Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 2
(#) SKY válasza klausz18 hozzászólására (») Ápr 15, 2025
Szerintem jobb, ha ezt nem feszegeted és megmaradsz a hozzánemértő laikus felhasználónak. Te csak megbíztál egy szakkivitelező céget - akik ráadásul áramszolgáltatói partnerek - és megadtad az általuk kért adatokat, ők meg ajánlottak valamit, amit te megrendeltél. Nem kell hogy tudd hogy a kilówatt az hány vödör voltamper. Sőt, még a vonatkozó áramszolgáltatói előírásokat és az érvényben lévő szabványokat sem kell ismerned. Te mindenben jóhiszeműen jártál el.
Egyébként ez meg a huawei sara, nincs még egy invertergyártó, aki így adja meg. Általában a látszólagos és wattos maximum mindig megegyezik.
Váltakozóáramú hálózatban mindig a VA a mérvadó és egyben az fedi a maximális teljesítményt is, ebből a hatásos vagy kisebb vagy egyenlő lehet. Ahogy a HMKE is max 50kVA teljesítménnyel van definiálva és a csatlakozási dokumentációban is VA-t kell megadni, valamint fázisáramot, de alapvetően abból is csak S-t számolhatsz. Ha így nézzük, akkor a huawei esetén a nagyobbat kellett volna megadni, adott esetben nem is lenne elfogadott egyfázison, mivel több, mint 5kVA.

Ugyanakkor a szolgáltató ezt elismerte egy adott teljesítménnyel, méghozzá a minősített inverterek listában. Ha ott megnézed a huawei invertereknek a wattos teljesítménye van megadva voltampernek. Második körben pedig a szolgáltató jóváhagyta a csatlakozási dokumentációt inverterrel, kapcsolási rajzzal, mindennel. Tehát ha egy ilyenből bármi lenne, akkor sem könnyű megmondani ki hibázott... hacsak nem szokás szerint a kisember szívja meg a legvégén és gyorsan kézbe nem kapnád a többszázezres csekket...
(#) SKY válasza erbe hozzászólására (») Feb 20, 2025
Csak hogy a meddő teljesítmény nem VA, hanem Q [VAr] (voltamper reaktív, vár, vár, kilovár). Az S [VA] a látszólagos teljesítmény, a maximum ami a valós P [W] és a meddő (kapacitív vagy induktív) Q [VAr] vektoriális összege.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2025
(#) erbe válasza Hutty hozzászólására (») Feb 20, 2025
Nem ártana tisztában lenni azzal, hogy a meddő fogyasztás az nem watt, W, hanem voltamper, VA.
(#) kendre256 válasza Epu2 hozzászólására (») Jún 24, 2020
Helyesen így kellene:
12V x 3A x 1h=36Wh az egy óra alatt elfogyasztott energia.
Egy fizikai képletben a mértékegységekkel is el kell végezni a műveleteket.
Még pontosabban azzal kellene kezdeni, hogy felírni az egyenáram esetén elfogyasztott energia képletét (magyarázattal, hogy melyik betű mit jelent, és mi a mértékegysége). Utána behelyettesíteni (ahogy írtam az előbb), elvégezni a műveleteket a mértékegységekkel is. Ha kell magyarázattal, pl: V x A = VA =Watt mivel egyenáramról van szó. Váltakozó áram esetén ez már csak a látszólagos teljesítményt adná, és az nem watt, hanem VA (voltamper). El lehet hagyni ebből lépéseket, ha az alapok megvannak a kérdezőnél. De ha a mértékegységeket hagyjuk el, az egész egyre inkább egy rejtvényhez kezd hasonlítani, pongyola lesz és érthetetlen.
(#) Alkotó válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 2, 2019
Feltételezve, hogy a teljesítményt "mili voltamper"-ben kell megadni, pl. 100 VA-es teljesítmény igény esetén (hálózati frekvencián): gyök(100.000/(4x50))=22 cm2. Ez erősen túlzó érték.
Esetleg félre értek valamit?
Ha csak közelítünk, és lemezelt trafóról van szó, akkor a keresztmetszet lehet a teljesítmény gyöke.
(#) reloop válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 30, 2018
A trafónál is az a helyzet mint a hűtőbordánál, a terhelés átlagértéke nem szokta elérni csúcsérték felét sem. Az a transzformátor, ami annyi voltamperes, ahány watt teljesítmény leadására képes a rákötött AB-osztályú erősítő(k), nem fog leégni a normál használattól.
(#) zoly15 válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 13, 2017
Nekünk is van 2-3Db ilyen szivattyúnk.
A képet nézve mintha 690BT-t vélnék látni ami VA (voltamper)
(#) enree hozzászólása Nov 12, 2015
Mind nagyon kedvesek vagytok, és ezt köszönöm is! Elárulná végre valaki nekem, hogy az A=VA?, az az, az Amper ugyanaz, mint a voltamper, vagy a Wattal egyenlő, vagy mi a bánattal? Ha hazaértem, megmérem az ellenállását.
(#) Kera_Will válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Júl 27, 2015
Igen bármilyen kis teljesítményű trafó jó pár voltamperes és nem Watt.
Mivel nem lesz rajta terhelés csak a uC portja.
Ha a fenti leírásomból nem érted mit, miért írtam?
Nem tudod eldönteni mit fogsz kapni a használni kívánt alkatrészek esetén.
Akkor légy szíves további elektrotechnikai ismereteknek utána nézni!
Fogalmak: Váltakozó áram és feszültség jellemzői , tulajdonságai, 1 és 2 utas egyenírányítás , félvezetők nyitó /záró irányú karakterisztikája, üzemi jellemzői , transzformátor működése, jellemzői.
Milyen pontosságú mérésre van szükséged? Ez is befolyásolja a mérőátalakítód kivitelét.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2015
(#) (Felhasználó 46585) válasza BiG_Lui-Gee hozzászólására (») Márc 11, 2015
Nem is néz ki rosszul.

Ez a 40watt, nem watt, hanem VA ( voltamper ) Ez nem azt jelenti, hogy 40 watt hatásos teljesítményt vesz fel a hálózatból, hanem csak 40 VA látszólagos teljesítményt. Ennek a 40-nek csak egy kis része ami ténylegesen melegíti a trafót. A 180 mA-nek a nagy része csak induktív meddőáram. Az árammérő megméri, de például a villanyóra már csak a hatásos részéből eredő részt méri meg.

Mennyire melegszik, mondjuk egy óra üzem után, ha nincs a szekunder oldal megterhelve?
(#) eSDi válasza linx hozzászólására (») Márc 6, 2014
Üdv!

A VA nem watt (W), hanem voltamper (VA), mert a Watt az a hatásos teljesítmény, a voltamper pedig a fesz és az áram egyszerű szorzata, eredménye pedig a hatásos és a meddő teljesítmény összege. A Wh és a VA sem azonos. A Wattóra(Wh) azt jelenti, hogy ha valami egy órán keresztül 1 watt teljesítménnyel üzemel, akkor ezalatt 1 wattóra munkát végez.
(#) illesoszkar válasza proli007 hozzászólására (») Márc 2, 2014
Köszönöm az ötletet de ez egy gyári 24 voltos 2500 voltamperes trafó kicsit bonyolult lenne megcsapolni.ez átfututt az agyamon,de nem jön össze sajnos.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2014
(#) erbe válasza polgiy hozzászólására (») Jan 24, 2014
Szünetmentestől függő. Van, amelyikben visszafelé töltőként is ezt használják, relével más tekercsvégre kapcsolva, esetleg előtétellenállással. Ha szerencséd van, akkor simán használható. Célszerű használatba vétel előtt megmérni az üresjárati áramát. Nem mindegy, hogy a teljesítmény, amit leolvasol az adatlapról W (watt) vagy VA (voltamper). Ezen kívül még vannak a szünetmentesek között is pár perces vagy hosszabb használatra (szerverhez) tervezettek. Ezt a gyártó honlapján lehet esetleg felderíteni. A kivehető teljesítményt ennek megfelelő pontosítás után tudjuk megmondani. Jó esetben ugyanannyi, de ez ritkán igaz.
(#) mps válasza taki89 hozzászólására (») Ápr 19, 2013
Szia! Természetesen váltó, hiszen a trafó csak válótón működik.
Az 1,VA az nem áram, hanem összes teljesítmény, váltóáramon 3 féle teljesítmény van: hatásos, ennek a mértéke a Watt, összes, ez a VA (voltamper) éa a meddő, ez a VAr (voltamper reaktív), ezek között az összefüggés: VA=gyök (Watt2+VAr2), (bocsi, hogy mértékegységet írok, talán érthetőbb).
Tehát itt az áram közelítőleg:1,2/9=0,13A ami inkább 0,12A.
(#) pittti válasza vicsys hozzászólására (») Márc 6, 2013
Idézet:
„...Állitólag egy 12v os 1A os trafó is jó”

Nem jó. Ez csak 12 voltamper, azaz 12 Watt (mínusz a veszteségek). Ezzel még egy 1 centiméteres lemezt sem lehetne tisztességesen elvágni.
A pisztolypákák olyan 100W körüli teljesítményűek és mivel közel rövidzár körüli teljesítményleadásra vannak méretezve, nagyon jól terhelhetők. Valahol talán még megvan a táblázat ami alapján kiszámoltam, de olyan sokat számolni sem kell. Egy 2 cm-es ellenálláshuzal ellenállása nagyobb, mint a rézcsúcsé amivel a páka üzemel (bár így mint a neve is mutatja, csak pillanatüzemben használható).

Az általam készített összeállítással 65-70W volt a leadott teljesítmény, ezt tartósan tudta - jellemzően 3-5 cm-es polisztirol lemezeket vágtam vele, de a 10 cm-es is aláfért. Fél óra üzemidő után kezdett csak melegedni a trafó, ilyenkor pihentettem kicsit. A legtöbb esetben ez az idő bőven elég volt arra, hogy befejezzem amit csináltam.
(#) Emberke válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 20, 2013
Pont ez a gond hogy semmi sérülés nem volt.Mert az orra kapta az ütést a hűtő oldalán de vezeték ott csak a hűtő radiátoré volt de az is sértetlen maradt.Másnap világosban az volt az első hogy minden közelben lévő vezetéket megnéztem.Meg szerintem (bár lehet hogy tévedek) akkor vagy rögtön vagy hamarabb elkezdte volna és nem 2 héttel később.De semmi előjele nem volt hogy vibrálna vagy bármi csak megszűnt mind az első mind a hátsó.Most pillanatnyilag (tavaszig) direktbe van kötve (csak nem tudom hogy a kapcsolóra szerelt elektronika elviseli-e a 2x55 wattot. A próbákon bírta.A vezeték nem melegedett.De sztem teszek be egy biztosítékot a kapcsolóhoz.Viszont most párhuzamba kötöttem a két elsőt.Egy lámpa 4.55 Amper (ha jól számoltam a voltamper=watt szerint).De párhuzamban is 4.55 Amper?Én kifogytam az ötletekből.Nincs hozzá leírásom csak amit a netről szereztem,de az szerint első ködlámpa ebben gyárilag nincs.A hátsóhoz meg nincs külön biztosíték ha jól láttam (de ebben nem vagyok biztos)A hátsót mindenkép szeretném meghagyni így gyárian mert félautomata.Ha a világítás fel van kapcsolva és rábökök a bekapcsoló gombra majd le és fel kapcsolom a világítást akkor már nem világít(ott) a hátsó.De végig követtem ameddig tudtam az első ködlámpa vezetékét és a gyári kábelkötegbe van bele téve és körbe tekerve a gyári szalaggal.Szal ez nekem nagyon fura.
(#) nedudgi válasza Mybuster hozzászólására (») Jún 4, 2012
A gugli első találata... A VA a voltamper rövidítése.
110-13500Hz szélessávú hangszóró. Mire vagy még kiváncsi?
(#) reloop válasza sztojanov hozzászólására (») Máj 31, 2012
Szia! A kavarodás a csőfűtésnél van. Az 1,8 az amper és nem voltamper. Helyesen 6,3VAC*1,8A= 11,3VA. A 6,3V-ot terhelt állapotban kell teljesítenie.
A TR2 két 21VAC üresjárati feszültségű szekunderrel helyettesíthető. A rajz szerinti összekötésük azért fontos, hogy D07, D08 felváltva töltsék C91-et.
(#) Balaa16 válasza zsolti900 hozzászólására (») Dec 17, 2011
Szia!
A 45VA voltampert jelent! Vagyis a látszólagos teljesítmény. Ez azt jelenti, hogy ekkora a maximális leadott teljesítménye.
Üdv! Balázs
(#) manumanu hozzászólása Jún 23, 2011
Wikipédia egyértelműen taglalja, hogy van, létezik meddő teljesítmény!
Idézem:
"Egy állandósult állapotú villamos áramkör teljesítménye az a villamos energia, amelyet a szóban forgó áramkör 1 másodperc alatt termel, vagy fogyaszt. Az energiának váltakozó áramú áramlása során háromféle teljesítményről szokás beszélni, ezek: A P hatásos teljesítmény egysége 1 W (watt) Az S látszólagos teljesítmény egysége 1 VA (voltamper) A Q meddő teljesítmény egysége 1 var (voltamper reaktív). Összefüggésük Pitagorasz-tételével számítható: \bold{P}^2+\bold{Q}^2=\bold{S}^2 Ezek közül a hatásos teljesítmény fizikai valóság az áramkörben (ha az energia, és annak áramlása fizikai valóság).

A meddő teljesítmény, akárcsak a látszólagos teljesítmény, nem valóságos fizikai mennyiség, hanem csupán emberi elképzelés, noha gyakorlati célokra kitűnően alkalmazható mennyiség"
Azaz ezt írja le a Wikipédia! Tehát Létezik a cos fi. a kábelek melegszenek, tehát a Joule mint munka észrevehetően , tapaszthatóan jelen van és dolgozik. A kérdés csupán az, hogy ki fizeti a révészt? Mármint melyik oldal? EOn? Fogyasztó? Hol az igazság? Talán odaát? Szóval ha van fizikailag is érzékelhető meddő teljesítmény elektromos hatása mikor és hol érvényesül? Ha a vezetékek melegszenek, akkor energia többlet folyik rajtuk keresztül. A fáziscsúszások és különböző körülmények miatt viszont felveti a kérdést. Biztosan jól tudjuk, az elvárt ismereteink alapján, hogy a villanyóra pontosan mire is képes? Vagy csak elhisszük, hogy amit állítanak az igaz! Ezért végzek méréseket és egyéb megoldásokkal figyelem az energia mozgását (fogyasztást). Lehet hogy a villanyóra nem fog lassabban menni, de az is lehet hogy talán a fizikai meddő teljesítményt bizonyos alkalmazási keretek közé fogva hasznos teljesítménnyé lehet alakítani!
100 éve nem volt TV, sem mikró, sem pedig telefon. 30 éve még internet sem, sőt a PC-k világában ma már elképzelhetetlen is lenne! Nos keresem a megoldást, és hiszem, hogy a fejlődés nem áll meg. 100 év alatt sok dologra fény derült, miért feltételeznénk, hogy a meddő teljesítménnyel nem lehet kezdeni semmit? Csak megfelelő technológia és ötlet kell hozzá. És olyan ismeret, melyet lehet hogy most még nem ismerünk, vagy nem áll rendelkezésre!
(#) bankimajki válasza john94 hozzászólására (») Jún 1, 2011
Volt*Amper (Kiejtése: voltamper) Ez is egy teljesítmény fajta mértékegysége.
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 5, 2011
Szia!
A biztosíték kiolvadási amperszáma nem biztos, hogy egyenlő a trafó maximális szekunder áramával. A trafó ennél általában nagyobb áramra is képes.
Gyakori kérdés: VA
(#) jozs hozzászólása Jan 26, 2011
Tisztelt mpisti egy kis segítséget kérnék!
Olvastam, hogy alakítottál át hegesztőt, hogy nagyobb legyen a gyújtófesze.
Nekem egy szekunder oldali tirisztoros szabályzású hegesztőm van kondenzátoros és folytótekercses simítással, a bázikus pálcát is el lehet vele hegeszteni ha teljes áramon járatom a hegesztőt.(ilyenkor üresjárási fesz kb70v)
A probléma alacsonyabb áramnál jelentkezik ilyenkor a feszültség is visszaesik kb 20 volttal. :eek2:
Szerinted milyen egyszerű megodás lenne erre?
Én egy másik kistelesítményű trafót akarok kb 63v üresjárati feszültségűt kondival pufferelve graetzel egyenirányítva stabbal stabilizálva és áramhatárolóval vagy ellenállással korlátozva diódával vissszáramtól védve párhuzamosan kötni a kimenettel ez megoldás lehet?
KB hány voltamperes trafó kell?
A tirisztorokat nem támadja hátba majd a magasabb feszültség mint a tranzisztorokat?(én úgy tudom nem)
Válaszodat előre is köszönöm!
Tisztelettel:jozs
(#) hangszoros hozzászólása Nov 18, 2010
Ezzel a Watt mizériával, márcsak azért is le kellenne számolni, mert az a munkavégzés mértékegysége.
Hogy is van ez ???
Valaki tudós irhatna egy tanulmányt, ez ügyben.
Hasznos lenne szerencsétlen hangszorók életartamának
Én nem vállalkozok, mert többen meggágogtak, hogy nem érthető az irkám.
Az Orion volt a korrekt, és a Beag mivel VA-t (voltamper) irtak.
(#) misi93 válasza R4v3n hozzászólására (») Okt 20, 2010
Heló! Ez nem 5 amperes trafó :no: hanem 5 voltamperes
(nem mindegy) ez a névleges teljesítménye
(Ha jól tudom, kezdő vagyok még)
(#) teodor válasza R4v3n hozzászólására (») Okt 20, 2010
Szia, ezt a voltamperes kifejezést gondold át még egyszer. Különben minimum 100 V/A teljesítményű trafót keres.
(#) kalozradio válasza (») Júl 12, 2010
Nemtudom hogy milyen végzetésged van de egy autóerösitö nem ad le 1000 wattot! mivel ezer osztva tizenketövel az legalább 80 amper anyira meg nem képes egy autóakumlátor!
Ha a torzitást akarja megtudni a kérdezö szivesen szedek neki össze kezdöknek szánt profi könyvböl cikket hogy megfeleljen.Viszont lakatfogóval vagy klaszikus ampermérövel meg lehet mérni a kimenö árameröséget.
de hogy ennyi kezdő kérdés ne legyen kint tisztel vicsys akkor kéne kitenni nyolcadikos tananyagot másrészt halot az ügy! Aki alapfogalmakal pl voltamperel nincsen tisztába...
Az hogy nehezen olvasható amit irok erre csak azt mondom vegyem fel magnóra? És mp3 ba külgyembe mert bevallom én is utállok irni de segiteni meg szeretk.
(#) erbe válasza norby_torok hozzászólására (») Jún 28, 2010
Esetedben a trafó eredeti adatai jóformán nem számítanak, mert áttekerted.
Zománchuzalra nagyon jó hűtés esetén (külső réteg + ventillátor) rá lehet engedni 6 A/mm2 áramsűrűséget. Ez 1 mm átmérőnél ~4,7 A. 2*25V*4,7A=235VA. voltamper, nem Watt, mert a felhasználástól függően fázistolás ill. nemlineáris terhelés esetén a levehető wattos teljesítmény kevesebb lesz.
Ekkora feszültségre a 900 VA terhelhetőséghez 2-2,5 mm átmérőjű huzal kellett volna.
(#) demcar válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 23, 2010
Hát hogy konkrétan hány voltamperes a trafó azt nemtudom, de azt tudom hogy 150W-os és az van ráirva hogy 2x30v de én megmértem és 2x33v-ot ad ki és szimmetrikus táppal pedig +-44,4v jön ki, terheletlenül.

Akkor ráköthetem ilyen tápfesz mellet simán a 4ohm-os hangszórót?

Mert nem csak úgy lesz használva hogy épp hogy hanem ki lesz nyomva a szeme rendesen.
(#) mineral válasza zotya94 hozzászólására (») Dec 27, 2009
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem