Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések
 
Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   102 / 130
(#) mikrodigit válasza djv hozzászólására (») Szept 23, 2020 /
 
A még éppen át nem lyukadt tartályt kitakarította, ez elég volt ahhoz, hogy átlyukadjon.
(#) gyuszo válasza mikrodigit hozzászólására (») Szept 24, 2020 /
 
Igen ez is egy lehetséges ok, de más is lehet.
Ha nem Hajdú a bojler van egy más tipikus hiba is.
Így látatlanba nehéz jó választ adni.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2020
(#) djv válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 24, 2020 /
 
Kértem tőle képet, de ezek szerint annyira nem fontos neki... tegnap arra hivatkozott, hogy le van merülve a telója és ezért nem tud vakuzni (megjegyzem oda nem is kellett vona vaku), ma meg azt mondta, hogy majd este megcsinálja (amikor ugyanúgy le lesz merülve a telója). Nőből van, így már megszoktam, de hát neki lenne fontos, nem nekem.
Szóval ha várható kép, az este 8-9-ig legkésőbb itt lesz, ha addig nincs, akkor így járt, én sem fogok foglalkozni a problémájával.

Viszont ha jól emlékszem nem nagyon volt a készüléken adatlap, így a pontos típusa nem lesz meg... Hajdu az biztos és legalább 20 évesnek néz ki.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2020
(#) gyuszo válasza djv hozzászólására (») Szept 24, 2020 /
 
Ez csak egy vázlat, de a lényeg látszik. Van olyan bojler, aminek a hideg és meleg víz bekötése kettős falú csőből van. El lehet képzelni, ha ez nem illeszkedik rendesen, mi fog történni.
Már találkoztam ilyennel és kiderült nem a tartály lyukas, hanem mellé beszivárgott a bejövő víz.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2020
(#) djv válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 24, 2020 /
 
Hajdu Z80e
(#) gyuszo válasza djv hozzászólására (») Szept 24, 2020 /
 
Ezt csak cserélni lehet. Javítani már nem.
Erről nem a szerelő tehet.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2020
(#) Bakman válasza djv hozzászólására (») Szept 24, 2020 /
 
A képről tisztán látszik, hogy az egyik hozzászólásomban jelölt helyről is szivárog a víz időnként, azért rozsdás a fehér burkolat a kivezetőcsőtől balra. Ahogy gyuszo is írta, ez csere és nem a szerelő hibája. Ha megélt 20 évet, akkor nagyon jónak mondható.

Ha lehet, ismét Hajdu bojlert vegyen az ismerősöd, azokhoz van alkatrész és mint amellékelt ábra is mutatja, tartósak.
(#) antikzsolt válasza djv hozzászólására (») Szept 25, 2020 /
 
Ez már csak kerti zuhanyzónak vagy takarmánytárolónak lesz csak jó.
(#) Tylla1 hozzászólása Okt 2, 2020 /
 
Üdv az Uraknak!

2 év után, ma ismét kitakarítottam a 120 literes Hajdu bojleremet (classic) Vízkő talán ha másfél liternyi volt benne. Ennek örültem, viszont amit nem értek, hogy az 5 évvel ezelőtt újonnan belerakott anód rúd nem nagyon akar "fogyni". Nem tudom, hogy ez most jó, vagy csak nem tölti be a korrózió elleni szerepét?? Mi a véleményetek a leírtakkal kapcsolatban?
Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Bakman válasza Tylla1 hozzászólására (») Okt 2, 2020 /
 
Szerintem teljesen rendben van, mi is hasonló állapotban találjuk az anódrudakat négy - öt év után.
(#) Tylla1 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 2, 2020 /
 
Hát ennek örülök, mert akkor ez valószínűleg azt jelenti, hogy a tartályban a rozsdásodási folyamat még nem annyira nagymértékű, hogy az anódot fogyassza nagy intenzitással. ...persze lehet, hogy tévedek.
(#) gyuszo válasza Tylla1 hozzászólására (») Okt 2, 2020 /
 
Ha ami benne volt vízkő is fehéres színű az jó, de ha barnás, akkor kevésbé. Ezt is nézni kell, árulkodó jel.
(#) Ronin válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 2, 2020 /
 
"Nemrégen" olyan bojlert szereltem hogy konkrétan megijedtem amikor belevilágítottam. Csupa rozsdának tűnt az egész belseje, mindenhol barna volt, mintha valami barna rücsis festékkel lett volna lekenve. Már készültem azt mondani hogy dobjátok ki, amikor felvilágosítottak hogy elég vasas a víz. Ez volt 3 éve, a bojler azóta is megy.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2020
(#) Tylla1 válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 2, 2020 /
 
A vízkő színe teljesen világos volt és ahogy belevilágítottam a tartály belsejébe enyhén rozsdás felületet elvétve láttam, inkább csak a tartály tetejénél, ahol már nincs víz. Szép zöld zománcos volt a felület. Inkább az aggaszt, hogy a tartály több pontján, különböző magasságokban úgy nézett ki, mintha repedések futnának körbe a belső felületen. Hogy ez mitől lehet, lövésem sincs, de egyelőre nem ereszt.
(#) gyuszo válasza Ronin hozzászólására (») Okt 3, 2020 /
 
Sajnos ez sem jó hír.
Egy cikk, ami tanulságos.
Miért fontos az ivóvíz vastalanítása?

Magyarországon a víz vastartalmát a 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet szabályozza, melynek értelmében az országban az ivóvíz megengedett vastartalma 0,2mg/l. Hogy ez miért ilyen lényeges? Igaz, hogy a szervezetnek szüksége van vasra, melynek a vérképzésben van nagy szerepe. A szervezet számára szükséges vasat a megfelelő táplálkozás során tökéletesen pótoljuk, így plusz bevitelre csak annak van szüksége, akinél valamiféle rendellenesség lép fel.
A vizek vastartalma természetes jelenség, a lehulló csapadék a levegő széndioxid tartalmának egy részét megkötve savassá válik, a talajba jutva kioldja az ásványi anyagok egy részét, melyek között megtalálható a vas is. Emellett persze a sok, egészséges és szükséges ásványi anyag, mint például a magnézium és kálcium is.

A használati- és ivóvíz vastartalma éppen ezért nem kell, hogy hozzájáruljon a pótláshoz, sőt, a vasat sem szabad túladagolni. A magas vastartalomnak emellett számos más negatív hatása is van. Egyrészt a magas vastartalom a víznek rozsdás, gusztustalan színezetet ad, másrészt a vízkővel együtt gyorsan és makacsul lerakódik, ami a csővezetékek romlásához, dugulásához vezet.

Egészségügyi vonzata pedig annyi van, hogy a lerakódott vas tökéletes táptalajt nyújt a kórokozók megtelepedéséhez és elszaporodásához. Ezen okok miatt szabályozza rendelet a vizeink vastartalmát, valamint emiatt érdemes vastalanítót használni a háztartásokban is. A vastalanító nem egy bonyolult szerkezet, lényegében egy vízszűrő, víztisztító berendezés.

A vastalanító berendezés egyrészt megköti a vasat, valamint az egyéb, lerakódásért felelős ásványi anyagokat is, így a csövek épsége biztosítva van. Elsősorban kútvíz tisztítására használják, amennyiben a víz paraméterei a berendezés működési tartományába esnek.
(#) broafka hozzászólása Dec 26, 2020 /
 
Ha a fűtőszálon a réz(?)bevonat nem összefüggő, hanem mintha rozsdás vas látszana ki alóla ott, ahol meg van hajlítva, az mennyire normális? (Bekarikáztam a képeken, sajnos nem sikerültek élesre.) Ha nem normális, akkor mennyire sürgős kicserélni, várhat 2 évet az anódcseréig? Elképzelhető, hogy sósav "megnyalta"? Egy 2-3 éves Hajdú bojlerről van szó, az első tisztításkor vettem észre az anomáliát.

a.jpg

b.jpg
   
(#) kadarist válasza broafka hozzászólására (») Dec 26, 2020 /
 
Szia! Az csak valamilyen felszíni korrózió vagy vízkő maradvány. Mehet vissza az üstbe.
(#) mugab válasza broafka hozzászólására (») Dec 26, 2020 /
 
Hogy kerül oda sósav?
(#) Ronin válasza mugab hozzászólására (») Dec 26, 2020 /
 
Gondolom nyakon öntötte sósavval hogy leszedje a vízkövet. A réz pedig nem nagyon szereti a sósavat.
(#) broafka válasza Ronin hozzászólására (») Dec 26, 2020 /
 
Igen, amikor még vagy 5 centi sugárban kőkemény vízkő borította, az ecet hatástalanságát tapasztalva megküldtem egy korty sósavval. Aztán a nagy pezsgéstől megijedve leöblítettem vízzel, ha jól rémlik. Az nekem kicsit hihetetlen, hogy a sósav pont csak a kanyarban szedte le a rezet. Szóval szerintem ez gyárilag ilyen selejtes. Most néztem videókat sósav + réz reakcióról, de az elég lassú és kékre/zöldre színez mindent, olyat meg nem tapasztaltam.
(#) erbe válasza Ronin hozzászólására (») Dec 26, 2020 /
 
Addig nincs vele baja, amíg csak tiszta sósav van jelen. Rozsdával együtt már lassan megeszi, de ahhoz idő kell. A lúgosabb kémhatású mészkő (vízkő) elkapkodja előle.
(#) antikzsolt hozzászólása Dec 26, 2020 /
 
Lyukas? Akkor kuka. Ha nem akkor mehet vissza. Nem kell ezt túltolni. Buldogot mindenkinek .
(#) Ronin válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
Én már olyat is láttam hogy nemhogy lyukas volt, hanem szétnyílt, és a fűtőtekercs szabadon volt a vízben. Egyébként működött, nem rázott, gondolom köszönhetően a földelésnek, de azért kicsit ijesztő volt hogy így használták ki tudja meddig.
(#) Hutty válasza broafka hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
Mivel konkrét típust nem tudok, de kinézetre kb. 3-4000 forint a fűtőbetét. Én kicserélném az anóddal, tömítéssel együtt. Fél áron megúsznám, mint egy szakit hívnék.
(#) antikzsolt válasza Ronin hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
Igen én is láttam és javítottam olyan bojler. Szétkaptam meg volt nyílva mint a tubarózsa. Cseréltem amit kell aztán mehet vissza a helyére minden.
(#) gyuszo válasza broafka hozzászólására (») Dec 27, 2020 /
 
A puding próbája az evés.
Lehet találkozni már rezezett vas vezetékkel. Van után gyártott bojler fűtőbetét is vas csőből, aminek rezezve van a felülete. Ha itt erről van szó, azt egy mágnessel ki tudod próbálni.
Ha vas, akkor hajíts el jó messzire és tegyél bele eredeti magyar főtőbetétet.
A sósavat meg felejtsd el a bojlerhez. Teljesen fölösleges.
(#) angollora hozzászólása Dec 31, 2020 /
 
80 literes hajdu villanybojlerem van.A meleg víz kis nyomással jön ,a hideg víz rendes nagy nyomással.

Mi lehet a baja?
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2020
(#) gyuszo válasza angollora hozzászólására (») Dec 31, 2020 /
 
Semmi ez a normális. Egy nyomáscsökkentő van beiktatva. Ezen lehet állítani.
(#) proli007 válasza angollora hozzászólására (») Dec 31, 2020 / 2
 
Hello! Legfőképpen az elzáró szerelvényeket kell átnézni, megmozgatni. Ha van a bojler előtt nyomáscsökkentő esetleg szűrő elsőként azt. Majd lesz előtte vagy utána a hidegvízen elzárószelep, majd a visszacsapó szelep. A bojlernél csak a hidegági csonk tudna eldugulni, mert az alul van. A melegvizes leágazás felül, az nem igazán tud eldugulni. De gond lehet a csap előtti sarokszelep, melyben a tömítés megdagadhat. Végül maga a csap. De a két utolsót kizárhatod, ha van másik melegvíz kivételezési hely is a lakásban. Megjavítani leginkább szétszereléssel takarítással vagy cserével lehet. De minden esetre nem villamos téma a dolog.
(#) proba válasza angollora hozzászólására (») Dec 31, 2020 /
 
Nálunk a csapok elé a vízszerelő betett egy szűrőt a csatlakozásnál, mondván a kerámia szelepes csapokat tönkreteszi a vízkő. A mosogatónál nincs ilyen, ott a csap szűrője rendszeresen levízkövesedik.
Következő: »»   102 / 130
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem