Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villámdetektor
 
Témaindító: Ricsa, idő: Jan 8, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 8
(#) Ricsa hozzászólása Jan 8, 2007 /
 
Sziasztok!
Szeretnék csinálni egy villámdetektort. Ez valahogy úgy működik, hogy amikor villámlás, vagy légköri kisülés van akkor a rádiófrekvencia is növekszik (azt hiszem így van). Ez egy bizonyos szint fölött kéne jeleznie. Olyan szint fölött amit biztosan, hogy villámlás okozhatott. Még van 2 feltétel. (remélem teljesíthetők) az egyik, hogy mindenféleképpen össze kell vhogy kötni a számítógéppel, a másik hogy valami progin keresztül vagy az erőségét vagy az irányát kéne érzékelnie. Remélem tudtok valami kapcs. rajzot ehhez. Előre is köszönöm
(#) Kera_Will válasza Ricsa hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Hááááát elég érdekes lesz érzékelni.

Manapság elég sok zavar forrás van elég 1 rosszab gyujtás elosztóval rendelkező autó , 1 szikrázó kommutátorú villanyborotva, 1 mobil teló, ...stb ..stb ..stb.

Az öreg Popov bácsinak több esélye volt kohererres vevőt fabrikálnia 1800 évek végén villám/zivatar előre jelzésre ! Kevesebb (nulla ) egyébb zavar forrás volt , a villámokon kívül.

Értékeléshez mekkora küszöb szintet állapítanál meg ?!
Ezt se tudod pontosan mert miaz a jelszint a mit biztos 1 villám csinál 1-10-20-50-100 km-re ? De ugyanezt a szintet produkálja 1 100mre lévő szikra köz is .Napfényes délután, pedig azt hinnéd hogy derült égből villám csapás... pedig dehogyis az

No meg a villámvédelmi megfontolások.
Épeszű ember vihar idején éppen mindent meg tesz a
elektromos rendszerek védelme érdekében.
Rádióját lekapcsolja , antennáját földeli , PC-t leállít... stb .
Te neked meg éppen akkor kell dolgozni ... amikor éppen közelben csapkod ...

Ajánlom inkább a whitslerek tanulmányozását, azok is ionoszférában zajló jelenségek megismeréséhez vezet.
Ezt az ELTE-n külön tudományos csoport tanulmányozza ezeket a füttyöket , már műholdas mérő berendezést is alkottak ami sikeresen működik.
(#) huba válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
És ha a felhök elektrosztatikus feltöltödését mérnéd és szerintem kisüléskor ez az érték hirtelen lejjebesne. De biztonságbol a méröszonda felett nem árt a villámhárító. De ez csak az én ötletem nem biztos hogy müködik
(#) mcganyer válasza Ricsa hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Hát nem egyszerű,de kezd a Sokol-lal(nekem működött ). Aztán ha sikerul valami működőképes jelzőkészüléket építened az városban biztos nem fog hitelesen működni. Vagy települj ki a falu környéki földekre.
(#) Feri hozzászólása Jan 8, 2007 /
 
Szerintem vezsélyes játékba kezdtél a villámmal való kisérletezés nem othoni körülmények közt is bíztonságosan jácható hobbi.
A többiek álltal leírt zavaró körűlmények szerint amúgy sem tudnál értékelhető méréseket végezni. :csodalk: :csodalk: :csodalk:
(#) ttl válasza Ricsa hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Nem új keletű a dolog és nagyon egyszerűen kivitelezhető!
kell két 1-2 m hosszú vmi rúd azok lessznek az antenna,kell egy üveg cső amit megtöltesz vas reszelékkel minél finomabbal annál érzékenyebb, ne tömd meg keményre, csak épp teli legyen.A két végét dugózd le és a rudakat dugd bele h beleérjenek a reszelékbe. Egy ellenállás mérőt érints a a kát antennához,és ha villámlik akkor az antenna ellenállása lecsökken közel nullára és addig úgy is marad amíg megnem ütögeted a csövet.
részletesebb leírást találsz arádió amatőrök iskolája c könyvben ami kb a 70-években készült.
a pc-s érzékelés innentől kezdve gyerekjáték.
(#) dbase hozzászólása Jan 8, 2007 /
 
Az antenna földelés, és a védő völd közé egy glim lámpa.Régi könyvbe láttam.
(#) MaSTeRFoXX válasza Ricsa hozzászólására (») Jan 8, 2007 /
 
Szia!
Ezt a kapcsolást évekkel ezelőtt találtam egy könyvben. Lerajzoltam, de sose csináltam meg. Egy haverom megépitette, azt mondta hogy méterekről jelzi az elektromos gázgyújtót.
A kimenetre piezozümmert kell kapcsolni, vagy ledet, vagy valami jelzőeszközt. Antennának néhány méteres vezetéket kell használni. A tápfesz az szerintem 5 vagy 9V lehetett. de mindegy, megy mindenről
(#) sirály12 hozzászólása Jan 8, 2007 /
 
Most lehet hülyeséget mondok, de hátha nem.
Ha lenne mondjuk 2-3 db más frekire hangolt rádióvevő, akkor a villám pillanatában minden frekin zavar tapasztalható, szerintem ezt kellene figyelni.

(#) Tetye hozzászólása Jan 8, 2007 /
 
ha az a kapcsi müxox rá kell tolni egy A-D konvertert +max232------>Pc már csak meg kell irni a progit ami feldob full sceernben egy fekete háttérel egy sárga villámjelet és alá írja: "Vigyázz nagy feszkó":!
Ez jó buli engem is érdekelne... mostanság ujra épitgetek.. most egy szél erősség mérőn filózok..
(#) huba hozzászólása Jan 8, 2007 /
 
Na még egy elvetemült ötlet. Több irányba fotoellenállásokat vagy fotodiódákat helyezel el. Ezek jelét állandóan figyeled. Mikor a villám "felvillan" elindul egy számláló és várja a dörgést akkor megáll. Ismerve a hang sebességét a távolság kiszámitása gyerekjáték. Nagyságot a villanásbol és a hangeröböl lehetne számolni ezeket szorozva valahogy a távolsággal(ha közel van hangosabb) irányt pedig a fotodiódákbol Csak egy ötlet
(#) huba hozzászólása Jan 8, 2007 /
 
a modosítást lekéstem *számlálo-stopper,ora
(#) Ricsa válasza ttl hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
Szia!
Nem tudod interneten hol lehet megnézni, vagy letölteni ezt a könyvet. Szerintem a te ötleted volt a legjobb (eddig ). Ez a legegyszerűbben kivitelezhető. Ok. elhiszem, hogy valakinek a pc-s érzékelés gyerekjáték, csak nekem nem . ha esetleg valaki, ezt a progit megcsinálja vagy ad valami forrást róla azt nagyon-nagyon megköszönném. Még annyi, hogy ezzel az antennás, vasreszelékes valamivel, lehet az irányt vagy az erősséget mérni? Mert ezek lennének a legfontosabbak. Meg még annyi, hogy ezzel hány km-es körzetet lehet vizsgáni? A hozzászólásokat nagyon köszönöm :worship:
üdv.: ricsa
(#) Kera_Will válasza Ricsa hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
Érzékelés, kiértékelés után kell 1 "kopogtató" ami a vasreszeléket újra szétrázza mert különben nem fog visszaállni alaphelyzetbe az érzékelőd mindig vezetni fog.

Ez a koherrer elve.
1 mechanikus csengő/berregő áramát kapcsolja a vasreszelék és amikor beüt a villám akkor rövidzár jön létre. Ekkor záródik a csengő/zümmmer/berregő áramköre a vasreszeléken keresztül. Ekkor a berregő mozgó részének meg kell ütögetnie a vasreszeléket tartalmazó szigetelt csövet hogy megszünjön a vas reszelék rövidzárja.

Éppen a 2007esRádiótechnika évkönyvben van koherreről szó.
(#) Redsaw hozzászólása Jan 9, 2007 /
 
Szia! Ez a vasreszelékes dolog nekem gyanús. Szerintem amikor ez a készülék érzékeli a villámot, akkor az már olyan közel csapott be, hogy akkor már felesleges jelezni. (Ha egyáltalán van még mivel.) Mondom ezt saját tapasztalatból. Tavaly nyáron egy hirtelen jött zivatarban egyetlen villám volt, de az a tőlünk kb 50 m-re lévő és 80 m magas templomtorony villámhárítójába csapot. Eredmény a házban kb. 40 db. készüléket (tv, videó, parabola) pusztított el. Nekem 2 db számítógépet - az egyik ki volt kapcsolva, csak az USB elosztó volt tápba dugva és ezen keresztül kiütötte az alaplapi É-i hidat. A bekapcsolt gépben totálra vágta az alaplapot. A kikapcsolt, gázkazán szobai termosztátját, és a központi kaputelefont szintén.)
Amit javasolnék. Több előző hozzászólás is utal a Sokol és más rádiókészülékek "villámérzékenységére". Ez nem vicc. A 70-es években volt egy "szgyelano CCP" gyártmányú közép-rövid hullámú tranzisztoros zsebrádióm. (Szabadeurópa Cseke László miatt). Na akkor sose áztam meg. A rövidhullámon hallgatva min. 1 órával a vihar előtt hallani lehetett a reccsenéseket. Az erősségéből kis tapasztalattal a távolságot, és a készüléket forgatva még az irányt is be lehetett határolni. Aj avaslatom: keríts egy kiszuperált rövidhullámú vevőt és egy kevésbé háttérzajos frekvencián várd a reccsenést. Mikrofonnal vagy a hangszóró kivezerésein, már olyan jelet kapsz ami már fesz. figyelő áramkörrel már PC-n is feldolgozható. (Ez utóbbi kapcsolásra viszont tőlem hozzáértőbb fórumozóktól kérj segítséget.)
(#) ttl válasza Redsaw hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
Antenna függő h milyen hosszú az antennád a könyvben próbakánt azt írta h menjünk át másik szobába és egy kis hálózeti trafó 230/8 v 8v-s bemenetéhez érintsük a zsaebtelepet a 230-as részát egyiket föld másikat antennának használjuk. szoval a zsebtelep nemhiszem h nagy elektromos teret létesít.
A progit szivesen megírom,és elmondom h kösd be de csak 20. után mert addig vizsgázom 1000-el.
majd emailben szólj rám mert hajlamos vok elfeledni dolgokat
(#) ttl válasza Redsaw hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
Sztem a rádió nem biztos h jó dolog (nem piszkálódásból) túl érzékeny. mivel a villámot lehet h 50 km-ről befogja, de az összes trabant&lada is a hangszóróban fog durúzsolni. de azért egy próbát biztos megér.
(#) Redsaw válasza ttl hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
A tipped jó! Kb. 50-70 km-ről. A Trabi, Lada viszont nem feltétlenül. Abban az időben gyakorlatilag nem is igen volt más tipus hazai utakon és az egyébként is háttérzajos rövidhullámsávon szinte észrevehetetlenek voltak. (A villamost tényleg megfütyülte.) A villámlás okozta reccsenés azonban sokszoros amplitúdóval kiugrott a zajból. Lehet, hogy nem értem Ricsa célját a készülék építésvel, de gondolom az előrejelzés a szándék, amikor még a dörgés hanghullámai nem is hallhatóak.
(#) ttl válasza Redsaw hozzászólására (») Jan 10, 2007 /
 
ha sokkal nagyobb az amplitudó akkor gond egy szálse!
akkor én is a rádióra szavazok, mert ha csinál egy irányított antennát akkor azt is meg tudja h merről várható. vagy ha pl 4 rádiót 4 felé állítja akkor egyből tudja h merről volt. Ha Ricsa gondolja megírom majd neki a progit ehhez is úgy h akár a 4 irányt is kijelezze,sőőt akkor az jel erősségébő a távolságot is ki lehet tapasztalni
(#) Kera_Will válasza Ricsa hozzászólására (») Jan 10, 2007 /
 
No itt van 1 érdekes oldal :

http://www.giangrandi.ch/electronics/lightning/lightning.shtml

http://www.giangrandi.ch/electronics/lightning/lightning.shtml

Hátha ez már tetszeni fog !

Aztán azért vigyázzál magadra nehogy megüssön valami!
(#) fester hozzászólása Jan 11, 2007 /
 
Sziasztok
van egy penetrátor a háztetömön,cb rádio stb.
A történet anyi hogy szolt a barátnöm nézzem már meg a szobát mert valami serceg patog,elektromos kábel hibára gondoltunk lámpa számitogépek stb.
kb 3 percc alat derült ki hogy a rádioba nem volt bedugva az antena csati,és a fém tv álványhoz kb1,5cm szikrák ugráltak,fogtam az antenna kábelt a kezembe és néztem egy darabig a szikrázást ahogy melegpont végéröl az anfenol vagyis a tesre ugráltak a szikrák.
a hangja is elég jo volt.
leakartam videozni a telefonal de tele volt a memoriaája és mire töröltem hogy legyen hely a felvételhez adigra eltünt a jelenség!
Természetesen vágom hogy térerö okozta közeledö vihar,
sütütt a nap és vagy 34C° volt.
kb 7percig szikrázot a csati,eben benne van az észleléstöl a kideritésig és csodálkozás idötartama.
kb 25 perc mulva iszonyt vihar ért el minket
17C° ra zuhant vissza a höség,jégesö szél ,és kisebb dörgések de villámlás igazbáol nem volt számottevö.
anyit lehet még tudni hogy az antenna árboc csöve nem volt földelve, kábel szakadás okábol. és az antenna kb 7m magas van.

Azthiszem leszerelem az antenát,letünt a CB rádiozás korszaka,talán átkéne alakitani villámdetektorrá!! :nemtudom:
(#) Kera_Will válasza fester hozzászólására (») Jan 12, 2007 /
 
Igen ez a tipikus statikus feltőltődés eredménye.
Földelés nélkül nem egészséges telepíteni .
Pedig a Penetrátor meleg-föld pontja közt van 1 rövidzár hurok mint hangoló elem, eközben meg töltés levezető is egyben.

Szabadtérben van a vezető, fúj a szél súrlódik hozzá ez meg az porszemcsék egyebek. Tehát szép időben is elő furdulhat ilyen esemény.

Esetedben vihar előtti töltés változások okozták.

Ennek elkerülésére szoktak "patronokat" bekötni meleg pont és a föld közé, akkor abban üt át n*100 voltnál.


http://wiki.ham.hu/index.php/Antenn%C3%A1k_vill%C3%A1mv%C3%A9delme

A fenti linken hasznos infókat találhatsz védelmi megfontolásokról, szabványokról.
(#) becko8 hozzászólása Máj 14, 2007 /
 
Üdv!
Szerintem nagyon érdekes a téma, én is szívesen építenék egy villámdetektort.
Ti már megcsináltátok, és a rádiós a jobb, vagy a http://www.giangrandi.ch/electronics/lightning/lightning.shtml címen lévő kis szerkezet, szóval tapasztalaitok vannak már a működésével kapcsolatban?
(#) waterbear válasza fester hozzászólására (») Máj 14, 2007 / 1
 
Hááát a helyedben én, ha nem haragszol meg érte, keresnék egy kapcsolatot az időjósokkal, meg tudják adni Neked a kért adatokat, amiket mérni szeretnél, sőt napi szinten van villámtérképük. Én sokat használtam ezt, mivel 6 éven keresztül a déli régióban egy nagyobb biztosítónak szakértőként dolgoztam, a villámcsapott károsodott készülékek vizsgálata volt a feladatom három megyében. Láttam egy két dolgot, ami évekkel később is emlékezetes maradt...
Nem játék az ilyen, ha nagyon pontosan sikerül megmérned az antennáddal egy kisülést, rámehet a háztetőd is, meg a szomszédoké is....
Nem akarlak semmiképpen lebeszélni erről, csak szólok, mert a dinamikus erőhatások itt ott felérnek egy komolyabb présgép erejével, és akkor a hő és indukciós hatásokat nem is említettük. Ha leföldeled az egészet, ahogy a "villámvédelmi" szabványok előírják.... oda a pontos eredményed, torz képet fogsz kapni a statikus mérések alapján. Szóval körültekintően kell ezt csinálni... vagy egyszerűbben.
(#) Isti válasza becko8 hozzászólására (») Máj 14, 2007 /
 
tekercsekkel ne nagyon szórakozzatok, mert ha villámcsapás van a 500m-es körzetben, még a gépet is kiégeti...
Inkább én is azt mondom, 2-3m antenna, glimmlámpa, de ha véletlenül odavág a villám, az összes finom elektronikai gép ki fog menni, ha be van dugva, ha nincs...
(#) eSDi hozzászólása Máj 15, 2007 /
 
Szerintem is, mint ahogy már előttem is mondták a legjobb lenne egy rádióval rövid- vagy középhullámon egy üres sávban(amiből elég sok van) figyelgetni az égi jeleket. Én úgy gondolom, hogy az autók vagy egyébb elektomos készülékek által keltett zaj teljesen más jelformát mutatna mint egy villám! Ezáltal könnyen megkülömböztethető a zavarjel a villámtól. Legalábbis én így gondolom... Egy kis gyakorlattal még a végén azt is ki lehetne okoskodni, hogy mi volt az a zavaró jel...
(#) becko8 hozzászólása Máj 15, 2007 /
 
Üdv
Erről a glimmlámpás dologról tudtok valamit részletesebben írni, az antenna alakja mindegy, és a végén le kell földelni a dolgot, tulképp akkor a lámpa a föld és az antenna között van. Pontosan milyen lámpa kell, csak sima glimm?
A villám meg úgy is oda csap be ahová becsap szabályozni nem lehet, illetve bizonyos eszközök akár ezek közül "vonzzák" a villámot?
Egyáltalán vonzza valami a villámot? Tudom nagyfesz stb, ezen kívül?
(#) Isti válasza becko8 hozzászólására (») Máj 15, 2007 /
 
vonzza valami a villámot?

fémcsúcs, földelt fém(lehet az antenna és a föld közt 10-20cm, akkor is vonzza...
A glimmlámpás is vonzza, azzal a levegő feltöltöttségét lehet nézni :yes:
ha odavág a glimmlámpából 100000A-s ioncsatorna lesz(és a plazmája vezetni fog)
(#) becko8 hozzászólása Máj 16, 2007 /
 
A glimmlámpát nem nagyon ismerem, azért kérdezem, írod hogy "A glimmlámpás is vonzza, azzal a levegő feltöltöttségét lehet nézni"
Tehát akkor is jelez ugye amikor nem csap bele a villám, csak a közelben van villámlás? Tehát nem kell, hogy belecsapjon ahoz, hogy jelezzen.
És például elektroszkóppal meg lehet valahogyan mérni a levegő töltöttségét a földhöz képest, vagy Braun-féle elektrométerrel?
És ez villámláskor más lesz mint alapból?
Következő: »»   1 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem