Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   293 / 374
(#) dB_Thunder válasza csatti2 hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Én használok itthon hasonlóan erre feszültségre tervezett frekiváltókat mert szinte ingyen lehet hozzájuk jutni. A fázist meg a nullát bekötve egy-egy fázisra. De itt látom 3 kVA, az mondjuk egy fázisra nem kevés!
(#) csatti2 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Kis teljesítményű frekiváltóknál ez gyakran járható út (és támogatott is, nagyobbaknál viszont hiányozni szokott ez az opció, cégnél gyártunk olyan gépet, amihez negyed megawattos frekiváltó kell ), itt viszont egy komplett cél elektronika van a szekrénybe gyömöszölve, ki tudja milyen megoldásokat használva.
(#) Pali79 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
A sárga fórumon nemrég láttam eladó 1/3 fázisú 4kW-os Lenze-t 75 pénzért. Azért nem mondanám, hogy "szinte ingyen" van, de megfizethető, főleg, hogy ez már bőven nem hobbi kategória.
(#) dB_Thunder válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
3 ezresért vettem a kettőt, 0.2kW, és még ajándékokat is kaptam mellé.
Csatti2!
Nagyobb teljesítménynél valóban nem lesz annyi "tartalék" a diódahídban hogy tartósan bírja a csúcsteljesítményt, de ott gondolom alkalmaznak fáziskiesés érzékelést is. Tehát elviekben nem érheti károsodás a két fázisponton való táplálás esetén, hiszen az olyan mintha kieset volna 1 fázis. Ami azért előfordulhat...
A másik hogy ez egy robot, ha nem használják teljes sebességen, terhelésen nem vesz fel 3kVA-t!
Simán rákötném a hazai 1 fázisra! Ha kiáll hibára akkor kell neki a trafó.
(#) Pali79 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Persze, de a 0,2kW nem sok mindenre elég, van amihez jó, de ez nem az a kategória.
(#) csatti2 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Egy frekiváltó viszonylag "egyszerű" eset. Van benne egy egyenirányítás és általában innen (is) szedik le a vezérlés saját tápját is (pl. a Danfossoknál, amiket használunk a DC rész közel 600V-os, ezt kisebb teljesítményűeknél ki is vezetik [király trükkökre alkalmas, pl. energia visszatáplálás], nagyobbaknál gondolom nem merik). Ez a szekrény viszont tartalmaz egy komplett vezérlést több tengelyre, mindenféle interfészt, stb. valószínűleg több tápegység is található benne. Nézze csak meg alaposabban azt a leírást, mielőtt hülyeséget csinál és elszáll valami "spórolás" miatt.
(#) dB_Thunder válasza csatti2 hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Semmiféle misztikus dolog nincs egy robotban, állíthatom ezt azért mert volt már dolgom velük.
Van benne adott számú hajtásvezérlő, ami picivel okosabb a frekiváltónál, mert vissza van csatolva az elmozdulás, meg egy vezérlő rész ami az egészet irányítja pár IO-val.
És mivel ez egy komplett egység nem pakolnak bele különféle tápegységeket, maximum a hajtásvezérlők kaphatják meg direktbe a hálózati tápot, de szerintem ebben a teljesítmény kategóriában egy központi táp van és kártyás megoldásban csatlakoznak a részegységek.

De a igazán lényegeset már leírtam, de leírom még egyszer: Egyetlen fázis "kiesése" miatt nem hibásodhat meg! Az még kérdés, hogy vár e N-t, azaz nullát, mert akkor nem lehet megúszni a trafót!
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2017
(#) csatti2 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Én is dolgoztam már robotokkal, igaz mi KUKA gyártmányt használunk ha ilyesmi kell (német cég, német robot, ugye). A legutóbbinak 3 fázis kellett, igaz jóval nagyobb terhelhetőségű is volt, mint amit erre írtak. A vezérlőszekrényében jópár modul is volt buszos kommunikációval. Mondjuk a mi részünkről bekötöttük a KUKA-s leírásnak megfelelően, aztán gondosan bezártuk (volt bent pár "csupasz" nyák is, ez nekem személy szerint nem tetszett annyira).
(#) kameleon2 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Annyi kiegészítéssel, hogy emlékeim szerint a Japán gépek 60Hz-el mennek. Legalábbis emlékszem gyártósori projektre, ami 60Hz-es készülékekkel volt szerelve és emiatt kellett beépíteni egy szünetmentest, ami 60Hz-et adott ki a kimenetén.
(#) Pali79 hozzászólása Dec 28, 2017 /
 
Van valakinek tapasztalata a kínai ER patronokkal? Nem tudom van-e lényegi különbség a 300.-/db és az akár 2500.-/db áron kapható patronok között.
(#) juhasz10 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 29, 2017 / 1
 
Kínainál előfordul, hogy szemre sem központos a lyuk rajta. 1-2 tizedet üt benne a szerszám.
(#) Peter65 válasza dani9228 hozzászólására (») Dec 29, 2017 /
 
Még néhány szempont:
Ha a bemenete a frekvenciaváltóknál szokásos egyenirányító és DC puffer kör, amit 3 fázisúra terveztek, egyfázisú táplálásnál a bemeneti diódás híd aktuális diódái túl lesznek terhelve, illetve a DC kör feszültség-hullámossága a 3 szorosára fog nőni. Ezek problémákat okozhatnak.
Véleményem szerint csináld meg a 3x200...230Vac betápot. 3db egyfázisú autó trafóval elviselhetőbb lehet az ára.
(#) Pali79 válasza juhasz10 hozzászólására (») Dec 29, 2017 /
 
Akkor a kínai kilőve. Viszont itthon is nagy a szórás árban. A cncpart-nál 21 körül van egy 13db-os készlet, a cncdrive-nál 13, a Klavionál a 7db-os 11. Ezek vajon minőségben azonosak?
(#) juhasz10 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 30, 2017 /
 
Nem tudok erről nyilatkozni. Igazából kell a készlet? Nekem minden szerszám 1/8-os szárral van, igaz kis hobbi gépem van.
(#) Pali79 válasza juhasz10 hozzászólására (») Dec 30, 2017 /
 
Nekem kellene, vannak 1,2,4,6 mm-es maróim is. 1/8-os van nekem is, azt adtak a marómotorhoz.
(#) SALáta válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 30, 2017 /
 
Hogyne hibásodhatna meg! Elment egy pillanatra az egyik fázis pár hónapja munkahelyen és a fanuc servo lehasalt. Megmunkálóba volt, nem robot de motorok vannak benne meg szervók sőt japán is. Van hozzá trafó is. A lényeg fázis figyelő lesz ebbe beépítve ami már ingadozáskor is kimegy hibára, a szervíz beköti a megfelelő pontra és kész. Kb 300 ezer volt a javítás , az anyagi/időbeni oldalát nem írom le a márkaszervíznek de durvább.
(#) dB_Thunder válasza SALáta hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Az alábbi mondatokat gondolatébresztőnek, gondolkodásmód formálásnak szánom..:
-Milyen műszerrel regisztráltad a "fázis kiesést" ? Sejtem valaki felfigyelt hogy a világítás egy része kiesett.. Fénycső-almatúra+emberi szem nem műszer...
-Mi okozhatja a hálózatban a "fáziskiesést"? Semmilyen hálózati eszköz nem alkalmas arra hogy üzemszerűen csupán egyetlen fázist megszakítson, főleg rövid időre nem!

Mégis mi történhetett?:

Nagy valószínűséggel villámcsapás érte az egyik fázist, az "rendbetett" minden olyan berendezést ami nem volt megfelelően védve.
Mire megszólaltak a hálózatba épített túlfeszlevezetők, "végzett" is! A megszólaló túlfeszlevezetők rövid időre földzárlatba vitték a fázist, ebből lett a rövid "fáziskiesés".
Tehát a "fáziskiesés" is is okozat, és nem a meghibásodás oka!
Be lehet építeni fázisőrt, de "az ellen nem véd"...
Megfelelő fokozatú túlfeszlevezetők kellenének a megfelelő helyekre telepítve....
(#) SALáta válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Téli időben ritka a villámcsapás. Két ilyen gépünk van,
az enyém nagyobb végfokos. Meg se rezzent, hibára se állt le a gépem . Led fénycső van tehát nem azonnal kapcsol le, kicsi késleltetéssel. Valami apró hiba volt de a leállás nagy problémát okozott.
Gondolatébresztésnek szánom:
Jeleztük a szolgáltatónak, kiszálló szakemberek sem tudták a hibát megállapítani. Előtte cseréltek a trafótól a gépig biztosítékokat, a régiek fáradtak voltak. Nem volt semmiféle időjárási anomália. A telep végén másik cégnél a lézervágó is megállt azaz a probléma nem ott lehetett. A lézergép nagy fogyasztó de megy szinte mindig. Mégis 100% kórképet sikerült felállítanod teljes bizonyossággal szinte. Igen a védelemnek több szintűnek kell lenni, gondolom ms os a válaszideje az elektronikának a tiltásig, néha túl sok is lehet.
(#) Joe_001 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Üdv!
Nem okoskodni akarok, de ahol ilyesmi előfordul ott gondolkodni kéne egy online szünetmentesen mert az megvédi a mögötte lévő eszközöket. Persze előtte túlfeszlevezető szükséges, meg ami a szünetmentes védelméhez kell. Az online szünetmentes pont az ilyen rövid szünetektől is véd észrevétlen. Igaz több millás árfekvésben 10 kW méretben. Persze, ha a mögötte lévő cuccok, munkák miatt megéri.
(#) dB_Thunder válasza SALáta hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Idézet:
„A szolgáltató szakembereinek nem érdeke a hibát túlzottan kutatni, mert lehet hogy kilóg a lóláb. Sok más okból keletkezhet tranziens, nagyon szennyezett a magyar hálózat. Mostanában megfigyeltem hogy apró beszakadások vannak a feszültségben esténként. Az a baj hogy ezt egy rendes hálózati analizátor tudná rögzíteni csak..”
(#) guliver83 válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 
Tapasztalat ugyan az mind a kettő!
(#) Pali79 válasza guliver83 hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 
De a kínai olyan pontatlan, hogy ihaj.
(#) guliver83 válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 
Miért amit itt veszel az milyen lesz?
Az nem kínai?
Van ami nálam is bevált és van ami nem!

Nekem van egy német vagy nem tudom milyen cég gyártotta és óriási a különbség közötte már csak ránézésre is!
De az ára is!
(#) Pali79 válasza guliver83 hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 
Erről van szó. Ha tudnám hogy a 2000 Ft-os megéri akkor talán még ennél, de így.....
(#) guliver83 válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 
Ugyan azt veszed meg itt is!
Kínából megrendeled szerintem annyit bőven megér, már vettem egy jó párat de többnyire mind jó volt!

Ha itt megveszed lehetséges, hogy kicserélik, ha nagyon rossz, de ezt nem tudom pontosan!
(#) sastas01 válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 
Veszel a 300 ftosból akár különböző eladóktól 3-4 szettet. Abból 1 tuti jó, ami nem visszafizetik, ami meg igen azt max eladod, vagy elajándékozod. Legalábbis én így szoktam az ilyeneket csinálni.
(#) Stewe válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 4, 2018 / 1
 
Nem biztos, hogy az eredete miatt.
Ha megnézel egy mondjuk Bosch-Rexroth katalógust (30. oldal), akkor a lineáris vezetékek több típusát gyártják. Ezek nem feltétlenül gyártás utáni osztályozással vannak megcímkézve (mint például ellenállások, vagy processzorok), hanem így építik őket ugyanolyan szigorú alak és mérettűrésekkel, a felhasználás követelményei alapján.
>Holtjátékkal
>Holtjáték nélkül
>Előfeszítéssel.
>Megnövelt előfeszítéssel
Tudni kell, hogy mit vesz az ember. Az ebayen vagy más hálózaton árult cuccokkal az a baj, hogy nem mindig teljes leírást kapsz rendelés előtt.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2018
(#) szucsistvan123 hozzászólása Jan 7, 2018 /
 
Helló!

Építeni szeretnék egy CNC marógépet. Néztem több konstrukciót, az lenne a kérdésem, hogy melyik a jobb választás?
-Amelyiknél nem mozog az asztal (az x tengelyt tartó keret mozog),
-vagy amelyiknél az asztal mozog, és a keret fix.
(#) Medve válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Jan 7, 2018 / 1
 
Szia. Én többször nekifutottam gondolatban a mozgó hidasnak, de mindig az jött ki, hogy a mozgó asztalost könnyebben meg tudom építeni.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2018

maro3.jpg
    
(#) Massawa válasza Medve hozzászólására (») Jan 7, 2018 / 1
 
Otthoni körülmények között és a stabilitás szempontjábol is jobb kisebb méretben a mozgo asztal. Az alátámaszto pontok nagyobbak ( távolabbak egymástol) a kisebb helyen is, igy a stabilitás és a pontosság is jobb. Ráadásul könnyebb megépiteni.
Következő: »»   293 / 374
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem