Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   11 / 199
(#) JosKa válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 23, 2014 /
 
Jogos

Szóval,
Először is egy kis háttértörténet. Édesapámmal az elmúlt pár évben építettünk saját használatra és megrendelésre összese 3 cnc gépet. Most szeretnénk belevágni egy 3d nyomtatóba.

Ami először megütötte a szemünket, hogy az ilyen berendezése munkaasztala csak 1 irányba mozog, a másik 2 irányba a fej mozog. Számunkra logikusabb és könnyebben megvalósítható lenne, ha az asztal 2 irányba mozogna, a fej pedig csak a Z tengelyen. Van bármilyen előnye az ilyen konstrukiónak, az általam vázolttal szemben?

A neten található printerek zöme szíjhajtásos megoldást használ. Számunkra könnyebben kivitelezhető lenne ha menetes szárral oldanánk meg a mozgatást (A szíjas megoldáshoz szíj, fogaskerék, stb kell ami nem áll rendelkezésre). Ennek egyedüli hátránya, hogy a sebesség fokozása kb 1000-1500mm/sec fölé már problémás. A ti gépeitek nyomtatás közben milyen sebességgel üzemelnek? 1000mm/sec alatt vagy felett?
(#) Mdavid válasza JosKa hozzászólására (») Dec 24, 2014 /
 
Szia
Hát én ilyen 150 mm/sec-ig tudom a mostani printereket, mert hiába mozog gyorsabban a fej (mert a motorok miatt tudna), nem tud ilyen gyorsan menni benne az anyag, nem is nyomtatnál kb semmit. Minél kisebb a rétegmagasság, sebesség, annál pontosabb lesz a nyomat. Ha 1000 mm/sec-cel akarsz nyomtatni, inkább vegyél elő egy fatömböt, meg vésőt.
A szíj nem véletlen. A menetes szárat felejtsd el, hacsak nem mm-es pontossággal akarsz nyomtatni. Minimum a trapézorsó. Drága, de legalább lesz értelme, hogy építesz. A menetes szárat kb AS szabvánnyal készítik.
(#) KBal76 válasza JosKa hozzászólására (») Dec 24, 2014 /
 
Biztos hogy menetesszárral 1500mm/s azaz 1.5m/s sebességgel mennek a gépeitek?
(#) KBal76 válasza JosKa hozzászólására (») Dec 24, 2014 /
 
Ha egy picit rákeres, akkor láthatod hogy a munkaasztal nem feltétlen csak egy irányba mozog. Rengeteg féle XYZ nyomtató létezik, ezenfelül vannak delta és egyéb kacifántos úton mozgatott nyomtatók. Azért mennek zömével szíj-hajtással, mert alig kell erőt kifejteni, viszont van, hogy másodpercenként akár 5x is irányt kell váltani (kitöltés), ami egy robosztus nehéz mechanikával sokkal nehezebben kivitelezhető, mint egy légiesen könnyű felépítéssel, és hajtásmóddal. Az én gépemen pl. pont az asztal mozog XY irányban. De van hogy az asztal nem is mozog csak Z irányban (H-bot, CoreXY), vagy egyáltalán nem mozog (Delta).
Sebességnek pedig 60-120-200mm/s az átlagos (nyomtatás-gyorsjárat). Te szerintem 1000 mm/percet akartál írni, menetes-szárral inkább az a reálisabb. (CNC megmunkáló gepeknél mm/perc szokásosabb)
(#) JosKa hozzászólása Dec 24, 2014 /
 
Jó az észrevétel, 1000mm/min-t akartam írni. Akkor ha jól értem nekem el kell érnem a 150 mm/sec sebességet? Mert az menetorsóval nem fog menni
(#) Mdavid válasza JosKa hozzászólására (») Dec 24, 2014 /
 
Nem kell. Minél lassabb a nyomtatás, annál jobb lesz. Sőt. Van olyan anyag (filaflex), amit csak nagyon lassan szabad nyomtatni. Nem lesz problémád abból, ha csak 30 mm/sec lesz a sebesség, max többet fog menni a gép
(#) JosKa hozzászólása Dec 24, 2014 /
 
Értelek.

Az elektronikát nem szeretném barkácsolni, nem látom értelmét. Ti milyen elektronikát használtok? Milyen SW+HW megoldást ajánlotok?
(#) papaiatis válasza JosKa hozzászólására (») Dec 24, 2014 /
 
Én most építek 3D nyomtatót. Az alapja Prusa i3 Hephestos lesz. Elég hosszú leírást lehet róla találni az interneten. Hardver megoldáshoz pedig RAMPS 1.4 board-ot és Arduino Mega-t. Ehhez találni firmware-t is.
(#) egaborka hozzászólása Dec 25, 2014 /
 
Sziasztok!

Valaki találkozott-e már az alábbi problémával ami nálam nem mindig de gyakran előfordul, és még nem jöttem rá a probléma forrására, ami a következő:
Nyomtatásnál főleg a a nyomtatás végén amikor már csak néhány réteg lenne hátra 2-3mm-el arrébb kezd el nyomtatni a gép de csak az egyik tengelyen (általában X), régebben abszolút nem volt jellemző, de mostanában gyakran fordul elő és rengeteg selejtet szül. Van hogy egymás után 2x is eljátssza ezt aztán 3. szorra jó a nyomtatás. Valakinek ötlet? Hardveres vagy szoftveres lehet a probléma?
Köszi

IMG_1297.JPG
    
(#) KBal76 válasza egaborka hozzászólására (») Dec 25, 2014 /
 
Ezt ugye lépésvesztés okozza azt tudod. A lépésvesztést szorulás (X tengely szorul), vagy gyengére van véve a motorvezérlő áram (az a pici potencio a motorpanelen). Én arra tippelnék, bár nem ismerem a gépedet, hogy a Z tengely nem párhuzamos (ahol két Z motor van, vagy két Z tengely ott fordulhat ez elô), és felfelé haladva megváltoznak az X tengelyen a viszonyok. Ha tudsz, az motoráramot növeld meg, ha nem tudod, nézd meg hogy felemelve a X tengelyed ugyanolyan könnyen jár-e mint az asztal közelében. A tengelyek olajozása is segíthet.
(#) egaborka válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 25, 2014 /
 
Köszi, erre nem is gondoltam szorulni biztos nem szorul, Z tengely árama volt fele aminek lennie kellett volna, szerintem elrázkódta magát... X látszólag jó de növeltem annak is az áramát csináltam egy teszt nyomtatást amin nem jött elő a probléma szóval remélem megoldódott! Köszi még 1x a gyors segítséget!
(#) kameleon2 válasza egaborka hozzászólására (») Dec 25, 2014 /
 
Szia! Egyértelműen lépésvesztésnek tűnik, amit a léptetőmotor okoz. Vagy túlmelegedett a motorod és veszített a mágnesességéből - ezzel együtt az erejéből, vagy szorul a mechanika, vagy mindkettő egyszerre. Lehet persze rossz motortuning is az oka, esetleg a túl nagy sebesség.
(#) egaborka válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 25, 2014 /
 
Szerintem is az lesz a baj utánanéztem, a leírásában is miután kaptam a tippet ott is ezt írják hogy állítani kell a potencio-n, mai nap jól teljesített idáig, remélem nem lesz vele több gondom mert nagyon bosszantó mikor az utolsó percekben pár mm-rel arrébb kezd nyomtatni. Viszont most így hogy beállítottam a Z tengelyen lévő léptetőt nagyon erőteljes hangja lett talán túlságosan is, eddig sokkal halkabban üzemelt.
(#) KBal76 válasza egaborka hozzászólására (») Dec 25, 2014 /
 
De neked a X tévesztett, tehát ne a Z tengely motort állítsd. A Z-t akkor kellene, ha a magassággal lenne gondod.
(#) egaborka válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 25, 2014 /
 
Igen, de végigmértem minden tengelyt, és a Z árama a gyári beállításnak a felére volt állítva így állítanom kellett azt is meg persze az X et is de az a gyárihoz képest jól volt beállítva.
(#) satpba válasza egaborka hozzászólására (») Dec 26, 2014 /
 
Ha netán nem segítene az áram növelése (ami nálam sem segített, mert az akkori motorjaim már kisebb árammal is csúcsra voltak járatva), akkor inkább javíts a firmware beállításain a gyorsulás adatokat vedd sokkal sokkal lejjebb a gyári marlinban pl 9000 van az x és y tengelyre beállítva, na oda 900 is bőven jó (a 9000 asszem deltákhoz kell), de akár még lejjebb is veheted. Nálam ez jelentette az abszolút megoldást a misstep-ek ellen.

Kellemes Karácsonyt mindenkinek.
(#) egaborka válasza satpba hozzászólására (») Dec 26, 2014 /
 
Köszi, először én is arra gondoltam, szóval ki fogom próbálni ha nem javít a helyzeten az áram növelése!
(#) papaiatis hozzászólása Dec 27, 2014 /
 
Tudtok egy olyan oldalt / könyvet / leírást mondani, ahol alapvető tanácsok vannak a 3D nyomtatáshoz kapcsolódó 3D modellezéshez? Tehát nem a 3D modellezést akarom megtanulni, hanem olyan hasznos tanácsokat kapni ami kimondottan a 3D nyomtatás világához tartozik. Pl. hogyan érdemes modellezni, hogy az 3D nyomtatható is legyen.
(#) don_peter hozzászólása Jan 14, 2015 /
 
Uraim, milyen 3D tervező programot érdemes megtanulni és használni?
Nem akarok nagy babérokra törni, de jó lenne pár dolgot megtervezni 3D-ben.
Köszi előre is..

ui: az eredményt persze 3D nyomtatóval fogják elkészíteni...
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2015
(#) KBal76 válasza don_peter hozzászólására (») Jan 14, 2015 /
 
Ez nagyon "gusztus dolga". Ki kell próbálnod párat, hátha az egyik pont kezedre esik. Sokat keresgéltem, nekem a VariCAD jött be, de másoknak meg nem.
Ebben vannak csapágyak, csavarok, húzott profilok gyárilag. Eleve 3D tervez csak, 2D nézet csak másodlagos.
(#) don_peter válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 14, 2015 /
 
Ha minden igaz akkor egy CraftBot 3D fogja elkészíteni a modellt, kérdéses számomra, hogy mennyire kötöttek a szabályok illetve mennyire problémás a programok kompatibilitása.
Nem szeretnék feleslegesen órákat napokat beletenni egy programba amelynek majd a végeredménye nem lesz felhasználható vagy legalább is kompatibilis az nyomtatóval..
Szóval ismeretlen vizeken evezek...
(#) KBal76 válasza don_peter hozzászólására (») Jan 14, 2015 / 1
 
3D tervezô programok mind tudnak STL fájlt menteni. A nyomtatók pedig mind ezt eszik.
(#) don_peter válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 14, 2015 /
 
Értem, tudnál esetleg pár programot vagy is program nevet említeni amit érdemes lenne megnéznem? Annyira ismeretlen a terület, hogy még ilyen programot sem ismerek.
Most megnézem azt is amit említettél, hátha..
Köszönöm az eddigi segítséged.
(#) KBal76 válasza don_peter hozzászólására (») Jan 14, 2015 /
 
Nem vagyok a mai programokban képben, sok éve nézegettem utoljára hogy mi a felhozatal, de tutira kapsz nemsokára többiektől további sw.neveket.
(#) egaborka válasza don_peter hozzászólására (») Jan 14, 2015 /
 
Én suliban tanultam Solidworks használatát, ezt ajánlanám mert nekem nagyon bejött könnyen kezelhető ügyes "kis" program (persze nem ingyenes), vagy ott az ingyenes Google SketchUp ami nyilván más tudású. Én egyenlőre ezeket használtam.
(#) don_peter válasza egaborka hozzászólására (») Jan 14, 2015 /
 
Köszi, ez nagyon jónak néz ki bár elsőre bonyolultabbnak tűnik mint a korábban ajánlót program..
Annyi azért mellette szól, hogy van hozzá magyar tutoriál nem is kevés.
(#) papaiatis hozzászólása Jan 15, 2015 / 1
 
Én egyszerű dolgokhoz Tinkercad-ot használok. Ingyenes, online és nagyon könnyen kezelhető.
(#) KBal76 válasza papaiatis hozzászólására (») Jan 15, 2015 /
 
Ez egy érdekes kezdeményezés, valóban, ha egy laikus érdeklődőnek kiállításon a 3D tervezés (és majd abból nyomtatás) mikéntjét akarnám elmagyarázni, ennél látványosabbat nehéz elképzelni.
Másfelől viszont, precíz tervezésre alkalmatlan, csak egérrel tologatással lehet formálni az alakzatot.
Az hogy ha nem regisztrálok, még csak le sem menthetem magamnak amit rajzolok, az eléggé visszataszító.
(#) papaiatis válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 15, 2015 /
 
Mit értesz az alatt, hogy "csak egérrel tologatással lehet formálni az alakzatot"?
Van benne "ruler", ott mindent pontosan század mm-re meg lehet adni.
(#) KBal76 válasza papaiatis hozzászólására (») Jan 15, 2015 /
 
Valóban, ennyire nem mélyedtem bele. Akkor lehet a sarkok élletörését is meg lehet oldani egyszerűen, meg ha egy héjat akarok rajzolni azt is, vagy egy csavaranyának fészket.
Következő: »»   11 / 199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem