Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása, kifejezetten szakmai fórum: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   1022 / 1022
(#) Atis57 válasza tothgyula hozzászólására (») Kedd, 22:01 /

Szia!
"nagyobbat préselnek rá...."

S ugyan ez forditva ?

Mert a kinai vezetékeknél álltalában 1 el kisebb méret kell --csak az áll stabilan !
pl; 2,5mm2 vezetékre 1,5 es érvég?
(#) anonym válasza tothgyula hozzászólására (») Kedd, 23:28 /

Szia!
Az első képen láthatod az eredeti bekötést, a második képen láthatót én követtem el.
A ház betápja csak egyfázisú. Az ÁVK-t, és még egy kismegszakítót ide tette be a villamos kivitelező, úgy, hogy kivette a nulla (kék) és az egyik fázis (szürke) sorkapcsot, de az elmenő öteres földkábel barna, és szürke (most felesleges) sorkapcsait ott hagyta. A kábel fekete és kék vezetékén, valamint a zöldsárgán megy a ház lakáselosztó táblájára a betáp.
Kellett egy leágazás a szennyvíz rendszer villamos eszközei számára a 3x1,5 mm2 MBCu kábelen, ezért rakta be a kismegszakítót és leágazott a FI-relé előttről.
Én igyekeztem megvalósítani, hogy sorkapcsokról lehessen leágaztatni újabb kábeleket, és ne legyen az ÁVK ugyanazon csavarja alá 10-es, és 1,5-ös vezeték.
A jobb szélső védővezető sorkapocshoz csak annyiban nyúltam hozzá, hogy az MBCu kábel védővezetőjét onnan kikötöttem (ez járt a legkisebb kockázattal), és erről a pontról egy átkötést csináltam egy újabb zöld sorkapocsra bővítés céljából, mert az eredeti már tele volt, és még egy kábelt szeretnék bekötni.
A bejövő méretlen PEN-től érkező, szerintem MKH10 kék vezetéken zöld galléros érvéghhűvely van, ami elvileg 16-os. Ezt a sorkapcsot nem szívesen bontanám meg, amiket megbontottam, ott a vezetéket visszavágtam, és érvéghűvelyt cseréltem. A zöld sorkapocsnál érvéghűvely csere esetén a "zöld galléros" nem biztos, hogy elég hosszú maradna.
Az eredeti ÁVK Schneider 30mA/40A "AC" hibaáramú volt, kicseréltem "A" típusúra.
Elnézést a hosszú szövegért, és a nehezen átlátható vezetékezésért.
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Kedd, 23:35 /

Idézet:
„A szabadtéri trafó állomásokon szinte minden kötés Cu-Al”
Ez kíván némi pontosítást mert gyaníthatóan nem direkt kötésekről van szó, ami azért köztudottan nem időtálló. Olyan gyakran pedig nem romlanak a szabadban lévő kötések.
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Sze, 9:03 1 /

Szia!
A pontositás; Direkt kötés , bár régen festékkel öntöttük ki. Ma meg van kinyomó tubus erre a célra.Ritka a javitás 20 évente 1--ha rendesen csinálták.
Mindkettő nél ACAL sodrony -Cu kivezető, ill Al cső -Cu
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Sze, 9:42 /

A képeiden semmi olyan nem látszik, mint amiről szóltál/kérdeztem. Olyasmi mint a mellékletben? Ha igen, akkor az nem réz-alumínium direkt kötés.
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Sze, 10:45 /

Szia!

Tudom ,hogy van ilyen , de nem találkoztam vele 1 helyen sem .

Azért a 60......80mmes Alucsőre ezt hogyan tennéd fel?
Mert a 250.....500mm2 ACAL sodronyhoz még talán, de ott is M10,,,,,24 csavarok voltak.
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Sze, 11:01 /

Tényleg kíváncsi vagyok. Mutass már egy értékelhető képet, ahol direkt alumíniumot kötnek össze rézzel.
(#) anonym válasza Atis57 hozzászólására (») Sze, 11:16 /

Szia!
A kérdésem, ha egy eszköz, pl. ÁVK, fővezetéki sorkapocs, kismegszakító közbeiktatásával történik a kötés úgy, hogy az eszköz egyik végén a Cu vezeték, a másik végén az Al vezeték van, az direkt kötés, vagy nem, pontosabban: szabályos, vagy szabálytalan?
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Sze, 16:03 /

Szia!
Nem tudok mutatni --mert 2000 előtt még filmre kellett fényképezni.S akkoriban ilyet nem fényképeztem le.

Még talán ezen van egész közeli? kép.

https://lanzo.hu/transzformator-karbantartas/
A hozzászólás módosítva: Sze, 16:13
(#) Atis57 válasza anonym hozzászólására (») Sze, 16:05 /

Szia!

A készülékek (FI relé, kismegszakitó , mágneskapcsoló) érintkezői megfelelőek mind három vezeték tipushoz.

tehát nem direkt kötés --ha csak nem egy szoritóba teszed.
(#) anonym válasza Atis57 hozzászólására (») Sze, 16:06 /

Szia!
Ilyet nem tennék.
Köszönöm.
(#) mazdásjopek hozzászólása Sze, 17:28 /

keresem a megfelelő kapcsolót

Sziasztok!
Segítséget kérek kapcsoló témában.
A lényeg, szeretnék egy inverteres áramfejlesztőt rákapcsolni a ház elektromos rendszerére.
mégpedig úgy, hogy egy kapcsolóval leválasztanám a ház elektromos rendszerét a hálózatról ami a fázist is és a nullát is megszakítja.
Majd ugyanezen kapcsolóval rákapcsolni az inverteres áramfejlesztőt,.
olyan megoldás érdekel ami kizárja azt, hogy a hálózati feszültség és az agregátor termelte áram egyszerre legyen jelen.
Egy fordulat váltó kapcsoló megfelelne erre a célra?
Jelenleg egy fázis 16 amper a hálózati áram..Az áramfejlesztő egy 3500w egyfázisú inverteres kialakítású.
(#) Atis57 válasza mazdásjopek hozzászólására (») Sze, 18:55 /

Szia !

kézi kapcsolással;
A GANZ KKM1-32-6129 Átkapcsoló 0 állással, tokozott vagy eltech ugyanilyen 1-0-2 a tábla felirata

van automat átkapcsoló is főleg kinaiban....

s lehet 2db mágneskapcsoló 2db segédrelé segitségével --házilag megcsinálni.

Arra ugyeljél , hogy nem egy érintkezővel kapcsolsz ide-oda--Hanem két záróval ami ki van reteszelve egymáshoz , s célszerú 3-5sec késleltetést betartani. Különben dögleni fognak a tápegységek, lapos TV-k klima.mosógép stb.
(#) mazdásjopek válasza Atis57 hozzászólására (») Sze, 19:35 / 1

Köszönöm a segítséget, megnéztem az ajánlott kapcsolót jónak tűnik.
Automata kapcsolásban nem gondolkodtam sem a relésben.
Azt hiszem a kézi kapcsolónál maradok.
A közeljövőben több napon is tervezett áramszünet lesz napi 8 órában, ezért van szükség az áramfejlesztő használatára.
Nem akarok több fogyasztót is hosszabbító kábel és elosztó használatával működtetni ezért szeretném a ház elektromos hálózatára kapcsolni az áramfejlesztőt, így minden a megszokott rendben tud működni.
Következő: »»   1022 / 1022
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem