Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   132 / 179
(#) aderka válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 5, 2009
Marha jó.. tetszik! De mit csinálsz ha Humán tárgyból írsz dolgozatot?
(#) baloghzoli1 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 5, 2009
Hát lehetett benne munkád,gratulálok.De LG4 bemenetén S 85.1-nél van egy csomópont a sárga négyzet keretben javitsd ki mert egy ilyen már cumiztatott meg engem
(#) kaqkk hozzászólása Nov 5, 2009
Ehhez mit szóltok ? Kipróbálva még nincs , ha valaki hibát lel benne szóljon ! Számológép -házába lesz beépítve .

puskagép.PIC

(#) sniperx válasza dcsabi hozzászólására (») Nov 5, 2009
A bemeneteket mindenképpen optón keresztül fogom piszkáni, mivel így a leválasztás is bmeg van oldva.
Nyomógombot is így lógatok csak fel rá.
(pl riasztónál ha külön van az be és a ki nyomógomb, akkor az élesítés lehet a védett területen kívül is, mert szabotázs esetén sem sérülhet a központ)
(#) dcsabi válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Nov 4, 2009
Így akár egy nap alatt is kinyírható...
A 16. oldal tetején van erre is megoldás.
Veled már akkor váltottunk róla szót, inkább sniperx- nek ajánlanám kiegészítő lehetőségnek.
(#) baloghzoli1 válasza dcsabi hozzászólására (») Nov 4, 2009
Csak az eeprom irás véges(Pl. 876-nál ha jól emlékszem 100 000 irás) utána kuka,tehát egy órajeles mentésnél gyorsan eléri
(#) dcsabi válasza sniperx hozzászólására (») Nov 4, 2009
Ilyen egyszerű az EEpromot használni a Parsic-al.
Ez a megoldás többnyire a kézi adatbevitel változóinak megőrzésére való.
Viszont a sokat változó értékeknél, Pl: gyorsan változó számláló...stb Célszerúen más megoldást kell használni, mert az EEprom átírási lehetősége véges!
Ennek kivédésére is tettem fel példát a topic elején, ami azt hiszem az áramszünet esetére is megoldást kinál.
A PLC-kben van az EEprom mellett jókora méretű Ram is háttérelemmel, ott lényegesen más lehetőségek adódnak, Pl el lehet dünteni az adott változóról melyik memóriában legyen tárolva.
Valóban a PLC-knél pnp-záró érzékelőket használnak.
Ha a Te mikrokontrolleres eszközöd bemeneteit is optocsatolóval illeszted, akkor az Optocsatoló bemeneti ledjét valószínű, hogy pozitiv feszültséggel fogod kapcsolni. Ez látzik kivülról a PLC-nél is...
De mi most "belülről" kell hogy lássuk, ugyanis az optocsatoló kimenete negativra huzza a PIC bemenetét.
Ha sima mezei nyomógombot használsz, célszerűen az egyszerűbb megoldás, ha egy ellenállással PL: 1.5-4,7k a pozitivra kötöd a nyomógomb egyik lábát ami a PIC bemenetére is megy, a másik meg negativra.
Ha zárod, akkor negativ lesz a PIC bemenete, tehát mindkét esetben a negativra kapcsolt állapot az eredmény.
A plc fejlesztő környezete már természetesen az optocsatoló bemenete szerinti alapértelmezést használja.
Mi itt jelen esetben a PIC bemenetéhez illesztünk...
(#) sniperx válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 4, 2009
Megnéztem. Ezek szerint elég a clk-ra rábökni egy EE blokkot és menti is bele folyamatosan?
A resetről hogy szerez tudomást...? (vagy ez a clk aktuális értékét tárolja folyamatosan le?)
(#) kaqkk válasza sniperx hozzászólására (») Nov 4, 2009
nézd meg azt az időzítőt amit az előző oldalra tettem fel
ott a beállított értéket azonnal menti eepromba
(#) ldjanos válasza sniperx hozzászólására (») Nov 4, 2009
Sleep üzemmódot használhatunk elemmel működő dolgokban például távirányítóban, sleep nélkül max 1-2 hét sleep üzemmóddal pedig hónapok lehetnek az üzemidők persze függ az elemtől is.
(#) sniperx válasza dcsabi hozzászólására (») Nov 4, 2009
Miért érdekes a negatívra kapcsolás a pic-nél? (plc-nél szinte mindig pnp érzékelőkkel dolgozok)

Érték megjegyzése: az oszci leállása miatt miért törlődik a memória azon területe, ahol a számláló értéke van éppen? Tápkimaradás esetén még megértem.
Hogy lehet megoldani, hogy megmaradjon az éppen aktuális érték áramszünet esetén is?
Szerintem nem, mert a program megáll és az oszcillátor is lekapcsol.
Elvileg megy arról is...
Én egyébként ritkán használom, met párszor megtréfált már az rc oszcillátor. Nem sajnálom a quartzot kb 50ft...
Az uart sem ment, meg volt úgy hogy lefagyott a PIC progija...tehát én nem preferálom.
Általában fontosabb dolgokra használom, minthogy ezzel spóroljak
Próbáld ki, mennie kell élőben. A bemenetet majd negativra kapcsolod, tehát tegyél "gombócot" invert...
(#) sniperx hozzászólása Nov 4, 2009
A sleep üzemmódra mikor lehet szükség?
Valami gyakorlati példát írnátok?
Kicsi a fogyasztása így eleve minek altatni?
Az általam beírt időzítős megoldásnál megmarad a számláló aktuális tartalma tápkimaradás esetén?
(#) sniperx válasza dcsabi hozzászólására (») Nov 4, 2009
Köszi!
A 628-nál használható akkor a belső RC?
A próbaprogramom elvileg 628-ra készült.
Időzítő nincs benne, aminél lényeges lenne a pontosság.
Ezen kívül van valami hátránya?

(#) dcsabi hozzászólása Nov 4, 2009
egyszerű időzítés pálda, még a rengeteg variáció közül...
(#) kaqkk válasza sniperx hozzászólására (») Nov 3, 2009
Én a belső rc -t és az xt - 4Mhz-s kvarccal
szoktam használni . A belső rc 876-877 nél már
nem működik én csak a 628 nál használom .
Csak egyszerűbb programoknál érdemes használni a belső oszcit ahol nem érdekes a pontos időzítés
és ahol nagyon ki van használva minden kivezetés.
(#) sniperx válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 3, 2009
Microcontroller settings-nél be lehet pipálni. Akkor gondolom beilleszti fordításkor és kész.

A kiválasztható oszciknál melyik mit takar?
Van ezekben belsó oszcillátor is? (pipálható belső RC is)
Ilyen esetben nem kell a kvarc kívülre?
Viszont én így csinálnám az időzítést (eepromba menti a beállítást ) Ez ugyanazt csinálja mint a tied . De kívülről
nyomógombbal állítható

8bitidö.PIC

sajnos nincs
Köszi!
Watchdog timer alkalmazására nincs valami egyszerű példád? Erről olvastam, de nem is találom a Parsic-on belül...

Amúgy valami ilyenre gondoltam a 8-16 bites időzítőnél, amit mellékeltem. Állítható időalap, beírható érték.
Igaz, ez impulzust ad a megadott időnként, de ez részletkérdés.

8bitidö.PIC

A mozgatás : ha ki van jelölve: sift majd egy bal klikk
utána egy két s várakozás majd a kurzort ráviszed az egyik blokkra és a bal gomb folyamatos nyomása mellett húzod az egérrel . amikor elengeded a gombot az egész
részlet a "helyére" ugrik .
Rákerestem flowcode-ra, de ez mind fizetős, amit találtam... Van ennek free verziója?
Nézd meg van itt a hobbin témája ! Ott szerintem letöltést is találsz !
Mert még a nevén kívül nem tudok róla semmit.
PLC az nálam Siemens, ahol nem létrában vagy kapukkal programozunk, mivel ez ezeknél eléggé gyengén muzsikáló opció, tehát marad az AWL.
A flowcode is erre hajaz?
Amúgy csak sorjában, valószínű, hogy azt is megnézem, pláne, ha valóban hasonló.
A Parsic az egyszerű hibakeresés miatt tetszik.
AWL-ben sokkal nehezebb ez.

Parsic kérdés: hogy lehet blokként mozgatni egy másik programból CTRL+C-vel átmásolt programrészletet?
Ha a plc -t ismered miért nem próbálod ki a flowkode -t ?
Az a progi sokkal jobban hasonlít a plc -programozásra .
Ebben a formában jól fog működni az időzítés?
Az élesedést és a riasztásból visszaállást is átépítettem számlálósra. Szimuláció szerint jól működik a dolog.
Másik megoldásként arra gondoltam, hogy beillesztek egy adattárolót, ami tetszőleges értékkel feltölthető és ezt hasonlíttatom össze egy ütemadóval kombinált számláló kimenetével. Itt elvileg lehet 16 bites érték, ha jól értelmezem a leírásokat, ráadásul játszhatok az időalappal is.

alarm.pic

Nem, nem baj Az szokott bajt okozni ha sok különböző időalapot használsz 3-4 nálam még nem okozott keveredést .
Ok, ezt értem. Csak így bonyolítani kell, ami nekem fura plc után, de nincs ezzel baj, majd belejövök, csak ki kell ismerni a lehetőségeket itt is.
A számlálóval felépített időzítőnél nem baj, ha az ütemadónál akár 4-5s az időalap?

Következő: »»   132 / 179
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem