Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   187 / 199
(#) KBal76 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
Az hogy az útvonalon végigmegy látod de hogy ott mennyi anyagot extrudál ki, azt nem látod minden megjelenítôben. Futottam bele már olyan hibába, amikor függôleges falat gondolta úgy a szeletelô, hogy anyaghiányosan kell nyomtatni, de ott a design volt hibás, mert túl vékony volt a fal. Még olyankor lehet gond, ha több "egymásba csúszott" testbôl áll a tárgy, és a szeletelô ezt látja (és a nyomat belsejében is vannak emiatt olyan falak, amiknek így nincs értelmük), habár a kész nyomaton ezt nem látni.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2023
(#) Massawa válasza KBal76 hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
Itt is eleve vékony a fal, csupán 1mm, de a másik alkatrészen is annyi volt és a másik alkatrész 3 mm vastag, illetve a fal 29 mm magas, és azt majdnem végignyomtatta, ha meg nem állitom menet közben.
(#) deebo válasza Massawa hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
Érdekes lenne látni, hogy az asztalon hogy néz ez ki. Lehet, hogy hosszú út után egyszerűen nem indul el rendesen az anyag.
(#) Massawa válasza deebo hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
Teljesen normálisan megrajzolja az tárgyak határvonalát és elkezdi kitölteni az elsö alkatrész elsö rétegét, majd a másik alkatrészt is szépen kitölti a harmadikat is elkezdi de egyszercsak abbahagyja az anyag nyomását ( fokozatosan ) de a fej megy tovább. Amikor elkészül visszamegy az elsö alkatrészre és tölti a második réteget. ( ez már kb 0,4 vastag) amikor befejezi szépen körbe rajzolja és megy a következöre. Az utolson is elkezdi ( természetesen most más irányba és egyszercsak abbahagyja az adagolást, de fej szépen befejezi a futást, körberajzolja és megy vissza az elsöre.
Tegnap az utolso alkatrész csak egy kb 16x35 mm téglalap vastagabb kerettel. Az elsö kitöltö réteget kb 70% rajzolta meg de ugy, hogy az egyik sarok felé csak minden második harmadik futásnál adta az anyagot, a következö rétegnél ugyszintén, de most más szögben, igy a végeredmény egy finom, de áttetszö hálo lett. A keretet viszont szépen megrajzolta teljes magasságban (1,6 mm ) a többi alkatrész hibátlan lett.
(#) deebo válasza Massawa hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
Ilyen nincs.
(#) asch válasza Massawa hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
Én arra tippelnék, hogy mechanikai probléma: amikor abba sarokba ér, akkor megszorul például az adagoló csőben az anyag, vagy valami ilyesmi. Mondok még jobbat: a fejbe vezető áram vezeték megtörik és kihagy a melegítés egy kicsit, vagy lemarad 1-2 lépés az adagoló motoron.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2023
(#) Massawa válasza deebo hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
Eddig én is ezt hittem. ( már vagy 5 éve nyomtatok )
(#) Massawa válasza asch hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
Az adagolo motor a gép àllo részén van.
A késöbb egyedien kinyomtatott allkatrész ugyanott tökéketesen elkészült, azaz kizárt, hogy mechanikus vagy elektromos probléma legyen.rRáadásul tegnak aránylag kis alkatrészek voltak, és mind lapos 2-10 mm magasságig, Ma meg joval nagyobbak és majdnem 30 mm volt a legmagasabb.
A hiba kizárolag akkor jelenik meg, ha több alkatrész van egyszerre az asztalon. Sajnos mennyiséget nem tudok mondani, mert nem okvetlenül a darabszámtól függ. Tegnap vagy hat egyedi darab volt és csak egyet nyomott rosszul. Ma 3 és szintén csak egyet nyomtott rosszul.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2023
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
Azt próbáltad már, hogy az asztalon ugyan oda teszed le azt az egy alkatrészt, amit hibásan nyomtat mikor mindet nyomtatnád és úgy nyomtatod ki egyedül azt? Vagy amikor mindet nyomtatod, akkor mi történik, ha odébb helyezed a hibás alkatrészt?
(#) Massawa válasza bbb hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
Amint látod a képen ugyanott az egyedi alkatrész hibátlanul elkészült. És tegnap egészen más alaku alkatreszek voltak a lap egészen más helyén, és ott is megjelent a hiba.
Majd még figyelni fogom, de ma több orát elvacakoltam a géppel eredménytelenül, végül az egyedi nyomtatással elvben ugyanannyi idö alatt hibátlanul elkészült mind a 3. ( ezek több orás munkák voltak, igy eléggé hosszadalmas minden büvészkedés).
Majd még megprobálok beszélni a gyárral.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2023
(#) asch válasza Massawa hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
Azt én is tapasztaltam, hogy ha sokat kell vándorolni a fejnek, akkor ahol újraindul ott nem mindig tökéletes a tapadás és az anyag folyam elsőre.

Én eddig slic3r-t használtam, van olyan beállítása, hogy amikor "üresbe teszi" a fejet, akkor mennyi anyagot húzzon vissza. Sajnos nem tudom a nevét fejből a paraméternek, de egész biztos vagyok benne, hogy van egy ilyen paramétere. Azzal kísérleteznék, hogy ezt kisebbre venném. (Ha már túl kicsi, akkor pókhálót kezd húzni mozgatáskor.) Illetve a mozgás egyéb paramétereit is, ha vannak még. Azt is el tudom képzelni, hogy simán a mozgástól hűl egy kicsit. Ennek is lehet, hogy van kompenzációja, vagy egy kicsit meg lehet emelni az üzemi hőmérsékletet is próbaképpen.

Ez a szép a 3d nyomtatásban, hogy ezer oka lehet bárminek, lehet játszogatni vele
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2023
(#) Massawa válasza asch hozzászólására (») Aug 31, 2023 /
 
Igen játszogatni lehet vele, de én munkára vettem, nem idöpocsékolásra. Sajnos egyre több olyan gép jelenik meg ami nem más mint idörablo.

( elég csak az uj kazánra gondolnom 1287 paramétert lehet rajta beállitani, de azt nem hogy naponta 3 különbözö hömérsékletet tudjon, vagy hogy kezelni tudja a padlofütést is - amit a 38 éves elödje gond nélkül tudott igaz, hogy csak 12 beállithato parameter volt).
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Elökotortam a szemétböl a rossz darabokat. Itt làtni, hogyan hagyta abba a szál adagolását, mig a többi alkatrészt szépen kinyomtatta.

IMG_6779.jpeg
    
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Felteszed ide a generált g kódod? Ez nem feltétlen a nyomtató hibájának néz ki.
(#) Massawa válasza bbb hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Szerintem nem is hiba, valahol tullépi a memoria / vezérlöegység kapacitását, mert ugyanabbol a kodbol jot lehet nyomtatni, de egyenként.a hiba kizárolag akkor jelentkezik, ha több egymástol független alkatrész van az asztalon.
Nemrégen nyomtattam egy meglehetösen nagy alkatreszt, csak az alapja 180x160 mm volt és 15 cm magas bonyolult forma. Minden gond lélkül kinyomtatta, közel 30 ora alatt.
(#) deebo válasza bbb hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Pedig éppen úgy néz ki, mintha megcsúszott volna az extruder, vagy részlegesen eldugult volna.
(#) Massawa válasza deebo hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Én is arra gondoltam. Szét is szedtem mindent, kis is pucoltam, söt PLAt is cseréltem az eredeti fekete volt. Nem segitett. Ellenöriztem az asztal magasságát is ( nivelizácio) semmi hibát nem láttam.
Az extruder nyomta volna a szálat, de vissza is huzta mindig. Ez számomra érthetetlen, mert elment alig 5 cm-l messzebb a másik munkadarabra és ott folytatta hibátlanul a nyomtatást. Az extruderben nincs semmi, ami szabályozná az adagolást.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2023
(#) pipi válasza Massawa hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Ha tudsz valami pici lapos cuccokat csinálni, aminél jelentkezik a hiba, megpróbálom(vagy más is esetleg) kinyomtatni... Csak ne legyen nagyon anyagigényes.
(#) img válasza Massawa hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
"Az extruder nyomta volna a szálat, de vissza is huzta mindig."

Mitől húzhatja vissza? Pl. ha a filament tekercs megakad, a fej meg továbbmenne? Egyenletes az adagoló ellátása?

Vagy ha az adagolóban a filamentet vezető görgők valamitől megállnak egy pillanatra? Motor kontakt hiba?

Vagy ha az adagolóban hirtelen lehűl a filament és megszilárdul aztán újra felmelegszik (bár ennek kevés esélyét látom ilyen rövid idő alatt, de ha mondjuk kontakt hibás a fűtése)...

Lehet, hogy mind kapufa, csak hangosan gondolkodtam.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2023
(#) Massawa válasza img hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Mert a nyomtatom mindig igy müködik. Egy kicsit nyom majd visszahuzza a szálat szoval adagolja. Semmi görgö meg kontakthiba nincs, mert szál az adagolobol egyböl a tefloncsöbe megy, onnan meg a fejbe.
(#) img válasza Massawa hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Értem, akkor nem okoskodok bele.
(#) deebo válasza Massawa hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Mondom én, hogy ilyen nincs.

Ott valamik úgy álltak össze, hogy ez lett a végeredmény, kérdés, hogy mik. Különböző elrendezést az asztalon próbáltad?
(#) Massawa válasza deebo hozzászólására (») Szept 1, 2023 /
 
Ez már a második eset amikor több alkatrész van az asztalon és csak ilyenkor fordul elö ( föleg ha nagyobb sik felületek vannak), ha csak egy vagy 2 van, akkor eddig nem volt ilyen gond.
(#) dB_Thunder válasza Massawa hozzászólására (») Szept 2, 2023 /
 
Azt még nem tudjuk, vagy csak az én figyelmemet kerülte el, hogy milyen masina, vagyhogy milyen alaplap van a gépben!
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2023
(#) Massawa válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 2, 2023 /
 
Anycubic Mk2. Eredeti márványlap az asztal
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Szept 2, 2023 /
 
A programodat se láttuk még, amit hibásan nyomtat ki.
(#) dB_Thunder válasza Massawa hozzászólására (») Szept 2, 2023 /
 
Oké jó!!
Azért az Anycubic gyárt(tott) egy nagyhalom féle filamentes nyomtatót!! Hogy ezekből melyik MK2....
..nameg a márvány asztallap....

Maradjunk az eredeti kérdésednél!:
Nem, én még nem jártam így, hogy több alkatrész együttes nyomtatásakor kimaradt volna valami!


Lapozhatunk!
(#) Massawa válasza bbb hozzászólására (») Szept 2, 2023 /
 
Mit akarsz azon látni, ha ugyanannak a programnak egy részével hibátlanul nyomtatja azt a részt amit korábban hibásan nyomtatott?
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Szept 2, 2023 /
 
Látom nem érted. Hogy a búbánatban találjuk ki neked, mi lehet a gond a nyomtatásodban, vagy próbáljuk ki a saját gépünkön, hogy előjön-e ugyan az a hiba, ha nem osztod meg a hibás nyomatot? Mutogathatsz fényképeket, meg mondhatod, hogy így jó, úgy meg nem, de ez nem fog közelebb vinni a megoldáshoz. Persze mondhatjuk neked, hogy igen, ott abbahagyta a műanyag adagolását, azért nem lett jó a nyomat. Előrébb vagy ezzel? Persze, hogy nem. De ha kipróbáljuk a kódod és nekünk is ugyan olyan hiba lesz benne, akkor elég valószínű, hogy maga a kód nem jó és akkor lehet nézegetni a szeletelő beállításai közt. Ha pedig nálunk rendben kinyomtatja, akkor lehet tovább nézelődni a nyomtatód körül, hogy vajon mi a fene történhet.
(#) dB_Thunder válasza bbb hozzászólására (») Szept 2, 2023 /
 
Te se érted!
SOHA nem volt olyan kérdés, hogy ez miért lehet!! Csak az, hogy
járt e valaki így!!


Csak a mi stréberségünk, kíváncsiságunk okán indult el ez a szál!!
De a használható infó az zérus!!!
Következő: »»   187 / 199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem