Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   690 / 960
(#) sany válasza erbe hozzászólására (») Máj 3, 2019 /
 
Egyszerűen nem jöttem rá. Köszönöm.
(#) llax válasza sany hozzászólására (») Máj 4, 2019 / 1
 
Van ennek pl. villás verziója is, ami akkor jön jól, ha a kismegszakítókat fésűs (tüskés) sínnel kötötted össze, akkor azzal tudsz a sín felől vezetéket bekötni. (Egyszerűbb fordítva: villás sín esetén nincs szükség ilyenre.)
A linkelt tüskés változattal pl. elosztókapocsba tudsz nagyobb keresztmetszetű vezetéket bekötni, de én abba is belepróbálom a villás verziót, ha jó bele (két furatba megy), akkor inkább azt használom.
(#) csabeszq hozzászólása Máj 6, 2019 /
 
Alternatív kapcsolóról kérdeznék villanyszerelőket.

A lakásban ha minden kapcsolót lekapcsolok, az alternatív kötésű lámpák fele világít. Ez normális?

Érdekelne, hogy vannak-e előírások a bekötésre, vagy amelyik vezeték először a kezembe akad, azt kötöm be?

Valahol azt várnám, hogy ha mindent lekapcsolok semmi sem világít. Nem láttam még szerelési szabályt, ezért érdekelne.
(#) Ge Lee válasza csabeszq hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Miért lenne normális? Ha megnézel egy alternatív bekötést annak éppen az a lényege, hogy mindkét kapcsoló ugyanúgy működik, tehát bármelyiknél kapcsolsz fel vagy le annak ugyanúgy kell működnie mintha csak egyetlen kapcsoló lenne.
(#) csabeszq válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Így is működik, csak kétféleképpen.

- (A) ha egyet a kettő közül felkapcsolok, az világít
- (B) ha mindkettőt lekapcsolom, vagy mindkettőt felkapcsolom világít

Jól működnek a kapcsolók, csak fura, hogy ha minden le van kapcsolva, akkor azért égnek égők a lakásban (B). A küldött linken mindkét kapcsoló lekapcsolása esetén semmi sem fog világítani (A).
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2019
(#) Ge Lee válasza csabeszq hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Akkor aki kötötte be, felcserélte az egyik szálat és a lent lett a fel. Értelem szerűen megfordítva azt a szálat már jó is lesz. Ha a képen úgy nézed hogy a jelenlegi (balra) lévő állás a le, akkor látszik hogy ha le van mindkettő kapcsolva akkor nem világíthat a lámpa, ahogy akkor sem ha mindkettő fel van kapcsolva. Csak akkor világít ha csak az egyik van felkapcsolva.
(#) csabeszq válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Köszi, ezek szerint akkor össze-vissza kötötték.

Nem baj, mert úgyis szerelnem kell az egyik kapcsolót, akkor egyúttal meg is fogom fordítani a vezetékeket benne.
(#) proli007 válasza csabeszq hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Látszólagos logikai ellentmondás mindenképpen lesz. Mert ha úgy kötöd be, hogy mind kettőt lekapcsolva sötét van, akkor mindkettőt felkapcsolva is sötét lesz..
(#) Ge Lee válasza proli007 hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Valóban csak látszólagos. Hiszen ha felkapcsolta az egyiket adott épületrész egyik végén, akkor abból logikusan az következik, hogy a másik oldalon majd le szeretné kapcsolni, és nem újból fel.
(#) csabeszq válasza proli007 hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Bevallom, jobban zavart, hogy 4 váltó kapcsolóból 2 így járt, 2 meg úgy. Túlzott maximalizmus.
(#) proli007 válasza csabeszq hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Nem túlzott, csak nincs értelme. Mert ha nem látod a másik gombot az egyiktől, akkor nem tudod az hogyan áll. Csak abból, hogy ég-e a lámpa. Nyomógombos működtetés számomra sokkal ésszerűbb..
(#) proba válasza csabeszq hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Már csak egy kérdés, miért nem elég megfordítani a kapcsolót ? A vezetékcsere szükségtelen.
(#) csabeszq válasza proba hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Nem fogok vezetéket cserélni, sőt a kapcsolót sem fogom fizikailag megforgatni.

Az alternatív kapcsolónál 2 vezeték megy, A1 és A2 a fázis L mellett. Ha a két A1-A2 vezeték bekötését felcserélem: probléma megoldva.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2019
(#) Ge Lee válasza csabeszq hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Ha olyan a kapcsoló külsőleg hogy engedi, akkor elforgatod 90 fokkal a dobozban, és máris nincs fel és le, csak jobbra van és balra.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Akkor meg felmerül a kérdés, hogy előre, vagy hátra.
Mondjuk engem is bosszant néha, hogy "összevissza" állnak a kapcsolók, merthogy az előszobában mindkét váltókapcsoló kettős, és az egyik fele rendesen lámpát kapcsol, fel/le, a másik meg Áll össze vissza, hol így, hol úgy. De az asszonyt nem zavarja, és ez a lényeg.
(#) kameleon2 válasza csabeszq hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Nem jól működik. Az alternatív kapcsolást - jól - csak egyféleképpen tudod kialakítani. Ha nagyon macera az összevissza álló kapcsolók használata, lehet impulzusrelét is használni, csak akkor nyomógombot fogsz nyomni, ami visszaugrik , de ugyanúgy áll mindig.
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Örök vita, hogy minek hogyan kell állnia.
Kezdve a WC ülőkével
Ha nem jól áll, oda kell csapni, és helyre áll a világ normális rendje.
(#) kameleon2 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Nálam a saját vezérlésem (Kameleon Light) van impulzusrelé-világításvezérlés módban. Itt nincs gond az alternatívokkal . Ha rövidet nyomok a nyomógombon, felkapcsolom akár 5-6 helyről a világítást. Ha hosszút akkor lekapcsolom a csoportot. Nullás szintű nyomógombokról az egész ház összes világítását, beleértve a fényerőszabályzott áramköröket is. Ha leülök, ott a mobiltelefonos applikáció, arról is megy. Efelé haladunk...
(#) proba válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Én már a szenzoros fényerőszabályzót is macerásnak ítéltem, gyorsan kicseréltem egy csillárkapcsolóra. Odacsapok világít, megint odacsapok több égő világít, nincs készenléti fogyasztás, pontosan szabályoz, nem zúg... Egyik ismerős büszkén mutogatta a szöveges utasításra kapcsoló lámpáját, én meg mosolyogtam magamban, majd Aladdint játszom félálomban, és egy lámpának fogok könyörögni... Otthon "okosítás" terén egy tetsző dolog jelent meg az utóbbi időben számomra, a rejtett villanykapcsoló, de ez is inkább csak érdekességként.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2019
(#) kameleon2 válasza proba hozzászólására (») Máj 6, 2019 /
 
Mit jelent a "rejtett" ebben az esetben? Üvegfal mögé én is építettem már szenzorost.
(#) proba válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 7, 2019 /
 
A konstrumán volt egy szegedi cég, ők azt vállalták, bármi ami nem fém, az mögé tesznek. Az is szenzoros volt szerintem. Nem is a technika fogott fogott meg, hanem ezáltal az érintésvédelem nagymértékben leegyszerűsödik, a tapizó rész teljesen vízmentes, és könnyen takarítható lesz.
(#) canon70 hozzászólása Máj 7, 2019 /
 
Sziasztok! Segítséget kérek egy lakáselosztó gyártmány vagy típus beazonosításban. Amit ismert hogy a hátulja némileg hasonló mint a pókháló csak négyszög, tehát egy kisebb téglalapot körbe vesz egy nagyobb azt egy még nagyobb és a sarkoknál össze vannak kötve.
(#) Zsolt 73 válasza canon70 hozzászólására (») Máj 7, 2019 /
 
Szia ! Egy kép sokat segítene... Ez olyan mint a 710-es alkatrész...
(#) Pulyka válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Az meg hagyján, hogy impulzus relevel egyszerűbb, csak dragabb, de volt szerencsem kiprobalni egy olyan 1 modulos, C sines impulzus relét(majd linkelem d.u.), ami azt is tudja, ha ugyanazt a kapcsolót hoszabb ideig nyomod meg, a benne lévő elektronika ezt erzekeli, es halvanyitja, vagy vilagositja az izzót. .. szóval impulzus relé, plusz azonos nyomógombbal fényerő szabályozás.
Ha saját fejlesztés, sajat felépítésű az okosotthon project, graturalok, es sok sikert. Hasonlóakban gondolkozom.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2019
(#) kameleon2 válasza Pulyka hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Ez mindig nézőpont kérdése mi a drágább. Az, hogy soha nem marad feleslegesen égve világítás, hogy a nyomógomb és a vékony rézvezetékek olcsóbbak, hogy nem kell soha többé kötődobozt bontani, kötéséket szétszedni, újrakötni, tűzveszélyt elhárítani, majd utána lejavítani netán tapátázni, festeni, az pont nem a drágaság irányába hat, de nyilván nem vagyunk egyformák. Abszolút saját fejlesztés, de elindultunk Európa felé is vele. Egyféle univerzális, redundáns készülék van, ez kiváltja a sok kötést is, mivel célirányosan kell csak kötni. A készülékbe jön a fogyasztó, a betáp és a vezérlő gombok vezetékei is csatlakozóként bontható sorkapocsra. Nyilván sokféle helyen élünk, van aki 40 m2-en van aki 700-1600m2-en. Mindenhol mások az igények, a kívánságok, a technológiák. Én (sajnos) már mindig teljes rendszerben gondolkodom. Egy impulzus relés megoldás is jó lehet egy feladatra, de ha nagyobb a feladat, bonyolódnak a dolgok. Elég csak arra gondolni, hogy már csak 8 impulzusrelét bekötni, ahhoz is áthidalgatások kellenek és idő. Az idő pedig pénz.
(#) erbe hozzászólása Máj 9, 2019 /
 
Nosztalgia nagyanyáink korából. Mikor az egyszem lámpa fölött ebbe az elosztóba dugták a kétcsatornás néprádiót.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2019
(#) gyuszo válasza erbe hozzászólására (») Máj 9, 2019 /
 
Az E27 foglalatos 2 csatlakozós bakelitra gondolsz ?
(#) pucuka válasza erbe hozzászólására (») Máj 9, 2019 / 1
 
Nekem sokáig megvolt, még porcelán foglalatú, nagyon jó szolgálatot tett szállodákban, ahol nem volt konnektor.
(#) erbe válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 9, 2019 /
 
Találkoztam én is később fehér porcelánnal, de nagyanyámé fekete bakelit volt. Kissé karcsúbb, mint ez. A dugalj részen vékonyított kerek nyúlványokban volt az érintkező. Volt olyan T-elágazónk is.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Máj 9, 2019 /
 
Itt a fekete is:
Következő: »»   690 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem