Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zigbee-s működés jelző led fény érzékelő
Lapozás: OK   1 / 1
(#) tukko hozzászólása Márc 25, 2024 /
 
Próbált már valaki átalakítani egy Zigbee-s nyitás érzékelőt, hogy különféle eszközök működés jelző ledjének a fényét érzékelje?
Találtam egy leírást, ami számomra nem elég egyértelmű, a képek is rossz minőségűek. Nem tudom pontossan melyik kábelt hova kell forrasztani a nyitásérzékelőre, mekkora ellenállást használjak és működik-e olyan nyitásérzékelővel is amibe nincs Reed switch-t?
Eddig jutottam!
Ilyen nyitás érzékelőim vannak most kéznél! Ezekhez ezt a megoldást találtam, a két pont rövidre zárásával zárt állapotot jelez a nyitásérzékelő!
Csinált valaki már ilyet? Jó lenne egy kapcsolási rajz ehhez! Előre is köszönöm a segítséget!
(#) proli007 válasza tukko hozzászólására (») Márc 26, 2024 /
 
Hello! Nemigazán érthető, mit is szeretnél..
Egyszerű szavakkal írd le mi is lenne a cél és mihez.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2024
(#) tukko válasza proli007 hozzászólására (») Márc 27, 2024 /
 
Ugyan azt szeretném megcsinálni mint amit fentebb is linkeltem, csak ott képekből nem igazán lehet kivenni semmit! És a kérdés még az, hogy csak xiaomi aqara nyitásérzékelővel működhet vagy olyannal is ami nekem van!
(#) proli007 válasza tukko hozzászólására (») Márc 29, 2024 /
 
Hello! Én továbbra sem értem mit akarsz (félek más se, mert nem látnám hogy válasz jött volna).
Az tény, hogy én nem ismerem ezeket az izéket amihez csatlakoztatni szeretnéd a nem tudom mit.
De alapból egy Led világítását szeretnéd érzékelni egy foto-ellenállással és abból valamilyen (nem tudom mit és mihez) jelet képezni.
Közben meg vezetékeket forrasztgatsz egy tranyóra. Ebből én nem tudom meg mi a kívánalmad és mi célból.
Talán ha egyszerű szavakkal leírnád mi is ez a rendszer, mit vársz tőle, mihez és milyen jelet képeznél belőle, akkor talán zöldágra vergődnénk. Persze ha titok, akkor maradjon az!
(#) pucuka válasza tukko hozzászólására (») Márc 30, 2024 /
 
A zigbee egy olyan rádiós eszköz, mint a bluetooth, csak amíg ez utóbbi pont - pont összeköttetésre való (gyakorlatilag az USB vezetéknélküli változata), az előbbi egy pont - többpont, illetve többpont - többpont összeköttetésre való. Ebből következik, hogy a Bluetooth egy szabványosított eszköz, a Zigbee egy olyan eszköz, aminek csak a rádiós interfésze szabványosított, azt, hot kik tudnak együttmúködni, az a hálózati szoftvereiktől függ.
Nem tudjuk, hogy milyen szoftverek vannak a két eszközben, amiknek együtt kell(ene) működniük,
Egyáltalán nem biztos, hogy a probléma forrasztásokkal megoldható.
A nyitásérzékelő egy kontaktus vagy akár egy fényérzékelő által kiváltott logikai jelet konvertál a zigbee hálózatba. Azt pedig nem tudjuk, hogy neked milyen nyitásérzékelőid vannak, nem látunk a fiókodba. Arról sincs információnk, hogy a Xaomi milyen jelet vár a nyitásérzékelőtől, és a fiókodban levő mit tud adni.
Elég magasfokú ismeretek szükségesek ahhoz, hogy egy valaki(k) által megtervezett, üzembiztosra megvalósított rendszerbe bele tudjon nyúlni.
Többnyire ez üzlet védelmében eléggé egyedi megoldások használata a szokásos.
(#) tukko válasza pucuka hozzászólására (») Márc 30, 2024 /
 
Meg egyszer belinkelem ezt szeretném megcsinálni!
--------->Link<--------

Ilyen nyitás érzékelőm van:------->Link

Ha ezt a két pontot rövidre zárom akkor zár lesz az állapot, amugy meg nyitott! ------------>Link

Tömören, ha foto elenállást meg világítja egy LED, akkor legyen zárt az állapota a nyitásérzékelőnek!

A blog bejegyzésben az emberünk (amit ennek a hozzászólásnak ez elejére linkeltem már harmadszor ebben a topicban) mindezt 1db fotoellenállással, 1db LM393 és két nyomorult ellenállással megoldotta(meg persze a nyitásérzékelővel)! De mivel én nem értek az elektronikához és ott nagyon rosszak a képek és kapcsolási rajzot nem mellékelt , gondoltam megkérdezem itt.

Lehet, valahogy törölni ezt a topicot, mert értelme nincs neki!
(#) Bakman válasza tukko hozzászólására (») Márc 30, 2024 /
 
Ha jól értem: van egy nyitásérzékelőd és azt szeretnéd átalakítani. Mégpedig úgy, hogy a reed relé helyett egy fotóellenállást használsz érzékelőnek. Jól értem?
(#) bbb válasza Bakman hozzászólására (») Márc 31, 2024 /
 
Ha egyszer is értelmesen megfogalmazva és átgondolva leírta volna...

Gyakorlatilag annyit szeretne, hogy van egy ZigBee nyitás érzékelője, amit át szeretne alakítani úgy, hogy a nyitás/zárás jelzést a mágneses ellendarab helyett egy LED szolgáltassa. Ehhez talált egy leírást és azon nem tud kiigazodni.

Eljutott odáig, hogy az LM393 adatlapja alapján beízonosította a lábakat, majd ott elakadt. Nem tudja az ott lévő két kép alapján rárajzolni, hogy mit hova kellene kötni. Sajnos a leíráson se tudott kiigazodni, pedig ott mindent leírt a szerző elég alaposan, hogy meg lehessen érteni.


Na de következzen az érdemi rész is...

A leírás szerint a srác fogott egy TCRT5000 modult és azt átalakította. Induljunk ki ebből, csatoltam a rajzát (igen, gugli adta a rajzot). Mit csinált? Levette róla az érzékelő részt és helyette bekötötte a fotóellenállást. Ez működött neki, hát gondolta minek ennyi minden rá, egyszerűsített.

Magyarul töröljük le szépen a rajz bal oldalát, majd nézzük tovább mi különbözik még a végső részen. A végső ábrán nincs poti, helyette van egy ellenállás, nagyszerű, kész is lehetne a kapcsolás, de még annyit tett a szöveg szerint, hogy felcserélte a negatív és pozitív bemenetet, tegyünk tehát mi is így.

A kimenetet meg rákötötte a ZigBee mikrovezérlő bemenetére és kész is volt.
(#) tukko válasza bbb hozzászólására (») Ápr 2, 2024 /
 
Igen, köszönöm, erre gondoltam!
Az ellenállások nagysága mitől függ, mert te kapcsolási rajzodba most 10kΩ-os van, a "srác" peddig 200Ω-ost használt (ha jól azonosítottam be).
(#) proli007 válasza tukko hozzászólására (») Ápr 9, 2024 /
 
Hello! Nem tudom hol használt 200 ohm-ot. (Maximum ha a kimenetre Led-et tett és azzal sorba.) De ez a rajz nem jó.
Így kell azt kialakítani, mert azt írta hogy az LDR megvilágítva 1,7k sötétben pedig 10k értékű volt.
Ha a két bemenetet felcserélik, akkor megfordul a működés. Jelenleg megvilágítva ad ki 5V-ot a kapcsolás, sötéten meg 0V-ot.

LDR-Comp.png
    
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem