Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   10 / 199
(#) kaqkk válasza ierdelyi hozzászólására (») Okt 28, 2014 /
 
Láttam egy beton simító gépet , annál úgy volt megoldva hogy a simító fej ment keresztben egy "hídon" kb 2m és az a híd ment hosszában két sínen amit mindig arrébb tettek , ahogy a híd a végére ért ez alapötletnek jó lehet...
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2014
(#) ierdelyi válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 28, 2014 /
 
Közelít... Eddig a legjobb ami eszembe jutott - hasonlóan a fentihez - két sínen egy-egy fogasléc alu profilra ragasztva. Ebből többet is lehet egymás után tenni ha méretpontos. így a pozicionálás is megoldható és gyakorlatilag bármeddig skálázható.
(#) kaqkk válasza ierdelyi hozzászólására (») Okt 28, 2014 /
 
Elég 2 pár sin ha az egyikről lefut , előre teszed az elé amin éppen megy a gép . Ennél "mobilabbat" nem hiszem hogy lehet csinálni és még ráadásul szétszedve könnyen szállítható 6db méteres fémidom +a futókocsik.. a munkaterület meg 2*x
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2014
(#) csatti2 válasza ierdelyi hozzászólására (») Okt 28, 2014 /
 
Vízszintes a felület? (Esetleg falra nyomtatnál?) Milyen távolról nézik majd az ábrát (lehet egyáltalán nincs szükség 300dpi-re)? Hogy viszed be a munkafelületet? (3D scan?) Milyen távolról lehet nyomtatni a nyomtatófejjel? Milyen anyagra? Mennyire számít a mérethelyesség (méretarány)?
(#) ierdelyi válasza csatti2 hozzászólására (») Okt 28, 2014 /
 
Sok olyan kérdést tettél fel, amire még nem tudok válaszolni.
A nyomtatófej-tárgy távolság max 2mm eddigi olvasataim szerint, természetesen jó lenne ha mérethelyes lenne, a felbontás nem olyan fontos, lehet lejjebb is menni.
Munkafelület letapogatás is egy helyénvaló kérdés, de megoldhatónak látom akár menet közben is. Anyag pedig bármi lehet, az csak szoftver és kémia kérdése. Mivel univerzális, ezért akár vízszintes vagy függőleges is lehet - nyilván a fizikai korlátok figyelembe vételével.
(#) kameleon2 válasza ierdelyi hozzászólására (») Okt 29, 2014 /
 
Szia! A felbontást tekintve - a felhasználás a lényeg. Fotóhoz kell a magas felbontás nagy színmélység mellett. Ez főleg színárnyalatoknál jön jól ki. Egyéb "kommersz" nyomdai feladatokhoz a 201dpi éppen elég. Az kb 150lpi azaz line/inch. Az már szinte tökéletes képet ad. Nyomdai levilágítók, amik nagy felületre - legalább1/2m2-re dolgoznak - akár 6000dpi-vel is dolgozhatnak. Miért ne lehetne újra pozícionálni? Nyomtatónál elég a 2D. Lehet még 2D+mélység is, ahogy a legtöbb 3D nyomtató és cnc is az a lényegét tekintve. A 3D már kicsit összetettebb. A fogasléc azért nem tetszik, mert irányváltáskor lehet kottyanás - erről olvass vissza - szép irodalma van a kottyanásmentes megoldásoknak. Azért javasoltam például a fogasszíjjas megoldást.
(#) ierdelyi válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 29, 2014 /
 
Picit elgondolkodva zavar-e engem a kottyanás? Amikor irányváltás történik, akkor nincs nyomtatás ezért nem is zavar. Illetve az X tengelyen (vagy a kettő közül a "hosszún" nincs is irányváltás). Elvileg.

Arról esetelg van valami infó, hogy melyik vezetési technológiával milyen pontosság érhető el?
Láttam itt egy számítást: 1cm átmérő fogaskerék + 1.8' (200 lépés) stepper legkissebb elmozdulása: 1*3,14/200=0,157mm
(#) ds9q52 válasza ierdelyi hozzászólására (») Okt 29, 2014 /
 
Szerintem amit te keresel az egy humanoid robot. Kis teher összetett mozgás, univerzialitás kis helyen. Építesz fából egy kis humanoid robotot és azt bárhova odateszed, végigsimítja a felületet és közben kinyomtatod amit szeretnél. Ez a felület lehet sík, lehet függőleges. lehet ferde, lehet göröngyös. Ha akarod akkor meg tudod hosszabbítani a robot karját amivel persze csökken a pontosság, de mivel nagyobb kép esetén egyre messzebről kell rátekinteni így beleférhet a karhosszabbításból adódó pontosságcsökkenés. De persze ennek az univerzialitásnak ára van, nem is kicsi. És ha véletlenül nem lesz benne annyi munka akkor ezt a gépet másra is tudod használni.
(#) kameleon2 válasza ierdelyi hozzászólására (») Okt 29, 2014 /
 
Ha igazán jó lenne a megoldás - oda-vissza is nyomtathatnál. nem tudom láttad-e a "Lehetetlen küldetés" sorozatot. Nem a filmet. Abban volt egy festőrobot, ami vászonra festett kép másolatot fúvókákkal. Persze film, de gondolom a végeredmény olyasmi lenne. AKkor viszont igenis fontos - és a pontosság szempontjából is - van e kottyanás a mechanikában, ugyanis nem század, vagy tized millimétereket kottyanhat a mechanika, hanem elég nagyokat. Az meg igen zavaró lehet egy képnél ha például a függőleges vonal egyenes helyett hullámos lesz. 200 lépésnél igazad lehet, de használhatsz mikrolépéseket is, ha jó a vezérlőd - és ez a felhasználási mód is kedvez, tehát lehet fél, negyed, nyolcad, tizenhatod lépésed is.
(#) kameleon2 válasza ds9q52 hozzászólására (») Okt 29, 2014 /
 
Erről jut eszembe.... Van bőséggel más megoldás is.Például ez.... , vagy ez...., vagy ez... , vagy ez...., vagy akár ez...
(#) kameleon2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 29, 2014 /
 
Újdonság: Ez a megoldás is.
(#) kameleon2 hozzászólása Okt 31, 2014 /
 
(#) ds9q52 válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 1, 2014 /
 
Köszi
(#) Chipmunk1960 válasza ierdelyi hozzászólására (») Nov 9, 2014 /
 
Szia, A "kottyanás", vagyis a fogaskereke közötti hézag, csak akkor zavaró, ha a méretet 2 oldalról közelíted meg, de ha túlmész, és mindig azonos irányból kezded a mérést/méretezést, akkor ugyanoda fognak beállni, s nem lesz 'hiba'.
(#) Mdavid hozzászólása Nov 29, 2014 /
 
Sziasztok!

Ti mivel oldjátok meg azt, hogy ne kelljen folyamatosan mennie a számítógépnek a nyomtatás közben? Két megoldást találtam, Panelolu és egy Raspberry Pi-t használót. Szerintetek melyik lehet jobb?
A Panelolu egy SD kártyával működő, a Pi pedig még wifin keresztül is használható, még memóriakártya sem kell. Mindkettő kb 15 ezer Ft-ból jönne ki
(#) kameleon2 válasza Mdavid hozzászólására (») Nov 30, 2014 1 /
 
Ezek is számítógépek....
(#) Mdavid válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 30, 2014 /
 
Köszi a kákán is csomót keresést, különösen nagy erőfeszítés lett volna úgy érteni, ahogy kell... Pirospont!

Tisztában vagyok vele, csak nem egyforma a fogyasztásuk..
(#) sastas01 válasza Mdavid hozzászólására (») Nov 30, 2014 / 1
 
A Pi szerintem okosabb, bár ebből adódóan bonyolultabb is, ám rengeteg helyen találsz hozzá segítséget. A másik megoldás ennek ha jól sejtem az ellentéte(egyszerűbb, de butább).

Kis szerk.: A Pi egy eléggé sok mindenre használható dolog, ténylegesen egy minipc. A Panelolu pedig kifejezetten 3D nyomtatókhoz kitalált dolog. Személy szerint a Pi-t választanám, és a C-ben programozást.

Nem kötekedni szándékozok, de: milyen számítógépet használsz te, hogy ennyire foglalkoztat a fogyasztás? Kb 100W-ot tudsz vele megspórolni(ha nem ledes a monitorod akkor azt kikapcsolva sokat javul a felvétel). Csak azt akarom mondani, hogy több ezer munkaóra alatt térül meg a 15 ezer Ft os ár. Nyílván, ha nem csak az energiaspórolás van a háttérben akkor nem szóltam.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2014
(#) Mdavid válasza sastas01 hozzászólására (») Nov 30, 2014 /
 
Köszi a választ!
Az oka annyi, hogy asztali gépem nincs, csak laptopom (egy plusz monitorral), így ha el kell vinnem a gépet valahova, vagy kicsúszna az USB kábel, akkor oda lenne a nyomtatás. Ezt szeretném elkerülni.
(#) sastas01 válasza Mdavid hozzászólására (») Nov 30, 2014 /
 
Okés értem. Nekem jelenleg nincs kész nyomtatóm, éppen az anyagiakat meg a tanácsokat gyűjtögetem hozzá.
Az utánanézések alapján a Pi lehet a jobb választás, a több dolgot lekezelés miatt, sokkal modulárisabb, illeszthető hozzá SD, WIFI, de még ráépített usb és ethernet is van rajta. Ha azt megtanulod kezelni sokkal nagyobbak a lehetőségek. De mint írtam, a Panelolu egyszerűbb, ha nem akarsz sok időt rászánni vagy nem értesz hozzá/nem érdekel a programozás akkor azt válaszd.
(#) Mdavid hozzászólása Nov 30, 2014 /
 
Találtam egy programot hozzá, nem is kellene nagyon programozni:
http://octoprint.org/
(#) kameleon2 válasza Mdavid hozzászólására (») Nov 30, 2014 /
 
Ezt egy mini ITX-es vagy mini ATX-es géppel is ugyanúgy megteheted. De ha a stabilitás a lényeg, arra ott vannak az ipari PC-k Embedded oprendszerrel. Sajnos sokan hiszik azt, hogy ők majd tudják a tutit, jó lesz egy-egy feladatra egy PI, vagy egy tablet is. De messze nem ugyanolyan igénybevételre készülnek és nem annyi a munka és életciklusa. Ha bedöglik valami - egy ipari sorozat elemét még csak-csak lehet cserélni, de egy két év múlva hol lesznek az említett tömegcuccok? Szerintem kár energiát és időt fektetni bele. Mondhatnám azt is: A talicskával az ember hordjon trágyát, a mercivel meg járjon reprezentálni. Nem jó a kettőt keverni. Ha pedig a fogyasztás a lényeg, akkor keress egy kifejezetten erre gyúrt platformot. Van bőven elég. De akkor nulláról kell mindent megoldani. Kérdés, hogy mennyit ér a projekt? Nem kell felcsattanni feltétlenül azon, ha öreg rókák előre szólnak - szembe mész a forgalommal.
(#) Mdavid válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 30, 2014 /
 
Ha az első hozzászólásodban írtad volna le azt, amit most, akkor nem lett volna a felcsattanás... Én csak egy megoldást kerestem, amivel biztonságosabbá (értsd: a figyelmetlenség miatt adódó hibák kiküszöbölése), könnyebbé válna a nyomtató használata. Azért gondoltam, hogy megéri rákölteni, mert az általam vásárolt géphez már a visszajelzések alapján nincsen szükség sok tekercsnyi műanyag nyomtatása, hogy az upgrade-ek meglegyenek, és az így megspórolt pénzt modernizálásra költeném.

Amúgy egy Solidoodle 4 gépet vettem, most van úton.
(#) kameleon2 válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 1, 2014 /
 
Egész kiforrott konstrukciónak tűnik. Érdekelne a végeredmény mennyire hozza a papírformát.
(#) Mdavid válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 1, 2014 /
 
Amint megérkezik, és sikerül elfogadható minőséget nyomtatni, teszek majd közzé itt is. Kísérletezek majd filamenttel is, mert sok helyen sok mindent lehet olvasni, meg ki szeretnék próbálni egy magyar gyártót is.
(#) tej válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 2, 2014 / 1
 
Ahogy elnézem ez a Solidoodle 4 tudna önmagában is nyomtatni, nem kell hozzá semmi külső eszköz. Az elektronikáján rajt van az SD kártya olvasó ami egy arduino kompatibilis lapnak néz ki. Ha nem kezelné alapból, rá kell tenni egy Merlin firmware-t vagy ami kezeli az SD-t. A hozzáadott Repetier meg rá tudja másolni a G kódot és elindítja a nyomtatást.
Remélhetőleg ki van vágva az alja, az SD kártya olvasó hozzáféréséhez.
Ha teszel rá kijelzőt meg gombokat, még az indításhoz sem kell PC.
(#) papaiatis hozzászólása Dec 4, 2014 /
 
Sziasztok!

Prusa i3 építésére szántam el magam. Már pár dolgot be is szereztem hozzá. Arra gondoltam, hogy a nyomtatott műanyag alkatrészeket inkább nem külföldről rendelném meg, hanem keresnék itthon olyan embert, aki tudna ebben segíteni.
Volna-e köztetek olyan, akinek van egy remekül működő 3D nyomtatója és kinyomtatná nekem a Prusa i3-hoz a műanyag alkatrészeket? Természetesen nem ingyen kérem.

Köszi,
Attila
(#) satpba hozzászólása Dec 11, 2014 /
 
Ha aktuális még írj: arpadsantha@gmail.com
(#) JosKa hozzászólása Dec 23, 2014 /
 
Pacsi mindenkinek,

Él még ez a fórumtéma?
Lenne pár kérdésem 3d nyomtató építésben gyakorlott személyekhez.
(#) KBal76 válasza JosKa hozzászólására (») Dec 23, 2014 /
 
Ez egy fórum, tedd fel mindenkinek azt a pár kérdést.
Következő: »»   10 / 199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem