Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Célelektronika
 
Témaindító: histu1985, idő: Márc 19, 2006
Lapozás: OK   1 / 1
(#) histu1985 hozzászólása Márc 19, 2006 /
 
Sziasztok!

Kellene építenem egy célelektronikát autóversenyekhez. Az egész úgy működne, hogy 4 en versenyeznének, és 3 vagy négy kört mennének. Jelenleg készen van már minden és ha pontosabban akarok fogalmazni akkor csak fejleszteném a jelenlegi elektronikát. Jelenleg csak egy fotocellás érzékelő van használva a célnál, ami sajnos nem állapitja meg hogy ki ment át a célvonalon. Bár tudunk mérni részidőt meg végeredményeket, de ha valaki kiesik vagy leköröznek valakit akkor onnantól kezdve hamis időeredmények jelennek meg a monitoron. Arra gondoltam, hogy egy jeladót teszünk majd az autókba és a célnál egy vevőt elhelyezve már lehet majd tudni azt is hogy ki ment át a célvonalon. Persze maradna a fotocella is amivel lehet érzékelni hogy pontosan mikor is ment át a célvonalon. A baj az, hogy nem tudom milyen hatótávolságú a vevő illetve a jeladó érzékenysége. Nekem az lenne jó ha kb 10 - 15 m lenne. Ha ennél több akkor félő hogy a pálya célvonalához közeli helyen (ami csak elmegy a célvonal mellett) bejelez a vevő pedig nem kéne. Másik kérdés lehet valahogy szabályozni hogy a vevő ne egy teljes körbe lásson hanem leszükiteni?
Köszi előre is a válaszokat.
(#) gerpetya válasza histu1985 hozzászólására (») Márc 19, 2006 /
 
Hi!
Nekem lenne egy kérdésem:
Ez tulajdonképpen milyen autóverseny?
Az a "műanyag pályás, vezetősávos" féle autóverseny?
(#) histu1985 válasza gerpetya hozzászólására (») Márc 19, 2006 /
 
Nem. Rendes rallye cross lenne rallye autókkal.
(#) Topi válasza histu1985 hozzászólására (») Márc 19, 2006 /
 
Szia!

Ezt a nagyok úgy csinálják, hogy feltesznek egy kamerát. Egy nagysebességű kamerát. 100-150 frame/sec es.
(#) (Felhasználó 1542) válasza histu1985 hozzászólására (») Márc 19, 2006 /
 
Vegyél vezeték nélküli csengőt!
Ebben van egy pt2262(generator) pt2272(dekoder)
az ic lábain 3^12 variációt adhatsz meg és egy ic 4 féle jelet tuda adni, az adó és a vevő benne van.
Kb. 900 ft a Met**-ban
(#) histu1985 válasza Topi hozzászólására (») Márc 19, 2006 /
 
Annyira nem vagyunk nagyok. Tehát az lenne jó ha automatikusan el tudná dönteni ki és mikor érkezett be. Azt pedig leprogramozni nekem nagy feladat lenne, hogy egy kamera képeit elemezgesse a program és az alapján adjon eredményeket. Persze tudom hogy ezt nem program szokta csinálni, de itt a hangsúly inkább az automatikusan lenne. De köszi a hozzászólást.
(#) histu1985 válasza (Felhasználó 1542) hozzászólására (») Márc 19, 2006 /
 
Ennek a csengőnek kb milyen a hatótávolsága? Azt vajon meg lehet csinálni hogy 4 jeladó 1 vevő? Illetve amit írtál azt úgy kell érteni, hogy 3^12 féle jelet lehet továbbítani és 4 kiválasztható különböző frekvencián?
(#) whisky válasza histu1985 hozzászólására (») Márc 20, 2006 /
 
Régebben én is gondolkodtam hasonlón...
Arra jutottam, hogy a legjobb egy lézeres rendszer lenne (lézerpointer+érzékelő) amiket jól be kell lőni, hogy pontosan egymással szemben álljanak(az érzékelőt egy fekete csővel ellátva meg lehet oldani, hogy más fény ne aktiválja). Az érzékelőre egy szimpla digitális fényképezőgép lenne rákötve (nagy zársebesség jó lenne és a gyors reakció is fontos).
így biztos, hogy pontos értéket kapsz. a másik előnye, hogy a képeken kívül jelet is lehet belőle leszűrni (pl minden autónak más az oldalnézete => más jelet kapna a vevő autónként(akár speciálisan is lehetne kialakítani egy lyukacsos lemezdarabbal, olyan lenne, mint egy lyukkártya, csak furatokkal a magasságkülönbség miatt)) és ezt lehetne szgéppel feldolgozni.
Küldök képet a "jelvevőről"...
(#) Kera_Will válasza whisky hozzászólására (») Márc 20, 2006 /
 
?!?!? nem értem milyen "lyukártyát" akarsz a kocsira rakni ?!

Annak a lyukait olvasná le a lézeres átlövő és érzékelő?!?!

Akkor nem pattog, ugrál a kocsi célba érés pillanatában ?!?!
1 sikban lesznek a furatos lemezek és a lézer érzékelő ?!

Bocsi ha nagyon értetlenkednék !
(#) whisky válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 20, 2006 /
 
Kicsit rosszul fogalmaztam:
A pattogás, és magasságkülönbség miatt nem furatos lenne a lyukkártya, hanem inkább függőleges bevágások kellenének, de ez csak egy elképzelés.
lehet akár bonyolultabban is több lézeres cuccot egymás fölé pakolgatni, azzal ugyanis az autó alakját kb-ra le lehetne olvasni, de az már nagyon gubancos.
A lézeres dolog azért is jó, mert ha fényképezőgépre kapcsolod, akkor nem lesznek vitás dolgok pl. ha 2 autó fej-fej mellett halad, mindig lehet tudni, hogy melyik volt előrébb.
Ja és az autók sebességét is le lehet olvasni ha 2 lézert vizszintesen x távolságra helyezed egymástól...
Lehetne babrálni a rükröződésekkel is, de azt sztem sokkal bonyolultabb megvalósítani, mint a pályán átmenő sugarat.
(#) Frankye válasza whisky hozzászólására (») Márc 20, 2006 /
 
Erről a "lyukkártya" ötletről eszembe jutott valami!
Igaz, csak egy ötlet, de talán érdemes a továbbgondolásra:
Mi volna, ha a kocsik oldalára (jó nagy) vonalkódos matricát ragasztanátok? Egy lézeres vonalkód-olvasó ma már kb. olyan árban van (1sugarasra gondolok!), mint egy jobb digit fényképezőgép!
Ezzel előre azonosítani lehet az autót! Ha mind a két oldalán van vonalkód ("zebra"), akkor két érzékelővel egyidejűleg akár 2 autót is tudtok "olvasni"...
(#) (Felhasználó 1542) válasza histu1985 hozzászólására (») Márc 21, 2006 /
 
Az ic-megtalálod guglin. Amit vettem azon lia ovális gomb volt.Kb 50 m -ig jó. A freki ugyanaz,egy pt2262
egy beállított kóddal egy darabb vevőn 4 kimenetet tud kapcsolni.
(#) Báddzsó válasza histu1985 hozzászólására (») Márc 21, 2006 /
 
infra ledekhez mit szólnátok a kocsi tetején? Egy jobbra és egy balra nézőt ami folyamatosan küld egy 1-2 bájtos adatot. A célvonalban meg két infra vevőt egymással szemben amik meg folyamatosan vennék/várnák a jeleket. ez kocsinkét: 2db led+pic=max 380Ft
a ledekre meg az érzékelőre kéne kis sugárzási/vevő szög csökkentő (csövecske).
vagy: a célvonal lehetne valami "jel" (lézer sugár) amit a kocsik érzékelnek és a kocsiban tárolódna az idő meg ilyenek, és azt lehetne kiolvasni a verseny közben kocsinként egy rádióadóval, egy közőponti vevővel.

?
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Márc 21, 2006 /
 
sajna ha véletlenül 2 vagy több autó lenne a célvonalban akkor az első 5letemnél bajok lennének.

egyébként a 2. 5letem-hez adóvevő kellene ami nem olcsó...
(#) Sz B válasza histu1985 hozzászólására (») Márc 27, 2006 /
 
Ezt meg lehetne oldani pl úgy, hogy mindegyik autó folyamatosan sugározna egy saját azonosító kódot, amit a célnál lévő vevő érzékelne. A vevőt meg beraknám egy cső belsejébe, hogy csak egy keskeny sávban vegyen. Probléma akkor lehet, ha a célvonalnál széles az út és egyszerre több autó jön.
Probléma lehet még az is, ha összekoszolódik az autónak az a felülete, amin keresztül sugározza a kódját.(Nagyobb teljesítményű sugárzással ez a hibalehetőség talán kiküszöbölhető.)
Az is megoldás lehet, ha különböző frekvenciát sugároznak az autók folyamatosan , a célnál meg szelektív erősítők lennének.

SzB
(#) histu1985 válasza Sz B hozzászólására (») Márc 30, 2006 /
 
Köszönöm mindenki ötletét, ezekből már biztos meg fogom tudni oldani. Ha megépítettem visszairok milyen tapasztalatok és eredmények születtek. Köszönöm mindenkinek mégegyszer.
(#) dilan válasza histu1985 hozzászólására (») Márc 30, 2006 /
 
rajzolj vonalkódot az autók oldalára, és akkor a fotocellával azonosítani is tudod őket. :yes:
(#) Kucu válasza dilan hozzászólására (») Márc 30, 2006 /
 
Idézet:
„rajzolj vonalkódot az autók oldalára, és akkor a fotocellával azonosítani is tudod őket.”

Akkor te még nemnagyon láthattál rallyt . Közel sem biztos, hogy a 4. kör végére leolvasható lesz . Sok a por...
(#) Kucu válasza Kucu hozzászólására (») Márc 30, 2006 /
 
Ja, és persze ha több kocsit sem lehet egyszerre lemérni vele (ha olyan a célegyenes, akkor lehetnek takarásban is, bár ezt nem tudom, hogy mennyire valószínű).
De amúgy minden kocsinak van egy rajtszáma, nem? Ha ezt a tetejükre ragasztod fel, akkor felülről a célegyenes fotózható. Annyo az egész, hogy a rajtszámot egy jól azonosítható körvonallal veszed körbe (pl: szaggatott vastag fekete vonal). Ez egy fekete-fehér (nem szürkeárnyalatos) képen számítógéppel is könnyedén azonosítható. A további feldolgozás meg könnyebb, ha nem szám van, hanem valóban valamilyen vonalkód.
Tudom, drága infrastruktúrát igényel . De elegáns, nem?
(#) zoli válasza histu1985 hozzászólására (») Jan 31, 2007 / 4
 
Szia!

Idén (ismét) Nekem is hasonló rally, autocross jellegű versenyre kéne valami megbízható, körszámláló, időmérő szerkezet.

Én abban gondolkodom, hogy az RFID megoldásokhoz hasonlóan , meg ahogy sok gyári készülék működik - amik persze csillagászati árakon kaphatóak - , meg a közlekedési hurokdetektorokból kiindulva egy induktív hurkot kéne a célvonalba tenni, ami egy rezgőkör induktív tagja lenne, és a célvonal fölött adott frekvenciájú mágneses teret hoz létre. A versenyzőkvél lévő (egyedileg kódolt, pl rajtszámot) transpnderek erre a mágneses mezőre aktiválódnának, és mindenki kisugározza a saját kódját amit a célvonalban lévő hurok antennaként vesz, és tovább lehet vinni [url]feldolgozásra.

Tehát a célvonalban lévő nagy hurok fixen ad, és az aktivált transponderek jelét veszi is.

A transponderek az aktiváló mágneses mezőre várnak, és akkor kisugározzák saját kódjukat.

Tehát csak a célvonalnál lévő mágneses mezőben aktívak, így a célvonal előtt nem sugároznának előre, ami korai érzékelést okozna a huroknak.

Az ilyen RFID megoldások több frekvencián működhetnek:

LF 125-135KHz
HF 13.56MHz
UHF 2.45GHZ, 10GHZ

A viszylag nagy hurok miatt a 125KHz -es üzemi frekvencia látszik megvalósíthatónak.

A nagyáruházakban a pénztár után lévő bazi nagy dobozokban lévő hurkok is hasonlóak lehetnek?

Pár gyári készülékben a nagy hurok egy sima egymenetes tekercs, kb 10m-0.5m téglalap alakban lefektetve a célvonal alá kb 30cm-re.

Gyári dolgok:
http://www.mxtransponder.com
http://www.amb-it.com

Már csak a megvalósítás módja okoz kis fejtörést nekem...
(#) kaffer1 hozzászólása Feb 15, 2008 /
 
Sziasztok!

A téma jó, hasonló álmokkal küzdök én is, csak én tök hülye vagyok az elektronikához, így vagy valakivel készítetni, vagy készen megvásárolni tudnám, de az ilyenek horror áras kütyük.
Igaz én miniben gondolkodom, most készítettem el egy nagyon profi mini versenypályát és mivel hogy társasággal többen foglyuk nyomatni, jó lenne valami időmérést kitalálni.
Linket találtam, ahol ilyen szerkezetek gyártásával foglakoznak, de nekem az egész kínai.
Elég kreatív emberke vagyok, töröm sokat a fejem hogy hogy lehetne csinálni, valami egyszerű, akár gagyi is lehet, de mégis működő dolgot.
A köridő mérő szerkezethez itt egy link, a videók között pedig jó kis anyagok róla műxlizés közben.

http://www.rclapcounter.com/
(#) googa hozzászólása Feb 15, 2008 /
 
Sziasztok!

Én a helyedben ellátogatnék pl.: az INTEP oldalára, vagy a Seawing oldalára. Ezek magyarországi cégek és proximity kártyás beléptető rendszerekre specializálódtak.
Ezek a cuccok úgy működnek, hogy egy plastik kártyába, vagy egyéb ilyesmi műanyag tokba beleágyaznak egy chipet és egy antennát. A kártyákra 8-12 bájt adat felvihető, ami pl bőven elég egy rajtszám tárolásához.
A kártyát közelítve az "olvasó" antennája felé, azon akkora feszültség indukálódik ami elegendő arra, hogy az adatot az olvasónak továbbítsa.
Úgy gondolom, hogy az olvasó antennáját (rézhuzal) okosan kiterítve a célvonalban képes lehet a működésre. Persze a kártyákat az autó aljára lehetne rögzíteni.
Fontos tudni, hogy ezeknek a cuccoknak is rontja az olvasó teljesítményét a nagy tömegű fém...

Más: a modellautó versenyeken használnak ilyen elven alapuló rendszert, de ennek ára ha jól tudom kb. 1 milió HUF, bérelni lehet, de mint említettem, lehet sok neki az alváz és a talaj közötti tév így nagyban.

Kérdezzetek, ha nem vili...

gabesz
(#) gyurici hozzászólása Márc 28, 2010 /
 
Sziasztok!

Nem találtam megfelelő topicot a kérdésemnek, ezért ide tenném fel mert részben ehhez tartozik.

Szóval a lényeg. Adott a mérőeszközünk, egy AMB rendszerű jeladós eszköz. Fentebb már linkelte valaki. Okos, ügyes szerkezet, egy programmal számítógépen folyamatosan lehet követni a futamok állását, végeredményt nyomtat, csoport beosztást csinál.
A lényeg az lenne hogy van a programban egy visszaszámláló óra. Ezen jelzi az időmérő embernek a futamok rajtja előtti visszalévő időt, a bemelegítésből hátralévő időt, valamint a futamidőt is (rc-ben nemfix körre megy a verseny hanem fix időre).

Ezt az órát szeretnénk kijeleztetni egy szép nagy 4 digites kijelzőn úgy hogy a percek és a mp-ek legyenek kijelezve. Magát a kijelzőrészt nem nagy kunszt megcsinálni, viszont a programból kijeleztetést fogalmam sincs hogy oldjam meg, ehhez nem nagyon értek, ha valakinek vannak ötletei szívesen várnám, legalább támpontokat hogy lássam mibe vágtam bele!

Későbbiekben pedig ennek egy esetleges vezeték nélküli rádiós kivitelében is gondolkodnék a könnyebb elhelyezés érdekében.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Gyuri
(#) Lecsókaa hozzászólása Ápr 18, 2011 /
 
Sziasztok!

Nem szerettem volna új topicot nyitni, cégülis amit én szeretenék, az is célelektronika.
Futáshoz szeretném csinálni, egy számkijelzős LED-es kijelző, hogy számolja helyettem a köröket. Amikor elhaladok a célgonal előtt, akkor azt érzékelje, és egyel többet írjon ki. Ezt hogy lehetne megoldani szerintetek? Köszi előre is!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem