. Jobb ilyet használni , forma nélkül függetlenül. A Kettes osztó minimum 3,5 dB-csillapít, + 1 dB csatlakozási csillapítás, ezért osztó a neve. A diplexerben az osztást szűrők végzik, átmenő, azaz beiktatási csillapítása 1 dB alatt. Tehát ne osztót használj, hanem diplexert. Pl.: ilyet.
(#) kadarist válasza pls hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
A kábelek ugyanúgy meg fognak maradni, tehát a női is szemnek ugyanolyan lesz az új látvány.
(#) nemerei hozzászólása Jan 7, 2021 /
 
Üdvözlet!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Adott egy Digi Optikai Hálózaton jövő digitális kábel TV, és egy több tévére elosztott hálózat.(primitíven lerajzolva a képen mellékletbe)


Az lenne a problémám, hogy egy pár csatornánál nagyon alacsony a jelszint, egy pár meg nézhetetlen.(tapasztalataim alapján a magasabb frekvenciás csatornáknál). Az lenne a kérdésem, hogy egy erősítő megoldaná a problémámat? ( koaxon a csatlakozók cserélve)
Vagy ezt a hálózatot ki milyen eszközökből építené fel.(erősítő, splitter stb.)
Válaszokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2021
(#) Inhouse válasza nemerei hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
Szerintem mérés nélkül, ennyi veszteséget illik kompenzálni egy erősítővel.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2021
(#) Joe_001 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 8, 2021 /
 
Szia! Tiltes erősítőre gondolok, gondolom a 4-es osztó a padláson van.
(#) Inhouse válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 8, 2021 /
 
Ja, ártani nem árt, minél előrébb, annál jobb. A diplexeres ág így is ki fog lógni a sorból...lehet, hogy egy kimenetenként állítható kellene. Amíg azt sem árulja el, hogy melyik ágon van a gondja, addig nehéz ügy.
(#) nemerei hozzászólása Jan 8, 2021 /
 
A TV4 a legrosszabb, de ugye ott van a legtöbb leoszlás., de a többiné, is néha kikockásodika gép. a tv jelinfójában néha lemegy olyan 20 százalékos jeleősségre és van bitarány hiba is bőven.
A 4 es oszztó igen, a padláson van. meg az egyik diplexer is ami a tv4 hez megy. utána szoba.
Akkor először próbálkozzak egy sima erősítővel az 4 es elosztó elé?
Ezt néztem ki.
(#) Udvari Zsombor válasza nemerei hozzászólására (») Jan 8, 2021 /
 
Az lehet, hogy nem ártana. Digitális vételt csak erősítősen ajánlott végezni (főleg a jel osztásakor), mivel sajnos az analóggal ellentétben ha ez nem eléggé tökéletes, akkor bizony csúnyán, használatot akadályozóan szét tud esni. Mi lenne, ha csak a legrosszabban teljesítő készülékhez tennél egy jelerősítőt, amennyiben a többi elégségesen teljesít?
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2021
(#) nemerei válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 8, 2021 /
 
De a többi sem teljesít elégségesen
Már a 4 es osztó után van olyan tv hogy 2-3 csatornát meg sem talál az automata keresés során. Egyszer összekötöttem minden osztó nélkül egy TV-t akkor kicsit más volt a jelerősség is és minden csatorna meg is lett.
(#) Inhouse válasza nemerei hozzászólására (») Jan 8, 2021 /
 
Lehet, hogy egy 2 kimenetű (szabályozható, TILT még jobb) erősítő lenne jó az első 4-es osztó helyett. Az egyik ág menne a diplexer felé, a másikra meg egy 3-as osztó a TV1-3-nak. Talán szimmetrikusabb lenne a 2 ág és a jelszint is megfelelő lehetne.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2021
(#) nemerei válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 8, 2021 /
 
Esetleg erősítő típusra valami támpont?
(#) Gafly válasza nemerei hozzászólására (») Jan 8, 2021 /
 
Egy ilyen TERRA HA023 erősitőt tudok kölcsön adni próbára, mondjuk 1...2 hétre. Ha beválik, akkor örülés, és elboltoljuk. Ha komolyan kell, akkor szerintem "F" csatlakozós kábel is akad a próbához. Áramot viszont neked kell hozzá a fakasztanod. Ideiglenesen a próbához, utána meg persze véglegesen.
Ha nem, akkor meg okosabb lettél. Holnap reggel/délelőtt még járok is majdnem arra, ami az adatlapodon van...
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2021
(#) Cinema válasza nemerei hozzászólására (») Jan 8, 2021 /
 
Ez az erősítő jónak tűnik, de a pontos beállításához kell némi segítség, legalább négy ember formájában, akik nézik a leginkább gyenge minőségű műsort és Te közben állítod az erősítés mértékét, illetve a frekvencia-függő erősítést, azaz, azt a "billentést" vagy minekhívják. Lehetőleg minél kisebb erősítés a célszerű, de minden adó jó minőségben legyen látható. Az erősítő után minél közelebb legyen a 4-es osztó, ami a 4-TV-készülékhez viszi a jelet. Azt a "diplexeres" műholdas-bekötést nem egészen értem, ez biztos, hogy okozhat zavart a rendszerben.

Üdv!
(#) Gafly válasza Cinema hozzászólására (») Jan 8, 2021 /
 
Közben visszavittem a cuccost a lomosba. Ne foglalja itt a helyet a konyha asztalon.
(#) nemerei válasza Gafly hozzászólására (») Jan 8, 2021 /
 
Köszönöm a lehetőséget. De egyenlőre nem élnék vele.
Még agyalok mi legyen.
(#) Joe_001 válasza Cinema hozzászólására (») Jan 9, 2021 /
 
Hali!
Én ezt egyedül is meg tudom csinálni. Műszerrel...
(#) Joe_001 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 9, 2021 /
 
Az egy 28db-s erősítő 20dB-860MHz-s tilttel. Kicsit nagy az erősítése. Dehasználható.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2021
(#) Gafly válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 9, 2021 /
 
Felajánlottam, de próbára sem kell a kérdezőnek ingyen házhoz szállitással.
(#) Gafly válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 10, 2021 /
 
Erősitést is lehet rajta állitani, nem csak a tilt-et.
Két "tekerő" van rajta.
(#) Joe_001 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 10, 2021 /
 
Láttam. Van ennek egy kisebb erősítésű változata. Az kb 15-18 dB-t erősít. Igazából ennyi elég a mögötte lévő hálózat veszteségeinek a korrigálására. Ha nagy a drallolic, (A main) csillapítása, akkor a jel-zaj viszony rovására mehet. Analóg vételben, ez a szemcsés, kontrasztos képként jelentkezik...
(#) Tom-ee hozzászólása Júl 25, 2021 /
 
Sziasztok!
jó régen jártam erre, történt pár változás, de bízom benne, hogy a segítőkész felhasználók nem tűntek el.
Végig olvastam a topikot, de úgy jártam, mint petkow; amikor azt hittem, hogy valamit megértettem, mindig jött egy újabb paraméter, vagy infó, ami összekavart.
Segítséget szeretnék kérni egy "hálózat" kiépítéséhez, vagy inkább javításához. Adott egy UPC-s (most már Vodafone) kábel tv, amely koax kábelen jut be a házba. Ezt az egyik csatolt képen látható osztóval szeretném összesen 7 felé osztani. Pontosabban tv csak egy van, de a különböző helyiségekben összesen ennyi fali alzat található. Igyekeztem erről is képet találni, de pontosan ilyen nem jött szembe a neten. A Legrand oldalán érdekes módon kép alapján 3 hasonló is van, de az előlap mögött az enyémeken TV/R2 látható belegravírozva a fém lapba, a honlapon pedig csak TV/R1 van. (nem tudom, ennek van-e szerepe, ezért lefotóztam az egyik hátulját, hátha segítség, sajnos más infóm nincs róla) Amikor megtörtént a bekötés, a szerelő szétszedte a fali aljzatot, kikötötte a villanyszerelők által bekötött koax kábelt, és direktben kötötte rá a setop boxra. Nyilván rettentően nézett ki, de azt mondta, csak így lesz megfelelő a minőség, "a gyári fali aljzatokba beépítik ezt a ... csillapítást". A kép és a hang működött is, de nem hagyott nyugodni, hogy csak ilyen ocsmány módon lehet megoldani a dolgot, ezért az összes további pontra elvittem a tv-t és a setop boxot, mind az analóg, mind pedig a digitális adás tökéletes volt. (a beépített fali aljzatokon keresztül, ellentétben a szerelő állításával) Nem próbáltam végig az összes csatornát, de az a pár szép volt.
Ezen felbuzdulva visszaépítettem a kibontott aljzatot is. Annyit tennék még hozzá, hogy ehhez egy spec kábelt rakott össze a szerelő és a falban lévő vezeték végére is egy ennek megfelelő csatlakozót rakott, spec fogóval. Ezt le kellett vágnom ahhoz, hogy az aljzatba vissza tudjam szerelni a kábelt, így viszont fogó hiányában nem tudom visszaállítani a korábbi állapotot.
A visszaépítés után jött a meglepetés; van pár csatorna, ami szétesik, van, ami be sem jön. A nagy része valóban szép, de az a pár használhatatlan. Van olyan is, ami tegnap este jó volt, ma már szétcsúszik.
A tv szerelő a villanyszerelőre mutogatott, és vissza, szóval nem vagyok velük előrébb, magam leszek kénytelen megoldani. Az itt olvasottak sajnos nem mondanak semmit, ezért amennyire lehet, konyhanyelven szeretném a megoldásokat kérni; remélem lesz rá.
Az itt olvasottak alapján az egyik hiba az lehet (bár erre jött olyan válasz is, hogy nem számottevő), hogy van egy szabad vége az osztónak, ahová nem került lezáró ellenállás. Ez segíthet?
A másik - gondolom - a fali aljzat csillapítása lehet, hiszen nélküle (direktbe kötve) működött minden csatorna, nem volt szétesett adás sehol, semmikor. Nem tudom viszont hogy mire kellene kicserélni a belsejét. (Valena család van mindenhol)
Nem tudom, elegendő-e a sima osztó, vagy erősítős kellene, ahogy azt sem sikerült kiszűrnöm a korábbi hozzászólásokból, hogy a nem használt fali aljzatokat le kell-e zárni...
Ezek tisztázásában kérnék segítséget, amit előre is köszönök!

T
(#) szs válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Namost, azt írod, hogy mielőtt nekiálltál szerelgetni, azelőtt végigpróbáltad az összes többi aljzatot, és azok jónak bizonyultak.
Miután ezt át-(azaz vissza-)szerelted, ez nem jó. De a szerelés után is végigpróbáltad az összes többi aljzatot? Mert lehet, hogy csak hibáztál kicsit ennek az egynek a visszaalakítása közben, és csak egy érintkezési hiba.
Aztán ha kiderül, hogy ezen egy aljzat visszaalakításával az összes többi is gyengébb, rosszabb lett, akkor az a szerelő mégiscsak ért hozzá, mit miért csinál úgy, ahogy csinálja. Ebben az esetben szépen megkérném, jöjjön el, és (mostmár pénzért) javítsa meg.
Most ennyi jutott eszembe.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2021
(#) Atis57 válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Szia!
A leirtakban nincs semmi meglepő ....
Ebbe a hibába én is többször belefutottam.
A bejővő jel viszonylag gyenge -alacsony jelszintű - erre max 3db osztót lehet sorba kötve berakni , de csak a jobb minőségűekből.
S vannak ,helyek ahol 6db TV is elmegy a kábelről .
Másik városban meg max 2db.
A kábelvégekre , csak a TV csatlakozót érdemes felrakni. Ezek a fali dugaljak szinte kivétel nélkül mellőzendőek! (nagy a csillapitásuk ,vacak a frekcia átvitel )
Persze a tulajdonosok szeretnék , mert a szépérzék + megvették jó borsos áron!
Persze kisérletezhetsz az erősitővel ,osztókkal --de gazdaságilag zsákutca !
Egy villámcsapás az utcában, s máris kezdheted elölről.

De az optikai kábelezésük is ugyanilyen pocsék !
A pénzéhségükről nem is beszélve (1 előfizetés=1 Tv )

Bár a DiGivel is vannak gondok, de még talán az a legjobb .
(#) fecameca válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Szia. Csak pár szösszenet a fentebb elhangzott kérdésekre, bár rádiótechnikus a szakmám, de ilyen antennarendszerek elosztásával huzamosabb ideig aktívan nem foglalkoztam. Néhány televízió vételi lehetőséget kellett kialakítanunk a volt munkahelyen, de ez a mennyiség elosztásban azt mindenképp meghaladja. Idehaza, amióta vannak szolgáltatók, és azok kötik be a vételi lehetőségeket, én mindent rájuk hagyok. A megfelelő szolgáltatás iránti garancia úgy érvényesíthető, ha én nem piszkálok bele a rendszerükbe. (Jelenleg Magyar Telekom). A praxisom alatt is azonban a 8 felé osztás az már egy komoly társasházi rendszert feltételez. (Erősítő közbeiktatása valószínűleg ajánlott) Problémás lehet az erősítő akkor, ha a rendszer internet elérhetőséget is tartalmaz, mert a jelátvitel ott mindenképp kétirányú kell, hogy legyen. Valóban szükséged van -e ennyi felé elosztani a jelet egyetlen lakásban? Ugyanis 8 felé osztani, bármit tartalmazzon az az elosztó, 1 aljzat felé 1/8 energiát jelent. A végződős aljzatokba bele szokták építeni a 75 ohmos lezáró ellenállást. Ezek az elosztók azonban mások. Ha nem megy belőle tovább kábel sehová, üresen is maradhat a csatlakozó. Én azt figyeltem meg, semmi különbség nincs, ha lezárod, vagy sem? Állítólag reflexiót okozhat a lezáratlanság, ami szellemképben jelentkezhet, de ahhoz bizonyos hosszúságú kábel is szükséges. A crimpelő fogóval szerelt, és levágott csatlakozók helyett lehet vásárolni szerelhetős kivitelt, az nem gond. Ott a kábel közepét be kell dugni egy rugós csatlakozós hüvelybe, az árnyékolást meg a csavarmenetes műanyag ház szorítja oda a fémhez. Olyan konnektor aljzatot is láttam sokfélét, régebben főleg felfűzős rendszerhez valókat, ahány gyártó, annyiféle minden van benne, de a legkevesebbet akkor csillapít, ha semmi nincs benne. A rádió/tévé aljzatokat egy felül és aluláteresztő szűrő választja külön, de ha nincs rádió, a legjobb direktbe kötni, ahogy a szerelő is tette. Ha az esztétika nálad megköveteli, lehet konnektor, de abban semmi se legyen, ami csillapít. A sok kihasználatlan konnektor felé semmiképp nem osztanék ha oda nincs készülék tervezve, a későbbiekben sem. A hagyományos, régi fajta elosztókban ellenállások voltak, amik mindenképp csillapítottak. Ezekben a mostani "splitterekben" van egy ferritgyűrű, azon át megy a bemeneti csomópontből minden irány felé 1-1 menet, hogy pontosan mit csinál, én sem igazán tudom, az egyes irányokat teszi egymástól függetlenné, tehát ha valamely konnektor helyére rövidzár, vagy szakadás kerülne, akkor sem hal meg a rendszer elvileg.
(#) Tom-ee válasza szs hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Idézet:
„...végigpróbáltad az összes többi aljzatot, és azok jónak bizonyultak.”


Igen és talán. Igen, végig próbáltam és talán jónak bizonyult, ugyanis meg sem fordult a fejemben, hogy ha 2-3-5-10 csatorna jó, attól még lehet olyan, ami nem jó. Végig mentem minden aljzaton, de nem pörgettem végig minden csatornát, így előfordulhat, hogy akkor sem volt jó az aljzatokon keresztül bizonyos csatorna, csak épp azt nem néztem.

Idézet:
„De a szerelés után is végigpróbáltad az összes többi aljzatot?”


Végig nem, 2 helyen néztem meg, és ugyanazt tapasztaltam, mint az "átszereltnél", vagyis a csatornák nagy része jó, de van pár, ami nem. Mivel ezekhez az aljzatokhoz nem nyúltam, ebből gondolom, hogy az átszerelés jó lehet, inkább a technikai paraméterek rossz "összeválogatása" a gond.

Idézet:
„Aztán ha kiderül, hogy ezen egy aljzat visszaalakításával az összes többi is gyengébb, rosszabb lett...”


Vissza hathat rá?
(#) Tom-ee válasza fecameca hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Köszönöm, ezek közt van azért jó pár kiindulási pont...

Idézet:
„...a kábel közepét be kell dugni egy rugós csatlakozós hüvelybe, az árnyékolást meg a csavarmenetes műanyag ház szorítja oda a fémhez.”


A fali aljzatom is ilyen. A középső réz kanócot be kell dugni egy pici (gondolom belül körmös csatlakozós) furatba, és van egy ráhajtható fém "zsanér", ami egy csavar betekerésével rögzíti a kábelt. Az első képel látszik is mindent. Viszont egy dolog nem: az árnyékolásnak érintkeznie kell a fém "zsanérral"? Mert szétszedtem egy másik helyen egy aljzatot, hogy lássam, hogy kötötték be és ott nem láttam (legalábbis nem tűnt fel), hogy az árnyékolás érintkezne a házzal, ezért szerintem az általam átszerelt is ilyen lett... (nem állítom, hogy nem ér hozzá, de szándékosan biztosan nem így csináltam, nyilván a tudatlanságomból kifolyólag, ezt vállalom, ezért is kértem segítséget )

Idézet:
„Ha az esztétika nálad megköveteli, lehet konnektor, de abban semmi se legyen, ami csillapít.”


Meg lehet szokni, de egyrészt csomó kidobott pénz (nyilván a villanyszerelő nem veszi vissza, a bolt meg pláne mivel nem kaptam meg a számlákat), másrészt gondoltam,, ha már ilyeneket gyártanak, csak használható.
A csillapítást sajnos nem tudom, mivel számla hiányában a pontos típus, cikkszám sem áll rendelkezésemre, ebbe az irányba tapogatóztam én is, de csak "remélni" tudom, hogy ami rá van írva arra a bizonyos zsanérra, az a keresett paraméter. Ez esetben 10 dB. Ha tippelnem kéne, akkor a képen szereplő egy végpont, de ezt is csak az "end" feliratból gondolom. Valószínűleg mind ilyen.

Idézet:
„Problémás lehet az erősítő akkor, ha a rendszer internet elérhetőséget is tartalmaz, mert a jelátvitel ott mindenképp kétirányú kell, hogy legyen.”


Az utcáról bejövő koaxon jön internet is, ez igaz. A modembe a splitter egyik kimenetéből megy a kábel, gondolom ez így normális, a szerelő is így kötötte be. (annyi, hogy neki 4-es osztója volt, nem volt nála nagyobb, de azt mondta ha veszek egyet, azt gond nélkül beköthetem)

Idézet:
„Valóban szükséged van -e ennyi felé elosztani a jelet egyetlen lakásban?”


Jelenleg nincs. 8 felé amúgy sem lesz, csak a 4-es osztó után ez volt a következő. Ha a modembe menőt is beleszámolom, igazából 6 kimenet a max, amit majd akkor fogok kihasználni, ha a gyerekek nagyobbak lesznek.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2021
(#) szs válasza Tom-ee hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Idézet:
„Vissza hathat rá?”

Mivel most írtad, hogy az egyik átszerelése (visszaalakítása) után a többi sem szuperál olyan jól, mint addig -hát akkor igen
(#) Tom-ee válasza szs hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Ez jogos. Csak azt nem tudom, hogy előtte is ilyen volt-e vagy sem, mivel nem pörgettem végig minden aljzaton minden adót, csak párat megnéztem, azok jók voltak és ez megnyugtatott. Ha tudtam volna... több időt áldozok rá. Ettől függetlenül nincs kizárva amit mondasz. Le is tesztelem, az adott aljzatot kiveszem a splitterből és ránézek a többire újra.
Következő: »»   9 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem