Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramváltó trafóval áram mérés, hogy?
Lapozás: OK   2 / 6
(#) Bigya válasza Bigya hozzászólására (») Okt 10, 2006 /
 
Az ellenállást jó nagnak választottam, mivel a műszer bemeneti impedanciája is nagy. Kondi 100nF körüli stiroflex. 3db 1,8VA-es trafóval lesz táplálva a hat egyenirányító és műszer, de nem lesz galvanikus kapcsolat a táp és a mérendő között.

Az első fázist az a műszer méri ami a másodikról kap tápot.
(#) andra_s válasza Bigya hozzászólására (») Okt 22, 2006 /
 
cső szeretném megint előhozni ezt a témát. Nekem 30A kell mérni és ezt a megoldást választottam. Légyszi mondjatok el mindent mert még nem építettem ilyet mekkora vasmag kell milyen átmérőjű huzalból kell szekundert tekerni és mekkora menetszám. Én is panelműszert akarok használni és nekem 8 csatornán kell mérnem az áramot bár én úgy akarom 1 panelműszert és arákötök a 8 csatornának megfelelő számú kijelzőt amit összekötök és egy cd 4017 el kepcsolgatom mondjuk 60Hz val a közös katódokat a kijelzőn, és ezzel szinkronban menne a mérőbemenet is.
(#) Bigya válasza andra_s hozzászólására (») Okt 22, 2006 /
 
Helló!

Én készen vetten az áramváltót a meter.hu oldalról.

Sok sikert hozzá, illetve adok egy linket a panelműszerrel kapcsolatban... topik
(#) andra_s válasza Bigya hozzászólására (») Okt 22, 2006 /
 
estleg ha valakiépített házilag az érdekell mert ezek nekem túl komolyak amit árulnak és drágák is
(#) Sebi válasza andra_s hozzászólására (») Okt 26, 2006 /
 
Ha már 8db kell vmiből, akkor érdemes megépíteni. 7106-7 nem drága, kb 600HUF, ezért nem érdemes szórakozni a kimenet multiplexelgetésével.Egyébként is a dual-slope AD-konverzió kb fél-egy másodpercenként ad eredményt, ennél gyorsabban nem kapcsolgathatsz csk ha tárolók is vannak... Amúgy több helyen is árulnak hozzá panelt.(én egyszer a Szugló utcában vettem, igaz nem ma volt)
LED-est meg lenyomtattam magamnak, és csak akkora helyet foglal (szinte) mint a kijelzők maguk, mert az IC a túlodalon van.
(#) andra_s válasza Sebi hozzászólására (») Okt 27, 2006 /
 
igen most én is arra gondoltam hogy a panel műszer nem lesz elég gyors de sebaj majd legfeljebb 1s lesz kapcsolgatás. Inkáb maga a trafó érdekelne a legjobban hogyan és mire mennyit tekerjek mert ezt sehol nrmtalálom.
(#) hagymásbab hozzászólása Okt 21, 2009 /
 
Üdv!

Egy "kis" segítséget szeretnék kérni a következőkhöz:

Szükségem van egy olyan átalakítóra amely (maximum) 50 A váltakozó áramot alakít át 0-10V - os jellé. Egy olyanra is amely (max.) 1000 V váltakozó feszültséget alakít át szintén 0-10V - ig.
És ugyanezekkel a paraméterekkel, csak egyenáramnál.

Már írtam valahova (kezdő kérdések) ezt a kérdést, de akkor még nem tudtam, hogy egy áramváltó és egy mérőerősítő kell nekem.
A kérdésem:
Az áramváltót csak a kimenetéig értem (mert addig csak egy tekercs és annak a kivezetése). És tudom hogy ilyet lehet rendelni.
A mérőerősítőt viszont nem értem. Nem tudom, hogy hogyan csatlakoznak, és nem tudom, hogy azt meg kell-e építeni, vagy olyat is lehet venni. Nem kijelző kell, hanem a kimenete belemenne egy kártyába. Ezenkívül lineárisnak kell lennie.
Meg valahogy nincs meg az áramváltó és a mérőerősítő összefüggése a fejemben.

A választ előre is köszönöm!
(#) hagymásbab hozzászólása Okt 21, 2009 /
 
Üdv!

Látom nem válaszolt senki. Közben azért nézelődtem és találtam egy ilyet (csatolt kép). Paint - tel kiegészítettem, és az LDR helyére egy R - et tennék. Ez az R ideális esetben rövidzár.

A kérdésem az, hogy jól rajzoltam-e át, és így kell e elképzelni ezt a mérőerősítőt.
(#) mpisti válasza hagymásbab hozzászólására (») Okt 21, 2009 /
 
Szerintem próbálj szerezni egy hall-elven működő mérőváltót.A LEM gyárt olyant amely amperenként ,vagy az amper egész számú többszöröseként(10A;100A stb..) 1V kimenőfeszültséget ad. Nézz körül a LEM cég honlapján és találni fogsz a céljaidnak megfelelő mérőváltót.
(#) KMarci hozzászólása Nov 6, 2009 /
 
Sziasztok!

Én egy kis áramú kapcsolást szeretnék építeni (max 1A).

Mostanában fogom bedobozolni a leválasztó trafómat és a szabályozható toroidomat és a jól bevált 100as izzó sorba kötve, mint áramkorlát megoldást szeretném kiváltani egy áramváltós egységgel.

Mivel a 100as izzók gyártását befejezték és a kisebbekét is be fogják szeretnék egy jövő biztos dolgot.

Minél egyszerűbben szeretném megoldani egy analóg műszer segítségével a kijelzést, hogy látni lehessen a hirtelen áram lökéseket is, de hogyha nincs más mód, akkor jó a digitális is.

Úgy gondolom, hogy akár +-25%os hibát is elvisel ez a felhasználási terület.

Bármilyen ötletet vagy tanácsot szívesen fogadok.

Üdvözlettel: Marci
(#) KMarci hozzászólása Nov 6, 2009 /
 
Találtam egy ADE7763 nevű IC-t is hozzá, ami egy fázisú, 1,6$ az ára és tud mérni Irms/Vrms/VA/Watt paramétereket.

http://www.analog.com/en/analog-to-digital-converters/energy-measur...t.html
(#) KMarci hozzászólása Nov 6, 2009 /
 
Egy áramváltót is találtam, úgy érzem ez a legideálisabb, bár nem értek hozzá:

http://www.meter.hu/adatlap/aramvalto/a62pw.html
(#) Moderátor hozzászólása Dec 14, 2009
 
A LED-es, áramfigyelős beszélgetés átkerült IDE.
(#) tibi0531 hozzászólása Ápr 2, 2010 /
 
Sziasztok!

Egyfázisú váltóáramú motor áramát szeretném mérni mikrovezérlővel (AVR). A készüléknek csak annyit kell tudnia, hogy ha az áram értéke egy bizonyos értéket túllép, hangjelzést adjon. A mérést áramváltóval gondoltam megvalósítani.
Kiválasztottam egy típust (Adatlap), amelynek az adatlapja sajnos elég gyéren ír a pontosságáról.

Szerintetek megfelelne egy ilyen áramváltó a fent említett célra?

A segítséget előre is köszönöm!
(#) mugab válasza tibi0531 hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Lehet tévedek de ez nem hálózati áramra van kitalálva...
(#) tibi0531 válasza mugab hozzászólására (») Ápr 3, 2010 /
 
Köszönöm szépen a választ! Időközben egy másik fórumon is rámutattak eme hiányosságra. Másik típust kell választanom.
(#) Fulcrum hozzászólása Jan 9, 2011 /
 
Üdv. Összegezve az eddig olvasottakat és mert nekem is szükségem lenne az infóra . Ha van egy 1:2000-es áramváltóm, a primer áram pl. 100A akkor a szekuderen 0,05A inukálódik. Ha a szekunder ágra rákötök egy 100 ohmos ellenállást akkor ott ( U=R*I ) 5V fesz. lesz, és elvileg egy 0,5W-os ellenállás elég. Arra kell még vigyázni, hogy a szekunder kör ne legyen szabadon? Ez így helytálló??
Előre is köszi a választ.
(#) Suncorgo hozzászólása Ápr 3, 2011 /
 
Sziasztok!

Nem tudnátok nekem esetleg valami irodalmat ajánlani vagy küldeni ami áramváltó transzformátor méretezéssel foglalkozik?

Üdv: Suncorgo
(#) Suncorgo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
Azért ennyire idióta én sem vagyok hogy ne találjak ilyet már bocs. Köszönöm a fáradságot félre ne értsd.

Az érdekelne hogyan kell a szekunder menetszámot számolni, a vele párhuzamos ellenállást számolni hogy ha nekem a primer menet 1 , maximális átfolyó áram 10A
és 0,5V/A feszültséget szeretnék a kimeneten.
(#) Suncorgo hozzászólása Ápr 3, 2011 /
 
Bővebben: Link

Ezzel próbáltam és működik is. Megjelenik a kimeneten a 3szög jelhez hasonló hullámforma arányosan az amplitúdója az átfolyó árammal de ez váltófeszültség.

Próbáltam egyenirányítani 4db 1N4148al de számomra érthetetlen módon a szkópon 50V feszültség amplitudód mértem... Talán feltaláltam a free-energy-t? A lényeg hogy nem értem miért akkora a feszültség. A Maxwell multiméteremet rátéve az is 17 és 50V között cikázott. Mitől lehet ez?
(#) Suncorgo válasza Suncorgo hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
nem értem... pedig csatoltam a képet.

A számolásra meg most esik le.... OHM törvénye... ehh

mérés.jpg
    
(#) abcdabcd válasza Suncorgo hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /
 
A szkópnak nem kell az egyenirányítás
(#) phowwad hozzászólása Máj 18, 2011 /
 
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem átfogóan a témával kapcsolatban. Ha jól értelmezem az áramváltókat, akkor a menetek arányában indukálódik a szekunder tekercsen áram, és akármekkora a terhelés, mindig ugyan akkora az áram ugye? Tehát tekinthető-e az áramváltó tekercs Áramgenerátorként?

Válaszotokat köszönöm
(#) abcdabcd válasza phowwad hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Nem úgy működik, mivel ha mindig ugyanakkora áram lenne a szekunderen, akkor mit mérnél vele...
(#) bodgabo válasza abcdabcd hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Szerintem állandó primer áramot feltételezve értendő a kérdése. Ez esetben -az áramváltó megengedett teljesítményén belül- tekinthető áramgenerátornak.
(#) derdani hozzászólása Okt 10, 2011 /
 
Sziasztok!
Egy 180W-os, 12VDC motor áramát szeretném mérni áramváltóval, az árammal arányos, 0-10DCV-os analóg feszültségjelre lenne szükségem. Ahogy néztem, a DC áram mérésére alkalmas áramváltók kicsit drágábbak, ezért arra gondoltam, hogy nem a motor vezetékének áramát mérném, hanem a motort hajtó 240VAC tápegység hálózati kábelének egyik erén haladó áramot.
Csak tájékoztató jellegű adatokra lenne szükségem az áramról, +/- 0,5 A tévedés is belefér esetleg... Sejtésem szerint a táp felvett árama szoros összefüggésben van a motor áramával... Tehát elég lenne meghatároznom ezt a függvényt, és átszámolhatnám a kapott áramot a motor áramára... De nem vagyok villamos dolgokban túlképzett, kérlek erősítsetek, vagy cáfoljatok meg.
Szerintetek egy ilyen tápegységnél működhet ez az elgondolás, vagy sem? Esetleg gondot jelenthet a mérés szempontjából, hogy a 240V-os táp árama sokkal kisebb lesz? Köszi előre is a segítséget!
(#) karaszbandi válasza derdani hozzászólására (») Okt 10, 2011 /
 
Hát, majd ha az egyenáramú trafót feltalálják, akkor próbálkozz újból! Kapcsoló üzemű tápnak a primerében meg ne akarj bármit is mérni, aminek köze kell legyen a szekunder terheléshez.
(#) derdani válasza karaszbandi hozzászólására (») Okt 10, 2011 /
 
A valaszod elso reszet nem ertem (ezekkel a gyurus aramvaltokkal lehet egyenaramot is merni meg valtoaramot is - az elobbi persze igenyel tapfeszt es van benne elektronika), a masodikat koszonom!D
(#) karaszbandi válasza derdani hozzászólására (») Okt 10, 2011 /
 
Azért az egyenáramnak a mérése gyűrűs áramváltóval nem egy egyszerű feladat!

Ott nincs váltakozó mágneses tér, ami indukálna villanyt a tekercsben. Eléggé meg kell bolondítani azt a tekercset, hogy egyen áramot tudjon mérni. Sokkal jobban jársz egy primitív ampermérővel.
(#) bodgabo válasza derdani hozzászólására (») Okt 10, 2011 /
 
Én a motorral sorbakötött 0,1 ohmos ellenálláson eső feszültséget erősíteném 0-10V-os szintre (10szeres fesz. erősítéssel). Így a táp max. áramánál (10A) lenne 10V a kimenő jeled. De a 180W-ot tem tudod kivenni a motorból ezzel a táppal.
Következő: »»   2 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem