Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 7 szegmenses kijelző léptetése
Lapozás: OK   7 / 10
(#) david91 válasza _JANI_ hozzászólására (») Máj 26, 2010 /
 
A dióda utána 1k-s ellenállás (meg a kondi is) a késleltetés miatt van berakva, hogy az órajelet "később kapja" meg az IC mint a tápfeszt az FEL/LE számláló láb.
Egyébként kipróbálom amit mondasz, hogy leföldelem azt a 4 lábat, de még mindig maradni fog egy ami lebeg, azt hagyhatom úgy?
Módosítottam a kapcsolást, nem olyan mint az első képen van, úgyhogy feltöltöm az újat is. Azért változtattam rajta mert fel és le léptetésnél is 2-t, 3-mat is lépett egyszerre, mint ahogy írtam a régebbi hozzászólásomban. Kerültek hidegítő kondik az IC-k tápjaira, valamint a késleltető kondit is kicseréltem 100n-ra. Mind a négy kondi 100n.

Köszi a segítséget!

DSC01776.JPG
    
(#) david91 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 27, 2010 /
 
A nyomógombok pergésmentesítésével kapcsolatban viszont nem értem, hogy miért párhuzamosan kell kötni a kondit vele. Nekem az a logikus, hogy sorba mert egy rövid ideig átengedi az áramot és utána szakadásba "megy át". Vagy nem?
(#) _JANI_ válasza david91 hozzászólására (») Máj 27, 2010 /
 
Csak az a négy (3; 4; 12; 13 lábat!
Már csak a 7-es van szabadon a 4029-nél. De az kimenet! Azt nem kell sehova sem kötni.

Az próbáltad már, hogy a nyomógombokkal párhuzamosítod azt a két kondenzátort, s nem az ellenállásokkal?

Külső stabil órajellel is meg kellene hajtani a számlálót. Azzal meg szűnik-e a hibajelenség.
PL: 555-ös AMV is lehet az órajel forrás...
Természetesem az 555-öst is 10V-ról kell táplálnod.
(#) david91 válasza _JANI_ hozzászólására (») Máj 30, 2010 /
 
Leföldeltem a 3; 4; 12; 13 lábat, de nem szűnt meg a hibajelenség. A nyomógombokkal próbáltam már párhuzamosan kötni 10n és 100n kondikat pergésmentesítés gyanánt de az sem vált be .
Lehet, hogy hülye kérdés de az AMV 555 az micsoda? Nem hallottam még ilyenről.

Köszi a segítséget!
(#) david91 hozzászólása Jún 8, 2010 /
 
A számlálóból vettem még egyet és az jó. A meghajtóhoz viszont építettem egy próba áramkört a tesztelésére, úgy csináltam, hogy a négy bemenetére négy nyomógombot kötöttem és azokat a + tápra. Ugye azt kellene ilyenkor csinálnia hogy amelyik gombot megnyomom az az érték kezd világítani a kijelzőn (1, 2, 4, 8 vagy ezek kombinációja). De a nyomógombokra semmit nem reagál, viszont ha az ujjammal hozzáérek a kapcsolók alatt akkor összevissza világítanak a számok. Úgy, hogy ahova érintem az ujjamat az a helyiérték világít, de nem stabilan hanem zavaros és ha kicsit arrébb viszem az ujjamat akkor a másik helyiérték világít. Ez, hogy lehet? Lehet hogy az a baj hogy nem raktam a nyomógombok, és az IC bemenetei közé lehúzó ellenállást? Pergésmentesítés ilyenkor nem kell mert nem impulzust adok az IC-nek hanem tápfeszt (logikai 1-et).
Hmm van valami ötlet?
(#) _JANI_ válasza david91 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
AMV = Astabil multivibrátor ( PL 555-tel ). De más oszcillátor megfelel órajelforrás gyanánt...
(#) _JANI_ válasza david91 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Idézet:
„A CMOS IC-k nem szeretik a LEBEGŐ BEMENETEKET!
Ezt teszteléskor is vedd figyelembe! Le vagy felhúzó ellenállásokkal már nem lesznek magukra hagyva a bemenetek. ( 4543-as tesztelése. )”


[off]Lehet nem fogalmaztam elég világosan!?
(#) _JANI_ válasza david91 hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
(#) david91 válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
Sziasztok!

Az én problémám megoldódott, érdekes, hogy nem csináltam semmit. Az a helyzet, hogy a nyáron felújítások voltak nálunk és nem volt se időm se helyem az elektronikával foglalkozni, most viszont nyár végére el is készült a műhelyem végre. Elővettem egyből ezt az áramkört mert tudtam, hogy nem végeztem vele mert nem tökéletes. A kijelző vezérlő IC valami oknál fogva külön volt, nem ebben az áramköri foglalatában. Bele tettem újra és tökéletesen működött Lehet, hogy nem érintkezett tökéletesen azelőtt, vagy nemtudom...
Úgyhogy köszi mindenkinek aki segített, főleg Janinak Nemsokára új projektbe kezdek, még nem tudom mibe pontosan. Szeretnék egy használható labortápot, az olcsó dugasztápok (ac/dc adapter) helyett. Valamint lassan a elkezdenék a mikrovezérlőkkel foglalkozni, ugyanis az egyetemen mostantól keményen jön a C nyelv tanulása.
üdv. Dávid
(#) ToCa007 hozzászólása Jan 12, 2011 /
 
Sziasztok!

Láttam, hogy itt ilyen váltókijelzővel is foglalkoztok. Nekem lenne egy olyan kérdésem, hogy Hogyan tudnék én is csinálni egy ilyet? Teljesene kezdő vagyok sajnos.
A lényeg az az lenne, hogy készítettem egy H váltót és szeretném, hogy kijelezze hanyasban van.. Van egy ötletem is ,de megvalósítani nem bírom:
Mikor 1-esben van, akkor mutatja, hogy egy (tehát rákötöm a nyomógombra a ledes kijelzőt) mikor 2-esbe rakom akkor 2-őt mutat stb stb.
Remélem tudtok segíteni, nagyon megköszönném!

Üdv.: Dávid
(#) _JANI_ válasza ToCa007 hozzászólására (») Jan 12, 2011 1 /
 
Pl a 4511-es próbakapcsolásába a DIP kódkapcsolót kell kiváltanod diódákkal, úgy hogy egy egy gomb megnyomása egy egy számértéket ( BCD kódot ) jelenítsen meg. Nézd meg a 4511-es adatlapját! Abban minden benne van amire szükséged lehet.
(#) pinternorbert82 hozzászólása Jan 27, 2011 /
 
Hello mindenkinek, talán nem ide tartozik de érdeklödnék hogy a dupla 7 szegmenses kijelzőt mátrixban igy kell-e meg hajtani (fájlmelléklet)
(#) vargad hozzászólása Jan 27, 2011 /
 
Sziasztok!

Most regisztráltam a fórumra és érdeklődnék a számlálással kapcsolatban.

Kellene nekem is készíteni négy kijelzőt, ebből kettő 0-3-ig számol, a másik kettő 0-20ig számol. fel le léptető gomb mindegyik kijelzőnél, és egyetlen nullázó gomb.

Hogyan lehetne ezt a legegyszerűbben és legolcsóbban megoldani? Egyáltalán nem értek a PIC-ekhez és azokat a leírásokat amiket itt találtam a fórumon, hogy PIC az alapoktól, na már azt sem értem. Szóval ha lehet akkor PIC nélküli megoldás kellene. Hallottam olyanról, hogy számláló IC! de még sosem láttam IC-t és nem tudom, hogy hogyan kell őket forrasztani meg semmit.
Az energia ellátást hogyan lehetne megoldani?
Ha a kijelzőt ledekből raknám össze, az mennyire bonyolítaná meg a helyzetet?

Köszönöm szépen!

Tibi
(#) _JANI_ válasza vargad hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Ne haragudj, de a téma elolvasásával ellene elkezdeni. Lehetőleg az elejétől. Mert már le lett írva, hogy PL egy számlálót hogyan kell működésre bírni. S pár kijelző meghajtó IC is terítékre került. Ha próbakapcsolásban 0-9 -ig tudod fel le léptetni a számokat már jó úton jársz. S közben a számlálókkal, kijelző dekóder IC-kkel és a BCD kóddal is megismerkedhetsz. Mert itt már előnyt jelent ha nem csak összerakni tudod az áramkört, hanem megérted annak működési elvét...
(#) _JANI_ válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
_Multiplexált_meghajtás._ Ha így ( ilyen elven ) vannak összekötve a kijelzők akkor jó lesz.
(#) pinternorbert82 válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Hali igy nézki a k1-k2-k3-k4 a katod az also négy levezetés

multiplex.JPG
    
(#) attika válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Az a legegyszerűbb ha már eleve olyan kijelzőt veszel ami úgy van bekötve.
(#) pinternorbert82 válasza attika hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Lehetne ugy is ,de lehetne ugy is hogy mindent megveszek a boltban már mindt az órát meg a hőmérőt, de én inkább tanulni szeretek meg tervezni ,csinálni
(#) vargad válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Sziasztok!

Köszönöm szépen a válaszokat.

_Jani_ : Milyen típusú IC-ket kell felhasználnom? az egyik számláló ic? és a másik? és a 25pin-es csatlakozó az minek kell? és a -5V-ot hova kell kötni? azt nem látom.

Előre is bocsánat a hülye kérdésekért de egyáltalán nem értek még hozzá!

Köszönöm szépen!

Tibi

Ui.: Azért írtam nektek mert valószínűleg nem értettem meg amit írtak a fórumon, mert minden második szó számomra ismeretlen.
(#) _JANI_ válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Sokat segítene ha a kijelző típusát ( esetleg link az adatlapjára ) is megadnád. Mert igy csak magad tudod érdemben ellenőrizni az áramkört.
(#) _JANI_ válasza vargad hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Ahogy pbalazs is ítra a téma elején:
Idézet:
„1. keress egy számlálót, ami fel-le tud számolni, pl. 74ls192.
2. kösd a gombokat a "fel" és a "le" bemeneteire, pergésmentesítés kellhet.
3. a számlálóra köss valamilyen 7 szegmenses dekódert, pl. 74ls47.”


S nézz bele a téma képeibe: 74192-193-as_alapkalcsolás_.JPG

Bocsánat muszáj színeznem!

Figyeld, hogy ki - kinek válaszol! Idővel meg fogod szokni...
(#) pinternorbert82 válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Elnézést azt el felejtettem http://www.hestore.hu/prod_10021800.html
(#) _JANI_ válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Szerintem jó a kapcsolás.
(#) pinternorbert82 válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 29, 2011 /
 
Kösz szépen Neki álltam megcsinálni aztán majd el válik , azért azt had kérdezzem meg mert kezdö létemre nem értem , azt értem hogy pl egy óránál értem hogy forgassa a szegmenseket és idözitve vannak de honnan tudja hogy mit hova kell ki irni mi mutatja meg neki mert még ez a része magas
(#) _JANI_ válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /
 
A multiplexált vagy időosztásos vezérlésnek az az előnye, hogy kevesebb csatlakozást igényel. Viszont ezért a kijelzőket nem lehet egyszerre vezérelni. Azaz, minden helyi érték kap egy egy időkeretet és csak ezalatt az idő alatt lehet értéket kiírni rá.
Ezt a következőképp teszi a vezérlő áramkör. Jelet kell adni a 7 szegmenses dekódernek. A dekóder a kívánt számjak megfelelően kivezérli az " a b c d e f g " kimeneteket. A vezérlő azután a megfelelő kijelzőt a közös pontján kiválassza és a szám megjelenik a kijelzősor megfelelő helyén. A következő szám a dekóderbe és a hely kiválasztása. STB.
Durva hasonlattal a pontmátrix kijelző vezérlésére hasonlít, mert ott is időosztásos vezérlést alkalmaznak. Persze a kijelző kialakítása kicsit másként néz ott ki.
(#) pinternorbert82 válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 31, 2011 /
 
köszönöm a választ igy már kicsit érthetöbb
(#) csövi hozzászólása Márc 15, 2012 /
 
Jó napot az uraknak. Csak egy rövid kérdés: Létezik-e olyan LED kijelző ahol nem a szegmensek vannak meghajtva, hanem egyből számokat generál? Tehát belül szét van diódázva...Köszöntem.
(#) Csupasz válasza csövi hozzászólására (») Márc 15, 2012 /
 
Nem igazán értem hogy gondolod, de keress rá a TIL 311-re.
Talán ő kell Neked.
Üdv:
Csupasz :google:
(#) csövi válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 15, 2012 /
 
Úgy gondolom, hogy ha egy 7 szegmenses LED kijelzőnek van egy közös lába a többire meg adom a feszültséget akkor a megfelelő szegmens fog világítani.
Arra gondolok, hogy belül a kijelzőben a szegmensek szét vannak diódázva és ha az egyik lábra adok feszültséget akkor nem szegmens, hanem az egyes fog világítani. Ha a második lábra adok feszültséget akkor a kettes és így tovább. Természetesen ezt kijelzőn kívül sok diódával meg lehet oldani csak kissé nagy helyet foglal el.
(#) csövi hozzászólása Márc 16, 2012 /
 
Még annyit szeretnék kérdezni, hogy van olyan led kijelző aminek + a közös lába?
Következő: »»   7 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem