Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   676 / 962
(#) granpa válasza szabowo hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Ezek megléte esetén semmit.
(#) elektroton válasza freddyke hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Miele esetén egy néhány méternyi kábel ára elenyésző. Cseréld ki ha ez megnyugtat, mint Kovidivi
is javasolta. Bővebben: Link
(#) freddyke válasza elektroton hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
Kísérletképpen kifárasztottam és eltörtem egy 1.5 mm2 keresztmetszetű lecsupaszított merev rézvezetéket. Közel 180°-ban oda-vissza hajlítva, 7-8 hajlítás után (egy irány egynek számít) kezdett sejhetően vékonyodni, a 13. hajlításnál szembetűnően elvékonyodott (ránézésre az átmérő 60-70%-ára), a 17. hajlításra tört el. A teszt nem valós szituációt tükröz. Erőltetni, egyengetni kellett, hogy nagyjából mindig ugyanazon a ponton tudjam hajlítani, fárasztani az anyagot. Magától mindig máshol hajlott volna meg, girbegurba alakot felvéve, mintsem egy ponton fáradjon ki. Ellentétben a feltételezésemmel, szándékosan is nehéz meggyengíteni és eltörni egy merev vezetőt.
Elindítottam a mosógépet. Felfűtés alatt mindenhol egyetletesen langyos volt a kábel (a megtört részen sem melegebb). A fűtés végeztével teljesen kihűlt. Akár hagyhatnám így is, de ki szeretném cserélni a békesség kedvéért. Köszönöm a hozzászólásokat!
(#) V8engines hozzászólása Feb 25, 2019 /
 
Szép estét az elektronikásoknak!

Remélem jó helyre írok. Sokkal közelebbi témát nem találtam.
Villanyszereléses kérdés.
Adott egy 3 fázisú motor (dupla köszörű), szeretném már használatba venni. Hibátlanul működő. Kérdésem annyi, hogy a 80-as évekbeli alu vezeték helyett mit, milyen keresztmetszetet javasoltok?
A 380-as hosszabbítónak használt, 4 eres sodrott réz megfelelhet erre a célra? Mivel a pank végére lesz felfaragva a gép, szeretném ha a kanyarokban is könnyen tudnám "idomítani" a vezetéket és felvenné a formát, nagyjából ahogy én szeretném.
Aljzatba csatlakozna (4 érintkezős), talán annyit faragok még majd rajta idővel, hogy a kapcsolót is falra rakom, ne a gépen legyen útban.

Előre is köszönök bármiféle infót!
U.i.: Tudom hogy erősen villanyszerelős dolog, és talán kezdek túl bátor lenni (a 12V és a 220V világ után), de ezen a szinten talán még túl nagy baj nem lehet. ...vagy dehogynem.
(#) granpa válasza V8engines hozzászólására (») Feb 26, 2019 / 1
 
A gépet nézve, 4×1(1.5) mm2 is bőven elég neki; az még könnyen "idomítható".
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2019
(#) V8engines válasza granpa hozzászólására (») Feb 26, 2019 /
 
Nagyon köszönöm!
(#) erbe válasza V8engines hozzászólására (») Feb 26, 2019 / 1
 
Komoly kis köszörű. Gyártási éve ~1940-1950.
Nincs rajta ütköző. Azt még kell elé szerelni. Nézz utána, hogy néz ki. A köszörülni szánt darabnak "munkaasztala", tartója. Fontos biztonsági eszköz.
Jó lenne átforgatni az egész szerkezetet, mert ott elöl nagyon útban lesz a kapcsoló. Vagy külön mellé elhelyezni a kapcsolót.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2019
(#) V8engines válasza erbe hozzászólására (») Feb 26, 2019 /
 
El akartam adni. 1. mert nagy és megláttam az árakat net-en, 2. gondoltam veszek egy kicsit. Nagyon gyorsan letettem róla, nem hiányzik hogy egy 3-as fúróhegy megköszörülésénél megálljon az a "komoly" 150-200W-os tudomány. Mert tapasztalatból ismerem azokat.
Nincs is szívem eladni. Amúgy kíváncsi lennék mikori és mi a neve/ki gyártotta. -Komolyan? 40-50-es évek???? Pláne megtartom.-
Sajnos az adattáblát akárhogy nitroztam, pucoltam, nem leltem meg a gyártóját és egyéb adatokat. Előző gazdi csudálatosan lefestette.
Igen, ismerem a biztonsági dolgokat. Igazság az, amennyit használva lesz, és amire, nem nagyon van szükség rá. De rajta vagyok amúgy hogy faragok rá munkadarab "támasztékot".
Igen, a kapcsolót is száműzném majd róla. Meg az átforgatáson is agyaltam már. De ilyen mélyen nem mennék még neki a feladatnak. Egyelőre a tartó konzolt gyártom. Na az is brutális, mert súlyzónak nagyon elmenne a gép.
(#) erbe válasza V8engines hozzászólására (») Feb 26, 2019 / 1
 
Etilacetát. Ha rendesen beütötték a számokat, ahogy illik.
Ha nem jutsz hozzá, akkor jó kaparós házipálinka.
(#) gszabo1 hozzászólása Feb 27, 2019 /
 
Nem tudom jó helyre írok-e

Áramfogyasztásunk kb 2.5 szorosára nőtt az elmúlt év alatt, az első 7 hónapban átlag havi 170 KWh volt a havi fogyasztás, most meg havi 550 lett. Valami eszi az áramot, vagy

meghibásodott a mérőóra? létezhet ez?

Ma elkezdem tesztelni egy fix áramú nagy teljesítményű lámpával, a bejövő részen (családi ház) és lekapcsolom a házat a biztosítékokkal

Még gyanus a vízszivattyú is...

Tapasztalatok meghibásodott mérőórával kapcsolatban?
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2019
(#) Zsolt 73 válasza gszabo1 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Szia !

Első körben ellenőrizd a hűtőt, fagyasztót ! Tudnak ilyet csinálni, ha a termosztát nem kapcsol ki és ennek következtében állandóan megy a kompresszor. A bekapcsolva felejtett út fűtés is tud ilyen mértékű túlfogyasztást generálni. Analóg fogyasztásmérő csak akkor tud így meghibásodni, ha előzőleg mágnessel volt fékezve.
(#) gszabo1 válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Szia!

Első kőrban az érdekelne, hogy a szabadban, udvaron elhelyezett fogyasztásmérő nincs-e jobban kitéve a meghibásodásnak, mint a zárt helyen lévő mérőóra.

Letesztelem a mérőórát ma, aztán megy a nyomozás tovább...
(#) kameleon2 válasza gszabo1 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Én megnézném a villanybojlert - ha van. Durván megemeli a vízszámlát, ha le van vízkövesedve. Szemét munka szétszedni, kitakarítani, javítani, költségben sem kevés, de utána pár évre le van tudva a gond. Főleg, ha van elektromos vízkőmentesítő is. Nálunk vízkőmentesítő nélkül 3 év után kellett takarítani, vízkőmentesítővel 15.
(#) Zsolt 73 válasza gszabo1 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Már értem...
(#) proba válasza gszabo1 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
FI relé van a hálózaton?
(#) gszabo1 válasza proba hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
iIgen, van, és tavaly cseréltem is, mert néha leoldott, de az új is leoldott néha, t. Tavaly kb. 4-5 alkalommal. Nem derült ki miért...főleg esőben. vagy nagy viharban. nedves időben.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) proba válasza gszabo1 hozzászólására (») Feb 27, 2019 / 1
 
Mondanám, ha sűrűn leold, valami beázott / átégett, és az fogyaszt. Volt már átvezető zavarszűrő, lekoszolódott szénkefe, félig átégett kültéri konnektor. De a ritka leoldás nem teljesen magyarázat a túlzott fogyasztásra.
(#) Zsolt 73 válasza gszabo1 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Az általad tapasztalt hibát jelentsd be az áramszolgáltatódnál. Kijönnek lecserélik a fogyasztásmérőt, a jelenlegi mérőt a jelenlétedben zsákba teszik , leplombálják. Elküldik laborba, amennyiben a labor hibátlannak találja a mérőt, az áramszolgáltató lezártnak tekinti a témát. Amennyiben mágneses befolyásolás következményeit méri a labor a mérőben, akkor kezdődnek a gondok ! Nyilván nem tettél ilyesmit a fogyasztásmérővel, így nincs okod az aggodalomra !
(#) gszabo1 válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Nyilván nem nyúlt hozzá senki, az előző tulaj sem. Ma letesztelem egy nagy fogyasztóval a mérőórát és talán előrébb lépek vele.

Ha jónak tűnik a fogyasztásmérő óra, még nem jelentem be az elmünek, azzal nem sietek, ráér...

A fi relé csak néha old le, az első 7 hónapban amikor jó, alacsony volt a fogyasztás, akkor is leoldott a fi relé. Sajna nem írtam fel minden hónapban az óraállást, ez volt a legnagyobb hibám...
(#) Zsolt 73 hozzászólása Feb 27, 2019 /
 
Tételezzük fel, hogy van állandó 20 mA-es szivárgóáramod, erre a 30 mA- es Fí relé még éppen nem old le. A 20 mA állandó szivárgóáram éves szinten 40 kWh fogyasztást jelent, ami éves szinten 1600-Ft többletköltséget jelent. Jelen estben ez a hibalehetőséget kizárhatjuk.
(#) gszabo1 válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
2 dologra gyanakszom

1. fogyasztásmérő többet mér

2. a telepített vízszivattyú egész nap ment (550W-os) tavasztól télig , bár nem volt csak néha locsolás a kertben.
észrevettem, elég érzékeny a müködése, bár a szivattyú márkás, olasz termék - Pedrollo.
tegyük fel, akkor is ment, ha nem vételeztünk vizet, 36 m mélyen van....
de miért fogyasztana annyit, ha nem vételezünk vizet - fura lenne

Nem építettünk be szivattyú védelmi eszközt, lehet kéne? pl Pedrollo Easy Small és társai

Elindítom a nyomozás projektet ma
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2019
(#) Zsolt 73 válasza gszabo1 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Az általad leírt havi szintű többletfogyasztás napi 12,6 kWh fogyasztást feltételez. A hűtő, fagyasztó kompresszorát, mint hibalehetőséget kizárhatjuk, ilyen mértékű túlfogyasztásra képtelenek. A bojler vagy az útfűtés képes napi 12,6 kWh energiát elfogyasztani.
(#) Zsolt 73 válasza gszabo1 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Az 550 W-os szivattyú okozhatja a többletfogyasztást, amennyiben egy sérült csövön állandóan elfolyik a víz !
(#) gszabo1 válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Legnagyobb fogyasztónk a max 195w-os TV.

Én is vízszivárgásra gyanakszom.

Ma írtam egy céghez (ott is egy Zsolt van) hogy indokolt-e áramláskapcsoló felszerelés (kb 20eFT)

Ennek a szerepe az, hogy csak akkor kapcsolja be a szivattyút, ha a nyomás 1.5 bar felé megy
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) Zsolt 73 válasza gszabo1 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Nem biztos, hogy az áramláskapcsoló megoldja a problémát, 17 méteres vízoszlop ad 1,5 bár nyomást, ha ennél magasabban van a szivárgás ( a magasságot a szivattyúhoz képest értsd ) akkor az áramláskapcsoló nem fogja megoldani a problémát.
(#) nedudgi válasza gszabo1 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Az áramláskapcsoló fő funkciója a szivattyú védelme, ha nincs víz a csőben.
Az kizárható, hogy a szomszéd is tőled kapja az áramot?
(#) gszabo1 válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Persze kizárható... családi kertes házról van szó
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) gszabo1 válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Arra gondolsz, hogy a kútban a feljövő 1" csőnél lehet már probléma?
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) Zsolt 73 válasza gszabo1 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Igen, arra gondolok !
(#) proba válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Feb 27, 2019 / 1
 
És milyen érdekes, 550*24 kb 12,6
Következő: »»   676 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem