Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   317 / 373
(#) Pali79 válasza usane hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Induktív érzékelővel nagyon jó pontosság elérhető. Számszerűen nem tudom megmondani, de több helyen láttam már, hogy mérőórával mérve 0,01mm-en belül volt az ismétlési pontosság. Persze ehhez az is kell, hogy a referencia pontra állás kellően lassan történjen.
(#) Pali79 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Szerintem merőben szubjektív kérdés, hogy hol a hobbi kategória határa. Nálam a hobbi kategória a néhány ezer forintos léptető meghajtóknál és az 1500.-Ft-os leválasztókártyánál, ardu+CNC shield véget ér. Egy majd 40.000.-Ft-os vezérlő amihez még azért kell egy s más, hogy működjön már nem hobbi.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2018
(#) usane válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Az elég jó. Nekem 1-2 tized megfelel. Viszont az induktív érzékelő is típusa válogatja gondolom. Tudsz valamit ajánlani?
(#) Pali79 válasza usane hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Szerintem majdnem mindegy. Mind olyan 2000.-2500-Ft-os kategória amit CNC-s helyeken kapni lehet. Én bontott Omron érzékelőket vettem, de még nem használtam fel. Valahol volt egy leírás, hogy az NPN vagy a PNP az ajánlott.

Szerk: Meg is van.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2018
(#) usane válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Igen, ezeket én is nézegettem. Köszönöm.
Akkor majd választok egyet.
(#) kameleon2 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
160x100-as gyárilag darabolt nyákokat könnyen be lehet szerezni bárhonnan, így sok esetben a 1610-es gépek is elegendőek, azok meg már 100$ körül elérhetőek.
(#) sonajkniz válasza usane hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Egy kisméretű végállás kapcsoló (pl milltac) direkt kapcsolásának (nyelv nélkül, csak a gomb) mindössze 0,3 mm a hiszterézise. Azaz, ha megnyomásig küldöd az orsót közepes, vagy kisebb sebességgél, majd a lehető legalacsonyabb sebességgel jössz le róla, és akkor nullázod a pozíciót, amikor elenged a kapcsoló, 0,05 mm-en belül lesz az ismétlési pontosság. Ezt közelítés érzékelővel nem lehet elérni.
Egyébként én egy ilyet vettem.
Bár volt (van) vele bajom számos, az ismétlési pontosságában nem találtam kivetni valót.
(#) Pali79 válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Idézet:
„ha ugyanaz a lemez közelít a szenzorhoz, akkor az ismétlési pontosság 0.01mm alatti is lehet!”

Akkor szerinted ez nem igaz?
(#) sonajkniz válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Elég sokszor használtam már közelítés érzékelőt. A 6mm-es átmérőjűtől a 22mm-esig.
Mivel itt a 2-5 ezer forintos kategóriáról van szó, így bizton állíthatom, hogy ilyen feladathoz túl nagy a szórásuk.
Én még ipari felhasználásban sem találkoztam olyannal, amit direkt nagy-pontosságú célra-álláshoz használtak volna.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem létezhet ilyen, de a fentebb vázolt pontossági igényhez bőven megfelel, és jelentősen olcsóbb a mikrokapcsoló.
Csak elgondolkodtató hogy még ez, ennyiért sem tudja az általad idézett pontosságot.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2018
(#) kameleon2 válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Én megszorultam a múltkor, hétvége, nem volt nyitva semmi és volt itthon pár száz forintos értékű, felületre szerelhető, vagyonvédelmi reed relé (nyitásérzékelő). A 3D nyomtatóra felszereltem és kellemesen csalódtam a pontosságában. Persze gáztöltésű csőben van, kicsit kell mozdulnia és még némelyik aranyozott kontaktus is. Azóta nem kellett aggódnom a Z tengely zéró végállása miatt. Ennek már több hónapja. Egyetlen dolog miatt volt csak elmászás. A Z tengely két motoros, és az egyik néha tévesztett. Mivel alkoholos filccel megjelöltem mindkét kuplungot kibukott a dolog. Ha kézzel viszatekertem a jelzésig, minden klappolt. Azaz a reed teszi a dolgát becsülettel.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2018

107272[1].jpg
    
(#) usane válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Ha Kameleonnak bevált a nyitásérzékelő akkor ez attól csak pontosabb nem?
Mindenesetre a mikrokapcsolón is elgondolkodom. A kialakítástól is függ majd melyikkel próbálkozom.
Mindenesetre köszönöm a tanácsokat. Ha elkészül majd megírom melyik lett és milyen pontos.
(#) kaqkk válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Idézet:
„Felbontás [mm]: 0,025”
De ez útmérő nem közelítés kapcsoló , ne keverd a kettőt
te szerintem az érzékelési távolságát nézted ami azt jelenti hogy a mágneses léctől minimum 1mm távolságra kell felszerelni
(#) sonajkniz válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Idézet:
„te szerintem az érzékelési távolságát nézted”

Ennyire hülye azért nem vagyok. Különös tekintettel arra, hogy többször is használtam már ilyen lineáris útmérőt.
Csupán arra próbáltam rávilágítani, hogy még az encoderek sem tudják az "olcsó" árkategóriában azt a pontosságot amit egy induktív közelítés érzékelőről állít valamilyen forrás.
Természetesen lehetséges olyan finomra hangolt érzékelőt készíteni, ami képes lehet erre a pontosságra, csakhogy itt egy marógépről van szó, ami gazdagon szórja a fémreszeléket, ami ha rákerül akár az érzékelőre, akár a közelítendő felületre, durván elhangolja az egészet.
Ergo: felesleges beépíteni egy drága és pontos mérőeszközt olyan helyre, ahol az nem tudja maradéktalanul ellátni a feladatát.
(#) kaqkk válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Idézet:
„Ennyire hülye azért nem vagyok”
Ezt nem is feltételeztem , egyszerű tévedésre gondoltam . Az induktív -kapacitív érzékelőknek szerintem lehet helye a hobbigépen , mégpedig végállás-home érzékelőként , de azt kétlem hogy egy 150Ft-os mechanikus kapcsoló pontosabb és strapabíróbb lenne ... Nekem vannak infravörös reflexiós érzékelőim azokról mi a véleményed ?
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2018
(#) sonajkniz válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
"végállás-home érzékelőként" nem sok strapát kellene kiállnia, viszont mint fentebb írtam, egy olcsó érzékelőnél pontosabb egy mikrokapcsoló. Ez részemről nem vélemény, hanem szakmai tapasztalat.
(Természetesen nem 15 cm-es működtető nyelvvel. Ámbár láttam rá példát, és meglepő, de elfogadhatóan pontos volt.)
(#) sonajkniz válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Infra érzékelőt, (adó - vevős, vagy reflexiós kivitel) kizárólag tolókapukhoz használtam eddig fénysorompó gyanánt. Ott nem szempont a pontosság. Így erről nem tudok nyilatkozni.
(#) kaqkk válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Értem Köszönöm ...
(#) Temela hozzászólása Dec 14, 2018 /
 
Hű mennyire...
Szóval kapcsoló vagy érzékelő ide vagy oda, de a hobbysta is vízzel főz. Mindenki bontott már valamilyen nyomtatót (,ha nem, akkor "vegyen fel egyet az utcáról") abban ott az olcsó optokapu. Az ebay-on meg" pár százas ajánlat " a panelra szerelt csatlakozós példány. A 3D nyomtató kitekhez is vagy a vezérlőkhöz is adják, de mikrokapcsolós változat is megy. A 3d nyomtatás indulása és pozícionálása is megkívánja a pontosságot és működik. Szerintem az ismétlés pontosságát elsősorban a mechanika adja a hajtás és vezetők kombinációjával. Eddig is írtak néhányan arról, hogy a lépésvesztés a motor és driveréből fakadt többségében főként a nagy felbontás adja a kockázatot. A szenzorokra reagálva azoknak komolyabb a hiszterézise, ami itt nem előnyös, de állandó körülmények között az is mindig "ott" érzékel, ahova állítva vannak.
/ Itt legalább pörög egy kicsit a téma/
(#) D_Zsolt hozzászólása Dec 15, 2018 /
 
Sziasztok!
Szeretnék egy egyszerű XY-t meghajtani léptetőkkel, amihez van laptop tápegységem. Teljesítményre megfelelne, de nem tudom, hogy amúgy működne-e vele!? Ugyan ebben a gépben szeretném az arduinot szintén erről a tápról járatni. Van valami buktatója ezeknek azon túl, hogy a feszt kell 5V-ra csökkentenem?
(#) Pali79 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Dec 15, 2018 /
 
Táp és táp között is van különbség. Hány ampert tud? Egyébként ha nem a minit akarod használni akkor nem kell 5V-ra csökkenteni.
(#) kameleon2 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Dec 15, 2018 /
 
A zavarérzékenysége lehet szűk keresztmetszet. A motorok ugyanis minden frekvencián muzsikálnak és interferálnak is mindennel emiatt. Erre a PC tápok nem igazán vannak felkészítve.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2018
(#) D_Zsolt válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
20V 4,5A a ráírt adatok szerint (90W 20V afelirata, de van 170W-os is itthon). A vezérlés egy Arduino Mega RAMPS 8825-ökkel. Elvileg a tápcsatin 6-15V-ot vár a Mega, de ha már mindenképpen kell egy feszstabilizátort beépítenem, kap egy 5V-osat amit megfelelően tudok pufferelni/szűrni. Mivel van vagy 50 db laptop tápegységem, gondoltam felhasználok egyet itt ha megfelelhet. Régóta nem elektronikázom, amit lehet kész modulokból rakok össze viszont nincs semmiféle tapasztalatom ezekkel a tápokkal.
(#) D_Zsolt válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Egy nagyobb teljesítményű processzor is rángatja rendesen és az áramfelvétel nagyokat ugrál fel-le használat közben. Ezért vannak a ferritek a kábelen (elvileg), hogy csendesítsék ezt a „zajt”. Hogy ez ebben a projektben elegendő lesz-e? Passz, ezért jöttem ide érdeklődni, hátha valaki már túl van ezen a dilemmán.
(#) Pali79 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Én azon agyaltam, hogy mi értelme van a jeladónak? Tegyük fel, hogy van enkóder, be van kötve a vezérlőbe, tudjuk merre jár az adott tengely. És mi ért jó ez nekünk?
(#) Pali79 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Én is használom RAMPS-ot. Én 24V-ról hajtom a motorokat. Két lehetőség van. Vagy külön táplálod az ardut vagy amit én csináltam, hogy a RAMPS diódáját kivettem és betettem helyette egy 78L05-öst. Az ardunak nem kell olyan veszettül stabilizált feszültség.
(#) D_Zsolt válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Elegendő neki 100mA mindenestől? RAMPS+Mega? Még nem használtam Megát eddig, azt hittem a nagyobb tudás (UNO volt eddig a játszótársam) sokkal nagyobb áramfelvételt jelent.
(#) Pali79 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Maga az ardu szinte semmit sem fogyaszt, a RAMS-on is csak a visszajelző ledek, az A4988-asok is csak 8mA-t fogyasztanak. Tehát ilyen összeállításban elég a 100mA.
(#) D_Zsolt válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Köszönöm a válaszod, most túrok valahol L05-öt Jövök később a fejleményekkel! Ez nem ígéret, inkább csak fenyegetés
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Idézet:
„És mi ért jó ez nekünk?”
Nem nekünk jó hanem a vezérlőnek. Ha lépést veszt a motor a vezérlő tudja hol jár és addig dolgozik amíg oda nem ér a tengely ahová mennie kell . Ha végképp nem bírja mozgatni akkor meg letilt nem marja végig a munkadarabot egy dimenzióban egy elakadt tengely miatt .
(#) kameleon2 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Ha tönkremegy a nem túl olcsó nyersanyagod egy lépéstévesztés miatt, majd rájössz, miért érdemes néha ilyesmivel is szöszölni. A 3D nyomtató fórum és a youtube is tele van rontott nyomtatással, vagy cnc munkával, mert időközben elcsúszott a mechanika a vezérléshez képest. A jeladó, legalább időben szól. Igaz, ez nem mindenhol követelmény, ha például ott vagy fizikailag is a gép mellet.
Következő: »»   317 / 373
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem