Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Védőföldelés kialakítása - problémák

A védőföldelés a Te és embertársaid életét védi! Gondold meg mit teszel!

Lapozás: OK   15 / 28
(#) bitorlo válasza ötfelezős hozzászólására (») Nov 10, 2015 /
 
Üdv!

Igazság szerint a régi földeléssel? nem kívánok semmit sem tenni a hozzáférhetetlensége miatt. Ugyanis a kép a következő, fa villanyóraszekrény ebben középtájt előbukkan egy védőcső a semmiből, benne egy rózsaszín aluvezetékkel. Kerestem az ankert, de kötődoboznak nyoma sincs. Most vagy a vízvezeték hálózatra van kötve a föld (de hol), vagy betonalap földelés van, bár ezt nem tudom elképzelni. Szóval annyit terveztem, hogy az új földelés mellett a régit is bekötve hagyom a PEN bontón, bár pont ahogy Te is mondtad a távolság miatt az eredőjük ronthatja az ellenállást.Viszont hosszan kábelezni sem akarok, a fő probléma pedig a nagyobb kiterjedésű beton.
Nem tudom mennyire szabványellenes a gondolatmenetem, ha úgy képzelem el, hogy megfúrnám a betont a fal mellett, és ezen keresztül juttatnám le a horganyzott köracélt, így anker nélkül közvetlenül magáról a köracélról egy kötődobozban kiállnék egy 10 v 16-os mkh-val amit falon kívül vinnék a szekrénybe. A terméskő/beton kombináció miatt a süllyesztés kizárva.

Itt 3 fázisról beszélünk, egyenként 20A.
Természetesen érdekel!
(#) trickentrack hozzászólása Júl 14, 2016 /
 
Üdv!

A műhelyemben, ami egy külön épület a lakástól, nincs földelés. Ideiglensen lehet valamivel helyettesíteni? Mert most sajnos nincs miből szakembert fogadjak, de viszont nagyon kellemetlen, hogy minden csíp!

Előre is köszönöm!
(#) gyuszo válasza trickentrack hozzászólására (») Júl 14, 2016 /
 
Megfelelő védőföldelés, FI-relé . Erre nem megengedhető más megoldás.
A főépületben sincs FI-relé, ebben az esetben már az is leoldana.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2016
(#) Bakman válasza trickentrack hozzászólására (») Júl 14, 2016 /
 
Most még csak kellemetlen...
(#) granpa válasza trickentrack hozzászólására (») Júl 14, 2016 /
 
Ha nem tudod átvinni vezetékkel, verj le egy megfelelő szondát.
(#) ötfelezős válasza trickentrack hozzászólására (») Júl 15, 2016 /
 
A műhelybe külön földelés, az nem rossz dolog, de hát mi van a lakással? Ott van? És 2 vezetővel vagy 3 vezetővel mentél a műhelybe (3 fázis esetén ugye a számok módosítandóak)? Mert ha a lakásban jó az érintésvédelem, és a műhelybe védővezetőt is vitt a berendező, akkor mégis inkább a hibát kéne megkeresni, még ha pénzbe kerül is...
Egyébként magában a földelés, mint módszer, az manapság nem hangzik jól, de innentől kezdve megint a szakemberek párbeszéde lenne.
(#) kadarist válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 15, 2016 / 1
 
Így van, mert eleve a topik címe sem értelmes. Manapság már sehol nem engedélyezett a védőföldelés, mint érintésvédelmi mód. A korszerű érintésvédelem egyik eleme lehet a földelés, ami önmagában nagyon kevés védelmet nyújt, pláne, ha nincs megmérve.
(#) trickentrack válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 15, 2016 /
 
Két egymás mellett lévő telekről van szó! A másik telken ahol van a műhelyem ott egyáltalán nincs földelés! Elég lenne "földelésnek" egy FI-relé? Ha igen akkor milyent ajánlotok és hogy kell beszerelni? Vagy azt inkább szakemberre bízzam?
(#) Bakman válasza trickentrack hozzászólására (») Júl 15, 2016 /
 
A Fi-relé önmagában is ad némi védelmet, de a biztonságtól csak ennyi, igen messze van. A saját és mások biztonsága érdekében nincs mese, normálisan meg kell csinálni a hálózatot.
(#) Gafly válasza trickentrack hozzászólására (») Júl 15, 2016 /
 
Az önmagában is érdekes eset (jogilag), hogy másik telekre átviszed az áramot. Szomszédot majdnem megbüntették 2 millára hasonló miatt, mert áramlopásnak minősitették...
(#) VIM válasza trickentrack hozzászólására (») Júl 15, 2016 / 1
 
Szia! Még mindig nem tudni, hogy hány szál vezetékkel tápláltad meg a műhelyedet de valamit rosszul kötöttél, mert valahol a nullát felhasználtad védővezetőnek és ezért csíp minden. Ez rendkívül veszélyes felállás amit jobb lenne mihamarabb felszámolni, mielőtt még valakinek visszafordíthatatlan baja lesz és a felelőst azt bizony meg fogják találni akinek a jutalma nem marad el. Ha véletlenül FI relét építenél be az bizony addig nem marad bekapcsolt állapotban amíg valami hibás kötés van a lakáselosztóban. Tehát ha most "valamit" a nullával védtél meg azt jobb lenne azonnal megszüntetni de ha meg nem értesz a villanyhoz akkor jobb lenne egy hozzáértőhöz fordulni és nem félvállról venni a vezetékek kötözgetését.
(#) trickentrack válasza Gafly hozzászólására (») Júl 16, 2016 /
 
Nem a mi házunkból van áthúzva az áram, külön van villanyóra meg minden!
Akkor, hogy tudnám legegyszerűbben és legolcsóbban megcsinálni, vagy megcsináltatni?
(#) gyuszo válasza trickentrack hozzászólására (») Júl 16, 2016 /
 
Bővebben: Link
Létezik persze hosszabbító, ami Fi-relével van ellátva, de ennek a felhasználása is korlátozott. Inkább beltéri és alkalmi célú.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2016
(#) gyuszo válasza kadarist hozzászólására (») Júl 16, 2016 /
 
Én már korábban javasoltam egy topikba összevonni a Védőföldelés kialakítása és az Életvédelmi kapcsolás, FI-relé -t. Szerintem ezek összefüggnek és csak együtt érnek valamit.
(#) granpa válasza trickentrack hozzászólására (») Júl 16, 2016 /
 
Nem ismerem a talajviszonyokat nálad, de egy szabványos(hoz hasonló) szondát leverve, valószínűleg megoldható a szabályos kialakítása. Mifelénk mindenhol ott van a helyi (szabványos) földelés a mérőszekrény alatt, még kinn a hegyen is, a 30,-50 éve épült épületeknél is.
(#) gyuszo válasza trickentrack hozzászólására (») Júl 16, 2016 /
 
Vagy kézi erővel kalapáccsal, vagy így :Bővebben: Link
(#) trickentrack válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 16, 2016 /
 
Köszönöm a tanácsokat, megkérdem egy villanyszerelő ismerősömet, hogy ő mennyiből tudná megcsinálni!
(#) Busz hozzászólása Júl 15, 2017 /
 
Adott egy bojler, rendes bekötött földeléssel, de nincs ÁVK.
Ha zuhanyzás közben felszakad a fűtőszál akkor meghalhatok amíg le nem kapcsol a kismegszakító zárlat miatt?
Ilyenkor jobbak az esélyeim ha nincs bekötve a zuhanytálca az EPH-ba?
(#) pont válasza Busz hozzászólására (») Júl 15, 2017 / 2
 
Az áram az a kisebb ellenállás felé fog folyni, tehát ha a bojler megfelelően van földelve akkor ott fog kialakulni akkora áram ami lecsapja a biztit. Azért kell bekötni a zuhanytálcát, mert fémből van, ha valahogy odakerül a fázis szintén oldjon a biztosítás. De ez a múlt, ma már elérhető áron van ÁVK, az még egy plusz biztosítás....
(#) gyuszo válasza Busz hozzászólására (») Júl 15, 2017 / 2
 
A bojlert, a vízvezetéket, csaptelepet és a tálcát is kösd be az EPH-ba. ( Védőföldelésbe )
Így növekszik a védelem. Természetesen szükséges a Fi-relé is ( 2P 30mA 25A ).
(#) Bakman válasza Busz hozzászólására (») Júl 16, 2017 /
 
ÁVK nélkül nagyon rosszak az esélyeid.
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 16, 2017 /
 
Kicsit megtévesztő a hozzászólásod, mert a védőföld és az EPH más-más dolgot takar.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2017
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Júl 16, 2017 /
 
Igen, de pár napja a villanyszerelés témában már tettem fel képet is hasonló kérdésre, hogy egyértelműbb legyen.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2017
(#) kzolt hozzászólása Júl 19, 2017 /
 
Sziasztok!

A következő kérdéssel fordulok Hozzátok. Van egy puhafalú földfelszín feletti medencém, amiben egy ILYEN szivattyú forgatja a vizet. Ez a szivattyú FI relé után van kötve, le van földelve, de én azt gyanítom, hogy a szivattyú vizes része, vagyis ahol a víz átáramlik rajta, az teljesen el van szigetelve elektromosan a motor alu házától. Ezáltal a medence vize nincs földelve, vagyis ha véletlenül mégis beszivárogna a motorba a víz, rákerülhet a fázis, és a FI relé nem fog leoldani, ha a víz úgy folyik bele, hogy az esetleg csak a szivattyú elektromos részét éri, mert mondjuk az aluház belül is festett? Az egész rendszer műanyag csövekkel van összerakva, ha esetleg valahová betoldanék a csövek közé egy fémcsövet és azt földelőszondával leföldelném, az megoldás lenne?

Köszönöm!
(#) pont válasza kzolt hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Ezt gondold át még egyszer. Ha van Fi akkor az abban az esetben, ha nem a nullán folyik vissza az összes áram akkor leold. El nem tudom képzelni, hogyan tudna a fázis a vízbe kerülni, anélkül, hogy 30mA ne folyna a föld felé, de egyébként még ebben az esetben sem rázna meg senkit a víz, csak ha a víz és tőle elszigetelt nullát fogja meg valaki.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2017
(#) kzolt válasza pont hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Igen, erre gondoltam én is, például megrázhatna akkor, amikor éppen be, vagy kilépek a medencéből és az egyik lábam a földön van, a másik meg a vízbe ér. Azért gondoltam, hogy a föld felé nem folyik áram, mert a medence műanyag. Tudom, hogy extrém esetről beszélek.
(#) szamóca válasza kzolt hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Ha be vagy kilépsz a medencéből, és rajtad keresztül folyik a FI kioldási árama, akkor az leold.
(#) pont válasza kzolt hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Még mindig nem érted. Ahogy Szamóca is írja, ha az egyik lábad a földön van, a másik a medencében akkor nem rázhat meg jobban mint a Fi 30 mA-e, amit életvédelem szempontjából még biztonságosnak minősítettek, persze Pacemaker-rel azért nem ajánlatos. A nullát egy külön vezetékkel oda kellene vinni, hogy megrázzon, mert a nulla és a föld az nem azonos. Arról nem is beszélve, hogy egy fémházas készülékből, hogyan tudna a fémház érintése nélkül a vízbe jutni a fázis?
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2017
(#) Pafi válasza kzolt hozzászólására (») Júl 20, 2017 / 2
 
Ugyan nagyon valószínűtlen, hogy a földelt fém házat kikerülve be tudna szivárogni víz, de ha ettől tartasz, akkor igen, egy földelt csőszakasz jó és egyszerű megoldás, tedd ezt! Szonda nem kell, a fi-relé leoldásához nem kell alacsony földelési ellenállás.
(#) Pafi válasza pont hozzászólására (») Júl 20, 2017 / 3
 
Hát 30 mA önmagában még nem életveszélyes, de cserébe mocskosul kellemetlen érzés. Egy vizes felületen állva ha nem esik el tőle az ember fájdalmában és ijedtségében, az kifejezetten furcsa. Ráadásul az sem igaz, hogy 30 mA fölötti áram nem folyhat. A fi relé nem azonnal old le, 100 ms is eltelhet addig.

Vizes környezetben nagyon sokkal szigorúbb érintésvédelmi előírásokat kell betartani, de most nem tudnék fejből értékeket mondani.
Következő: »»   15 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem