Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videókártya probléma
 
Témaindító: bozsokiandras, idő: Jún 19, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   20 / 21
(#) SzervízMacska válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 7, 2023 /
 
Igazából én vagy 10 éve nem követem a pc alkatrészek fejlődését, a fent felsorolt fél-konfig beszerzését (alaplap, proci, ram) is egy nálam is tájékozatlanabb barátomra bíztam, vak tyúk is talál alapon...
(#) antiktelefon válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 7, 2023 /
 
Persze, írj rám privátban és válaszolok, picit káosz van, de máskor is.
(#) Massawa válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 7, 2023 /
 
Ehhez lenne egy apro kérésem.
Szintén uj PC vètele elött vagyok több, mint 20 éves hobbi/félprofi videoszerkesztési tapasztalattal s ha jol számolom 6 hardware elhasználásával.
Mi lenne szerintetek a legujabb talán legjobb konfigurácio. Sajnos a 2002 ota használt video vágoprogram legujabb 2 upgradje video szempontbol hibátlanul megy, de nem támogatja a dolby hangot, igy használhatatlan. ( az meg a W7 Pro okozza).Elvben upgardelhetnék W11-re, de lehet, hogy megérné egy uj HWt venni, habár a jelenlegi is ugy sebességben mint minöségben eddig gondot nem okozott.
(#) antiktelefon válasza Massawa hozzászólására (») Máj 7, 2023 /
 
Pár info hiányzik, minta használt szoftverek, jelenlegi hardver, ebből mit akarsz megtartani, mik az igények, mi a keret, új vagy használt (használttal baromi sokat nyerhetsz mondjuk).
(#) Massawa válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 7, 2023 /
 
Elsösorban a Corel video ultimate studiot ( 2018) használom ( de van még pár egyébb video meg grafikus progi is), de a két ujabb verzio csak hang nélkül megy. ( át tudom hidalni, csak nem igen egyszerü és gyors). De van DaVinci is, amin nem gyakran vágok, ott sem megy a W7 miatt a Dolby hang.
Általában uj hardwaret szoktam venni ( az nem igen volt eddig a többi kiadáshoz mérten komolyabb tényezö). Igaz a valamikori elsö márkás nagyon drága videoszerkesztöm ( amit HW-vel együtt vettem volt a legnagyobb csalodás az életemben ezen a téren és alig egy év alatt került a padlásra a gyönyörü dizajnos kivitelével).
Különösebb igényeim nincsenek ( ha valami extra kell, van egy közeli TV studio, ahol azt meg tudom csinálni az Avidon meg a többi berendezésen), csak menjenek hibátlanul és gyorsan a videoszerkesztök.
Szerinted mit érdemes megtartani a jelenlegi gyors, de már vagy 5 éves hardwareböl - akkor az egyik leggyorsabb PC volt a piacon. Késöbb feljavitottam az elsö profi 820 GB Samsung SSDvel. Azota van benne egy másik is, meg vagy 4 mechanikus HDD kettö cserélhetö keretben ( de abbol van a szekrényben vagy 40 TB még a rengeteg videoanyaggal. )
WXP korban volt külsö RAID 4 vinyoval, de az nem kompatibilis a 64 bites W7-l ( azt sem értem miért hiszen az a LAN hálozaton van). Gondolkodom egy ujabb RAID rendszeren, de ha azok is ilyen OS függöek, akkor nem sok értelme van.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2023
(#) antiktelefon válasza Massawa hozzászólására (») Máj 7, 2023 /
 
"Szerinted mit érdemes megtartani a jelenlegi gyors, de már vagy 5 éves hardwareböl "
Teljesen pontos hardver lista kéne pontos RAM és még táp típussal is, akkor lehet számolni. Illetve egy keret is, minden összegből kihozható valami, de nyilván nem mindegy...
(#) SzervízMacska válasza Massawa hozzászólására (») Máj 8, 2023 /
 
Csak a tároláshoz szólnék hozzá: én synology nast használok, wd red meghajtókkal. A raid mindenféle verziója elérhető ezeken, van távoli elérés akár mobilról is, és már ssd meghajtós verziók is léteznek. Ennek mondjuk sok értelmét nem látom, mivel a hálózaton elérhető maximális sebességet szerintem a hdd is bőven kiszolgálja. Ezt úgy mondom, hogy az enyémben is két gigabites lan port van, amelyek párhuzamosan működnek, elvileg duplázva a sebességet a belső hálózaton. Természetesen ez a lehetőség wifiről, helyben érhető el, mivel kábelen a router és a többi végpont is csak 1 gigabites. Viszont a szupport parádés, most is a legújabb os fut az eszközön, pedig 7 éves elmúlt. Ha a sebesség az elsődleges, talán a leg kézenfekvőbb méregdrága raid vezérlős alaplap vásárlása, vagy raid kártya utólagos beépítése a gépházba…
(#) Massawa válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 8, 2023 /
 
Én elsösorban a fizikai elöregedésére gondoltam, mert a feladatokkal a jelenlegi rendszer is megbirkozik, söt lehet, hogy rászánom magam a W frissitésre is. Eddig eléggé ellenálltam, mert sajnos egyik másik SW nem kompatibilis az uj W verziokkal és nincs upgrade sem. Ezért használom még W XP laptopot is, mert vagy 10 éves CAD munka csak azon megy és nincs ujabb verzioja, igy a rajzok többsége eltünne, ha kidobnám a laptopot.
Majd elküldhetem a W7-s HW adatait.
(#) Massawa válasza SzervízMacska hozzászólására (») Máj 8, 2023 /
 
Az emlitett studioba kiépitettünk egy nagy RAId rendszert, de az ottani tapasztalatok alapján nem hiszem, hogy otthoni alkalmazásra szükségem lenne ilyesmire. Ahhoz egy rendszerezö csapat is kellene, akik bevezetnek valamilyen adminisztrativ rendszert, különben nagyon lelassul a munka az állando kereséssel. Sajnos otthon ilyesmire alig van lehetöség ( pl kikeresni az eltárolt videok ezreiben egy-egy jelenetet), mert elképesztöen sok munka ( gondold el mi a feladata egy levéltárosnak vagy egy video archivum dolgozoinak).
Én ugy ahogy felirom minden vinyora az azon tárolt videok listáját a fö gépen meg van egy leltárlista melyik vinyon mi van, dátummal, lokalizácioval - de már ez is kihivás, és megy a vinyo a szekrénybe.
(#) SzervízMacska válasza Massawa hozzászólására (») Máj 8, 2023 /
 
Ha rendszeres további felhasználás is a cél, nem is ajánlanám amit írtam, ugyanis lassú az elérés. Tapasztalatom, hogy a tárolt videókat lejátszani, belenézni jellemzően csak letöltést követően lehet, így csupán az adatmozgatások miatt nálam is egy inasra volna szükség.
(#) Massawa válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 8, 2023 /
 
Na elinditottam a gépet, a legnagyobb meglepetésemre már 2013ban vettem, azaz 10 éves a HW.
Intel Core 3,40 GHz,i7-2600, 4 magos 8 log proci.
Összesen 12 GB memoria ( real).
A grafikkártya GTX550TI
Meg vagy 4 extra kártya a videokamerákhoz ( már elég ritkán használom, mert az ujabb kamerákhiz nem kell) meg extra 8 USB bemenet. Összesen ha jol számolom 12.
(#) antiktelefon válasza Massawa hozzászólására (») Máj 10, 2023 /
 
Na igen, ez így már netezős/ erősebb műhelygép kategóriába esik lassan, persze lehet bőven dolgozni is rajta, de esélyes a leggyengébb 6. gen i3 is veri é smár 13. generációnál tartanak. Röviden azt mondom mindent cserélned kell, ha a ház jól szellőzik az maradhat, ha az Intel hűtő valami jobbféle, nem stock, esetleg azt tudod vinni. DDR3 kiesik, lap+proci kiesik, adattárolók kérdésesek így, GPU nagyon gyenge már videószerkesztéshez azért.
A plusz kártyák is pontosan milyenek? Mert ha PCI is van (és tényleg fontos!) akkor Már 6-7 gen gépnél meg fogsz akadni, mert fölötte csak pci-e pci konverterrel és riserrel oldható meg, esetleg csillagászati árú ipari lappal, ami nem is praktkus.
Illetve nem írtad le az igényeket és a keretet. Ez még olyan pc, amit azért simán el fogsz tudni adni, de kérdéses mennyiért.
Alaplapi RAID nem feltétlenül ajánlott, de ha van mindenről backup rendszeresen, akkor az elenyésző pluszköltség. 6. gen esetén PCI-e 3.0 sebességen fogsz viszont ragadni, pedig újabb platformomon 4 is elérhető meg extrém csúcson az 5 is megjelent már.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2023
(#) Massawa válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 10, 2023 /
 
Kösz, nem vagyok tul nagy hive az ilyen összeragasztott gépeknek ( főleg ha nekem is bele kell avatkoznom, eddig mindegyikkel gondom volt), igy valoszinű egy uj gépet fogok majd venni, ha sikerül ősszeállitani egy jo speckot. A Game PC nem vált be, a fiamnak volt ilyen gépe, de sokkal körülményesebben müködött rajta néhány fontos progi ( Ezt meg egy ideig még meghagyom mert a W7-s programokra még szükségem lesz).
Akkor nem lesznek fontosak az ebbe rakott kártyák sem ( mind PCI ) mert akkor bármikor még ezen a gépen kezelni tudom a régi kamerákat ( több mint 400 ora szalagos archivumon van).
Eredetileg erre a gépre vizhütést terveztem, mert az elődje eléggé zajos volt, de ez nem az, igaz, hogy egyszer már javitanom kellett a táp ventillátorcsapágyát, de azota ujra nagyon csendes. A videokártyán is hatalmas venti van, szinte kitölti az egész teret a dobozban. Lassan is forog igy alig hallhato ( nem zavar, pedig sok hangmunkàt is csinálok).
Számomra sokkal fontosabbak pl olyasmik, hogy hol vannak a házon az USB portok, kártyaolvasok stb. Ezen ki kellett cserélnem két ilyen modult, mert a design tervezője imádta a feketét, igy a fekete lapon fekete lyukakba kell a vágohelység félhomályában bedugni a kábeleket, SD stb kártyákat. Ez rendkivül hülye megoldás volt igy egy kártyaolvaso tönkre is ment.
Közben már szereltem oda egy kis világitást is.

Nem kell a RAID, sokkal egyszerübb az archiválás szempontjábol extra HDDre tölteni az anyagokat, s ha kell bedugni a gépbe ( van külsö HDD fészkem is kicsi meg nagy HDD-kre. )
Persze 2-3 HDD hely jo ha van, legalább egy cserélhetö keretben.
Legalább 2 monitor, de talán 3 sem ártana, most is 3 van ( az egyik egy külsö lapos TV HDMivel).
Szoval semmi extra nem igen kell, csak megbizhato, gyors alaplap meg grafikus kártya ( legalább 10 évre), de sok USB port (minimum 8), meg monitor port, DVD vagy inkább BR rekorder (habár van ilyen külső gép, és már nem is igen használom), és ergonomikus csendes gépház.
Kösz ha tudsz segiteni. Van a közelben egy kis PC javito cég, esetleg megkérdezem, hogy vállalnak - e egy gépépitést.
(#) antiktelefon válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jún 2, 2023 /
 
Válaszolj már, nálad van sokszázezernyi cuccom, belépsz es nem reagalsz majus 17 óta, mi ez már?
Most is be vagy lépve.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2023
(#) SzervízMacska válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 5, 2023 /
 
Istenem!
(#) xxxyyy hozzászólása Szept 18, 2023 /
 
Sziasztok,
Hátha ismeri valaki közelebbről egy GTX1050 lelkivilágát. Létezhet olyan meghibásodás a kártyán ami azt eredményezi, hogy a kártya 3db HDMI kimenetére kötött aktív 15m-es kábelekkel évekig hibátlanul működő rendszer pár napon belül az összes kimenetén elkezd bizonytalanul működni majd nem működni? (kártya belső táp hibája pl.)
Másik, rövid kábellel és hosszú de optikai kábellel (ami biztosan kevésbé terheli a kártya kimeneti meghajtókörét) mindhárom kimenet működőképes.
(#) img válasza xxxyyy hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
Üdv!

Antiktelefon fő szakterülete a VGA javítás.

Azt azért elárulhatnád, hogy a "aktív 15m-es kábel" és a "hosszú de optikai kábel" pontosan mit jelentenek.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2023
(#) xxxyyy válasza img hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
Szia

Aktív: Vélhetően ez
Optikai: Delock 84038
(#) img válasza xxxyyy hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
Milyen frekvencián voltak hajtva a megjelenítők?
(#) xxxyyy válasza img hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
FHD/60Hz. Konstans tartalom, semmi túlhajtás.
> 3évig semmi gond. Már láttam ebből a kábelből hibásat, de a 3db egyidejűleg megzakkant kábel nehezen hihető. Ráadásul notira kapcsolva működtek, a gépre visszakötve nem.
Esetleges földelési problémára ellenőriztem a rendszert.
(#) sany válasza xxxyyy hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
Szerintem lehet, hogy az aktív kábel romlott el. Hisz abban van aktív elem.
Esetleg villám nem okozhatta véletlen? Külön-külön nézted már a kábeleket jók-e?
(#) xxxyyy válasza sany hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
3db kábel egyszerre?
" Ráadásul notira kapcsolva működtek, a gépre visszakötve nem." Ez villám után nem jellemző.
(#) img válasza xxxyyy hozzászólására (») Szept 19, 2023 /
 
A VGA panelján, a portok mellett vannak biztosítékok (és valószínűleg egy közös load switch is), azokat ellenőrizheted, de nem hiszem, hogy megnyúltak volna. Ami tippem van, az a Realtek HDMI retimer IC, ami meg szokott halni, de 3 egyszerre? Akkor annak az okától valószínűleg más is elszállt volna.

Szerk.: Mivel még nem tudjuk a VGA pontos típusát (van jó pár féle GTX1050), így ez csak vaktában találgatás.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2023
(#) antiktelefon válasza xxxyyy hozzászólására (») Szept 19, 2023 /
 
Ha nem plusz tápos a kábel, lehet túlterhelte a hdmi kimenetek tápját. De milyen 1050 az, amin 3db HDMI van? Mellesleg ma már nagyon gyengének számít kb mindenre, nemhogy 3db kijelzőt hajtani.
(#) xxxyyy válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 19, 2023 /
 
ASUS ha jól emlékszem. 3 HDMI + 1 DP.
"Konstans tartalom, semmi túlhajtás." = Naponta egyszer változik a megjelenített kép, csak a 4db monitorkimenet miatt lett szerintem ez a kártya választva.
(#) img válasza xxxyyy hozzászólására (») Szept 19, 2023 /
 
Egyébként mi a pontos tünet? Egyáltalán nincs kép, vagy van kép de szétesik, stb.? Ha bekapcsolt eszközöknél kihúzod majd visszadugod a kábelt, akkor sem jön meg a kép?
(#) xxxyyy válasza img hozzászólására (») Szept 19, 2023 /
 
Csak elvi szinten érdekel. A kártyát biztosan nem fogom javítani, csak a hiba okára próbálok rájönni.
(#) xxxyyy válasza img hozzászólására (») Szept 19, 2023 /
 
Pár napja még néha visszajött a kép ha újracsatlakoztattam, tegnap már egyiknél sem. De másik kábellel mindhárom kimenet azonnal működött és állítólag a 3db aktív kábel is noti kimenetére kötve.
(#) deebo válasza xxxyyy hozzászólására (») Szept 19, 2023 /
 
Lehetséges, hogy valami külső elektromágneses zavar miatt nem működnek az aktív kábelek, amikor pedig notira van kötve, akkor ki vannak emelve a kábelek a zavarból.
(#) xxxyyy válasza deebo hozzászólására (») Szept 19, 2023 /
 
Gondoltam erre is: megkérdeztem és nem lett a kábelek közelében új berendezés telepítve. A notis tesztnél a kábel nem lett jelentősen elmozdítva.
Következő: »»   20 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem