Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vegyestüzelésű kazán hibák
Lapozás: OK   1 / 11
(#) szucsjanos hozzászólása Jan 4, 2009 /
 
Sziasztok.A következőben kérném a segitségeteket.: A Fűtési rendszerem már két alkalommal megfőtt,mert mifelénk éjszakánként elég sűrű az áramkimaradás.Ezért azt gondoltam ki,hogy egy inverter és egy relé segitségével működtetem a szivattyút,hogy áthidaljam az áramkimaradás idejét(10-15perc).A kérdés az hogy hogyan kössem össze az aksit,az invertert,és a relét,hogy áramkimaradáskor kapcsolja az invertert,aztán meg kikapcsolja ha vissza jön az áram.Előre is köszönöm.
(#) CIROKL válasza szucsjanos hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Sima szünetmentes tápegység és megvan oldva a problémád !Ami már elviszi a szivattyúdat azt kapsz egy 10 es ért , és nem kell barkácsolni semmit ! csak összedugod a csatikat és kész !És ez már alapból még automata is lessz !
(#) djyuri hozzászólása Jan 4, 2009 /
 
Az inverter véletlenül nem négyszögjeles alakot küld ki?
Az jó a szivattyúnak?

CIROKL rajza jó.
(#) xPee válasza szucsjanos hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Szia!Egyik ismerosomnek is ilyen cucca van(kovacsszennel)egyszer majdnem felgyujtotta a hazat mert olyan melege lett a vezetekenek hogy elolvadtak a szigetelesek ittott.A szuntementes tapot ajanlom, lehet hasznalt is, az aksijat lehet potolni kocsiakuval(nekem 1orat is bir 55Ah egy pcvel).azert egy tulnyomas szelepet telepits valahova es akkor duplan biztositva lessz, legalabis nem fogja szetverni a szerelest.
(#) Atis57 válasza djyuri hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
szia!
DE.. csak a szivattyúnak mindegy --persze hozzáértők előadják nem szép a hangja --DE VISZI A VIZET , s nem melegszik jobban.
(#) szucsjanos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
köszi zoli. asszem megcsinálom a te rajzod alapján.mivelhogy már minden megvan hozzá,nem fogok beruházni egy szünetmentes tápra.meg szerintem nem fog kigyulladni a vezeték sem,mintahogy az egyik srác irta, ha elég vastagot használok.majd beszámolok az eredményről. mégegyszer köszönöm.
(#) 925 válasza szucsjanos hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
sziasztok
A kapcsolási rajzhoz annyit tennék hozzá hogy célszerűbb lenne 2 relével, + 2db kis időzítőt beiktani a kapcsolásba 0,5-1 másodpercest hogy a két áramforrás (áramszolgáltató- inverter) nehogy egymásra kapcsoljon akár egy pillanatra is mert tuti hogy az inverter meghal. (nem azt mondom hogy így nem működne!!!! a logika tökéletes! én saját tapasztalatomból indulok ki)Egy napelemes rendszert építettem ami lényegébe hasonló átkapcsolóval volt megoldva (1 relével) és az invertert egyszer ki is nyírta egy átkapcsolásnál, azóta az átkapcsolások közt 0,5 mádosperces időzítés van és 2 mágneskapcsoló, és még plusz elektromos reteszelés + egy mechanikus retesz a 2 mágneskapcsoló közt ha véletlenül az elektronika meghalna és a 2 mágneskapcsoló egymásra próbálna kapcsolni akkor nem tud!
(#) ferci válasza szucsjanos hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Inverteres táplálásnál nincs benn a hőfokszabályzó, ha jól látom...
(#) damkodav válasza szucsjanos hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Milyen kazánod van
Fával fűtesz vagy gázzal

Lehet hülyén hangzik de kíváncsi vagyok mert lehet akkor leegyszerűsödne a megoldás ha ez kiderülne mert ha gáz akkor elég lenne egy csőtermosztát bár nem biztos ez attól függ milyen a kazánod ha meg fával fűtesz akkor szereltess bele egy hőmérőt

Vagy zárd el a kazántól a levegőt mert szerintem ilyen dolgokba beruházni egy jól működő fűtési rendszernél fölösleges mert ha kimarad az áram akkor lemész és elzárod a levegőt a kazántól és nem forralja fel a vizet de ez csak az én véleményem
(#) kendre256 válasza damkodav hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
"Vagy zárd el a kazántól a levegőt"
Az csak lassan működik, addig szétforr minden. Az alsó levegőt el kell zárni, de levegőt is kell neki adni, de nem a tűz táplálására, hanem falslevegőt az égéstér után. Attól elég gyorsan leáll, nekem is volt már ilyen, ezzel tudtam lehűteni. Ha csak lezártam a levegőt, a réseken beszívott annyi levegőt, hogy égett simán tovább. A falslevegőt én egy tisztításra szolgáló (legfelső) ajtó nyitásával tudtam megoldani. Csak arra kell vigyázni, hogy ott ne jöjjön ki szikra (működés közben ott jó kis lángnyelvet lehet látni a kazánunkban.)
(#) damkodav válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
A mostmár elolvastam a címet végig vegyes tüzelés

Amúgy nálunk mindíg működik a lefojtás, szerintem a kazánhőmérőn elég jól látható a víz hőmérséklete mondjuk 70 foknál nem rakom tele a kazánt...

De egy biztonsági lefújatót vagy egy zárt tágulási tartályt felraksz a kazánhoz akkor nem lesz semmi gond, bár ez egy elektronikai fórum éiért ne lehetne szünetmentesről táplálni a szivattyút ha úgy hozza a sors
(#) szucsjanos válasza damkodav hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Hetven foknál én sem szoktam még jobban megpakolni, de este 10-11 órakor még rakok rá,hogy reggelig azért égjen.Hajnal kettőkor meg hót csipásan meg nem azt figyelem hogy mikor éri el esetleg a kazán a kritikus időszakot.Általában ilyenkor jön a krakk.Áram kimarad,szivattyú leáll,víz felforr.Ja,és van tágulásim,biztonsági szelep meg minden.Nem durran szét a kazán,csak kimegy belőle a víz a biztonságin keresztül.Én csak ezt a kis kellemetlenséget szeretném elkerülni.Ezért vetettem fel ezt a kérdést.
(#) dcsabi válasza szucsjanos hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
több év kihagyással most fűtök újra vegyes tüzeléssel is...
vettem egy Windhager FKU kazánt, (használtat) a google képkeresőbe beírod jó képeket hoz le róla...
Az új ára 2400 euro... jól fel van szerelve szinte mindennel...
Erre az esetre ami szóban forog nem bizzák az "elektromosságra".
Van egy csőspirál (hőcserélő funkcióval) a kazán fölső részébe kb 80mm-es peremes / csavaros beépítéssel ami kivülről 2db 1/2 C cső csatlakozós...
erre a spirálra rá van vezetve a vezetékes víz, amit egy termosztátos szelep nyit, aminek érzékelője a kazánba van (ha felmegy a víz hőfoka, a termosztát rányítja a vezetékes vizet a hőcserélőre és 1-2 perc alatt lekapja a hőmérsékletet...
Az enyém zárt rendszer 1.5 bár nyomással és így 100C-on még nem forr... (nem szoktam megpróbálni
65-85C-ig használom)


(#) csatur válasza szucsjanos hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Szia!
Ha megépítetted (mármint a kapcsolóállomást)küldj róla fotót légyszi és egy pontos leírást,rajzot milyen "alkatrészek"vannak benne?
Nekem is pont egy ilyenre volna szükségem.Az időzítő nem rossz ötlet.
Üdv.
(#) vonaeva válasza szucsjanos hozzászólására (») Okt 10, 2011 /
 
Sziasztok!
Mi a pufferes vegyestüzelésű kazánunkhoz egy szakival csináltattunk egy szünetmentes áramforrást áramkimaradás esetére. Klasszul összecsomagolta egy kis vízálló dobozba, nekem csak egy használt, de még működő autó akksi kellett. Aki kéri a számát, szívesen megadom.
(#) zolika60 válasza vonaeva hozzászólására (») Okt 10, 2011 /
 
A száma nem olyan érdekes, de a kapcsolást felteheted, ha tudod.
(#) bmszt hozzászólása Nov 5, 2011 /
 
Sziasztok. Van egy junkers vegyestüzelésű kazánom, ami felforralás miatt folyik. Ki kell cserélni rajta a nipligyűrűket. Segitségeteket kérem, mert ezügyben nem tudok kihez fordulni. Egy olyan szerelő kellene, aki kazánkovács vagy tud tagositani kazánt. Előre is köszi a segitséget!
(#) bmszt válasza vonaeva hozzászólására (») Nov 5, 2011 /
 
Elkérhetném azt a telefonszámot vonaeva?
(#) vonaeva válasza bmszt hozzászólására (») Nov 5, 2011 /
 
20/511 11 80 és Tóth Istvánnak hívják a szakit. Mi azóta is megelégedéssel használjuk a kütyüt.
(#) dolgos hozzászólása Nov 24, 2011 /
 
Sziasztok.a Kazánomban túl-sok a reve lerakódás.minden-nap kapargatnom kell.Csak bükk-fával fütök.Mi lehet az oka???
(#) Akashi válasza dolgos hozzászólására (») Nov 24, 2011 /
 
Ennek a kérdésnek semmi köze az elektronikához. Szerintem ezt a kérdést talán az indexen kellene feltenni.
De hogy a válaszodra azért válaszoljak... Ha "túl" hideg a kazán, vagy tökéletlen az égés, akkor van lerakódás.
A visszatérő víznek min 40 fokosnak kell lennie, és megfelelő mennyiségű levegő kell az égéshez.
Egy jól működő huzatszabályozó kellene neked.
Én is ilyen projekten töröm a fejem. A víztermosztát lassú, ezért én a kéményen kimenő gázok hőmérsékletéből venném a visszacsatolást a huzatszabályozónak. Egy szervós huzatszabályozót vezérelne az elektronikus termosztát. A legbonyolultabb az egészben ez a szervós dolog.
(#) VIM válasza Akashi hozzászólására (») Nov 24, 2011 /
 
Szia! Szerintem vannak már jól bevált megoldások huzatszabályozás-ra. A lerakódások eltávolítását pedig nem ilyenkor kellene konstatálni és ezt tudnia kellene egy "dolgos miskolcinak".
(#) Akashi válasza VIM hozzászólására (») Nov 24, 2011 /
 
Igen. De sok esetben pont az általad linkelt "bevált" termosztátok túl lassúak. Sok a reakcióidejük... Ezt úgy értem, jobb lenne a tűz intenzitásáról közvetlenebb visszajelzést kapni, tehát a füstcsőből.
(#) dolgos válasza VIM hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
Köszi a választ. Mentségemre, csak annyit, hogy kb:1hónapja van ilyen kazánom, eddig gáz volt.
(#) dolgos válasza Akashi hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
Köszi a választ.Huzatszabályzó van és jól működik.Nem is reve,mert ha meleg a kazán, olyan mintha fekete massza lenne.Ha lehűl úgy néz-ki mint a faszén. A vizes fa, nem lehet az oka???
(#) poros válasza dolgos hozzászólására (») Nov 26, 2011 /
 
A vizes fából valamennyivel több lerakódás keletkezik a fa fajtájától is függ mennyi képződik. De nem ez a fő oka. Az ok az amit Akashi már leírt. A tökéletlen égés miatt a hideg kazán oldalára kicsapódik a fában is jelen levő kátrány. Ugyan ez az anyag képes a kémény falára is lerakódni. Ha nem jó a kémény idővel képes kiszivárogni a kémény külső falára is. Eszméletlen büdös tud lenni. A kazánban megjelenő kátránnyal nem kell foglalkozni. Idővel lepereg az oldaláról. Szerintem nem lehet teljesen megszüntetni semmilyen módszerrel. Ugyan is kénytelen vagy a levegő mennyiségét csökkenteni ahhoz,hogy a víz ne érje el a forrás pontot. Ilyenkor persze az égés már nem tökéletes.
(#) dolgos válasza poros hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Köszönöm a választ.
(#) dcsabi hozzászólása Nov 27, 2011 /
 
Az utóbbi témához egy tapasztalat. Kb 6 éve én is vegyestüzelésű kazánnal fűtök fával. A kátrány, a kondenzáció sajnos velejárója a folyamatnak. Amit megfigyeltem, az időjárás a ködös párás idő is befolyásolja párakicsapódást. A napokban lepódtem meg, hogy egy kicsit alábbhagyott a nyomott párás idő, megyszünt a kondenzáció pedig próbára egy hete kivágott akác fával is fűtöttem. A levegő páratartalma jobban hatással van ezek szerint mint a fa nedvességtartalma. Általában én is alacsony hőmérsékleten járatom, viszont (Konix) nevű szert egy evőkanállal két három naponta, ez sokat segít. Ha magas hőmérsékleten járatjuk a kazánt kevesebb a lerekódás, a magasabb füstgáz viszont kiviszi a hő nagy részét. Gyakori kazántakarítás, vagy jó sok fa elpazarolása (?) Egy másik közbenső megoldás a puffer tartály használata, amibe esetleg egy hőcserélőt (spirált) is lehet tenni használati melegvíz számára. A fölösleges melegvízet ide kell keringetni, egy eletronikai vezérléssel, vagy "gépészeti" szabályozással. És visszavenni ha eljön az ideje...
A kéménybe egy Pt 100 vagy egy alkalmas hőérzékelővel lehet szabályozást kezdeményezni, de megfelelő huzatú és keresztmetszetű kémény esetén. (esetleg ventillátorral)
(#) dolgos válasza dcsabi hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
Megszeretném kérdezni a kazán működtetést. Tehát a huzatszabályzó ami 60fokra van kalibrálva(itt zár)csőtermosztát,hány fokon legyen? És milyen fajta fát érdemes venni?Előre-is köszi a választ.
(#) Akashi válasza dolgos hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
Én a csőtermosztátot közvetlenül a kazánra tettem. (A kivezetésére) 40 foknál kapcsolja be a szivattyút, kicsit alatta meg ki. (Ez alá a hőmérséklet alá nem szabad menni, mert: 1. ha kialszik a tűz, akkor "hideg" vizet fogja keringetni, annak meg semmi értelme. 2. 40 fokos víznél már nem termelődik annyi lerakódás.) Nálunk többfokozatú a szivattyú ezért azt tervezem, hogy 40-60 fok közt az első fokozat megy (lassan keringeti a vizet), 60 C felett meg max.
A huzatszabályozó jó 60 fokon, bár ez eléggé változó lehet. A fától is függ, meg az időjárástól is. Száraz fánál viszonylag pontosan be lehet állítani, de nedves nyers fa esetén én kicsit feljebb állítom nappal, éjjel meg le szoktam néha venni, ne égjen le reggelig. Mindenképp "kalodás" szárazfát vegyél. A kalodással nem tudnak átvágni.
Én most ENNEK a kapcsolásnak alapján próbálok egy víz/füstcső kombinált szabályzást kitalálni.
Következő: »»   1 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem