Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   79 / 199
(#) bbatka válasza Bagodi hozzászólására (») Aug 24, 2018 /
 
Igen. Gépészmérnök vagyok. Így könnyű
A rugót itthon találtam. Ahhoz is alkalmazkodni kellett. A köszörült átm.8mm-es szár egy nyomtatóból bontva. A hordozó acél lap pedig egy "harmadik kéz"-ből kölcsönvett.
Volt pár hiba, amit kézi marással kellett korrigálni. Aztán nem volt itthon 45mm-es szár hosszúságú M3-as csavarom. Az OBI-ban meg csak menetes szárat kaptam.
(#) t4nt1zjeee válasza bbatka hozzászólására (») Aug 24, 2018 /
 
Ez nagyon patent. De ennyi munka és anyagköltségből poton pénzért lehet már venni ilyet. Csak mert gondolkodtam én is hasonlón, mert elég sok erősítőt építek aztán nehéz akkus behajtóval a 100. lyukat már kifúrni. De íme egy. Vagy esetleg itt egy másik. Ez még olcsóbb is. Én inkább veszem egyet mint építsek. De ha az kielégítő, hogy fél tekercs anyagból nyomtatsz egyet ami jó esetben 5000Ft nem beszélve a többi alkatrészről, csapok, rugók. Akkor csak így tovább. Szerintem nagyon szuper egyébként! Le a kalappal. Korrektnek tűnik. Főleg ha még saját tervezés is.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2018
(#) bbatka válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Aug 24, 2018 /
 
Nem a pénzről szól nálam szerencsére. Én is ismerem a két állványt. A működési elvük nem tetszik. Nem véletlenül választottam a fogasléces megoldást. A fogasléces változatnál hosszabb lehet az előtolási út. Ezen felül a saját tervezésű testre szabható, több fajta fúrógép is rászerelhető.
A benne lévő anyagköltség a műanyag szál kb.2500Ft. A többi mindenféle hulladék anyag.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2018
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Aug 24, 2018 /
 
Ha úgy veszed majd az állványt, akkor inkább az elsőt válaszd. Korrektebb, bár nem tudom mennyire fogja mozgás nélkül rögzíteni a fúrógépet. Aztán arra is kell figyelni hogy mekkora NYÁK fér alá. Az enyémnél jelenleg 120mm széles, de ha új tartót nyomtatok hozzá akkor bármekkora lehet.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2018
(#) bbatka hozzászólása Aug 24, 2018 /
 
Ha valakit érdekel az STL fájlokat fel tudom ide tenni. Nincs 1MByte az összes fájl.
Persze gondosan kell eljárni. A fogaskerék ragasztva van a csőtengelyen. Az átm.8-as köszörült rúddal össze kell stiftelni a csőtengelyt és a kart m4-es csavarral. A rugó helyettesíthető esetleg súllyal. Úgy gondoltam hogy az M3 menet majd tart a műanyagban. Nos ez nem mindenhol jött össze és helyet kellett csinálni az anyának.
(#) t4nt1zjeee hozzászólása Aug 25, 2018 /
 
Sziasztok!

Ismét problémám adódott a PLA-val. Nos megint még mindig nedves. Legalább is ezt szűröm le abból amit csinál. De nézzétek és meglátjátok miről beszélek. 2x6 órát szárítottam légkeveréses sütőben 35-40°C-on de nem lett sokkal jobb. Pár óra nyomtatás után megint elcseszte a nyomtatványt az anyaghiány végett. Magyarországon eddig minden cégtől 1x rendeltem ami persze árban nekem megfelelő. Eddig kevesebb sikerrel. Viszont a kínai PLA-k mind tökéletesek. :/
(#) HERC válasza bbatka hozzászólására (») Aug 25, 2018 /
 
Na végre valami értelmes dolog! Óriási ötlet gratula!
(#) bbatka válasza HERC hozzászólására (») Aug 25, 2018 /
 
Köszi !
Ha kellenek a rajzok azt kérem jelezzétek. Feleslegesen nem terhelem az oldalt velük.
STL a vég formátum. A Cura tudja kezelni. Eredetileg FreeCAD-ben készültek. FCStd formátum.
(#) hunagyp válasza bbatka hozzászólására (») Aug 25, 2018 /
 
Szerintem thingiverse-re kellene feltölteni és ide csak linkelni esetleg?
Ott legalább más is megtalálja, nem csak az itteni közösség.
(#) kameleon2 válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Aug 25, 2018 / 1
 
Szia! Nem tudom mi a jelenség nálad. Én azt vettem észre a PLA-nál, hogy nyomtatáskor "pukkog" azonban nálam ezt nem a pára okozta, hanem a nagy hőmérséklet és csak a Sunlu PLA-nál. 220 fokon úgy nyomtattam, mint az álom - amíg be nem jött a nagy meleg. Akkor 190(!!!) fokra ha visszavettem a fej hőmérsékletét, egyszerűen megszűnt a jelenség. Lehetett a pára az ok, mert iszonyat magas a páratartalom a pincében, de mégis megoldódott így a dolog. Anyagban múltkor rosszul írtam, mert kissé megkevert a kereskedő, ugyanis Fillamentum dobozban szállított magyar "Philament" gyártmányt . Ez volt eddig a legkezesebb anyagom. A Sunlu-val azért volt kínlódás. Kiderült, hogy a Philementet itt gyártják Miskolcon és saját vegyészük és laborjuk van Budapesten. Nagyon korrekt cég. Eszméletlen szép nyomatokat készítek az ő anyagukkal. A Fehér nagyon brutálisan jó. (Budget csomagolású BudgetWhite) Kínaiból most rendeltem PET-G anyagot - még nem próbáltam, mert sok a fehér nyomtatnivaló és nem szívesem veszem ki addig a tasakból, amíg nem végeztem. A PET-G átlátszó, kíváncsi leszek nagyon rá, de át kell állítanom a gépet teljesen hozzá. Most ezt nem szívesen kockáztatom.
(#) Honda130 hozzászólása Aug 25, 2018 /
 
Uraim! Üdvözlök mindenkit!
Ha netán 3D nyomtatott alkatrészre lenne szükségem, akkor mit javasoltok?
Építsek magamnak egy 3D nyomtatót , vagy esetleg lenne köztetek valaki, aki nyomtatna nekem egy darabot?
Köszönöm a választ a sületlen kérdésemre!
(#) kameleon2 válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 25, 2018 /
 
Szia! Szerintem mennyiségtől és 3D-ben jártasságtól is függ. Én már 1998-ban használtam 3D szoftvereket - nem gond megrajzolni valamit ( na jó a spirálokkal és menetekkel azért küzdeni kell, de van rá plugin). Én megvettem a "legalja" 30eFt-os kategóriát, ami már eleve lomnak ígérkezett. kb 1500 Ft-os gyorsjavítás óta folyamatosan megy a háttérben ( most is) és készül vele - szinte minden. Eddig 2 teljes tekercser nyomtattam el. Most a harmadik van ráfűzve. Az épített nyomtató tud jobb lenni, főleg a mechnanikai stabilitása, de kell hozzá szerszám és felkészültség is. Vagy egy másik 3D nyomtató és mondjuk a Thingiverse-ről letöltött fájlok. Milyen alkatrészről van szó, milyen szín és mi a mechanikai elvárás?
(#) t4nt1zjeee válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Én is 220-on nyomtatok. Pukkog az anyag nekem is. de 190-en meg ki sem jön a fejből. Még 220-on is kattog az extruder. Nem értem ezeket az itthoni hulladék anyagokat. Kínai úgymond olcsó sz...r meg teljesen tökéletes. Persze vákuum csomagolva. Itthon még egy cégtől sem kaptam vákuumolt anyagot...
(#) bbatka válasza hunagyp hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Nemcsak műanyag alkatrészeket tartalmaz, és ahhoz hogy összeszerelhető legyen fúrni-faragni, ragasztani, csiszolni kell. A teljes összeállítási rajzot is csak kb.70%-ig rajzoltam össze. Így nem akarom feltenni a Thingiverse-re.
(#) Honda130 válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Szia!
Köszönöm a válaszod! Nagyon érdekelne, hogy mennyiből állna elkezdeni egy 3D nyomtatót készíteni? A mostani alkatrész igényemtől függetlenül.
Amire most szükségem lenne, a képeken mutatom. Egy RC autóm van, aminek a vevő és akku boxát szeretném átalakítani oly formában, hogy más legyen a fedele. Két külön fedél zárja le. Én egybe szeretném megoldani és úgy, hogy kicsit a fedél úgy legyen kialakítva, hogy magasabb legyen a beltér is. Nem hiszem, hogy találni erre olyan fájlt, ami így néz ki, hisz ezt én gondoltam ki egyedileg.
(#) kameleon2 válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Aug 26, 2018 / 1
 
Milyen extruder megoldásod van? Amúgy találtam egy jó videót a youtube-on, ahol gyönyörűen elmondják a habosodás okát és megoldását. Most végignéztem én is és teljesen jogos, hogy szárítani kell.
(#) kameleon2 válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Szia! Amilyen árakat és lehetőségeket én ismerek 1500-2500Ft körüli árig készülnek az ilyen nyomatok anyaggal együtt. Nem tudom, hogy csak ezért érdemes-e egy egész nyomtatót csinálni? A saját szerintem drágábbra fog kijönni, mint egy kész nyomtató, főleg ha nulláról kezded, mert akárki akármit mond az egy nulladik prototípus. Persze a thingiverse oldalon találsz kész megoldásokat is. Az, hogy mennyibe kerül, az konstrukciótól függ, az pedig, hogy mennyi idő, az attól is, hogy kellenek -e mondjuk külföldról rendelt alkatrészek: bordásszíj, fúvóka, léptetőmotor, extruder, vezérlőpanel stb. Van olyan konstrukció, aminek a mechanikája szinte tisztán csak nyomtatott alkatrész és menetes szár. Például ez is egy olyan konstrukció. Szerintem, mire minden csapágy, csavar, menetesszár a helyére kerül, olcsóbb lenne egy Anet A6 vagy A8 nyomtató. Ha pedig ennél igényesebbet szeretnél, mert tényleg beleásod magad a témába, rájössz, hogy már a vázszerkezettől a lineáris vezetékekig nagyon nem mindegy, hogy melyik utat választod. Alapvetően az extruder, ami a lelke az egésznek - megvásárolható készen, ahogyan a fűtött ágy is. Minden részét te magad is megcsinálhatod, így nagyon nehéz erre árat mondani. Az az Anet A6 CTC klón, ami nekem van kb 100$ Ennyiért van már persze jobb is. Az sem mindegy, hogy filamentes változatot akarsz, vagy műgyantásat. A műgyantás precízebb, de drágább az anyag hozzá. Kisebb tárgyakhoz sokkal szerencsésebb - ha számít a felület és a szépség. Igaz, hogy a szálas verziót is meg lehet csinálni szépre, csak például utómunkálni kell. Acetonos gőzben áztatás, csiszolás, festés stb.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2018
(#) Honda130 válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Mit jelent az hogy "filamentes" változat?
Végül is, ha lehet kapni 50-60000 forint körül ilyen nyomtatót, akkor nem biztos hogy megéri szenvedni az építésével.
Tudsz nekem egy olyan dobozt nyomtatni, amit kérek?
Ez a Anet A6 vagy A8 mennyire számít jó nyomtatónak? Mit tud az, ami ennél drágább?
(#) Honda130 válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Azt hiszem az első kérdésemre már megvan a válasz. Az a huzalos nyomtató igaz?
Nem tudtam mi lehet az a Fila-mentes, Vagyis mi az a fila? Gondoltam akkor biztos van fila-s is. Aztán látom hogy az nem Fila-mentes, hanem Filament-es.
Jóvann-a! Ezért vagyok itt.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2018
(#) attika válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Szia.
Itt minden hasznos információt megtalálsz ami ezzel kapcsolatos.
Google jó barát bár az enyém sose lesz, de ez a szlogen
(#) Honda130 válasza attika hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Köszi! Már olvasgatom pár órája. Azt már azt hiszem értem, hogy nekem a filament-es kellene, de azt még sajnos nem sikerült kiderítenem, hogy melyik utat lenne nekem érdemes választani? Úgy gondolom, hogy a 3d mozgatás nekem nem lenne különösebb probléma, mert lennének hozzá eszközeim is, meg alkatrészek is. De ezen kívül a fűtött asztal, a motorok, a fej, ami csinálja a nyomtatást, a vezérlés nem tudom össz értékben mekkora költség lenne? És hogy a végére sikerülhetne-e olyanra, amilyet én szeretnék?
(#) gerleimarci válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Ender 3
Kiveszed a dobozból, összerakod és nyomtat. És nem egy akril/fa szerkezet.
(#) Honda130 válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
teljesen jogos.
És ez szerintetek milyen lehet?
Prusa I3
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2018
(#) t4nt1zjeee válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Nekem E3D-V6 van egy MK8 adagolóval.
(#) kameleon2 válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Szia! Én is nagy felbuzdulással megrendeltem ezt az E3D-V6 fejet, de alighanem a zacsiban marad, mert a gyári fejet sikerült annyira jóvá tenni, hogy nincs vele baj. Először ódzkodtam attól, hogy az extruder a fej mellett van közvetlenül, de végülis működik. Talán sebességben lenne jó ha bowdenes re átalakítanám. Nem kellene akkora súlyt cipelnie az X tengelynek
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2018
(#) gerleimarci válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 26, 2018 / 1
 
Ez a legalja kategória. És sajnos van vele személyes tapasztalatom.
Szerintem keress rá az Ender 3 ra YouTubeon. Egész szépeket nyomtat módosítások nélkül is.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2018
(#) t4nt1zjeee válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Így igaz. Nekem nincs gondom a bovdenessel. Sőt ami jó benne, hogy ha jól be van lőve, az anyag is jó, akkor gyors sebesség mellett is szép, pontos munkát végez. Nekem eddig 100mm/sec volt a max. De szépen és hibátlanul dolgozott. Csak most az anyag folyton pukkog a nozzliból kifelé jövet.
(#) Honda130 válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Ezt a hsz-edet nem értem. Kinek válaszoltad?
(#) kameleon2 válasza Honda130 hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Gondolom a Prusa i3-ra írta. Van benne valami. Az összes Prusa klón kínlódós kicsit. Az Anet-ek is. Igaz a multi extruderes változatok elég jópofák. Én most várom nagyon a Tronxy X5 dual extruderes változatát. lassan már a vámon lehet. PVA-val és PLA-val szeretném multiban használni.
(#) gerleimarci válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
Igen, véletlenül egyel fentebbi válasz gombot nyomtam.
Egyfúvókás hotendel nem fogsz tudni PVA-t nyomtatni.
Következő: »»   79 / 199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem