Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Usb-s kapcsoló
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Tiborough hozzászólása Okt 24, 2010 /
 
Üdv!
Adott egy Pc, egy Tv és egy külső vinyó. Egy manuális kapcsolóra lenne szükségem, amivel a külső vinyót kapcsolnám vagy a pc-re, vagy a tv-re. Már építettem egy kapcsolót, de akkora a jelveszteség, hogy a pc néha azt hiszi usb 1.0-ás csatlakozóba dugtam. A kábelt azt megoldottam utp kábellal, mert a gyári (olcsó) 3m-es usb hosszabító is leszerepelt. A kábel az tehát jó, de egyszerűen nem találtam a boltokban olyan kapcsolót, ami megfelelne. Van valakinek ötlete honnan lehet megfelelő kapcsolót szerezni? Gondolkodtam Printer átkapcsolón, nem tudom az jó lenne-e ehhez. Vagy egy relés kapcsolás, amivel "nincs" jelveszteség és az usb 5voltja elég lenne rá.?
(#) _ampervadasz_ válasza Tiborough hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
A probléma nem magában a kapcsolóban lakozik hanem a vezeték hosszában.

Ahhoz, hogy 3 méternél hosszabb távon tudd használni, kell egy repeaternek nevezett eszköz bizonyos távolságonként. Az annyit csinál, hogy felerősíti a jelet, lehetőleg a zaj megszűrésével, de ezt sem lehet a végtelenségig növelni mert a jel is tud torzulni és átfordulhatnak bizonyos bitek és értelmetlenné tudják tenni az üzenetet.

Erre léteznek is egyszerű kapcsolások, amik az USB 5V -os tápjából nyerik a szükséges energiát(szükség lehet külső dugasztápra).
A vezetéknek olyannak kell lennie, hogy minél nagyobb legyen a frekvencia átvitele, és árnyékolt legyen. Ez a minimum ha azt akarod, hogy gyors maradjon a kapcsolat. Továbbá még egy adag ferrit gyűrűre is szükséged lesz, főleg ott ahol nagyfrekvenciás elektromos zajbeszivárgás is feltételezhető (a TV ilyen!)

A másik, hogy ne küld szét az USB -s eszközeid a TV koax kábelét, amin a TV adás jön be mindenképp galvanizáld a hideg meleg pontját egy-egy kondenzátorral, mert a földhurok, vagy egy több 100V -os impulzus azonnal kinyírja azokat. Ez utóbbi válasz lehet a drasztikus sebességcsökkenésre is, végül az USB2.0 busz 1.0 -ás protokollra való átkapcsolódásra!

A legutolsó, de talán a legfontosabb, mivel elég nagy esély van rá, hogy áthelyezik a hozzáázólásaink (példa) a "Számítógép hiba, de mi a probléma?" topikba, miért nem használtad a keresőt, vagy, ha nem is találsz ilyet, akkor legalább olyanban tedd fel a kérést ami közelít a témához, pl az utóbb említett topik, mert van már egy tonna hasonló ilyen topik. Nem rosszindulatól írtam amit írtam, csak mivel egyre több topik jön létre, csak nehezítjük "egymás dolgát". Aki segítséget kérne, nem tud választani a topikok közül, aki meg segítene az meg tudni se fog arról, hogy éppen segítségre szorulsz mert esetleg le van véve a figyelőről a topik és a végén már csak a káosz marad.

Remélem csak pozitív kritikaként értékeled amit írtam, és nem kioktatásnak, mert nem annak szántam, csak egy kis felvilágosításnak.
(#) abcdabcd válasza Tiborough hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Elméletben működik az, hogy veszel egy usb HUB-ot és abba dugod be a pc-t is meg a tv-t is meg persze a vinyót is és akkor mind a két eszköz látja... Ami hiba esetleg lehetett abban a kábelben, amit vettél az lehetett, hogy bár azt írták hogy usb2-es de mégsem árnyékolt volt a kábel, usb2-re csak olyat használj, a legegyszerűbben úgy döntheted el, hogyha átlátszó külső héjjal rendelkező kábelt veszel és abban látszik hogy drótfonat van benne, ez a külső árnyékolás, ami az usb2-nek kell... (néhány pc ház előlapi usb-je is ezért lassú, mert ott néha még szalagkábelt is használnak, viszont meglepő módon néha működik usb2-ben is...)
(#) abcdabcd válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
"The maximum length of a standard USB cable (for USB 2.0 or earlier) is 5.0 metres (16.4 ft). " (wikipedia)

A low-speed usb-nél a maximum a 3 méter, szóval még az is megfelelő lenne, szerintem inkább gyanús, hogy nem megfelelő kivitelű volt a kábel találkoztam már olyan nyomtatóval is, amelyik nem volt hajlandó vékony (így feltehetően árnyékolás nélküli) kábellel működni a windows nem is látta ilyen kábel végén a készüléket. (HP színes lézert).
(#) _ampervadasz_ válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Ismerem a kábeltípust. Jómagam is használtam ilyet, de váltottam az ipari változatra, mert egy kicsit sok volt a paritáshiba, és a nyomtató önálló életre kelt.

Úgy tudom, hogy minél magasabb az átvitel nagysága, és ezzel együtt a frekvenciája, annál nagyobb az ellenállása vezetéknek, ezért javasoltam a 3m éterenkénti repeateres megoldást.
Azzal probléma nem lesz.

A földhurokra meg külön oda kell figyelni, mert problémát okoz!

Nem utolsó sorrendben, minél kevesebb forrasztásnak kell lenne az adatvonalakon, mert különben illesztetlenség lép fel, ami csak a sebességen ront megint csak.
(#) Tiborough válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Egyébként kerestem én nemcsak itt, de még a google-ban is, de nem igazán találtam megoldást a bajomra. Elnézést hogy új topikot nyitottam, de úgy gondoltam nem kimondottan számítógépes a probléma, és gondolom a külső vinyók terjedésével egyre többen találkoznak ezzel a problémával.
Nem beszélve a kihívásról, ami gondolkodásra készteti az embert, hogy hogyan lehetne házilag barkácsolni egy áramkört, amivel akár automatikusan (bár ez elég meredek) kapcsolhatna ez a "switch", attól függően éppen mi használja a külső vinyót. Én nyomógombos, relés(?) kapcsolásra gondolok.
Úgy gondolom hogy az usb hub az nem jó, mert az egy gépre több eszközt kapcsoló kütyü, nekem meg egy eszközt kellene több "gépre" kötni.
A kábel amit vettem "elméletileg" usb2.0-ás árnyékolt, de mégsem az igazi, és nem is kell 3 méter, de mint írtam a kábelt megoldottam utp kábellal. Az átkapcsoló a kritikus pontja a rendszernek.

A forrasztás lehet a probléma? Az adatvonalakat gondolom nem lehet összekötni. Tehát a kimenőt a két bemenővel, és csak az 5v-ot kapcsolni?
Földhurok promlémát nem tapasztaltam. Össze van már minden mindennel kötve, de nincs brumm.
(#) abcdabcd válasza Tiborough hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Az UTP kábelnek a nevében is benne van hogy árnyékolatlan... (UNSHIELDED twisted pair...)
(#) _ampervadasz_ válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Így azért nem működik a dolog. a HUB semmit nem csinál, nem javítja és nem irányítja az üzeneteket, csak kicseréli az üzeneteket a portjain.

Azért ha egy merevlemezt formalizálsz, akkor gondolj bele mi lenne, ha közbe na másik gép írni akar rá adatot, mekkora káosz lenne.

Egy soros vonalon egy Master ( vezérlő) és mximum 127 USB eszköz lehet (Slave).
(#) abcdabcd válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Az gond lehet, ha mind a kettő írna rá, de pl nyomtatót hallottam, hogy irodában használtak így két gépről és nem volt vele gond elvileg...
(#) abcdabcd válasza Tiborough hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
De mondjuk valamivel irányítanod kéne a kapcsolót, mivel "szegény eszköz" honnan tudja, hogy most te mit akarsz, a legegyszerűbb megoldás ha a hub-ból a gépnél ülve a gép kábelét kihúzod és beledugod a tv-ét... ha máshogy nem megy... persze láttam már ilyen kapcsolókat, hogy léteznek, tehát gondolom lehetne otthon is készíteni ilyet...

Amúgy egy egyszerűnek tűnő kézi megoldást találtam : Bővebben: Link

Vagy egy másik "jópofának" tűnő megoldás: Bővebben: Link

Illetve egy elméleti fejtegetés az Analog Devices tálalásában: Bővebben: Link (illetve egy saját átkapcsoló ic-jüket használják is példának)
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Illetve még egy relés megoldást is találtam: Bővebben: Link

Vagy egy gyári megoldás ami viszont "nem túl olcsó" legalábbis szerintem otthonra Bővebben: Link
(#) potyo válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Dehogynem, pontosan ezeket csinálja. Az USB hub nem olyan, mint az ethernet hub, nem csak egyszerűen amit kap az egyik porton, azt kiteszi a többire. Ellenkezőleg, dekódolja az usb adatfolyamot, hibaellenőrzést végez rajta, ha kell, akkor újrakéri, majd újra kódolja és úgy adja tovább a megfelelő irányba, közben ha kell, akkor sebességet is illeszt (pl. full speed-es cuccot dugsz rá, akkor attól még a host felé high-speed-en kommunikál a hub). Valamint a hub csak egyirányú olyan értelemben, hogy egy host-ba lehet az upstream csatlakozóját bedugni, és van neki valamennyi downstream portja, ahová az eszközök köthetőek. A két oldal nem tud szerepet cserélni.
(#) potyo válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Az első működhet, kérdés, hogy high-speed-en mit szól az adatfolyam hozzá. Vannak valami spéci relék, amik RF jeleket visznek át, én olyannal próbálkoznék.

A másodiknak semmi köze ahhoz, ami itt kell.
(#) _ampervadasz_ válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Amiről beszélsz az valószínűleg úgy üzemel, hogy van egy Ethernet Printer LPT/USB server, ami csak egy doboz, és nyomtatót köthetsz rá.
A megfelelő IP címmel tudod elérni és telepíteni a munkaállomásokra. Egyszerre csak egy gép kiszolgálására alkalmas, amint befejeződött a nyomtatás, és a nyomtató nem BUSY, hanem READY állapottal válaszol, máris használatba vehető. Az Etherneten meg Broadcast, vagy közvetlen egy szervernek címezve és azon keresztül keresztül érkeznek meg az üzenetek, de ez már nem lényeges, mert nem a témához tartozik.
(#) potyo válasza Tiborough hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Vannak ilyen KVM Switch nevű cuccok, amik billentyűzet, egér és monitorjelet kapcsolnak át két gép között, ezek között próbálj keresgélni olyat, amin van USB átkapcsolási lehetőség is és high-speed-es.
(#) abcdabcd válasza potyo hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Pedig a második is kapcsolgat, kitudja mennyire jól/rosszul... csak az elsőben egyszerűbb mechanikus billenőkapcsolót használnak, amúgy én nem építettem még ilyet, úgyhogy nem tudok dönteni persze az a múanyag forgógomb nem túl bizalomgerjesztő ide számomra se feltétlenül...
(#) _ampervadasz_ válasza potyo hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Érdekes egy dolog, akkor majd ezt azért kipróbálom felcsigáztál.

szerk.: utána néztem! Mind a kettőnknek igaza volt!

Vannak a Passzív HUB -ok amiről jómagam beszéltem, és vannak az Aktív HUB -ok (switch) amiről Te beszéltél.

Mindig tanul valamit az ember.

Viszont azt még mindig nem tudja bevenni az agyam, hogy egy USB HDD -t egy aktív USB HUB -on keresztül, lehet illeszteni két (mondjuk) PC -re.
(#) abcdabcd válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Akkor jó, hogy én meg bedobtam a témába...
(#) _ampervadasz_ válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Bizony. mondjuk azt tudtam hogy a Shwitch mire való, de így még nem hallottam hogy inteligens, vagy aktív HUB. Voltaképp ez az ami alaposan megzavart.

A mai nap folyamán ha találok még egy szabad USB kábelt, akkor azért lepróbálom, de eléggé szkeptikus vagyok a dologgal kapcsolatban hogy egy eszközt két PC lekezelhet.
(#) Tiborough válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 31, 2010 /
 
Nem lenne rossz a manuális kapcsoló, de én nem találtam ilyen vagy ehhez hasonló kapcsolót az egész városban. Valami ilyesmire gondoltam egyébként.
(#) Tiborough válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Okt 31, 2010 /
 
A forrasztásra is gondoltam, hogy lehet hogy az a baj. Egyébként mi az az "illesztetlenség"?
(#) abcdabcd válasza Tiborough hozzászólására (») Okt 31, 2010 /
 
A kapcsoló az egy sima valamilyen váltókapcsoló, gondolom, az adatlapodon látom, hogy kecskeméti vagy, ott nem tudom, hogy milyenek a lehetőségek de pl pesten a Lomex-ben most nézem és 152+Áfába kerül egy ide megfelelő kapcsoló, ezt kétáramkörös (on-on) billenpkaros kapcsolónak hívják , on-on mivel nem ki vagy bekapcsol egy áramkört hanem egyikról a másikra kapcsol át ahogy az ábra is mutatja, megtalálhatod te is ha rámész a Lomex oldalára ott a 45-06-33 cikkszámot a kereősvel kikeresed, de van sokféle ilyen kapcsoló bal oldalt menüből ki is böngészheted őket az általam leírtak alapján..., illetve így már más boltban is talán találsz ilyet
(#) abcdabcd válasza Tiborough hozzászólására (») Okt 31, 2010 /
 
A hiba oka az is lehet, hogy nem biztos, hogy jól kötötted be az usb vezetékeit a toldás után ugyanis a D+ és D- vezetéknek csavart érpáron kell mennie zavarvédelmi okokból, és lehet, hogy összecserélted valamelyik táp (+ -) vezetékkel és azzokkal mennek így páronként csavartan az adat vezetékek az utp-n, de mivel azt írod, most megint elolvasva a kezdő hozzászólásodat, hogy usb1.0-nak ismeri fel, az utp kábel árnyékolatlanságára én továbbra is szavazok...
Bár angolul de egy szerintem jó gyűjtemény az usb bekötésről/kábelről:Bővebben: Link (illetve ezen az oldalon elég sok másik csatlakozó bekötése is megtalálható egészen szokatlan/régi pl commodor64 csatlakozókéi is)
(#) Tiborough válasza abcdabcd hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
Megoldódott a problémám. Egy régi rádióból kioperáltam egy 4*3 pólusú kapcsolót. Ezzel mind a négy vezetéket tudom kapcsolni az egyik, vagy a másik vezetékre. A hosszú kábel, ami a tv-hez megy az egy kb. 2.5m-es utp kábel, mind a négy érpár (tehát 4*2) be van kötve. Ezt ugye árnyékolni nem tudtam, a másik kettő rövidebb, árnyékolt usb kábel.
Ami szívatott, az a tápkábel, ami hozzá volt kötegelve az usb kábelekhez, és zavart okozott. Most kb. 2 cm-re vannak egymástól, és most tökéletesen működik. Sebesség nem 100%, de megfelelő és már nem látja 1.0-ásnak a pc.
Ezt azért írtam le hátha más is összedob egy ilyen kapcsolót.
Mindenkinek köszönöm a segítő szándékot!

Usb1.jpg
    
(#) abcdabcd válasza Tiborough hozzászólására (») Nov 24, 2010 / 4
 
Ha nem is cseréled le azt az utp kábelt usb-hez való árnyákoltra, amit nem értek igazán talán csak mert elfogadhatóan működik még azt teheted esetleg a zavartűrésért hogy megnézed hogy a D+ és D- egy csavart párban legyen azaz egymással legyenek összecsavarva illetve a táp+ és gnd is így, meg esetleg a többi érpárat kösd gnd-re minden szálát...
(#) krysn95 hozzászólása Nov 29, 2010 /
 
sziasztok!

A következőben kérném a tanácsotokat. A blu-ray lejátszómon egy usb bemenet van. Jelenleg ha zenét akarok hallgatni akkor az "A" pendriv-ot ha filmet néznék akkor a "B" pendrivot kell bedugnom. Ahozz hogy ne kelljen állandóan átdugdosnom szeretnék egy USB elosztót kapcsolhatová tenni. (egyzserre csak egy pendrivot lát). Tehát ha zenét hallagatok akkor A-ba kapcsolom, ha filmet, akkro B be kapcsolom. A tökéletes az volna ha ezt távirányítóról tudnám megtenni. Megvalósítható szerintetek?
(#) abcdabcd válasza krysn95 hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
moziba is vigyen el? szerintem az igorplug nevű projektből lehetne kivenni az infratáv vevő részét és hozzáírni még "egy-két" programsort lehetne egy ilyen kapcsolót csinálni, de gondolom valami egyszerűbbet szeretnél, itt fentebb pl én meg még mások is talán találtunk linkeket ahol ilyen "átkapcsolók" vannak, vannak bonyolultabbak meg egyszerűbbek is, de a távirányítást ha infrásra gondolsz azt programozás nélkül nem tudom, hogy hogy lehetne megcsinálni...
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem