Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zene és adat továbbítás a hálózaton
Lapozás: OK   2 / 4
(#) zsotya válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Máj 23, 2006 /
 
Ahogy mondod nagyon jóleenne
(#) zsotya válasza Topi hozzászólására (») Máj 23, 2006 /
 
Uhhh akor egy ilyen nagyon kellene, esetleg valami pontosabbat tudnál mondani róla?
(#) MaSTeRFoXX válasza zsotya hozzászólására (») Máj 23, 2006 /
 
Én az ST-től találtam ilyen IC-t, most vagy ezzel az ic vel, vagy csak az elvet leutánozni egy PIC-el+alkatrészekkel és így megépíteni.
Az adatlap vége felé van kapcsolásirajz.
[link=http://www.st.com/stonline/products/literature/an/1124.pdf]http://www.st.com/stonline/products/literature/an/1124.pdf[/link]

És az ST erre való IC családja:

Bővebben: Link
(#) creative válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Máj 23, 2006 /
 
Hello!
Nézzetek körbe ebben a topicban itt elég sok info fel lett halmozva
(#) szabi83 válasza Topi hozzászólására (») Máj 23, 2006 /
 
itt ez az..
230VAC-re ic

de akkor ottvan még erre a célra:
ne5050
st7536
int5130
max2986


(#) tatabike válasza dbase hozzászólására (») Máj 23, 2006 /
 
Pont a napokban, talán egy-két hete olvastam egy újságban a hírek között, hogy Ausztriában nagy gáz van a "konnektoros" internettel. Össze-vissza zavar mindent szinte, ami 230V-ról működik, és az a baj, hogy olyasmiket is, amik pl. baleset-, vagy életvédelmi célokat szolgálnak. Most megy a brusztolás a szolgáltatóval, hogy hogyan kéne ezt a problémát megoldani.... Én sosem tartottam jó ötletnek azt, hogy a 230V-os hálózatot ilyesmire használják. Arra szinte mindenki rá van csatlakozva, ennyi erővel bármikor bárki bármit megtudhatna rólunk csak azért, mert a számítógépünk 230V-ról megy...?
(#) Inhouse válasza tatabike hozzászólására (») Máj 23, 2006 /
 
Az egy dolog, hogy zavarhat más készülékeket, ezt én sem értettem, hogyan küszöbölik ki, ezek szerint sehogy. De az megint más dolog, hogy ki mit tud meg rólad, az adatok digitálisan mennek, kódoltan, mint ahogy a kábelen, vagy a telefonvonalon... nem úgy megy, hogy rákapcsolódnak és már nekik is van.
Más kérdés, hogy hogyan oldják meg a 3 fázis közötti kapcsolatot? Vagy a transzformátorközpontoknál mit csinálnak?

Üdv
Inhouse
(#) tatabike válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 23, 2006 /
 
Hja, ez igaz, de ha belegondolok, hogy pl. a hadsereg technikája mennyivel jár a hétköznapi előtt, meg hogy a mostanában bemutatott hájtek cumók felsőbb körökben már elavultnak számítanak... hát nem tudom. Állítólag létezik olyan ketyere is, amivel meg tudnak találni egy adott mobiltelefont, és ennek csak az a feltétele, hogy benne legyen az akkuja, még csak bekapcsolva sem kell lennie... Gene Hackmann mondta jól A közellenség című filmben, mégpedig, hogy "az egész világ be van drótozva...." Én már elképzelni sem merem, hogy milyen kütyük léteznek már, és még kevésbé azt, hogy milyeneken dolgoznak...
(#) Frankye válasza tatabike hozzászólására (») Máj 23, 2006 /
 
Srácok! Ez nem újkeletű dolog! A seregben anno (hiradóknál voltam) már működött a "konnektoros" telefon. Ez 20 (!) éve volt! Úgy hívták, hogy "vivőfrekvenciás jeltovábbító rendszer". Mivé fejlődhetett azóta a technológia?!
A telefon-kutató kütyü pedig dettó létezik. Ezért hülyeség, ha valaki azzal akar eltűnni, hogy kikapcsolja a telóját, de magával hurcolja, mert "sose lehet tudni". És még az IMEI-szám átírás se sokat segít...
(#) Sebi válasza Frankye hozzászólására (») Máj 23, 2006 /
 
Pár szót én is...
2,4GHz meg hasonló mikróhullámú jelek nem jutnak el egyszerű kábelen egy méterre sem. Az oka az, hogy nem tudsz impedanciaillesztést létrehozni ezen a frekin.
Az illeszthetőség előfeltétele, hogy a kábelerek sodrottak legyenek, méterenként legalább 50...80 csavarással.Egy ilyen érpár már illeszthető, az impedancia 100...200ohm körüli (kimérhető), és kb.100MHz-es vivő talán átvihető.
Adattovábbítás hálózati kábelen: powerline-modem az ST v. Philips választékából, ahogy már írva volt.
A meglévő hálózaton (nem tudjuk milyen impedancián) 100...300kHz-es vivőnél magysabb frekit nehezen tudok elképzelni. A már említett baby-sitter, vagy powerline-intercom 125 és 138kHz (átváltható) vivőt használ, FM üzemmóddal. (egy Commax nevűt egyszer visszarajzoltam).Ezek a készülékek azonos fázison 150..200m-re képesek kommunikálni egymással, bár a sok tirisztoros-triacos szabályzók erősen zavarhatják.(különösen a házi építésűek, amikből előszeretettel hagyják ki a zavarszűrő induktivitást - mint legnagyobb alkatrészt)
Még nem lett megemlítve az X-10 protokollon alapuló "home automation" rendszer, ami ilymódon teszi távvezérelhetővé akár összes konnektorunkat.A leírása nagyfokú zavarvédettségről stb. beszél, de az NDK kávédaráló bekapcsolása rendszeresen képes volt kiváltani több különböző eszköz be/kikapcsolását - szal ennyit erről. (Mikrochip PIC applikációk közt is van ilyen)
Vki kérdezte a vivőfrekis körvezérlést amivel az "éjszakai" fogyasztókat vezérlik: ezek is néhányszor tíz kHz-es vivővel dolgoznak, és gyakran frissítenek: tehát mondjuk percenként küldik azt hogy OFF....OFF...OFF, tehát hiába tudod rácsatolni az ON jelet, percenként kellene megtenned a kódismétlést és csak flakkerolna a reléd.
(#) zsotya válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 23, 2006 /
 
Eddig ezt találtam, s ennek az alján még kapcsolási rajz is van. Csak egyálltalán mennyibe kerülhet egy ilyen vagy honnan kepja meg az ember mo-n?...
(#) MaSTeRFoXX válasza Sebi hozzászólására (») Máj 23, 2006 /
 
Én az elején úgy fogok ezzel kísérletezni, hogy keresek egy kb 1 W.-os végfokot, rárakok trafót+kondit, rákötöm 230-ra, a másik oldalon meg a trafóra jön egy felüláteresztő szűrő, aztán egy erősítő, majd rá egy hangszóró. Kísérletezéshez jó, ha működni fog akkor áttérek digitális átvitelre
(#) szabi83 válasza zsotya hozzászólására (») Máj 23, 2006 /
 
a tda5051 az 1500 + áfa (+ posta vagy futár + vám) asszem

amugy:
www.tme.pl
(#) lali válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 24, 2006 /
 
szevasztok:ezek a hálózati adatátvitelek, már régota müködnek ugyanis az erőmüvek egymással a távvezetéken keresztül beszéltek,a németeknél kisérleti jelleggel,rátették a telefont az internetet, meg még ki tudja hogy mire ,söt nálunk is vannak kisérletek ezekről.
(#) isamisa válasza lali hozzászólására (») Máj 24, 2006 /
 
nagyszerü hallani hogy rég megvan már a technológi de én már szeretnék látni is egy jó kapcsolást. mert nem vagyok elektronikai zseni aki tud ilyesmit.

És jobban megbizok abban aki ért ehez. Nem hiszem hogy óvatos odafigyeléssel megrázom magam. De azért csak 230-ról van szzó.

Szal ha valakinek van illyen visszarjzolt rajzaa én szivesen veszem. Házon belül ennek nagy jövöje lenne nállam

Bocs hogy semmi értelmeset nem tudtam hozzászólni
(#) Slope válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Máj 24, 2006 /
 
moduláció nélkül nem mész semmire szerintem...
arról nem is beszélve, hogy a trafó majd jól visszatáplál a végfok kimenetére.
(#) Slope válasza Sebi hozzászólására (») Máj 24, 2006 /
 
"tehát mondjuk percenként küldik azt hogy OFF....OFF...OFF, tehát hiába tudod rácsatolni az ON jelet, percenként kellene megtenned a kódismétlést és csak flakkerolna a reléd."

ez jó... már én is agyaltam rajta... valahogy zavarni kéne folyamatosan, vagy el kell nyomni.
(#) Tomee válasza isamisa hozzászólására (») Máj 24, 2006 /
 
De ha egyenlőre a kisérleti fázisban egy 24V Ac-s hálozatón próbálgatod akkor ott semmi baj nem érhet...
(#) skynetpro válasza zsotya hozzászólására (») Máj 24, 2006 /
 
Én láttam ilyen cuccot a conrad katalógusban! egy baja volt, amiért inkább wlant vettem otthonra: szép neve volt! úgy hívták, hogy 50 000Ft...
(#) Feri hozzászólása Dec 25, 2006 /
 
Öntözőszivattyút szeretnék be és kikapcsolni két épület között. Vezetékes átkötés más nem lehetséges. Rádiós kapcsolattal probálkoztam nem igazán jó a tapasztalatom. Nem sikerült megoldani az esetleges ármszünet estén az ujraindulást. Arra gondolta az áramszolgáltatók használnak az éjszakai áraram és a közvilágítás be és jikapcsolására használt ugynevezett "hanfrekvenciás kapcsoló"jó megoldás lenne.
Épített e valaki ezekhez hasonló berendezést mert engem negyon érdekelne.
(#) Sempy hozzászólása Dec 25, 2006 /
 
Nos ez az ötlet nem igazán jó!
Nem fogja a szolgáltató tolerálni a dolgot !!!
Pár miliwatt is elkószál jó messzire a hálózaton, illetve marha nagy zavarokat szed össze.

Van cikk RF adóvevőről, azt építsd meg.
Az újraindítást pedig egy segédrelével és egy kis aksival is meg tudod oldani. Az RF vevő kimenetére rárax egy relés tárolót, amit aksiról táplálsz, így ha elmegy az áram az aktuális állapot fennmarad. Max addig nem megy a szivattyúd, amig áramszünet van
(#) Sebi válasza Feri hozzászólására (») Dec 25, 2006 /
 
Nos, ha bonyolítani akarod a dolgot, akkor hirtelen két dolog jut eszembe: power line modem, ami ugye kemény szoftvertámogatást igényel, a másik pedig a power line intercom, ami beszélgetést képes továbbítani kb 125kHz-es vivővel (vannak ilyen bébi-őr cuccok is.) kis buherálással megoldható vele a DTMF átvitele, így max 16 csatornád lehet.
(#) huhuu válasza Feri hozzászólására (») Dec 25, 2006 /
 
én valahol egyszer olvastam egy cikket, de nagyon régen volt és nem is az én könyvemben, talán valami rádiótechnika évkönyvben volt, ebben pont volt arra egy kapcsolás, hogy a hálozaton keresztül lehetett bekapcsolni dolgokat vele.
Ha jól emléákszem ízt írták, hogy szomszédos házakban vehető a jel vagy ilyesmi, nem megy nagyon messze...
Nem egyszerűb valahogy egy hosszabítóval átvinni az áramot vagy ilyesmi? sajna tényleg nem tudom, hogy hol lehet az a cikk, de hátha valakinek beugrik....
(#) Feri hozzászólása Dec 25, 2006 /
 
A téma alaplelépítését ismerem csak a gyakorlati megvalósításra kérnék segítséget.
A műkködési elv a következő adott a hállózati 230V 50Hz es hálózati feszültség, erre kellene ráültetni pár kilóherces jelet amelyt a veőoldal venni képes.
(#) szabi_o válasza Feri hozzászólására (») Dec 25, 2006 /
 
X10 amit te keresel. :yes: Google :yes:
(#) huhuu válasza szabi_o hozzászólására (») Dec 25, 2006 /
 
igen google meg X10, rákerestem és bejött 18.100.000 találat, jobbra balra kattingattam és nem jöttem rá mi is lehet ez, főleg kapcsrajzot nem találtam.....

Már többször jártam így, szeritnem egyszerűbb lenne bemásolni a linket, ha már valaki tudja, hogy mi is az és hol van...bocsi szabi_o , ezt nem főleg Neked írom, hanem mindazoknak akik csoda szavakat tesznek be és keresgélj...persze a másik véglet sem jobb amikor valaki pl. az 555-ös ic-t is lusta beírni egy keresőbe....

Hogy témához valót is írjak, összeszedtem emlékeimet az áramkörröl és kb úgy volt, hogy egy dugasztáp adta a feszt egy osszcillátornak ami valami leválasztással csatlakozott(talán valami kondi) a 220-ra, a vevő pedíg a kellő frekire behangolt dugasztápos vevő egy relével...valahogy így volt....
Elkezdtem keresni, hogy vajon melyik rádiótechnika évkönyvben volt, de nem találtam és a rádiotechnika honlapján nincs kereső a cikkek között(vagy van csak én nem találtam)....még keresgetem hátha....

(#) szabi_o válasza huhuu hozzászólására (») Dec 25, 2006 /
 
a Google-ban nem mindig "csak úgy" kell rákeresni, hanem különböző kulcsszavakkal párosítva.
A Wikipédiában pl. találsz némi alap információt róla:
http://en.wikipedia.org/wiki/X10_(industry_standard)
Amúgy még a Microchip is foglalkozik vele, (AN236) a PIC16F877A-t felhasználva.
http://ww1.microchip.com/downloads/en/AppNotes/00236a.pdf

üdv, Szabi
(#) potyo hozzászólása Dec 25, 2006 /
 
TDA 5051A
(#) kyrk hozzászólása Dec 25, 2006 /
 
Ujrainditashoz lehet esetleg bistabil relet hasznalni.

A trafok nem szurik a hangjeleket? Igy nem menne a zavar messzire.
(#) plokmi hozzászólása Dec 26, 2006 /
 
Én is szeretnék építeni valami ilyesmit. Egy régi RT-ban volt is egy cikk róla. Én még csak addig jutottam, hogy megvegyem az alkatrészeket hozzá. 1987-es a rajz. Ha megépíted kiváncsi lennék a tapasztalataidra.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem