Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 7 szegmenses kijelző léptetése
Lapozás: OK   8 / 10
(#) vicsys válasza csövi hozzászólására (») Márc 16, 2012 / 1
 
Igen. Közös anódos a neve és CA-val is jelölik.
(#) csövi válasza vicsys hozzászólására (») Márc 16, 2012 /
 
Köszönöm, ez jó hír!
(#) vizor válasza csövi hozzászólására (») Márc 16, 2012 /
 
A Csupasz által említett TIL311 pont ez csinálja. Bináris 4 bites bemeneten várja az "adatot". Ha nem tudsz ilyet szerezni,akkor köss a 7 szegmensesre egy CD4511-es ic-t, az majd megoldja. BCD bemenete van és közvetlenül vezérli a szegmenseket.
(#) csövi válasza vizor hozzászólására (») Márc 16, 2012 /
 
Köszönöm. Néztem ezt a TIL 311-t, de mintha nekem nem az kellene. Olvastam az adatlapját angolul nem vagyok valami jó és elektronikából is sokat felejtettem más területen dolgozok régóta.
Nem biztos, hogy van olyan amire én gondolok. Tehát az egyik lábra adok fix + t. Ha a másik lábra rakok negatívot akkor kiír egy 1-t. Ha a következőre akkor 2-t. Ha a következőre akkor 3-t...stb. Tehát összesen 11 lába van, egy pozitív a többi negatív és mindegyik negatívra más számjegyet ír ki.
Lehet, hogy nincs ilyen nem gond, csak akkor másképp kell megoldani nekem ez lenne a legegyszerűbb.
(#) vizor válasza csövi hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Ilyen decimális vezérlésű kijelzőt szerintem nem fogsz találni. Túl sok lába lenne. Mindenütt a BCD kódolású van elterjedve mert 4 lábbal 0-tól 15-ig lehet a számokat ábrázolni. Ha elmondod mire kell, talán tudok más megoldást javasolni.
(#) vicsys válasza vizor hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Szerintem egy diódás hálózattal ki lehet egészíteni és akkor pontosan így fog működni.
(#) szabics válasza vicsys hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Egy SN7400 -val és néhány diódával, vagy azonos tokkal megoldható. De a csak diódás is járható út.
(#) Zsora válasza csövi hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Szerintem egy 10->4 prioritásdekódoló használható a célra; pl. egy CD74HCT147. Ez a 10 vezérlőbemenetből előállítja a kijelzők vezérléséhez szükséges BCD számokat.
(#) Zsora válasza Zsora hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Amit elfelejtettem hozzáfűzni:
Annyi különbség van az általad kívánttól, hogy a CD74HCT147-nek 9 bemenete van. Ha nem vezérled egyik lábat sem, akkor ad 0 kimenetet, ha az 1. bemenetet vezérled, akkor ad 1-et, stb. Ja... és negált kimenetű.
Viszont ott van a CD40147B, ami már neked jó. szerintem...
(#) szabics válasza Zsora hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
az is megoldás.. millió van..
(#) vizor hozzászólása Márc 17, 2012 /
 
A kérdező nem akar diódahálózatot mert túl sok helyet foglal... A kiegészítő ic-s megoldás is fel lettek ajánlva, de arra még nem jött reakció.
(#) szabics válasza vizor hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Akkor használjon Nixie csövet egy tíz fokozatú egyáramkörös kapcsolóval. Ettől egyszerűbb nincs.
(#) vicsys válasza szabics hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Ahhoz meg az anódfesz előállítása a probléma...
(#) csövi hozzászólása Márc 17, 2012 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat most értem a géphez. Ahonnan indult a topik azon gondolkozok én is. Motorkerékpár fokozat jelző. A váltóban lévő jeladót meg lehet úgy csinálni, hogy minden sebességi fokozatnál adjon egy negatív jelet. Tulajdonképpen smd diódákkal szét lehetne választani és az nem foglal túl sok helyet. Maximum 33db dióda kellene, emeletes panelon el lehetne helyezni őket a kijelzővel együtt egy kis kocka lenne. Ami még előnyére válna, hogy minimális bekötést igényel. Egy pozitív, a többi meg a jeladótól egy 7 eres kábel. (6 sebességes) Az igazsághoz hozzátartozik, hogy rendeltem és be is szereltem az e-bay ról egy ilyet:
Fokozat jelző
De az üreset nem akarja jelezni, holott szerintem az lenne az alap, hiszen most csak az üres jelet kapja fixen a váltóból a többit pedig a reed relén keresztül, az pedig bizonytalan lehet. Tehát most szépen számol felfele, tehát a fönti reed jól működik, szépen számol lefele, tehát a lenti reed is jól funkcionál. Viszont ha egy vagy kettő után üreset rakok akkor azt nem érzi...
Ezért gondoltam, hogy kiszerelem az üres kapcsolót, beleteszek még 6 érzékelőt és így biztosan azt fogja jelezni amit kell.
(#) szabics válasza vicsys hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Akár egy egytranyos oszcilátor is megteszi, nem nagy az áramfelvétele a csőnek. Pár mA .
(#) vicsys válasza csövi hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
33 db dióda? Szerintem még fele sem kell...
(#) szabics válasza vicsys hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Anno az autómban egy TIL308 és egy 7400 múűködött néhány diódával. ha üresben volt akkor 0-t mutatot a többi meg értelemszerűen. Jó volna tudni hány sebességfokozatot akar megjeleníteni.
(#) csövi válasza vicsys hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
Szerinted akkor hány darab kellene?
(#) csövi válasza szabics hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
Imént írtam, hogy 6 sebességes a gépjárómű... Ma mentem vele és az 1 és az üres vacakol vagy az egyik vagy a másik jó. Érdekes, hogy a többi kiválóan működik pedig annak is igénybe kell venni mind a két érintkezőt... Lehet belső baja van de ki van öntve úgyhogy szerintem nem szedem szét.
Úgy lenne a jobb diódásan szétválasztani én 33db-ot számoltam, de ha valaki kevesebbel is meg tudná oldani szívesen veszem a tájékoztatást.
(#) szabics válasza csövi hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
A 33 dióda sok, kevesebből meglehet csinálni. A til308 sn7400 + 5 dióda megoldás az elfogadható neked? vagy simán diódás kell?
(#) csövi válasza szabics hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
A til308 sn7400 +5 dióda jó lenne nekem, de ahhoz kérnék segítséget hogy kössem össze.
(#) szabics válasza csövi hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Csinálok egy skiccet és majd felrakom..
(#) csövi válasza szabics hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Rendben köszönöm.
(#) szabics válasza csövi hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Mellékeltem a kapcsolási rajzot. A kijelzőét nem, mert egyértelmű, hogy hogyan kell hozzá csatlakozni. A másik kép az első digitális kilóméterórám fényképe amiben ez a kapcsolás is benne volt. A fekete vezetékek voltak a sebbségfokozat kacsolókhoz csatlakoztatva.
(#) proba válasza csövi hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Lehet rosszul helyezted el az "érintkezőket" vagy a jeladót.Ez a szerkezet nem a sebességfokozatokat számolja ,hanem a váltások számát.Úgy gondolom mikor váltasz ,picit túlhúzod a kart,így a reedhez közelebb kerül a mágnes. Valószínű ,hogy ezt egyszerűen számolja a fenti egység.Ha rosszul rakod fel ,előfordulhat hogy a karnak nincs akkora mozgása hogy elérje a reedet.
(#) szabics válasza szabics hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Mellékeltem egy teljes rajzot.

sebfok.JPG
    
(#) csövi válasza szabics hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Köszönöm. Akkor az a 3 négyszög a 7400, a kijelző pedig a til 308. Diódák gondolom sima egyszerű dióda semmi extra. Lábak értelemszerűen beszámozva...A 0-t nem jelzi ha jól látom...
(#) szabics válasza csövi hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
igen a 3 négyszög a kapuk. Sima mezei dióda kell. Nullát akkor ad ki ha egyik bemente sincs testen. Ha lógnak a levegőben ahogyan a fényképen is látni. Akkor nullát jelenit meg.
(#) csövi válasza szabics hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Tökéletes köszönöm a segítséget megépítem valamikor.
(#) gabor113 hozzászólása Ápr 20, 2012 /
 
Egy kapcsolási rajzot szeretnék ha lehetne, hogy 2 kapcsolóval egy 7 szegmenses kijelző a következő számokat jeleniti meg:0,2,4,6,8,10,2
Következő: »»   8 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem