Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Igen, megvásároltam, ettől még nem fejlesztik...
Kapcsold vissza a PIC konfigban amt "elállítottál". Szerintem, a PIC azt csinálja amit akarsz tőle, sőt a Parsic is. Helyesen kell megfogalmazni amit akarunk! A késleltetés tartós logikai állapot jelenléte esetén érvényes, ha egy másodpercig áll fenn egy állapot, azzal nem tudunk 15 másodpercet késleltetni ilyen módon.
Idézet: De fejlesztik ! Megvan már a parsic 4 csak fizetős és hardverkulcsos .. „Nagy fájdalamam, hogy már nem fejlesztik (érdemben egy éve, fél éve semmilyen szinten)”
A parsic szimulátorában úgy látom működik. Tapasztalatom szerint innen már a proteus szimulátorában is szokott, onnan pedig már csak konfig bit beállítás lehet a baj, ha hw-en nem megy (pl. még mindig LP az XT helyett).
Nagy fájdalamam, hogy már nem fejlesztik (érdemben egy éve, fél éve semmilyen szinten) ezt a programot, de a manual-ban leírtakat betartva üzembiztos kódot fordít, ez nem vitatható. Ha szimulátorban megy, élőben is fog!
Tettem egy olyan időzítőt, amilyet mutattál, de így be sem kapcsol. Mi lehet a baj? Nem akartam kritizálni amit küldtél, még véletlenül sem. Csak a tapasztalatom írtam le.
Megpróbálok úgy csinálni mindent ahogy mondjátok, mert szeretném megtanulni, és ezt a programot megcsinálni.De sok segítségre van szükségem, mert tényleg először csinálok ilyet és biztosan sok hibát követek el, még.
Szerintem a program azt csinálja amit kell. Azt kérted tőlem, hogy illesszem be a számlálós timert a Te programrészletedbe. Ha nyomkodod a nyomógombot, a számláló és a körülötte lévő logika megfelelő módon felveszi a kivánt szinteket. Az időzítők kimenetén akkor lesz aktív jel, ha a bemenetre a beállított érték fölötti időtartamra érkezik jel. Ha lekapcsolod a bemenetről az aktív állapotot a kimenet is kikapcsol. Én ezt csináltam és a program is ezt kell, hogy csinálja. Ez annyira egyszerű, hogy nem kell róla többet beszélni. Ha Te mást akarsz, akkor alakítsd át, a szándékaid szerint. Az one-shot az direkt pergésmentesítésnek való, nem kell külön késleltetés. Ha instabillá akarod tenni a programodat, akkor csak rakosgassál bele újra, minél tőbbet. Egyetlen (!!!) Parsic modul TIMER legyen Pl 100ms, a tőbbi ebből legyen leosztva. akár 50db is lehet.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2016
Hello! A Parsic azért nem egy logikai hálózat, bár ezek a szimbólumaival dolgozik. Itt a végrehajtás sorrendben történik, míg egy logikai hálózatnál az egyidőben megy végbe.
- A tápfesz megjelenésekor felesleges a számlálót/tárolót törölni. Vagy is ezzel nem kell külön foglalkozni. Ennek oka, hogy a Parsic minden változót, így a számlálók értékeit is a RAM memóriában tárolja. A program inicializáló részében viszont van egy rutin, ahol az összes RAM memóriát törli. Vagy is nullával tölti fel. Így minden számláló kezdeti értéke induláskor nulla lesz.. - Ugyan így nem szükséges egy számláló CLK bemenete elé Shot modult tenni, mert az órajel bement egyébként is felfutó élre vezérelt. Tehát hiába van állandó magas szint a CLK lábon, csak az jel megjelenésének felfutó élére billen. Viszont a bemeneteken nincs prellgátlás. Tehát ha "bizonytalan jelforrásról érkezik a logikai jel, (pld. nyomógomb) akkor abból lehet hibás működés. Mert vagy magas a szint mikor a programvégrehajtása oda ér, vagy épp nem. És ez szerint lesz kiértékelve a dolog. Tehát ha a CLK elé egy időzítőt teszel, aminek kimenete pld. csak 20ms után lesz magas szintű, akkor egy tranziens nem tudja léptetni a számlálót, csak ha annak magas szintjének ideje hosszabb mint 20ms.
Kikötöttem a MCRL lábról mindent.Működött a program, csak annyi probléma van vele, hogy ha megnyomom elindul az egyik relé, második nyomásra, viszont leáll, de indul is a másik relé. A "compare"-nál levettem 22 és 45-ről 15-15re, hogy ne várjon annyi időt.Ez okozhatja?
A bemenetnél a shot után tettem egy időzítőt 2000ms-re állítva és úgy jó lett. vagy számlálót tegyek ide is inkább?Miért nem javasolt az időzítő? Majd szeretném tovább bővíteni, mert le kell, hogy kapcsoljon egy idő után a kimenet, 30-150mp között valahol. Gondolom ezt is csinálhatom számlálóval.
Próbáld meg ezt. Ennek mennie kell...
Ezekkel a számlálókkal, hogyan lehet időzíteni?
Ha megtennédezt, hogy a mellékelt program egyik kimenetéhez kacsolnád, úgy hogy a szimulációban is lássam, az nagy segítség lenne számomra. Az " és, vagy " kapukat rakhatom bátran? azokkal nem lesz gond? És az a kapcsolás amit mellékeltem, fog működni, abban a formában? Mert a szimulátorban jól működött, de a pic-be írva nem csinált semmit.
Néhány észrevétel: Az MCLR az legyen belső (PIC beállítás) és vedd le a lábról, (a nyák-on) amit odakötöttél, az sokkal stabílabb. A 4Mhz esetén a XT-t kell bejelölni a PIC konfigban.
Az időzítések helyett használj a mellékelt módon számlálókkal. Ebből akár 20-30db-ot is használhatsz. Az ütem az célszerűen 100ms. Így nem zavarják egymást. Az áramkört és a programot kisebb részletekben próbáld ki, akár egy bemenet és egy kimenet kapcsolatát. Aztán ha ez megy, akkor variáld időzítéssel, aztán többel...stb. Lehet rajzolni több oldalon és zászlóval összekötni. (Én is ilyenből ollóztam ki) Az one-shot egymást nem indítja biztonságosan, ha többet kötsz egymás után. Kivéve ha a második invertált. ("gombócos")Ebben az esetben bekapcsoláskor ezek adnak impulzust. Ha zavaró, akkor meg kell kapuzni és egy késleltetéssel szabaddá tenni 1-2 tized után...stb... A bemenetet fogadó pontnak is invertáltnak kell lennie a Te esetedben, mert ez az aktív állapot, ha az opto bekapcsol...Egyenlőre ennyi...Hajrá!!! A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2016
Ha a gnd-ket leveszem, akkor még jó is lehet?
Megpróbálom lecsökkenteni az időzítőket.
Ha a gnd-ket leveszem, akkor még jó is lehet?
Megpróbálom lecsökkenteni az időzítőket.
- De ha így fordítod le, akkor az nem jó. A SIM meg tudja erőszakolni bármely logikai szintet, de a fordításnál hozzá kötődik a bement a GND szinthez.
- Nem tudom mi a szabály, de ha végig olvasod a topikot, akkor láthatod, hogy bajok lehetnek belőle.
Sajnos nem nagyon tudom, hogy mit lehet és mit nem. A gnd-re csak a próbálgatás miatt kötöttem, mert így nyomógombként viselkedett. Az időzítőkkel kapcsolatban, van valami szabály?
- Szerintem ennyi időzítőt nem lehet használni.
- Hozzá rendelted a portát, de miért kötötted a GND-re a bemeneteket?
Helló.
Feltöltöttem a programot,mentségemre kicsit zsúfolt lett,de ezvolt az első próbálkozásom. A másik kép az a riasztó amibe beletettem próbaképp. Elvileg ha jol csináltam akkor a ki és bemeneteket hozzácímeztem.
Ha felteszed a PIC filet, a szakértő kollégák várhatóan megmondják. De ellenőrizni kell, hogy jó proci típust választottál-e, megfelelő-e az órajel beállítása, és a hardver. Azért mert a Parsic-ban "ír" valaki programot, attól a PIC-et még ismerni kell.
Megcsináltam a programot, a szimulátorral szepen műkodik is.
Van egy riasztóm amibe beletettem es azokra a ki és bemenetekre címeztem a proframban a modul kimenetet. Bemenetet Pl.: bemenet RA.0 ,kimenet RB.0 .Majd rámentem hogy bild es csinált egy Hex, egy Asm és még pár fájlt. De nem mukodik valamiért. Van valakinek ötlete,hohy mit kellene tenni.?
Hello! Nevet adsz a jelnek. A modul kimenetére jobb egérrel kattintva megváltoztathatod a pld. S1.0 nevet RB.0-ra ekkor a Bporta 0. bitje lesz a kimenet. De ha megnézed a Help-et, itt a "Connection info"-nál, akkor szépen le van írva.
Helló.
Eljutottam addig, hogy sikerült összeraknom egy programot,olyat amilyet szerettem volna. Később meg is mutatom,csak lenne még pár kerdésem. Hogy tudom megjelölni,hogy melyik ki és bemeneteket használja a pic-en? 16f628-at szeretnék használni. parsic programot használtam. A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2016
Nem is szeretném ha más csinálná meg,mert szeretném metanulni.
Hetfon neki is látok majd.
Próbáld átgondolni ez mit hogyan csinál , majd próbáld meg többszörözni és ahogy haladsz , majd segítünk a gondokat megoldani , azt ne várd hogy segítségként megírja neked vaki a teljes programot ...
Valójában ez lenne a teljes elgondoloás,de indulásnak örülök a segítségnek. Nem tudom sikerul e megcsinálni,talán ez kocsit nahy falat nekem elsőre.
Egy 12 gombos távirányítóm van, amihez külön- külön lehet venni vevőegységeket amiket hozzá lehet rendelni egy-egy gombhoz. A vevőkön 4 relé van, de ebből csak 3-at kellene használni. Az 1-es relét a pic egyik bemenetére (legyen ez 1 bemenet) szeretném rákötni, ami egy gombnyomásra pic 1-es kimenetére adna, a másodikra lekapcsolná azt, a harmadikra a 2-es kimenetére adna, a negyedikre lekapcsolná, majd így tovább az két kimenetet váltogatva. A 2. relét a pic másik bemenetére( 2 bemenet) kötném rá. Ennek az lenne a feladata, hogy az ( Összes le) gomb megnyomásakor lekapcsolja mindkét kimenetet,( ha épp valamelyik adna) és 2 másodperc várakozás után kapcsolja be az 1-es kimenetet. A 3. relét a pic 3-as bemenetére kötném. Ennek hasonlóan az előzőhöz, az lenne a feladata, hogy kapcsolja le a kimeneteket és 2 másodperc után kapcsolja be a 2 kimenetet. A kimenetek idejét szeretném, ha állítható lenne 1-120 másodperc közt a programon belül. A keresztbe kapcsolás problémáját relével fogom megoldani, azzal nem lesz gond. Gyári kétirányú redőnymotorokat szeretnék használni.
És itt egy másik bekapcsolási resettel , ha elmegy az áram és visszajön nem lesz véletlenszerű elindulás.
Tehát minden második impulzus kell neked, ha jól értem, esetleg Te másképp nevezed.
A ZR vagy ZV számláló kimenetén pont ilyen jelek vannak. A ZV számláló kimeneteit külön kell beállítani. Azért megkérdezem, hány kimenet kell nelked. Mert alapesetben a multivibrátornak egy van. Ennek állapota 0 vagy 1 az üreset azt minek gondolod? Esetleg több kimenet kellene? Tehát kettő, és a váltások között minden második impulzusra lépjen? Értetlen vagyok, de nem egyértelmű, amit kérdezel. Egyébként a kettővel föntebb lévő baloldali képen alsó sorban is hasonló van, ebből kell kettő egymás után...stb Egyébként elég sok programlészletet feltettem már, keress vissza. Újabban képpel, mert a P4-t használom és így a régi verziósok is tudják használni. A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2016
Helló.
Valaki tudna nekem segíteni. Egy programot szeretnék "megírni"parsic segítségével, mert azzal állítólag nem olyan nagy dolog lenne, amit akarok. De az az igazság, hogy nekem ez a része egyenlőre elég átláthatatlan, hiába próbálok egy-két áramkört megcsinálni, mindig falakba ütközök. Elsőként egy bistabil multivibrátort szeretnék, úgyhogy a két stabil állapot közt legyen mindig egy üres is. A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2016
Lényeg hogy legalább egy működő program van
Néhány segédlet ötletadónak. Ezeket már néhányszor közöltem. Az <ütem> az 100ms...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |