Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Elektroncsöves rádió 12V-on
Elektroncsöves rádió 12V-on
Szerző: bigrobi, idő: Márc 18, 2023, Olvasva: 7248, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   3 / 4

A rádiónak egy kis sperlemez (rétegeltlemez - a szerk.) dobozt készítettem, az alsó részében található a hangszóró, 230V/12V transzformátor, potenciométerek, hangszóró és az elektronika. Tetején látható a két cső, ferritrúd, forgókondenzátor és kimenőtranszformátor. Az állomáskereső gomb levételével a rádió felső része leszedhető, az elején lévő 4 csavar kicsavarozásával az eleje nyitható le, ez javításnál fontos, de az összeszerelést is megkönnyítette. Skálahúrral oldottam meg az állomáskeresést és a skálát.

img_20230222_130631.jpg

img_20230220_172845.jpg

A skála berajzolásnál megnéztem, hogy a befogott rádióállomás milyen frekvencián szól, egy papírra bejelöltem, majd a számítógépen a szövegszerkesztőben beállítottam, hogy látszódjanak a mm jelzések és az alapján rajzoltam, írtam be. Ugyan ezt alkalmaztam a rövidhullámnál is, sajnos ott többnyire csak négy hullámhosszon van vétel, pontosítást ott is tekercsmozgatással végeztem. Két weboldalt használtam, a https://www.short-wave.info és http://websdr.ewi.utwente.nl:8901.

Ami fontos: ha kimarad a hálózati transzformátor vagy miniatürizáljuk a dobozt, a hangszóróknak árnyékoltaknak kell lenniük vagy messze kell őket rakni a csövektől mert befolyásolják azok működését, kipróbáltam, és halk volt ha közel volt a hangszóró a csövekhez, ez is befolyásolta a felépítést.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   3 / 4
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem