Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autóelektronika
Témaindító: sufni-tunning, idő: Ápr 19, 2008
Témakörök:
Köszönöm, a hétvégén tán nekilátok. A szétszedéstől nem tartok az nagyon megy, az összeszereléstől csak egy kicsit.
![]()
Sziasztok!
Vettem egy km-órát a kocsimba ami már elektromos a régi spirálossal szemben. Sajnos nem akar működni. Nem tudom mi lehet. Valaki tudja hogy hogyan lehetne kideríteni hogy maga az elektromos km-óra jó-e avagy sem? Vagy a sebesség jeladót kimérni hogy jó-e? B-Corsa autóról lenne szó.
Üdv mindenkinek!
Van egy olyan gondom, hogy hiába van az autómban gyári utánfutó visszajelző, nem működik úgy ahogy kellene. Indexelésnél (bármerre) ahogy kell felvillan 1x a visszajelző is. A gond az hogy, ha utánfutó van rajta akkor is csak egyszer villan fel és nem villog folyamatosan. Az izzó villog rendesen, 21W-os ahogy annak lennie kell csak vissza nem jelez. Valami ötletetek van? ('96 Opel Frontera 2.0i)
Vagy nem jó a visszajelző, vagy rosszul van bekötve. Más hiba nem lehet, de ezt csak te tudod behatárolni.
Gyári lévén jól van bekötve szerintem. Ma megkerestem az idexrelét Land Roveré van benne, de négy lábas amiből egy a visszajelző. Működik is ahogy kell, csak éppen 55w-os égőt kellett kötnöm az utánfutóra. Mivel hogy gyári semmi infót nem találtam róla, se egy áramkört, se semmit. Előfordulhat hogy a relé problémázik és ezért nem jó 21w-tal?
Lehet, ha nem a gyári. Sajnos ezt sem láthatom innen.
![]()
Na akkor csináltam egy pár fotót a relé belsejéről is. Elvileg ez a relé vezérli a visszajelzőt is. (Legalábbis ilyen rajzokat találtam csak). Ez alapján milyen ellenállást kellene változtatni és merre (növelni/csökkenteni)? Az ellenállásokat a helyükön megmértem és ott jó értéket adtak. (Jelölésnek megfelelőt). A képen jelöltem, hogy a visszajelző láb hova csatlakozik a nyákon.
Remélem ezzel tudtam valami használhatóbbat mondani. A visszajelző maga az jó, csak nem elég érzékeny. A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2014
Az első képen, ha jól látom (és gondolkodom), akkor a visszajelzőhöz 2-szer 5 w-os izzót lehet rá kötni.
A Te izzód véletlen nem 1-2 W körül van? Ha oda nagyobb teljesítményű izzó lenne kapcsolva, akkor nem működne jól? Arra gondolok, hogy vannak azok a műszerfalak, amikben nem a "rizsszem" féle izzó van, hanem a foglalt nélküli 5W-os, mint a sárvédőindexekben. A Tiédben meg csak 1.2W-os szintén foglalat nélküli izzó van. ![]()
Szerintem a +5W és a +2x5W az nem a visszajelzőre vonatkozik, hanem pont az átlalad említett sárvédőindexre.
Lehet az a baj a mit sufni-tunning kolléga mond. De inkább a visszajelződről csinálj fotót, hogyan van bekötve. az érzékenysége talán változtatható.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2014
Azt próbáltad, hogy ha rákötsz még egy plusz izzót, akkor a visszajelző rendesen működik-e? Tehát hogy tényleg csak érzékenység probléma, vagy valami más.
31, 49, 49a és c2 a lábkivezetései a relének? A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2014
Igen, próbáltam. +21W esetén nem jelez,de +55W esetén már jelez. A lábak úgy vannak ahogy mondod. A c2-ről megy a visszajelző égőre (cserélhető 2W-os azthiszem) a műszerfalba.
A sárvédőkben is 5W-os van. A reléről megy a műszerfalra azon kívül kell még valahol lennie valami áramkörnek? (Gyárilag van benne, nem utána beszerelt dolog)
Valami ilyen módon kéne lennie. Számtalan fajta kütyü van erre.
Itt a kapcsolási rajza, de ezen én nem találok reed-jeladóra utaló jelet sem. Elméletileg a relé érzékeli, hogy futó van rajta és ez alapján ad áramot a c2 lábra. Legalábbis egy opeles fórumon ezt olvastam. Minden esetre szétnézek még bár semmi ezekhez hasonlót nem találtam benne.
Szia! Talán segít a bekötési rajz (ajzat), hogy leellenőrizd a futón lévő test helyességét, mert ha nincs bekötve a test pont a futó fémvázán, akkor nem mér helyes feszültségesés értéket a relé a horog fémes csatlakozásán keresztül.
![]() A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2014
A test is rendben van (az autón tuti a futó pedig kölcsönzött) mert utánfutó nélkül néztem próbaégővel (21W). Szerintem a relé lesz a ludas. Be is szerzek egy újat mihamarabb nehogy a hivatalos közeg vegye észre hamarabb, hogy kiégett a futón az égő.
Köszönöm a segítségeteket! (Ha valakinek van még valami ötlete nyugodtan írja, hátha bejön ![]()
Ha így van ahogy a rajzodon, akkor hol az utánfutó visszajelzője? Mert azt nem látom a rajzon.
Na, nem is kellett új relét venni
![]()
Sziasztok!
Adott egy Opel B Corsa 94-es Benzines C12NZ motorral ellátott kocsi. Rá lett kötve diagnosztikai szoftver ami jelezte a motor hőfokát. A hiba az hogy mikor átlépi az 50 fokot akkor leugrik -11 fokra a diagnosztika szerint. Ekkor vettünk egy új motor hőmérséklet érzékelőt. Beletettük és ugyan azt a hibát produkálta. Összesen 2 vezeték megy erre az érzékelőre. Egyik a testre másik pedig az ECU-ba. Kicseréltem a vezetéket is. Ugyan úgy nem jó. Ha rövidre zártuk a két vezetéket akkor kiírta hogy 139 fok.Szereztem egy C14NZ-s kocsiból való ECU-t. Ennél is teljesen ugyan ez a helyzet. Nem tudok rájönni mi lehet. Van valami ötletetek hogy hol lehet a hiba? Létezhet az hogy a másik ECU is hibás lenne? Néztük az érzékelőn eső feszültséget is. 50 fokig 1,3V-ot mértünk rajta, majd mikor átbillent akkor 3,3V-ot mértünk.
Nem lehet hogy valahol testhiba van?
(50fokig jó az érintkezés utána pedig romlik..bár lehet butaság ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
Mi is erre gondoltunk de kicseréltük a kábelt ami a szenzorhoz megy. Szépen megcsiszoltuk a testpontokat meg letakarítottuk és csak nem jó.
Szerintem akkor a szenzor ellenállását kéne figyelni, hogy szabályos valamennyire vagy ugrál. Elvileg, ha nincs rádugva a motor akkor is megy csak vészmódban és hibát jelez. (diag. cuccal ha van törölhető). Hallottam olyat már hogy az új szenzor is rossz volt. (a vezérlőnek szerintem valószínűtlen hogy ugyan az a baja, hacsak nem szériahiba)
Üdv!
Nekem pontosan ugyanez volt a hibám, ráadásul fél évet szívtam vele! 95' X14XE Tigrával. A jelenség az volt, hogy hidegen pöccre indult, de melegen néha 3hengerezett és nehezen akart beindulni. Üzemanyagszag volt dögivel... Hibakód nem jött, opelnél értetlenül álltak a dolgog előtt. Aztán csnáltam egy opelscannert, amin grafikus megjelenítésnél észrevettem, hogy ~50C-nál hirtelen a jelfeszültég letörik 0-ra, ott nekem is mínusz nememlékszem mennyit írt, de a lényeg, hogy okádta be az üzemanyagot, amitől megfulladt a motor. Mikor kicsit feljebbmelegedett, akkor ez a "szakadás" abbamaradt és rendben üzemelt tovább. Azért nem volt hibakód, mert csak pár másodpercig volt hibás a jel és még nem rögződött be az ECU-ba. Kicseréltem a jeladót, onnan tökéletesen működött... Ha rövidrezártad és 139C-ot mutatott, akkor az ECU jó. Én arra tippelek, hogy az a jeladó is hibás! Esetleg bontott volt ? Ha van olyan szoftod ami grafikusan tudja ábrázolni a hőfokot, akkor azzal kéne megnézni hideg motorral indítva üzemi hőfokig, nincs-e hirtelen letörés. A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
Sziasztok!
Néztük a szenzor ellenállását is és lineárisan változik úgy ahogyan kell. Mind az új,mind a régi. Ezért nem tudjuk mi sem hogy mi lehet a hiba. "Mikor kicsit feljebbmelegedett, akkor ez a "szakadás" abbamaradt és rendben üzemelt tovább. Azért nem volt hibakód, mert csak pár másodpercig volt hibás a jel és még nem rögződött be az ECU-ba." Nálam azt csinálja hogy lemegy -11 fokra majd ahogy tovább melegszik a motor úgy ez a -11 fok felmegy olyan 8,9 fokra de ennyi. Ennél tovább nem megy és hibaüzenetet se dob rá. Teljesen új az érzékelő.Amúgy a réginél is ugyan ezt csinálta.
5V megvan a csatinál?
Nem oxidos a csati? Esetleg egy pármegás potit köss rá és mérd végig. A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2014
Az 5 voltot nem néztem még. Holnap rákukkantok. Csatlakozó szép fémszínű.
"Esetleg egy pármegás potit köss rá és mérd végig." Hogy mérjem végig? Mérjem meg a feszültséget pl 100,200,300,400,500,600,.... ohmonként? Neten ezt találtam még "100C ~ 180 Ohm 80C ~ 320 Ohm 60C ~ 650 Ohm 40C ~ 1.18 kOhm 20C ~ 2.45 kOhm 0C ~ 5.6 kOhm -10C ~ 9.45 kOhm -20C ~ 15 kOhm"
Akkor egy 20KOhm-os lineáris potit tegyél rá és lassan tekergetsd, közben álló motornál diagnosztikán nézd a hőfokot, hogy rendben változik-e.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2014
Ezt meg is néztük. Tekertük a potit és szépen változott az érték 50 fokig majd egyből le is ment -11 fokra majd elindult felfelé de pár ohm változás hatására 5-8 fokokat ugrott felfelé. :/
|
Bejelentkezés
Hirdetés |