Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Védőföldelés kialakítása - problémák

A védőföldelés a Te és embertársaid életét védi! Gondold meg mit teszel!

Lapozás: OK   14 / 28
(#) hotolo hozzászólása Jan 28, 2015 /
 
Tisztelt segítők!
Köszönöm a segítséget ,szakemberrel sikerült a problémát kiküszöbölni.Földelőnyárs probléma volt.
(#) matyivagyok hozzászólása Ápr 29, 2015 /
 
Sziasztok!
Tegnap segítettem egy kicsit a nagynénémnek a telkén, aztán munka végeztével, amikor mentünk el, áramtalanítás után (kíváncsiságból, mert elvileg az egyik kismegszakító nem kapcsolt semmit) benéztem az elosztó dobozba, és egyszer csak szemet ütött, hogy a konnektornak a föld kábele (ami az elosztó dobozból jön ki erről megy pl. az elektromos fűnyíró) a nulla sínre van rákötve, és még egy pár piros vezeték is (gondoltam ez lehet a régi földelés?, és most hogy olvasgattam egy kicsit a fórumon, ez elvileg bizonyítást nyert). Nem tudom ki lehetett a villanyszerelő itt, de ha jól gondolom ez így eléggé életveszélyes, és nem szabályos, légyszíves erősítsetek meg, vagy cáfoljatok, nem vagyok villanyszerelő, ezért kérdezem.
+Még panelban is látom, szóval otthon nem tudom megnézni, de nem kell minden háznak saját kialakított földelés? Mert a ház körül semmi ilyesmit nem találtam. Lefényképeztem azt is, ahol bejön a hálózat a házhoz, nem oda kéne valami? Ha csak az elosztó dobozban nem stimmelnek a dolgok, akkor azt meg tudom oldani, viszont ha földelést is ki kéne alakítani, vagy hasonló, akkor már szakembert hívnék, ezért kérdezem. Műszerek sajnos nem voltak nálam, úgyhogy méregetni nem bírtam. Előre is köszönöm a válaszotokat!
További szép napot!

Ui: Elnézést a rossz minőségű képekért, ilyen a mobilom
Szerk.: Elnézést, de a képeket elfordítva sikerült feltöltenem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2015
(#) pont válasza matyivagyok hozzászólására (») Ápr 29, 2015 /
 
A szabályosan kialakított földelés nagy általánosságban 20m-es körben véd, ha itt nincs ilyen akkor hívj szakembert, mert akkor azt ki kell alakítani, addig nincs mit mondani mit hova kéne kötni.
(#) crash bandicoot hozzászólása Máj 18, 2015 /
 
Üdv.

Kis segítséget szeretnék kérni. Új panellakásba költöztünk a 8. emeletre. Teljes vezetékcserét tervezünk, és bizonyos szempontból szerencsénk van, csövekbe futnak a vezetékek. Mondjuk kicsit véletlenszerűnek tűnik, de ez mindegy. Nullázás van, védőföld csak a fürdőbe és a konyhába van. Kérdés hogy ott honnan van, illetve hogy onnan tovább lehet ezt húzni a szobákba pl., vagy másik megoldást kell választani?
(#) vottokar válasza crash bandicoot hozzászólására (») Máj 19, 2015 /
 
A lakás biztosítéktáblájánál kellene lenni a védőföld bejövő pontjának. Innen megy a vizes helyiségekbe. (legalább is a felénk telepített panellakásokba.).
Az összes vezeték innen indul, úgyis mindet cserélned kell, ha teljeskörű vezetékcserét tervezel. Arra figyelj, hogy a fürdő-wc blokk vezetékei valószinüleg bele vannak öntve a betonba, nem lecsövezettek.
(#) Prometheus01 hozzászólása Okt 1, 2015 /
 
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Barátomék olyan albérletbe költöztek, ahol a villanyórából csak két vezeték jön ki. Gondolom fázis és 0. Innen hogy lehet a védőföldelést kialakítani? Régi ház, használható lenne a vízvezeték?

Üdv: Péter
(#) mikado válasza Prometheus01 hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
Vízvezetéket elég régóta tilos a védőföldeléshez felhasználni.
Javasolnám egy megfelelő méretű rúdföldelő és vezeték használatát.
(#) Prometheus01 válasza mikado hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
Társasház, a belváros közepén. 5. emeleti lakás, ott nehéz a földelőszondát lenyomni. Nekem jobban tetszik a megoldásod, de tartok tőle nem kivitelezhető. Akkor marad a kettős szigetelésű eszközök használata?
(#) Nemtudhatod válasza Prometheus01 hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
Szerintem a fürdőben és a kád környékén megvan a földelés, agy szaki megmondja és esetleg meg is oldja.
(#) pucuka válasza Prometheus01 hozzászólására (») Okt 1, 2015 / 1
 
Mosógépet, hűtőszekrényt, mikrosütőt nehezen fogsz kettősszigetelésűt találni. Ilyen helyeken a nullázást szokták használni, ahol a felszálló nulla vezeték megfelelő kersztmetszetű. De a villanyászok ezt jobban tudják. Hívni kellene villanyszerelőt.
(#) mikado válasza Prometheus01 hozzászólására (») Okt 2, 2015 / 1
 
Akkor meg kell tudni, hogy nullázott-e a közös hálózat, mert ha igen, akkor a lakáselosztónál szétválasztható a nulla és a védőföld, +kell egy RCD (ávk, fi-relé) is.
(#) Prometheus01 válasza mikado hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
Jól hangzik. Ezt a közös képviselőnek tudni kell, hogy nullázott e a hálózat?
(#) mikado válasza Prometheus01 hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
Elméletileg nála van az áramszolgáltatós szerződés amin rajta kell legyen milyen az áramszolgáltatói hálózat. Ezen felül teljesülni kell a nullázás belső feltételeinek is. Szerintem jobban jártok, ha szakemberre bízzátok ezt a dolgot.
(#) Nemtudhatod válasza Prometheus01 hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
Miért kellene tudnia, bárki lehet képviselő, akár 4 elemivel is, az honnan tudná, mi az a nullázott?
Itt már írtam a megoldást. Mint ahogy, az előttem szóló is tette.
(#) Prometheus01 válasza mikado hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
Lehet az lesz, addig is legalább művelődök Köszönöm a válaszokat!
(#) mikado válasza Nemtudhatod hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
Barkácsolás jelleggel tényleg jó a megoldásod, de mivel az msz 172 akkoriban még megengedte a vízvezeték érintésvédelmi célú felhasználását nem tartom szerencsés ötletnek. Gondolj bele, hogy mi történik ha van egy hűtőszekrénynél mondjuk 100 mA szivárgóáram, ami így rákerül a vízvezetékre, és az egyik szomszéd mondjuk zuhanyzik... Ekkora áram adott esetben már ölhet is. Sok itt a "ha"...
(#) Nemtudhatod válasza mikado hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
Nem értelek, Én nem ajánlottam semmiféle megoldást csak megemlítettem, hogy lakótelep ide-oda, attól még a védőföldet odavihették a szakik az építés során (ahogyan pl Csepelen is tették anno) és semmiféle szabványról sem írtam.

Amúgy ha van mégegy szegmense a világnak, ahol ennyiféle a "szabvány" az csak festmény lehet, vagy mese.
(#) mikado válasza Nemtudhatod hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
Természetesen, nem ajánlottál semmiféle megoldást.
A fuldoklónak is csak megemlítenéd, hogy láttál már mentőövet?
Világbéke!
(#) gyuszo válasza Prometheus01 hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
A legjobb megoldás az lenne a földszinten ( pincében) leverni a földelőszondát és felvezetni. 5 emelet nem felhőkarcoló kb. 20 m MKH 10mm2 zöld-sárga vezeték, földelőszonda kb. 10 eFT anyagköltség. Persze szakember által kiépítve.
Szerintem ennyit megér a biztonság.
(#) ötfelezős válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 6, 2015 / 1
 
Egyedi megoldást nem szabad csinálni.
Budapesten nem létezik, hogy ne legyen egy belvárosi nagy háznak földelése.
Nálad nem földelés kell, hanem védővezető.

Gondolom, közben mindenki rájött, hogy Prometheusnak akartam írni...
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2015
(#) Berta Viktor hozzászólása Okt 20, 2015 /
 
Tisztelt Fórumozók!
Szeretnék az otthoni bejövő (telefon, tv meg hasonló) vezetékekre villámvédőt rakni. Ezt mind a tetőtérben szeretném megejteni. No most ide nincs direkt földelés erre a célra felhúzva, csak egy 220-as konnektorom lenne ami rendelkezik földeléssel. Ennek a zöld/sárga vezetéke a villanyóraszekrényben be van kötve megfelelően. Érdekelne, hogy ezt a szálat villámvédelmi eszközök földelési pontjának a bekötésére használhatom-e, vagy valamit ki kellene alakítani hozzá? Okozna-e ez a jövőben valamilyen jellegű problémát? Köszönöm válaszotokat!
(#) kadarist válasza Berta Viktor hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Villámvédelemhez külön földelést kell létesíteni, mert nyilván egy másfeles zöld-sárga vezeték nem fog megbirkózni a villám energiájával.
(#) Berta Viktor válasza kadarist hozzászólására (») Okt 21, 2015 /
 
Tisztelet kadarist!
Köszönöm válaszod! Ebben az esetben más megoldást kell majd találnom . Üdv!
(#) pucuka válasza Berta Viktor hozzászólására (») Okt 21, 2015 /
 
En semmiképp nem vezetném be a villámot a lakásba, de még a padlásba se. A villám védő levezetését az épületen kívül kell megoldani, lehetőleg egyenesekkel, ha szükséges nagy ívben. Vannak vonatkozó előírások, talán villanyszerelőt kellene hívnod. Hibás kivitelezés esetén leéghet a házad.
(#) ötfelezős válasza Berta Viktor hozzászólására (») Okt 21, 2015 /
 
Azt nem úgy hívják, hogy villlámvédő (ez a kifejezés más asszociációkat kelt), hanem túlfeszültségvédelem.
Hol jönnek ezek be? A tetőtérben egymás mellett? Légvezetékről?
(#) pucuka válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 21, 2015 /
 
Bocs, inkább villám háritó. Nem azonos a túlfeszültség védővel, bár azt is okozhatja villám.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2015
(#) ötfelezős válasza pucuka hozzászólására (») Okt 21, 2015 /
 
Épp azért írtam, hogy túlfeszültségvédelmet írjon, mert a villámvédelemmel keveritek.
(#) pucuka válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 21, 2015 /
 
Ez igaz. Ifjúkoromban, amikor még sok légvezetékes telefon volt, A házon kívül volt a túlfeszültség levezető patron, és a földelése is. Az antennák, antenna tornyok villámvédelmi földjébe vannak bekötve pl. az antenna kábelek koax túlfeszültség védelmi patronjai is, a házon, (konténeren) kívül. Az egyszerű túlfeszültség védelemnél én a kombinált elosztő túlfeszültség védelmére gondolok. Természetesen a két védelem együttes alkalmazása nagyobb védelmet nyújt, de az előbbi a villámvédelem része, és légkábelek esetén feltétlen szükséges. Ennek a földelő rendszere nem vezethet a házon bellül.
(#) bitorlo hozzászólása Nov 10, 2015 /
 
Üdv!

A kérdésem a következő lenne, adott egy a 80-as évek elején épült családi ház, TN-C-S hálózattal. A földvezeték (6-os alu) a villanyóra szekrénybe fut be egy bergmanncsőből teljesen visszakövethetetlenül, nyilván a mai szabványnak kicsit sem megfelelve.
A kérdésem a következő lenne, ha telepíteni szeretnék egy új földelőszondát, ámde a régit is szeretném bennhagyni a rendszerbe van-e valami minimális távolság amin belül nem helyezhetem le az új szondát, vagy ennek nincs jelentősége?
Illetve a másik rejtély számomra az "EPH"jelenléte a fűtés, és gázcsövön. Tudtommal viszont a 80-as évek elején ezt nem követelte meg semmilyen szabvány. A legfurcsább, hogy erre utaló kötések egyáltalán nincsenek..
Esetleg arra gondoltam, hogy a cirkó földelése felelős az összecsengésért, de azt kikötve is rásípol a szakadásmérő föld és a csövek közt..
Ez mitől lehet?
Talán nem is csináltak anno rendes földelést ezek szerint?
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2015
(#) ötfelezős válasza bitorlo hozzászólására (») Nov 10, 2015 /
 
Szia.
1. Jobb messzebb elhelyezni, mert ha közel vannak egymáshoz, akkor az eredő földelési ellenállásuk nem fele, hanem nagyobb. Messzebb alatt gyakorlatilag olyan messze, mint amilyen hosszú értendő. És még az is jót tesz, ha a fagyhatár alatt kötöd össze őket, már ha úgy tervezed összekötni őket, és nem egyenkénti feljövetellel majd vezetékkel tovább.
2. Hát, az EPH régi dolog, volt egy kötelező előírás, a mostani változata KLÉSZ (az is régi, a 80-asok legelején még nem volt érvényben, mert 1980 decemberében lépett életbe - viszont volt elődje, ugyanazt írta e szempontból, annak a neve Érintésvédelmi Rendszabály volt), az előírja, meg az előd is előírta azt, hogy új kommunális létesítésekben legyen EPH. Vagy felújításkor.
3. Volt egy könnyítés a szabványban, ha jól emlékszem pontosan, rövid csatlakozónál egyfázisú max 20 A-es csatlakozónál nem kellett a háznál földelés. Utána tudnék nézni, mint a fenti rendelet számának is, de csak, ha érdekel.
Következő: »»   14 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem