Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   20 / 178
(#) dolf hozzászólása Feb 27, 2016
Feladóm!
Csináltam egy kijelzőt a be állatot számot kel kijeleznie eddig minden oké.
De mikor EPROM ba szeretném tárolni a beállítót értéket akkor behülyül nem birok rájönni mitől.
Ha valakinek van valami ötlete azt megköszönném.

xijel_ok.pic

(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 24, 2016
A zoli3 már 14 adatot kezel (az MX ek 0ás címén mindíg az aktuális adat van ezért az nem játszik) 3 multiplexerrel már 21 adat lekzelhető
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2016
(#) kaqkk válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 24, 2016
Ha nincs szükség az eepromra (nem kell kikapcsolás után is megőrizni az adatot ) akkor így is megoldható . De innen már nem nagy dolog az eeprom hozzáadása a dologhoz
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2016
(#) Zoli_bácsi válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 24, 2016
Pont így csináltam meg!

Annyi a változás, hogy legalább 10-15 féle időt kellene letárolni, és azt egy nyomógomb megnyomásával lehet előhozni a kijelzőre sorban. Ez már elég bonyolult feladat.
(#) kaqkk válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 24, 2016
Talán Így megoldható a dolog.

zoli.PIC

(#) dcsabi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 23, 2016
Nos, kiegészítem. Ha jól értem az órát megoldod, egy gombnyomáskor le akapod tárolni az éppen aktuális időt ami éppen a fölső sorban megy.
A teljes dátumot akarod a pontos idővel? Gomdolom igen. ehhez nem ártana RTC-t használnod. nemrég tettem fel kiolvasás példát. De PIC-ben is lehet járatni, csak nem lesz pontos!. Adat letárolás. Egy adatra mondom el. Most éppen nem Parsic-os gép van nálam. MX modul használata a megoldás.
Egy One-shot modul indít egy egybementű BV modult bit>byte. ez indítja az MX váltást. Mx modul két bemenetű legyen. 1-s bementre írd oda Pl a PERC változót a 0 bement és a kimenet összekötve és elnevezve pl: PERC_EE névre. erre a célra előtte hozz létre egy ZV modult és nevezd el pl: PERC_EE.
nem kell a bementére semmi csak egy Db "drót". a reset bemenet egy másik nyomógombhoz köthető. Ha lenyomod a gombot egy rs modult set-elj ez a feltétele pl a kijelzésnek, vagy az az aktuális adat mindig is ott lehet. Az One-shot kaszkádba indítson egy másikat, ami az EEprom irást indítja a PERC_EE változóra. A kijelzés (LCD) adata a második sorba a PERC_EE értéke. 6db adatra 6db MX modul kell, amit egyszerre ír át az előbb említett procedura... stb
(#) Zoli_bácsi válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 23, 2016
Igen ám, letárolni gondolom letárolja, ha a PRG bemenetére érkezik egy impulzus, (A PRG-ben beállított alkotóelem értékének tárolása) de hogyan lehet ezt rögtön meg is jeleníteni?
(#) Peti.Janka válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 23, 2016
Nekem is ez jutott eszembe! Köszönöm a választ!
(#) kaqkk válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 23, 2016
Nekem az eeprom használat volt az első gondolatom...
(#) Zoli_bácsi válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 23, 2016
Elkészítettem az órát a javaslatod alapján. Sokkal egyszerűbb, valóban. De az alap problémát nem sikerült megoldani. A PRG-re nem igazán reagál.
(#) Zoli_bácsi válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 22, 2016
Ez az óra logika? Legalább is úgy vélem.

Idézet:
„A számláló(k) kapja az órajelet, számol. Érkezik az (RA.0) bemenetre egy nyomógombtól egy jel, s ennek hatására a számláló(k) pillanatnyi értékét ki kell íratni egy LCD-re. felső sor folyamatos idő, alsó sor a gombnyomás pillanatában járó idő. No és természetesen a tár resetelése is fontos.”

Igazából erre keresem a megoldást
(#) dcsabi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 22, 2016
Használj Limiter modult. A ZV számlálót nevezd át Pl: PERC. a Limiter modul bemenete is PERC, a kimenete is PERC. Nem kell drótozni!!! .ennyi. A Limiter határoló adat 0 és 59. az alsó és fölső kivezetésnek is "huzZ" lábat, itt nem kell felhasználni, csak hibajelzés lenne.
Ha használsz MX modult az említett PERC nevű számláló értékét át tudod billenteni vele egy tetszóleges értékre, 0-ra is, vagy reset bemenetet használva. Ez élethűen egy szimulációban is, de legjobb élőben PIC-ben. Tettem fel hasinló példát, órára az elején, menű-re kb egy éve...
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2016
(#) dcsabi válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 22, 2016
Használj RS485-t az adatok első byte-ja a cím. HA ez passzol, akkor lesz felhasználva a többi adat. Tehát minden PIC vesz minden adatot.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Feb 22, 2016
Segítséget szeretnék kérni.

Hogyan lehet egy ZV1 számláló értékét letárolni, illetve kijelezni a következő képpen:

A számláló(k) kapja az órajelet, számol. Érkezik az (RA.0) bemenetre egy nyomógombtól egy jel, s ennek hatására a számláló(k) pillanatnyi értékét ki kell íratni egy LCD-re. felső sor folyamatos idő, alsó sor a gombnyomás pillanatában járó idő. No és természetesen a tár resetelése is fontos.

A számlálókból óra:perc van kialakítva (ZV1;ZV2)

Dátum is kell, de azt megoldom ugyanilyen számlálókkal év;hónap;nap (ZV3;ZV4;ZV5)

A számlálók, az óra logika megy, csak a letárolás, illetve ennek kijelzése okoz problémát.

Köszönöm.
(#) kaqkk válasza Peti.Janka hozzászólására (») Feb 22, 2016
Csinálj az adó picre 3 kiválasztó kimenetet ami külön külön kapcsolja a vevő piceket (chip select)
(#) Peti.Janka hozzászólása Feb 22, 2016
Sziasztok!

Olyat csinált e már itt valaki, hogy 1 pic küld uarton adatot 3 másiknak?

Szüksége, lenne egy olyan megoldásra, hogy egy 16f877 küld adatot 3 db 16f876- nak uarton.
Ha 1 picnek küldök megy szépen a dolog. Két picnek úgy próbáltam, hogy 2 data modult és 2 base modult alkalmaztam, de akkor egyik sem működött. Kellene úgy működnie, vagy felejtős az ötletem?
Előre is köszönöm a segítséget!

Peti
(#) dcsabi válasza ffeco hozzászólására (») Feb 10, 2016
Többször volt szó már a Topicban erről a kommunikációról. A Quartz is szükséges "kellék" a PIC-hez. próbáld ki ezt.
(#) ffeco válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 10, 2016
Tisztel dcsabi!
Köszönöm a válaszodat.
Megpróbáltam amit leírtál, de nekem sehogyan sem akar működni.
Ha lehetséges szeretnék kérni egy mintaprogramot hogy lássam hogy működik.
Előre is köszönöm!
Feco
(#) proli007 válasza ffeco hozzászólására (») Feb 7, 2016
Hello! Használd a fejlécben a "Válasz" gombot. Mert így nem lehet tudni kinek mit írtál..
(#) ffeco hozzászólása Feb 7, 2016
Sajnos nekem sehogyan sem akar működni.
Tudnál küldeni egy mintaprogramot.
Nagyon megköszönném.
(#) ffeco hozzászólása Feb 7, 2016
Köszönöm a segítséget!
(#) dcsabi válasza ffeco hozzászólására (») Feb 6, 2016
A megfelelő PIC alap modult aktiválod a P4 -ben UART Base itt beállítod a sebességet adatformát. Legyen ez az adó oldal... Az UART DATA modulba bejelölöd a küldeni kivánt változókat Byte-okat, ha 16 bites akkor minkét "részét". A modult bejelölöd adásra. Cálszerűaz automata sorszámozát felülírni saját változó nevekkel. Próbára pl 4db bytot állíts be. Indítási feltétel lehet pl nyomógomb vagy időnkénti pulza, stb... A Vételi olda PIC- ben hasonló módon járj el. BASE modul sebesség adatforma stb... azonos értékekre állítva. Az Uart DATA modul vételre állítva. Vételi változóként célszerű adatforrás modult 4db-ot beállítani és vételre jelölni. ( ez ua.mint amit ADC-nek is használunk, csak nevezzük el PL ADAT1...stb)) ezeket célszerűen LCD-re kiiratni. Összedrótoz bekapcsol és sikerül... ennyi. Az RX TX vonalakat természetesen átlózva kell használni. Valójában ez rövid vonalon 1-2m megy MAX232 nélkül is. Célszerű is így kipróbálni, nehogy egyéb áramköri hiba miatt legyen elsőre sikertelen a dolog. Fontos, hogy az adott és a vételrebeállított byte-ok száma azonos legyen.
(#) ffeco hozzászólása Feb 4, 2016
Sziasztok!
Feco vagyok és szeretnék tanácsot kérni tőletek.
2 PIC- et szeretnék összekötni UART-on. és az egyikkel szeretném a másikat állítgatni.
Az egyik egy PIC18F452, a másik PIC16F873A.
A PIC16F873A val szeretném állítgatni a másik PIC-et.
Min a két PIC MAX232N keresztül kommunikál, hogy lehet ezt megvalósítani PARSIC4-ben.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) dcsabi válasza Peticilin hozzászólására (») Dec 28, 2015
Most nem mélyedtem bele annyira, de elsőre ami feltünt: az MX modulokat is állítsd át 16 bitesre. Ami még lehetséges, egy és-kaput kihagytál mindkét helyről...
(#) Peticilin válasza dcsabi hozzászólására (») Dec 28, 2015
Szia!

Bocs hogy még mindig zargatlak...
Lehet hogy megint butaságot kérdezek,de egyszerre képes működni 2 db EE?
Csak az egyik értéke íródik vissza. Ez mitől lehet?
Légyszi nézd át az alkotásom...

EE-EE3ol.PIC

(#) Peticilin válasza dcsabi hozzászólására (») Dec 27, 2015
Köszönöm amit küldtél. Beégettem. A pergő számláló értékét a kikapcsolás pillanatkori értékével menti és bekapcsoláskor az vissza is írja. Átnézem és megpróbálom áttenni az enyémbe. Remélem sikerül..... Még egyszer köszi.
(#) dcsabi válasza Peticilin hozzászólására (») Dec 27, 2015
Próbáld meg ezt, nem tudtam tesztelni konkrét megoldásban. A ZV1 aktuális értékét fogja letárolni. Most csak 18F8722-s panelom van készen...ez meg P4-en megy.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2015

EE_HE_x1.PIC

(#) Peticilin válasza Peticilin hozzászólására (») Dec 27, 2015
Esetleg az EE beállításaival lehet baj? checksum-nál pipa ; ZV2,ZV2_HI a jobb oldalon.
Jó ez így?
Most olvastam,amit az adatforrással kapcsolatba írtál. De a példádból nem tudtam kihámozni melyik is az az ADATX. Esetleg valami konkrét példát kérhetnék rá?
ZV4-et kitöröltem teljesen ; 3 db OS-t tettem egymás után ; invertáltam EE bemenetét...
Így sem akarja.....
Tulajdonképpen nem egy folyamatosan változó értéket kell eltárolni. A cél az lenne,hogy a nyomógombokkal beállított alsó és felső értéket kellene eltárolni és bekapcsoláskor a számlálóba visszaíratni. Ha már megvan a két érték,akkor nem lenne változtatva,tehát mindig ugyanazt kellene átírni és vissza. Persze ha valamiért lenne változtatva az érték,akkor már a változtatott lenne mentve.
Hogyan lehetne ellenőrizni,hogy a beírás végbe megy-e? hogy lehessen tudni,hogy a beírással van baj,vagy a visszaírással
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2015
Következő: »»   20 / 178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem