Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg - moduláris szintetizátor építése
Lapozás: OK   3 / 3
(#) Medve hozzászólása Feb 23, 2020 /
 
Kedves Szakik!
Szemezgetek erősen ezekkel a megoldásokkal, de az iker tranzisztorokat nem lehet valahogy megúszni? Varga Papa, te is válogattad alaposan, vagy szereztél ikreket?
(#) dokidoki válasza Medve hozzászólására (») Feb 23, 2020 /
 
CEM vagy AS3340 , 3310 , 3320, 3360 valamennyire beszerezhetőek, ezekkel érdemes, ha már nem akar görcsölni a bizonytalansággal az emberfia.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2020
(#) Medve hozzászólása Feb 23, 2020 /
 
Van olyan megoldás a billentyűzetre, hogy egy Arduinoval (például) egy midi billentyűzet jeléből előállít 12bites DA-val analóg jelet, 1 oktáv/Voltot és azzal vezérlik a VCO-t. Ez még analóg szintetizátor.
Mi a véleményetek arról, ha a midi jelet feldolgozó procinak nem a feszültséget generáló AD a kimenete, hanem mindjárt egy DDS-t vezérel, ami igazi szinuszt, négyszöget és háromszög jelet adna. A többi fokozatok pedig a klasszikus analóg egységek lennének. Működhet? Beleillik még a topikba?
(#) Cavalier válasza Medve hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
Van BC847BS meg BC857BS duál tranzisztorok, gombokért, annyi, hogy SMD, SOT-363 tokos, de még simán beforrasztható kézzel. Terveztem is hozzá pici breakout nyákot amivel pl. az ssm2210 helyére betehető.
Ha midiből előállítod a V/Oct CV-t attól még kell a VCO-dba exponenciális konvertálás, pont erre kellenek a duál tranzisztorok. Persze csak szoftveren múlik, adhatsz neki rögtön exponenciális jelet is, meg akár mérheted a frekit az arduinoval, amivel kompenzálhatod a hőfokfüggést.
Használnak egyébként DDS-t is, de pl. ha megnézed a Mutable instruments modulokat, elég sok mixed signal moduljuk van, meg építettem egy Ambikát is tőlük, ott pl. a mikrokontroller állítja elő a hanghullámokat egy DAC-n. A Novation-nek is van ilyen megoldása gyárilag, ők mondjuk FPGA-t használnak, és nagyobb frekin megy a DAC, így nincs alias probléma a hallható tartománynál.
(#) Medve válasza Cavalier hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
Köszönöm (Ám valami gyanús nekem ezekkel a tranzisztorokkal, de ki kell próbálni!)
(#) alita hozzászólása Feb 24, 2020 /
 
A Rt.85/12,86/1-2 számában annak idején megjelent a Mini Moog szinti leírása.
Minden alkatrész beszerezhető hozzá,minden napos alkatrészek.
Én megépítettem,nagyon sok,és szép hanghatásokkal,igaz monofon megszólalással.
Kiegészítő hangszerként sok évig használtam,de időközben eladtam.
Javaslom a leírás áttanulmányozását,hátha valaki kedvet kap hozzá.
Akkori időből maradt 2 db garnitúra nyák.lemezem,és egy harmonika klaviatúrm.
Ha érdekel valakit az apró hirdetések között megtalál.
(#) Medve hozzászólása Márc 5, 2020 /
 
Ha valakinek problémája akadna az oszcillátor, billentyűzet építésével, vagy a behangolásával, akkor próbaképp használhatja ezt is. Nem analóg, de pontos. Ez egy 3 csatornás digitális hanggenerátor (egyelőre monofon) MIDI jellel vezérelve, csak négyszögjelet szolgáltat. Ötletadónak mutatom meg, mert átalakítva lehet analóg jellel is táplálni, a gate jellel lehet az analóg modulokat vezérelni. A szoftvere úgy készült, hogy a billentyű lenyomásáig szólaltatja meg a hangot, és a modulációs kerékkel beállított sebességgel lecsengeti azt. Ha külső ADSR generátort használnánk, az átalakítás egyszerű. Az SN76489 a netről beszerezhető, fél Dollár, de van némi alapzaja, ajánlatos lehet egy Smidtt-triggerrel illeszteni az IC kimenetét, ha teljes csendet akarunk.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2020
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu