Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   675 / 960
(#) oatis válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Köszönöm a hasznos tanácsokat.
(#) Teaway válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Kis papírgombócot vagy hungarocell golyót szoktam rákötni.
(#) gyuszo válasza Teaway hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Ha a porszívó fújásra van állítva, a kupak megy mint a rakéta, próbáld ki. .)
Egy kis hintőporral is rá lehet segíteni.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2019
(#) Teaway válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Elhiszem. Sajnos csak háztartási szívó porszívóim vannak. Nem lehet fújásra állítani.
(#) gyuszo válasza Teaway hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Van, amelyiket lehet, a kifúvó részre tenni.
(#) oatis válasza Teaway hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Sajnos nekem is csak egy régi ETA van, igaz ott át lehet tenni a csövet.
(#) gyuszo válasza oatis hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Igen annak át.
(#) oatis válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Akkor első körben szalag vásárlás helyett porszívózni fogok.
Ezt kötelező kipróbálni!
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2019
(#) gyuszo válasza oatis hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Ha lenne kompresszor, az még jobb lenne.
(#) oatis válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Van kompresszor, igaz csak egy hengeres, kb 25l tartállyal.
(#) gyuszo válasza oatis hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Az tökéletes.
(#) kameleon2 válasza oatis hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Helyzet és csőfüggő. A műanyag a legkevésbé jó, mert tekeredik, nem túl jól lehet tolni, könnyen szakad - viszont szigetel. Ami nagyon bevált az a rugós, ha például függőleges szakaszokat kell behúzni. Felül bedobod a csőbe, alul szinte kiesik (ez a legdrágább változat). Húzni nagyon jó, tolni nem mindig. Az úratugóhoz hasonló lapos rugóacél a legdurvább, ha tolni kell. Szinte mindenen elmegy, csak a nagyon kicsi íveket nem szereti. HA gégecsöved van, ami "átfűzhetetlen", arra kitaláltunk pár éve egy megoldást a kollégámmal - ez mindenhol működött, de főleg üres csőnél. kozmetikai vattapamacsot kötsz egy erős, vékony cukorspárgára. A vattapamacsot úgy kell előkészíteni, hogy lazán pont kitöltse a csövet. A túloldalon légmentesen kell illeszteni egy porszívót. A többit a vákum megoldja. Gyors és hatékony. Igaz áram kell hozzá és két embernek kényelmesebb. Vannak már csodabefűzők is. Bármilyen kanyaros csőbe bedugod, akkus fúróval meghajtod és elkalimpál bármerre. De minden hiába, ha balfék dolgozott eéőtted a csövezésen. Én vért izzadtam egy 0,5m-es szakaszon, ahol a betonba belerakták az előre behúzott gégecsövet. Csak 1 szál kellett volna plusszban, de nem volt az az isten, hogy átmenjen. Szégyenszemre ki kellett kötnöm a működő áramkört, behúzni vele a behúzószálat (zöldsárga rézvezeték) és imádkozni, hogy jól raktam össze a két vezetéket, mert ha szétcsúszik - lehet megint kínlódni. Persze, ha pont ott van a porszívó nálam, megspóroltam volna 1-2 órát. Villanyszerelés porszívóval. Wiro. Haupa. Ahol pedig vastag cső és nagy távolságok vannak - oda berudaló kell. Az üvegszálas és horror áron van, de van ahol nem megy másképp, mert például nehéz és merev maga a kábel is, amit be kell húzni.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2019
(#) oatis válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
A kompresszoros filctoll kupakos megoldás bejött, pillanatok alatt átment a csövön. A kábel már a helyén is van.
Nálam nincsenek nagy távok, szerintem a legnagyobb kb 9 méter lehet. Függőleges meg még annyira se lévén róla szó földszintes a ház. Szerencsére gége cső sincs max 3méter a többi könnyű pvc 13-23mm átmérőig.
Tudom nehéz erre válaszolni, de ha csak egy lehetőséged lenne vásárlásra, akkor melyiket vennéd meg magadnak? Melyik a leguniverzálisabb?

Nekem jelenleg műanyag 3mmes 15m-es van de azt a 23-as csőben nem bírtam eltolni, úgy hogy a csövön 2db derékszög van egymástól 2 méterre.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2019
(#) kameleon2 válasza oatis hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Nekem van mindegyik, tapasztalatból írtam. A leghasználhatóbb - egyben a legmacerásabb a laposacélos változat. Nagyon szépen elmegy a csőben, de ha a karikát elengeded, megy mindenfelé a benne tárolt rugóerő miatt. Ha ezt elfogadod, akkor a legjobb választás. Arra kell nagyon vigyázni, hogy mindig a szemes végére akassz, a bojtosra soha, mert megnyúlik a rugó és akkor letörhet. Nekem ebből a 20m-es van, a rugós változatból 5m-es. Ez jó megoldás volt eddig, meg amíg kölcsön nem adtam. A műanyagos csak pihen nálam, mert ez is szétugrik, de ahogy írtad - tolni sem lehet igazán, maximum húzni.
(#) szabowo válasza zoli_varga hozzászólására (») Feb 23, 2019 /
 
Idézet:
„Hiba lehet régi fém vízvezetékbe műanyagot építenek be.”

Nálam beépítettek, szépen le i van csempézve...
Ilyenkor mi a teendő?

Köszönöm.
(#) freddyke hozzászólása Feb 24, 2019 /
 
Merev 3x1.5mm2-es kábelből készített hosszabbítóm "mesteremberek" garanciális gépcsere közben (előzetesen meg lettek kérve, hogy a gépen kívül semmihez ne nyúljanak, semmit ne csatlakoztassanak) valószínűleg izomból megtéptek, de a többi kábel összekuszálásából ítélve akár vadul tekergethettek is. A falban lévő lyukból kijövő részen 90°-ban elcsavarva, élesen behajlítva (megtörve?) találtam meg a kábelt. Csökkenhetett a keresztmetszet. Amíg kicserélem a kábelt használható a mosógép (2.4kW, 10A)? Ha keresztmetszet csökkenés miatt leesik a feszültség, a mosógépnek árthat?
(#) Kovidivi válasza freddyke hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Nem raksz fel inkább képet?
(#) gyuszo válasza freddyke hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Ha kisebb a feszültség,akkor ott kötéshiba van, valami melegszik is.
(#) freddyke válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Annyira nem látszik vészesnek. Képen nem látszik mennyire tépték meg. Ahhoz, hogy a falból függőlegesen kilépő kábel tökéletesen vízszintesen megálljon, nagy erővel meg kell húzni vagy cibálni (biztosan nem simogatva igazították el). Azt feltételezem összekeverték a gép kábelével és jól megrángatták. A falban lévő furat élén hajolhatott meg élesen a kábel.
A kérdés az, hogy egy merev 3x1.5mm2-es kábel ki kell bírjon egy ekkora behatást vagy gondolkodás nélkül cseréljem?
Alapos okom van vandalizmust feltételezni. A vadonat új gép ajtaját rossz helyen fogták meg, teljes szélességben kihajlott a lemez. Minden szempontból a létező legkontárabb munkát hagyták itt. 100% károkozás. Sajnos nem voltam otthon.
(#) freddyke válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Nem mértem, kérdés akart lenni.
(#) gyuszo válasza freddyke hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Ha nem mérted, honnan tudod, hogy leesett a feszültség ?
(#) freddyke válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Feltétlezés akart lenni. Ha a külső behatás miatt lecsökkent a vezető keresztmetszete (megnyúlott vagy elvékonyodott), akkor azon a részen megnő az ellenállása, amely nagy áramfelvétel mellett feszültségesést okozhat a fogyasztónál. Ebből jött a kérdés: "Ha keresztmetszet csökkenés miatt leesik a feszültség, a mosógépnek árthat?" A 1.5mm2-es vezeték elvileg 20A-t tud. Fele keresztmetszettel is el kellene vigyen 10A-t. Talán én parázom túl, de gondoltam megkérdezem.
(#) Kovidivi válasza freddyke hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Ha aggódsz, akkor kérdés nélkül cseréld ki. Mi nem látunk semmit, a feltételezésedet csak olvassuk, így nem tudunk segíteni. Cseréld ki az egész kábelt, és nyugodt leszel. Ez a lényeg. Vagy arra vársz, hogy mondjuk, nem kell kicserélni? Ezt látatlanba nem lehet megmondani. Minthogy az ellentétét sem.
Azt azért megjegyzem, hogy 3x2.5mm2 kábelt elszakítani, vagy elvékonyítani kb. 2-3 megtermett embernek kell egyszerre, teljes erővel húzni a kábelt úgy, hogy a másik vége fixen van valahova rögzítve. Na ekkor történhet keresztmetszet változás, de ha már ekkora erővel húzzák, akkor nem fognak tudna megállni a keresztmetszet csökkenés felénél, hanem simán kiszakítják a kábelt.
De ki is próbálhatod. Folyass át 10A-t a vezetéken, és tapogasd (esetleg áramtalanítás után), lesz-e a forróbb szakasz benne.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2019
(#) freddyke válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Amíg megtörténik a kábel cseréje, jó lenne tudni, hogy a mosógépnek betehet-e, ha csökken a bemenő feszültség. Csak akkor járatom a mosógépet, ha nulla esélye van, hogy ettől meghibásodhat.
A kábelt egyébként is felügyelném, hogy melegszik-e, ez a része lényegtelen.
Hajlítgatással el lehet vékonyítani/törni a vezetőt. Nem lehet tudni mit csináltak vele, de azt igen, hogy minden mást látványosan összebarmoltak.
(#) granpa válasza freddyke hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Nem árt meg a gépnek. Méréssel könnyen megtudhatod, hogy van-e feszültségesés: Többes hosszabbító a kábelvégre, abba a mosógép (vagy hasonló nagyságú terhelés), mellé a műszer, a másik lyukba. A törésponton melegedés figyelés.
(#) elektroton válasza freddyke hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Milyen típusú, konstrukciójú mosógép amiért aggódsz. Az alacsonyabb feszültség miatt legfeljebb nem megfelelően működik, de nem megy tönkre, inkább túlfeszültség okozhatna problémát az elektronikában. Nagyobb áramot csak akkor vesz fel, melegedhet a kábel, amikor melegít, fűti a vizet.
(#) granpa válasza szabowo hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Ez ugyan nem ennek a fórumnak a témája, de: Bízni benne, hogy jól végezték a toldást és nem lesz szivárgás, folyás. A védőföldeléseket ellenőrizni, átkötést létesíteni (ha szükséges).
(#) freddyke válasza granpa hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Köszönöm. Erre a mérési módra én is gondotam.
(#) szabowo válasza granpa hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Egy ilyen műanyag szakasszal leválasztott bojler milyen különleges(?) elbánást igényel.
Jelenleg földelt és FI relé is van.
(#) freddyke válasza elektroton hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Miele WDD031 (pár hónapos).
Következő: »»   675 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem