Fórum témák
» Több friss téma |
Valóban félreértettem amit irtál, azt gondoltam hogy a vezérléssel közvetlenül a frekivátó bemenetét akarnád megszakitani de igazából a vészleállitásról beszélsz.
Amit Peter65 ir a motor fékezésével majd leállitásával kapcsolatban szintén hasznos lehet, de sajnos számomra nem világos hogy hogyan lehetne megoldani
Meg kell nézni a frekiváltód dokumentációját. A jobbak paraméterezhetőek, hogy a frekiváltó gyors stopot hajtson végre (van olyan frekiváltó, aminél fékellenállás is csatlakoztatható, hogy a generátorüzembe kapcsolt motor indukált áramát azon keresztül vezesse át, így még gyorsabb megállást lehetővé téve).
Elméletileg (ha jól értelmezem)a csatolt képen a P-Pr csatlakozók fékező ellenállás bekötésére alkalmasak és a paraméterezésnél is van álliási lehetőség erre a célra. De ezen még jobban át kell rágnnom magam angolul
A FI relén a nulla vezető is át van vezetve, ezért a FI relé működésében nem okoz gondot, hogy a terhelés egyfázisú, mint sok más fogyasztó esetében is.
A frekvenciaváltónál egy kicsit más a helyzet. Ha egyfázisú üzemre tervezték, függetlenül attól, hogy háromfázisú a bemenete, a beltartalom eltér a 3x220V-ra tervezett készüléktől. Az eltérés elsősorban a belső kondenzátor telep nagyságában van, de ugye annak nagysága más dolgokra is kihat. Tehát fontos az, hogy ha egy fázisról akarjuk üzemeltetni a készüléket, akkor olyat is vegyünk, ami ilyen üzemre van tervezve.
Egy kicsit pontosítanék. Generátor üzemben a fékezési energia a kondenzátor telepbe kerül, ami annak a feszültségét megemeli. A fék-ellenállást a kondenzátorra csatlakoztatja az elektronika, hogy ne emelkedjék meg jobban a feszültség, amit még a készülék elvisel. Általában sima két pont szabályozással.
Valami ilyesmire gondoltam..., hogy nem árt tisztázni. A FI relé tekintetében bennem semmi kétely nem volt, hiszen az áram "folyási irányát" figyeli szerintem.
Hibaáramot mér. Ha egy áramváltó tekercs közepén átvezeted a fázist (fázisokat) és a nulla vezetőt, akkor a két ellentétes irányú áram (illetve az áramok eredője több fázis esetén) által keltett mágneses mezők kioltják egymást és a tekercsen normál esetben nem indukálódik áram. Ha azonban vhol elvezetődik az áram egy része (pl. egy szerencsétlen ember beállt fogyasztónak), akkor a két áram már nem fog megegyezni és ez mérhető a tekercsen. Ha ez meghaladja a méretezett értéket, akkor a relé lecsap és kizárja az újdonsült fogyasztót az áramkörből.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2019
Szia Pali
Korábban irtad hogy gondod volt az arduinó- CNC SHILD párositásban a relé kimeneteddel. Készitettem egy új vezérlő dobozt a régi helyett és kapott egy másik arduino unot és egy új CNC shildet is. Nem emlékeztem rá pontosan hogy korábban hogy csináltam meg .hogy működjön rajta rendesen minden. Most is feltöltöttem rá a GRBL-t. De sajnos a relé kimenet és a Z limit nem működik hiába töltök rá v 0.9 i , v0.9J .1.1 verzió GRBL-t. Találtam a neten erre a problámára egy utalást, amivel lehet hogy jó lesz, de csak holnap tudom kipróbálni LINK Itt azt irják hogy a config.h fájlban módositani kell a DEFINE VARIABLE SPINDLE /default enabledet ,disabled -re. És ezt újra feltölteni az UNO-ra (Ez letiltja a PWM -et a Spindle En pinen és igy már jól fog működni a relé.) Neked megoldódott a probléma?
Szia. Alapjában véve az a gond, hogy az Arduino kimenetei nem feltétlenül passzolnak a shield felirataival. Én ugyan nem használtam relét, nekem pont a PWM kellett legutóbb, mert kaptam egy lézert kipróbálásra. Te milyen shield-et használsz? Egyébként a PWM nem az EN lábon megy, hanem általában a Z végálláson. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2019
Ma kipróbáltam a korábban leirtakat. Módositottam a config.h fájlban szereplő #DEFINE VARIABLE SPINDLE bejegyzést: //#DEFINE VARIABLE SPINDLE -re . (A // jelek érvénytelenitik ezt a bejegyzést.) A probléma megoldódott, mivel én csak relé ki-be kapcsolást akarok és nem PWM-et.
Az arduinó unó-hoz használok CNC Shildet és DRW8825 driwereket Ez a CNC shild a GRBL 0.8-hoz lett tervezve ahol az arduino kimenetelei pontosan vannak megadva a shild lábaihoz. A GRBL 0,9 vagy ujabb verziókban felcserélték a z limit és spindle -en lábakat, és a spindle -en kimenetelre VARIABLE SPINDLE van definiálva (0-5V -PWM )kimenet. A CNC Shildelnél is történt fejlődés mivel a régebbi v3.0 schild a v3.1- v3.5 kiadásokkal már alkalmazkodik a GRBL ujabb verzióinak lábkiosztásával. Tulajdonképpen mindegy hogy melyik verziójú shildet használom a lényeg az hogy a GRBL konfigurációja helyesen legyen megirva a config.h fájlban (arra a célra hogy mit akarunk vezérelni és melyik pinen akarjuk használni )Ugyanezen a shilden például ha a GRBL-MI verziót töltöm fel egy rajzoló plotter esetében ahol a kis szervó motorvezérléséhez PWM kell ,akkor ott a GRBL-Mi a Z limit lábra kapcsolja a pwm-et. Sajnos én sem értek az arduinó komolyabb programozásához és csak csipegetem a gyenge angol tudásommal hozzá az infókat. Kár hogy magyar nyelven, átlag tudással rendelkező emberek számára egyszerűen megfogalmazva nagyon kevés az információ. A közeljövőben én is szeretnék venni egy kinai kék lézer modult és azt szeretném én is PWM-el vezérelni. Tudnál nekem abban segiteni hogy: Milyen tipust vegyek? (gravirozni és vágni is szeretnék vele vékonyabb rétegeltlemezt és balsafát Mit és hova kössek hozzá a CNC shilden? Milyen programmal és melyik GRBL verzióval és beállitásokkal használjam ?
Sziasztok! Beszereztem egy kicsi 3 tengelyes gépet, és most jönnék tanácsért.
Erről lenne szó, leginkább az alapok megtanulásához kellene, nyák-lemezt, fát, karbonlapot vágnék vele, illetve 2-es aluból jó lenne kivágni előlapokat és gravírozni. Ehhez milyen szerszámokat lenne érdemes beszerezni, és honnan? Itthon pl. a perfor.hu megvan, de nem szeretném a 6-8000 forintos marókat törögetni. 3,175mm-es a cucc, valami közepes minőség lenne jó, tudtok ajánlani bevált boltot? Kínai, ebay, ali is jöhet, ha itthoni, az még jobb.
Itthon cncpart.hu vagy a sárga fórumon is szokott lenni, de az ebay-en is találsz olcsón.
Szia!
Ebay-es marókat használok. A drága(3mm-es 3800ft) szépen visz de egy rossz mozdulat és törik. A kínai marók ár-érték aránya verhetetlen. Még nem jött mega cserélhető lapkás maróm, de az szerintem neked nem opció, abból 10es a legkisebb. Aluhoz 2élű maró ködhűtővel. Nyák megöl mindent fokozottan igaz a kínai maró tétel. Karbon kis fordulat, kukoricamaróval.
Értelem szerűen minél nagyobb teljesítményű a lézer annál jobb. A 2W-os kékkek át lehet vágni a 3mm-es rétegelt lemezt. Azt tudni kell a kínai lézerekről, hogy ha kész modult veszel a ráírt teljesítmény általában erősen el van túlozva, általában a fele igaz. Bekötése egyszerű a Spindle PWM lábat kell a modul megfelelő bemenetére kötni. Ha külön tápegységről megy, akkor a GND-t közösíteni kell. A GRBL verzió szerintem mindegy, légyeg, hogy tudja a "Laser mode"-t. Szofvert a LaserGRBL-t ajánlom hozzá. Tud képet is konvertálni gravírozáshoz. A mellékelt képet én csináltam vele.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2019
Szerinted EZ mire lenne képes Rétegelt lemez átvágására gondolok. max 5mm vastag fát szeretnék átvágni vele, de lehetőleg úgy hogy ne nagyon égesse meg. Hány menetben lehetne ezt megtenni ezzel a 3W lézerrel?Jó a kép amit készitettél, nekem egy kicsit sötétnek tűnik. A Laser GRBL- használtam én is rajzolásnál. Lehet ezzel különböző árnyalatokat (Sötétebb világosabb) létrehozni a kép szerkesztése során? A vágást azt hogy lehet kivitelezni ezzel a programmal?Kell hozzá egy másik szerkesztőprogram?
Ez szerintem nem vágja át az 5-ös fát. Nem használtam sokat a LaserGRBL-t, de szerintem jól konfigolható. Mielőtt megcsinálja a G kódot van egy csomó állítási lehetőség.
Üdv mindenkinek.Kèszül az èn otthoni cnc marom is ès lenne egy kèrdèsem...A meghajto motorjaim KH56QM2B036-osak.Azt már pár oldallal elöbb megirta valaki hogy ezek kb 1.3Nm -tudnak...A következö kèrdèsem az,hogy hány volttal hajthatom meg öket maximálisan,ès mekkora áramot tudnak elviselni?Jelenleg a kinai arduino cnc shield hajtja meg öket full gázon kb 2.4Ah... 12volt feszültsèg mellett..Tud ez a motor ettöl többet?Ezt ugyèrtem hogy elèg neki a kinai vezèrlö vagy mehetne rá "nagyobb" is ami több áramot tud...
Amíg nem üt át a tekercs addig hajthatod. Áramba viszont a bekötéshez tartozó max árammal!!!. 12 V az édeskevés. 1.3 Nm a tartónyomaték, a nyomatékgörbe sokat elárul egy motorról. Van bika motorom aminek a görbéje egy nagyon gáz szervóéval felér. Van ami ettől 20x rosszabb... Áram amennyit bír a motor, vagyis adatai szerint. Feszültség meg minél nagyobb. 12 V az semmi. Nem tud majd áthajtani elég áramot a motoron a vezérlő, az áramfelvétel a fordulat növelésével leesik. Ha leesik lesz olyan pont ahol a motor teljesen megáll. Nos nagyobb feszültség=nagyobb fordulat, jobb görbe. Pl az egyik kínai 3 ax szett a dq542MA az elég jó de csak 50 V os. A nagytesó az meg rosszabb sokkal de az 80 V os.
Üdv.Köszi a gyors választ.Igazábol hajtanám èn 36volttal is de fèlek hogy soklessz neki ès károsodik...Itt egy adatlap amit èn nemigazán tudok èrtelmezni...Hátha kitudsz deriteni belöle valamit...?Konkrètan arra gondolok hogy "amig nemüt át a tekercs" kijelentès az mit takar?Mehet rá gondnèlkül a 36volt?
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2019
Átütés alatt azt értette, hogy a vezetékeken a szigetelés mekkora feszültségig képes szigetelni. Ez 1000V-os nagyságrend (mondjuk 230V-ot azért már nem kellene adni neki). Adatlap elvileg kellene hogy tartalmazza. A 36V-tól biztosan nem fog átütni. Itt azzal lehet a gond, hogy a 36V-hoz mekkora áram dukál. Ugyanis a tekercs nem csak mágneses mezőt gerjeszt, hanem tetemes mennyiségű hőt is! Ha ez meghaladja az egészséges szintet, akkor elolvad, kigyullad a motor, megszakad a tekercs, zárlatos lesz, jönnek a természetvédők, globális klímaváltozás, stb.Szóval figyelj oda, hogy a feszülség és áram szorzata nem fűtse túl a cuccot! Feszültséget adhatsz neki, az áramra figyelj!
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2019
Kb. 30V a max. A feszültséggel gyorsítasz, az árammal tartasz és erőt fejtesz ki. Nyilván egy idő után melegszik. Ez üzemszerű, csak a túlmelegedés nem. A kínai Arduinó Shield 0,5Nn-es motorokra van méretezve. A "piros" cnc vezérlő 3A-ig képes meghajtani. Nekem ilyenről mennek.
Üdv.Köszi az infokat!Akkor szerintem beszerzek egy TB6600 vezèrlöt,ez ugynèzem max 4A-t tud.Ez már kifogja elègiteni a szüksègleteim...
Üdv.Neked is hálás köszönet a segitsègèrt!
Köszi a tippeket szerszámügben, rendelek párat kínai barátainktól, aztán meglátjuk.
Tudom ez egy nagyon szubjektív kérdés, mert sok mindentől függ.... de....
Mennyi idő alatt kopik el egy alu T sines házi kiviteles cnc? Itt persze a "T" sin élére gondolok A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2019
Idézet: „ez egy nagyon szubjektív kérdés, mert sok mindentől függ.”
Én olcsó kínai sinekből építek most magamnak egyet, de kollégám szeretne egy minimálinvestált gépet bontott motorjai vannak szerkezethez Réteg lemezt vagy ITEM profilt használna ( profilok kicsit viseltesek)
És tul sokat nem akar plusszba invesztálni. Én javasoltam neki a "T" sines változatot, de pont utánna láttam neten hogy bizony megkopik a sin! kb 400*400mm területet akar z irányba 100mm -el főorsonak egy dremmelt rakna be vagy van neki ??175W?? kínai marómotorja. Nagyjából unaloműző projektnak szánjuk mert minden más ami fut az postán van.. Mondjuk akkor már lehet hogy jobb az item profil kúpos csapágygörgővel...
„má megint itt vagyok
”Egy kis 40cm-es hobbi esztergát szeretnék „motorizálni”, kisebb szériákhoz leginkább (oldalazás, fúrás, leszúrás) Arra gondoltam, hogy valami CNC hajtánnyal oldom meg, de a sima GRBL-t kevésnek találom hozzá teljesítményben, ráadásul a főorsót is valahogyan vezérelni kellene. A gép elektronikája kuka, de a motor működik, illetve akár kaphatna egy 400W körüli AC szervót is és akkor esetleg menetet is lehetne vele vágni. Később kaphatna egy függőleges tengelyt is, tehát több tengelyre alkalmas megoldást keresnék. Építettetek már ilyesmit? Nem ragaszkodom a GRBL megoldásokhoz, linuxos vagyok (huszon pár éve már) és linuxcnc-vel szívesen bíbelődnék (telepítettem már forrásból és írtam pár kisebb modult hozzá, de nagy tapasztalatom nincs benne). Inkább lassan építeném fel a rendszert, mint olcsón, de azért véges a rászánt keret! Szóval javaslatokat kérnék tőletek, hogy hogyan és milyen anyaggal építsem fel ami azért még kiszolgál a következő 20 évben!
A legnagyobb gond a menetvágással van, ugyanis a sok vezérlő nem alkalmas "zárt hurkos" vezérlésre, tehát a főorsó pozicióját nem tudja kezelni. Sőt! Sok vezérlő a tengelyek pozicióját sem tudja figyelni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

”