Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Segéd órajel generátor
Segéd órajel generátor
Szerző: Topi, idő: Jan 24, 2008, Olvasva: 43592
Lapozás: OK   2 / 3

Mint mondtam, az áramkör nem igen bonyolult. Egy kapu is elég lenne ahhoz, hogy az oszcillátor elinduljon, de amint leterhelnénk a kimenetét instabillá válhatna.

A CD4069 egy 6-os inverter. Igazából más típus is jó, a lényeg, hogy FET-es CMOS interter legyen.

Mint mondtam, a második kapu, csak erősítési célokat szolgál. Tápot lehet neki adni 3-15V-ig. Az R2 attól függ, hogy mi a freki és milyen kondenzátorokat használsz. A következő képlettel tudod kiszámolni:

R = 1/(2*pi*f*C)

4 MHz-el számolva, 22pF-os kondenzátorok esetén ez az a közel 1.8KOhm.

Annyira egyszerű, hogy nem is fűzök hozzá sok magyarázatot. Ez az áramkör, ezzel a 22pF-os kondenzátorral kb. 16MHz-ig tudja meghajtani a kristályt. Az áramkör e felett is működik, de más kondenzátor és R2 ellenállás kell. A C1-2 kondenzátor értéke max. 30-50pF körül lehet.
Érdemes egyébként egy foglaltot betenni a kristály helyére, mert vannak olyan processzor típusok, melyeknek sok lehet a 4MHz. Ilyenkor egyszerűen kicseréljük a kristályt és a nagy ráhagyással tervezett oszcillátorunknak hála egy 1MHz-es kristállyal is vígan oszcillál...

Nézzünk méréseket és a kész áramkört...


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   2 / 3
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem