Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » X / Y szkenner galvóépítés
 
Témaindító: Djatis, idő: Feb 22, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   39 / 41
(#) Djatis válasza tybord hozzászólására (») Jan 17, 2014 /
 
Megpróbálom ezzel a technikával mert átgondoltam és látok benne fantáziát.
Jól alakítható és szabadon lehet utólag rendezgetni és ha a védein minél jobban le van hajlítva a drót annál laposabbra engedi és utána csak az oldalait kell megigazítani és ragasztani sőt le is lehet kenni gyantával és már mehet is a helyére.

Holnap ezzel törődök és lefotózom a végeredményt.
(#) szlaci001 válasza Djatis hozzászólására (») Jan 17, 2014 /
 
Az enyémek így sikerültek még régebben, tökéletesen körbefedték a galvo testet a mágnest is. Csak lakkoztam, az megtartja a tekercseket, és formázáskor sem jött szét. A házba kétkomponensű ragasztóval lett rögzítve.
(#) Djatis hozzászólása Jan 18, 2014 /
 
Üdv!

Katasztrófa a helyzet.

Nincs valakibek véletlen 0,5 mmes felületgőzölt tükre galvóhoz ?
(#) dave500 hozzászólása Jan 21, 2014 /
 
Sziasztok! Ti hogy oldottátok meg, hogy a tengely ne csúszkáljon a csapágyakban?
(#) epyn válasza dave500 hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Rugó nyomja az egyik csapágyat a tengelyhez,a másik csapágyat pedig a galvó nyakrészében kiképzett seger gyűrű tartja ellen.
Legalábbis a gyári megoldásokban ennyire egyszerű.
Bővebben: Link
Csinálok pár képet a használaton kivül "tartalékomról",csak győzd kivárni.(sok a dolgom,de kevés az időm)
(#) dave500 válasza epyn hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Köszönöm!
Van még egy problémám. Megcsináltam a 2 tekercset, 120 menet, 3 Ohm.
DVD lencse mozgató mágnese. A tekercs és a mágnes között kevesebb mint 1 mm légrés van. Viszont 1 mágnessel vagy beáll az egyik tekercs fölé, és rezeg, vagy átfordul. A 2 tekercs között félúton rendesen működik, de ott is könnyen átfordul.. mit csinálok rosszul?
(#) epyn válasza dave500 hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Egyenlőre azt sem tudom hogy néz ki amit csináltál.
Ha teszel fel egy jól áttekinthető képet,talán tudok használható választ is adni.
(#) dave500 válasza epyn hozzászólására (») Jan 22, 2014 /
 
Nemsokára rakok fel, köszönöm!
(#) Noo válasza dave500 hozzászólására (») Jan 23, 2014 /
 
Milyen megoldást szeretnél csinálni? Open vagy Closed loop?
Open: Itt valami érzékeny rugónak kell középső pozícióban tartani a tengelyt.
Closed: Itt van egy visszacsatolás, amivel az elektronika tartja középen a tengelyt.
Magától nem fog ott maradni.
(#) dave500 válasza Noo hozzászólására (») Jan 23, 2014 /
 
Sima open loop, elromlott a fényképező, csak hétvégén tudok felrakni képet!
Rugó az van sok féle, keresek majd, hátha akad olyan, amilyen megfelelne.
(#) hzs3921 válasza Djatis hozzászólására (») Feb 2, 2014 /
 
Szia! Lehet, hogy hülyeséget mondok, de ezüst színű cd-dvd? Ha óvatosan kettétöröd, kettéválik. Gyönyörű tükrös felület. Egy dologra kell vigyázni, ha erősen ujjal megdörzsölöd, már ennyi mechanikai behatásra sérülhet a réteg. Kopások keletkeznek. Tavaly félbehagytam ezt a lézer projektet, de emlékszem akkor minél könnyebb tükröt kerestem és a véletlen hozta az utamba ezt a megoldást. Tesztelni már nem tudtam. Illetve a felület védelméről kellene gondoskodni.
(#) hzs3921 hozzászólása Feb 2, 2014 /
 
Tudom, hogy már sokan messzire jutottak a galvo építésben, meg van a közmondás, hogy "járt utat járatlanért el ne hagyd" én mégis más utakat keresnék. mert nem tudok belenyugodni, hogy nagyteljesítményű végfok kell, vastag tekercselés, nagy áram, stb. Persze az elv ugyanaz lenne. de nem lehet egy szubminiatűr cuccot készíteni? Vagy legalábbis a tekercselést valami gyári tekerccsel helyettesíteni? Egyik ötletem, ha körben 4 db ilyen 700-1100 ohmos (ezek egy százados huzallal vannak tekercselve) 12 voltos miniatűr relét helyeznék el, vasmaggal befelé a mágnes felé? Azért 4 db-ot hogy jobban szétosszam a mágneses teret.
Más vezérlési mód esetén lehetne 3 db tekercs a HDD motorokhoz hasonlóan? Vagy lehetne akár HDD motorból is galvot építeni? Ugye a gyári megoldásban egy mikrovezérlővel kapcsolgatják a 3 tekercset, amik csillag kapcsolásban vannak.
WD green és blue vinyókat volt szerencsém szétszedni, ezekben fix a motor, a tekercs vasmagja csillag alakú és 12 szegmensre van osztva 1-4-7-10 első tekercs 2-5-8-11 második tekercs 3-6-9-12 harmadik tekercs 0.25 CuZ huzalból 34 menet szegmensenként. Tekercsenként a 4*34 menet 0.,7-0.8 ohm körüli.
Ha a 3 tekercset sorbakötném?
(nagyon csábító a HDD motorok 7200-as fordulatszáma)
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2014
(#) Noo hozzászólása Feb 2, 2014 /
 
Tükörnek lehet csináltatni felületgőzölt tükröt. Mikroszkóp tárgylemezből. Én csináltattam párszáz forintért ha jól emlékszem. Bár én fedőlemezből csináltattam de sajnos túl vékony lett és nem volt tartása. üzem közben egyszerűen elhajlott a rezgéstől.

A HDD motor tekercsei nem tudom mennyire lennének megfelelők. Ott ugye a minél stabilabb fordulatszám tartása a cél. Itt meg nagyon gyors irányváltás 2 pólus között. Ha nem pontos a több tekercs elhelyezése az lehet hogy be fog zavarni a visszacsatolásnál. De igazából számolgatni és elvi síkon agyalni felesleges rajta. Ki kell próbálni és vagy jó lesz vagy nem. Lehet hogy csak a 10. próbára hoz használható eredményt de az is lehet hogy a 15. után sem.
(#) hzs3921 válasza Noo hozzászólására (») Feb 2, 2014 /
 
HDD motorok iszonyú gyorsak és flexibilisek, gondolok itt a gyors felpörgetési időkre. A fordulatszám stabilitásáról (nyomaték) főleg az osztott tekercselés gondoskodik. WD-knél a 3 tekercs 12 db szegmensre oszlik a kerület mentén. Mondjuk ezt nem tart semeddig áttekerni 4 tekercses változatra és akkor 3 szegmens jut tekercsenként valamint megvalósítható a 2-2 tekercses ellenfázisú bekötés (galvo)
Ugyanazt a motort használják a WD green sorozatban is, amiről köztudomású hogy pillanatok alatt vált föl 5400 rpm-ről 7200-ra. Minőségi csapágyazás, minimális súly, maximális nyomaték. Sőt vannak 10-15 ezer rpm-es vinyók is. Ha a vezérlést meg lehetne hozzá oldani, ezek a tulajdonságok ideálissá tennék galvo építéshez. De ugye itt 3 db tekercs van. Kipróbáltam hogy 2 db tekerccsel is működik csak kotyogva jár (50 Hz - max 3000 rpm)
Másik lehetőség lenne fogorvosi fúró motorok 30-40 ezer rpm átalakítása galvonak (ez nem olcsó)
(#) mex válasza hzs3921 hozzászólására (») Feb 2, 2014 /
 
Idézet:
„fogorvosi fúró motorok 30-40 ezer rpm átalakítása galvonak”

Már ne is haragudj, de ez már a zöldség kategória.
A fogászatban levegős turbinákat használnak, ezek jóval nagyobb fordulaton üzemelnek. Amire gondoltál az a fogtechnikusok kézidarabja. Azok viszont semmiképp sem alkalmasak ilyen irányú felhasználásra, már csak a forgórész tehetetlensége folytán sem...
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2014
(#) hzs3921 válasza mex hozzászólására (») Feb 2, 2014 /
 
Oké, csak ötletbörze volt a részemről. Valamelyik külföldi fórumon láttam 2 db elektromos fogkeféből épített galvót. Pontosabban csak képek voltak róla. A működése kérdéses, mivel a cikk írója többszöri kérés ellenére sem tett fel a működőképességet bizonyító videót.
(#) hzs3921 válasza Noo hozzászólására (») Feb 27, 2014 /
 
Hol tudtál felületgőzölt tükröt csináltatni?

A dvd-s ötlet nem vált be. Az egyik, hogy ritkán válik szét úgy a dvd, hogy a tükörfelület egyben maradjon. A másik kérdés a felületvédelem, mert amint ujjal hozzáérsz, sérül a réteg. A harmadik probléma pedig, hogy torzít szórja a fényt.

Lehet hogy ez az egész akril tükör dolog nem járható út, pont a rezgések miatt? Egyébként a Homasita autós áruházban lehet kapni acryl vágható tükröt több méretben, de miután beszéltem egy tükörjavító iparossal aki hosszan mesélte milyen gyatra minőség, lehet nem kéne erőltetni.
(#) epyn válasza hzs3921 hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
Csak az megfelelő(üvegből készült) tükrök felelnek meg a kivánalmaknak.
Gondolj bele 3-7000Hz-en rezegnek (max) ezek a tükrök.
A műanyag elvérzik,elhajlik ilyen "sebességen".

Ez az ún. paraciális rezgés.A hangszórók is ugyanezt csinálják,kiváltképp a selyemdóm magas sugárzók.

Nekem ugyan ezt csinálta,a (0.8mm galvo) tükör szabad vége berezonált ,de csak mert nem volt megfelelően a tengelyhez ragasztva.
Kénytelen voltam betonkeményen odaragasztani(epoxyval)
Megszűnt a torzitás,de többé nem tudom sérülés nélkül leszedni a tengelyről.Valamit valamiért.

Másik.
A cd/dvd lemezből készült "tükör" a lehető leggyengébb ötlet.Műanyagból van igy simán leégeti a lézersugár,mégha az aluminium hordozó réteg vissza is tükrözi annak egy részét.
A többire meg magadtól is rájöttél már.
(#) hzs3921 válasza epyn hozzászólására (») Feb 28, 2014 /
 
A műanyag (acryl) biztos, hogy nem jó optikai szempontból. Legalábbis komoly projektbe. Esetleg max spirográfhoz, optikai kísérletekhez. Tehát kivagdosok pár db tükröt, kényelmes a rögzítése és amikor sikerült "összelőni" pl. a tükörpadot, akkor jöhet a helyére a normális üveg. Most szereztem egy kisebb tábla acryl tükröt, nem vészes, a Homasita autós áruházban kapható, kb. 1mm-es öntapadós. Törött autó tükrök ideiglenes kijavítására szolgál. Made in Chína, evvel el is mondtam a minőséget.
(#) Beles válasza szlaci001 hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Sziasztok!
Eléggé kihalt a fórum, remélem azért még betéved valaki
6-7 év kihagyása utána lehet hogy folytatni fogom a lasershow építést. Ennyi idő alatt sok tudást szereztem, úgyhogy a mambához egy saját készítéső hangkártyás DAC-ot építek. Már majdnem készen van, a driver amit írtam hozzá, működik.
Ennyi év után rengeteget csökkent a galvók ára, ebayról pár 10 ezerér lehet már rendelni. De én az építés örömei miatt mégis saját készítésűn gondolkozom.
Egy nagy problémám viszont van: hogyan lehet megcsinálni a tengelyt kupakkal?
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2014
(#) Noo válasza Beles hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Szia. Jó ötlet, már én is elő akartam venni párszor. Csak sokat kellene rá költeni mert kellene egy új tápegység is.
Esztergán meg lehet csinálni a tengelyt. Szénszálas rúdból nem sikert mert nekem szálasodott és széttörött. Lehet hogy csak nem volt jó a szerszámom.
(#) Beles válasza Noo hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Nagyon jól néz ki! Neked van esztergád, ezt te csináltad? Vagy rendelted?
Lehet össze kellene fognunk, akkor motiválnánk egymást, és jobban menne a dolog Merre felé laksz, ha szabad tudnom?
Egy régi videóm, hogy anno 6 éve milyen eredmény értem el: Bővebben: Link
Sajnos azóta nem foglalkoztam vele.
(#) Noo válasza Beles hozzászólására (») Szept 4, 2014 /
 
Én csináltam. Van egy kis 300mm-es esztergám. Ahogy épp az időm engedi meg tudok csinálni egyszerűbb dolgokat.
Kaposvár mellett lakom. Ha gondolod akkor beszélhetünk pár dolog legyártásáról.
Jól néz ki a videó. Ha tovább tudod fejleszteni akkor biztos még jobb eredményt lehet kihozni belőle.

erba.jpg
    
(#) Beles válasza Noo hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Hát sajnos Kaposvár az messze van! Na majd még meg látom hogy mi lesz, először a DAC-ot kell befejeznem.
(#) dave500 hozzászólása Okt 29, 2014 /
 
Sziasztok!
Újra galvoéptiésbe fogtam a magam, de megint elakadtam.
Addig működik, hogy megvan a tekercs, 2 Ohm tekercsenként, és ez sorba van kötve, egy kis TDA hajtja.
De ami a problémám, hogy hiába van a két kis mágnes ellentétes pólussal felrakva, hiába cserélem meg, illetve ha felcserélem a tekercseket, akkor is gyenge. De ha egy kis mágnest abba a "lyukba" rakok, ami a tekercsben van, kiugrik a kezemből. Az lenne a kérdésem, hogy a tekercset úgy kell megcsinálni, hogy a mágnes "benne" legyen, vagy úgy, hogy fölötte?
Mutatom a képet, hogy most hogy van, így nem igazán működik.
(#) Kovidivi válasza dave500 hozzászólására (») Okt 30, 2014 /
 
Szia. Ezt nézd meg: Bővebben: Link A tekercsben szinte benne ül a mágnes. Nálad nagyon sok a hely közte. Plusz az arányokat is nézd meg, a tekercs kb. dupla akkora, mint a tiéd.
(#) dave500 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 30, 2014 /
 
Szia!
Látom látom, de kis fejmozgató mágnes esetén is legyen ilyen kialakítású? Mert az sokkal kisebb mint ez..
(#) dave500 válasza dave500 hozzászólására (») Okt 30, 2014 /
 
Vagyis nem vagyok biztos ebben az egészben. Értem, hogyha rúdmágnes, akkor ilyen hosszúkás tekercs legyen, csak kisebb?
Tehát vegye körbe a mágnest, de szorosan?
(#) dB_Thunder válasza dave500 hozzászólására (») Okt 30, 2014 /
 
Nem akarok beszólni, sem leszólni.
De évekig fejlesztgették a galvóikat itt többen. Nem hinném hogy újra kellene tárgyalni a házi galvók evolucióját, azért mert te most ébredtél fel, és csak ott tartasz ahonnét 8 évvel ezelőtt elindult mindenki.
Sajnos célszerű átfutni ezt a töménytelen oldalt, ha a miértekre is kíváncsi vagy!
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2014
(#) dave500 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 30, 2014 /
 
Rendben..
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2014
Következő: »»   39 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem