Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Coilgun
 
Témaindító: a1356, idő: Márc 11, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 24
(#) a1356 hozzászólása Márc 11, 2008 /
 
Sziasztok! Valaki tudna nekem tippet adni,hogy hogyan lehetne otthoni körülmények között egy COILGUN-t építeni? Az omegalabs honlapján láttam,és nagyon felkeltette az érdeklődésem,csak az a gond, hogy van egy két dolog,amihe nincs egyértelmű leírás... pl.: Hogyan tok én nagyteljesítményű tápot gyártani,ami erre képes?
Köszi előre is a válaszokat
(#) fazksg válasza a1356 hozzászólására (») Márc 11, 2008 /
 
Hello!
Én is régóta tervezem egy ilyen szerkentyű összedobását. biztosan "jó játék" lenne. A lényegre térve: Nem túl részletes, de szerintem irányadónak jó az ITT található leírás, és van kapcsolási rajz. Ezt szerintem nézd át! Ehhez nem is kell különösebben nagy teljesítményű táp. Először szerintem valami kisebb, szolidabb változattal kezd, mint amilyen például ez, így könnyebb lesz kikerülni a buktatókat.
Remélem tudtam segíteni!
Üdv: FazksG
(#) lgyk válasza a1356 hozzászólására (») Márc 11, 2008 /
 
Hi!

Nem a táp a lényeg, hanem a kondenzátorbank, amivel elő tudod állítani azt a hatalmas pillanatszerű teljesítményt, ami kell a gyorsításhoz.

Egy komolyabb konstrukció

Nem olcsó mulatság, egy látványos tekercscsúzlihoz kb. 100 ezer csak a kondenzátorbank.
(#) László zs válasza lgyk hozzászólására (») Márc 12, 2008 / 1
 
A kondikkal az a probléma hogy el kell tudni viselniük a kisütéskor keletkező dinamikai hatásokat (nem akármilyen olcsó kondi alkalmas erre mert különben hamar meghibásodik).

A mintaáramkörökben lévő tekercset meghajtó tranzisztorok helyett célszerűbb a MOS FET alkalmazása. Ha tirisztoros áramkörrel kísérletezel a régi KGST piacokon néhányezer forintokért hozzá lehetett jutni nagyteljesítményű tirisztorokhoz (én is vettem 500A/900V a kialakítása a képeken láthatóhoz hasonló tárcsa alakú). A kondiknál javaslom az eltárolt energia miatt a feszültség növelését (négyzetes arányban növekszik) - ha megnézed a képeket akkor ott is a kondik sorba vannak kötve.

A szükséges feszültséget (több száz volt) kiszuperált tv. sorkimenővel állítanám elő mivel kísérletezéshez olcsó - igaz a kondibankot lassan tölti fel. Természetesen a későbbiek folyamán el kell dönteni hogy hordozhatóra akarod -e készíteni vagy nem. Hordozható esetben valami nagyobb keresztmetszetű EE vagy fazékvasmagot választanék.

Az áramkörben jelentkező túlfeszültségekkel szemben védekezni szükséges, különben a félvezetőket csak egy alkalommal tudod használni .
(#) a1356 hozzászólása Márc 12, 2008 /
 
Igazából nekem a végcél egy Thaser építése... de a kilövést egyenlőre csak ezzel tudom megoldani..., vagy van más ötletetek olyan erejű kilövésre,ami (házilag is megoldható)átvinne egy bőrkabátot? Nem akarom élőben kipróbálni,csak kísérleti jellege lenne a dolognak....
(#) doky válasza a1356 hozzászólására (») Márc 12, 2008 /
 
Olyan kicsiben, ráadásul két elektróddal egész biztos, hogy nem fogod tudni megoldani. Ez eleve halva született ötlet. Az elektródok kilövésére vagy pneumatikus, vagy mechanikus szerkezetet javasolnék.

Esetleg megpróbálhatnád reprodukálni erős ultraibolya sugarakkal az amcsi csodát, ami nem vezetékeket és elektródot használ, hanem az UV által ionizált levegőrészecskéken keresztül sül ki. Ehhez UV laser, vagy esetleg UV power LED kellene, aminek a sugarát összehúzod 1-2 fokosra, vagy kvázi majdnem párhuzamosra, ha lehetséges. Az összehúzáshoz használható tükrös optikát még mindig olcsóbb legyártatni, mint az UV laser-hez beszerezni a dolgokat. Ráadásul az UV power LED-eket meg lehet próbálni impulzusüzemben akár több amperrel megküldeni.

Egy kísérletet megér. Én is ezt az utóbbit tervezem kipróbálni, mert az UV laser megépítésének az ára a csillagos eget verdesi. No meg méretben a power LED meghajtóáramkörrel együtt is túró egy kristályos laser-hez képest. És Ugye egyből kettő kell hozzá.
(#) László zs válasza a1356 hozzászólására (») Márc 12, 2008 /
 
Mi is pontosan ez a "Thaser"?
(#) lgyk válasza doky hozzászólására (») Márc 12, 2008 /
 
Idézet:
„Ehhez UV laser, vagy esetleg UV power LED kellene, aminek a sugarát összehúzod 1-2 fokosra, vagy kvázi majdnem párhuzamosra, ha lehetséges.”


Az UV LEDek nem sokkal 400 nm alatt sugároznak, nem elég a fotonok energiája a levegő ionizálásához. 200 nm alatti UV kell hozzá.

Egyébként érdekes lenne kiszámolni, hogy mit művelne a célponttal az a lézernyaláb, ami képes több méter vastag, néhány cm széles levegőréteget jól vezetőre ionizálni... És mennyit vinne el az akkumulátorból.

Taser: a sokkolónak az a változata, aminél az elektródákat rálövik a célpontra, és egy pár dróton keresztül megy a delej a delikvensbe.

Véleményem szerint ilyet barkácsolni kísérletképpen O.K., de utcán használni nem kéne...
(#) lgyk válasza doky hozzászólására (») Márc 12, 2008 /
 
Itt van az amerikai "csoda" leírása. 5 MW.cm^-2-os impulzus szükséges, amit elég nehéz félvezetővel elérni. 193 nm-en üzemel.

10 ns impulzusszélesség, 200 impulzus másodpercenként, 5 MW impulzusteljesítmény: átlagban 10 W szükséges (négyzetcentiméterenként).

Erősen kétlem, hogy egy 10 W/cm^2-os teljesítménysűrűségű lézernyaláb nem okoz kárt pl. a szemben...
(#) doky válasza lgyk hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Van néhány dolog, amiben az általad vázoltaktól el lehet, illetve szükséges térni.
Egyrészt, jóval rövidebb, pikoszekundum alatti impulzudok is jók lennének, a baj a leddel az, hogy az ugye sajna nem tud ilyen rövid impulzusokat... Erre lehet, ki kell találni valami mást. És nem kell több centiméter széles sugár, mert egy-két milliméter éppen elég.

Az eredeti DARPA projectben 0,4 pikoszekundumos, 5J-os impulzusokat használtak néhány milliszekundumos intervallumban.
Ez a rendkívül rövid hatás nem okoz a szemben komolyabb károkat, csak kábé annyit, mint néhány órás intenzív napozás.
Tudni kell, hogy az említett paraméterekkel elvileg akár 80-100 méter feletti hatótávot is el lehet érni. Ha jóval szerényebb eredményekkel is megelégszünk, akkor lehetségesnek tartom, hogy reprodukálható a jelenség.

Ami a hullámhosszat illeti, lehet, hogy igazad van. Bár ahogy én néztem, a kemény ultraibolya sugarak (200nm alatt) 'csak' kábé kétszer annyi energiát hordoznak fotononként, mint a 380 nm körüliek. a differencia kb. 3 eV fotononként. Ha a sugár kellően intenzív, sűrű, akkor lehet, hogy a magasabb hullámhosszú is képes valamennyire ionizálni a levegőt. Persze nem bocsátkoztam részletes számításokba, lehet, hogy nem így van.

Mindenesetre, ebben az irányban kutakodni egy taser felé érdemesebb szerintem, mint mágneses "ágyúval" kilőni az elektródákat. Már persze, ha valaki lát benne fantáziát, és nem dönt inkább a pneumatikus, vagy mechanikus elektród-kilövés mellett.

Ami az utcai használatra vonatkozó intésedet illeti, teljesen egyetértek, ez pusztán kísérlet, kutatás.
(#) doky válasza lgyk hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Egy CREE power led folyamatos üzemben 300-350mA-el küldhető. Impulzusüzemben ennek a sokszorosával is meg lehet próbálkozni. Leginkább körülbelül 390nm-es UV-t bocsát ki, 140 fokos szögben.
De ha csak ezt a 350mA-t számoljuk, 1W feletti teljesítmény adódik. Ha a teljes sugarat össze tudjuk kapni 1-2 mm ármérőjű kvázi párhuzamos sugárba, akkor elég jelentős energiasűrűséget érhetünk el. Messze meg lehet haladni a 10W/cm2 értéket. Márpedig kettős tükörrendszerrel valószínűleg elvégezhető ez a fókuszálás.
(#) lgyk válasza doky hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
380 nm még semmit sem csinál a levegővel, gond nélkül lehet spektrumot mérni atmoszférikus körülmények között ezen a hullámhosszon. Ez függetlenül a teljesítménytől, tehát hiába van kW-os forrásod, nem lesz ionizált levegő.

A levegő ionizálásának egyik következménye a nitrogén-oxidok képződése. Erősen kétlem, hogy bárki is érezte volna egy normál CREE UV LED működése közben a jellegzetes szúrós szagot...

A kis energiabeli (eV) differencia elég határozottan nyilvánul meg, elég csak egy p-n átmenetet nézni: amíg nincs elég energiája az elektronnak, addig nem jut át a rétegen (nyitófesz). És ez egy elég éles határ...

További hátrány, hogy a 200 nm alatti UV-t nyeli a levegő rendesen, hiszen csak így tud hatást kifejteni. Ezért egy kicsit soknak tűnik a 100 m-es hatótáv ezzel a viszonlag kicsi átlagteljesítménnyel.
(#) Collector hozzászólása Márc 13, 2008 /
 
Egy coilgunt már építettem, kb 300J energia befektetéssel próbálkoztam eddig. A kisfesz kondik kibírnának 960J-t is, a nagyfesz kondik meg 2kJ-t. Viszont nagyobb feszültségre már railgunt érdemes alkalmazni, sokkal jobb a hatásfoka, mint a coilgunnak (viszont csak nagyfeszről mehet). Az én coilgunom :Bővebben: Link
Az ilyen impulzusüzemű fegyverek építését csak azoknak ajánlom, akik össze tudnak dobni legalább néhányszáz joule-os kondibankot. Különben csak egy kis játékszer lesz, ami kiköpi magából a lövedéket.
(#) Collector válasza doky hozzászólására (») Márc 13, 2008 /
 
Egy leddel soha nem fogsz tudni levegőt ionizálni. Ide, ahogy már írták kisebb hullámhossz kell, és általában impulzusüzem, mivel egy rendkívül kis átmérőjű nyalábba kell pumpálni mondjuk 100kW-ot. De a normál nitrogénlézerek, amiket repülőtereken használnak, hogy a villámoknak csináljanak ioncsatornát, azok több tíz MW teljesítményen üzemelnek.
Amúgy a topikhoz mi köze mindennek?
(#) a1356 hozzászólása Márc 14, 2008 /
 
Collector honlapjáról jött eredetileg az ötlet,csak a megépítéssel lenének problémák:
1, mekkora táp kell neki és honnan kellene üzemeltetni
2, hogyan tudnék összedobni ekkora teljesítmányű bankokat?
(#) Collector válasza a1356 hozzászólására (») Márc 15, 2008 / 4
 
Táp.. hát akkora feszültségű táp kell, amekkora feszültségű kondikat használsz, nemde? A táp terhelhetőségétől fog függeni az, hogy milyen gyorsan tudsz lövéseket ismételni. Tehát ha van egy 60V-os kondibankod, akkor 60V-ot kell neki adni. Azt hittem ez elég egyértelmű, ezért nem írtam bele a leírásba.
Ekkora bankot úgy tudsz összedobni, hogy veszel kondikat. Illetve lehet bányászni is, ha összejön egy 50-100J megpróbálkozhatsz vele, hogy lásd működik a dolog. Nekem vannak eladó nagyfesz kondijaim (6kVDC 1uF) de neked inkább csak kisebb feszültségű kondikat ajánlok <100V.>
(#) a1356 hozzászólása Márc 16, 2008 /
 
Értem, viszont az 50-100J energiát valahogyan össsze kell hozni, és hát gondolom ez nagymértékben függ az áramerősségtől. Ha hülyeséget írtam akkor bocsánat,kezdő vagyok ebben a témában. Szóval, ha mégsem írtam hülyeségat, akkor légyszi mond meg, h mekkora áramerőséget kéne neki készítenem, és a kondijaid is érdekelnének,ha elérhető vele az a teljesítmény amivel mondjuk egy 100as szeg át tudna ütni egy bőrkabátot.
(#) Collector válasza a1356 hozzászólására (») Márc 16, 2008 /
 
A kondi olyan, mint egy nagy tartály. Ha te lassan töltögeted akkor lassan töltődik fel, ha döntöd bele az áramot, akkor gyorsan. Szóval, ahogy ezt feljebb említettem, a táp áramerősségétől csak az függ, milyen gyorsan tudod kisütni a kondikat a munkatekercsen. Töltheted 1 mikroamperrel is, csak akkor 10 órán keresztül kell tölteni. A nagyfesz kondikkal inkább csak kis tömegű tárgyat lehet gyorsítani. Viszont ahhoz 6kV-os tápot kéne csinálni, ami ugyan nem nagy probléma, de rád (kezdőre) nézve igencsak veszélyes. A kondikkal amúgy el lehet érni 1,8kJ tárolt energiát. És ez 6kV melett szó szerint szétrobbantja a kezed, ha véletlen hozzáérsz.
Idézet:
„amivel mondjuk egy 100as szeg át tudna ütni egy bőrkabátot.”

Mire készülsz te? Az 1800J-os bankkal valószínűleg át lehetne lőni egy 10-es szöget egy bőrkabáton, ha nagyon jól össze van rakva. Ja és mondjuk itt már tirisztort nagyon nehéz beszerválni, úgyhogy marad a szikraközös kisütés, ami irtózatos zajt fog csapni Kb. mint egy ágyú.
(#) a1356 hozzászólása Márc 18, 2008 /
 
Anyira,azért nem vagyok kezdő.... csináltam már Marx generátort,ami 60 kVal üzemel. Én komoylan gondlom a dolgot, viszont megkérnélek, h segíts nekem! A kondijaid érdekelnének, meg ha tudsz valami jó megoldást egy ekkora tápra, az szintén érdekelne!
(#) Benzol válasza a1356 hozzászólására (») Márc 18, 2008 /
 
vegyél egy ákát, többet érsz vele. (56-os forradalom után tiltott- meg még a puskaporral se szabad visszaélni )
(#) Collector válasza a1356 hozzászólására (») Márc 18, 2008 / 4
 
A marxnak is veszélyes a tápja, ha elegendően nagy áramú (tehát nem sorkimenőről meghajtott pl.) De itt a kondibank, amiben az energiát tárolod nagyságrendekkel nagyobbat képes durrantani. Én 2kJ-ra feltöltött bankkal szórakoztam, a hangja mellbevág az egy dolog, a görögdinnyét szétrepeszti, és már 500J elég, hogy egy almát 1mm-es cafatokra robbantson. Képzeld mit művelne az emberrel a 3,2kJ. De most jut eszembe, van erről videó is Bővebben: Link
Tápnak kell egy mikrosütő trafó+egyenirányítás. Már 5,6kV-hoz. Kondiból most van kb 15 darab, de talán még tudok szerezni még 100-at. Elvileg kibírnak 8kV-ot is, ami 32J/darab energiát jelent, 100 darab ebből 3200J, ami képes lehet 5%-os hatásfokkal számolva 160J kinetikus energiát biztosítani a lövedék számára. A megvalósításban tudok segíteni, de jórészt ezt neked kell számolni.
A kalasnyikov is jó dolog, meg a nyílpuska is, csak ezek lőfegyvernek minősülnek, míg a 10kJ-os coilgun sem minősül annak
(#) a1356 hozzászólása Márc 19, 2008 /
 
Ok,megpróbálok beszerzni,egy ien típusú trafót vhonan! Ha megvan,akkor szólok,de a te kondijaid is érdekelnének akkor! Szerintem innentől kezdve hagyuk el a fórumot és menjünk át e-mailbe!(El vagy fogadva megoldásnak)

a1356@freemail.hu


(#) Collector válasza a1356 hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
Hát a kondit elintézhetjük mailba, de ha már van topik akkor hadd lássák a többiek is, mit hogyan kéne megvalósítani.
(#) a1356 hozzászólása Márc 19, 2008 /
 
Részemről OK. A mikrosütő trafó alatt pontosan milyen értékeket értesz? Mármint, gondolom nem mindegy hogy egy maiból operálod ki vagy egy15évesből...
(#) Collector válasza a1356 hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
Hát feszültségre mindegyik egyforma (kivéve a nagy dög orosz sütők). Ha kell az is van eladó. Valahol akad a polcon. Amúgy 2,1kVAC, egy fesz kétszerezővel 5,6kVDC-t ad. Ez a kondik normál üzemű feszültsége is. Viszont azzal még számolni kell, hogy ezekbe a kondikba van belül egy 10Mohmos kisütő ellenállás, így ha magára van hagyva, akkor kisül 10 egynéhány másodperc alatt. Illetve több párhuzamos kapcsolásával csökken a töltőáram is. Ezért kell a nagy trafó. Lehet néhányat bepróbálok a hétvégén, még én sem próbáltam így közvetlen.
(#) a1356 hozzászólása Márc 21, 2008 /
 
Renden,ha van eladó trafód az is érdekelne!(lusta vok beszerezni )Ha meg tudtad próbálni akkor kérlek,írj,aztán akkor megbeszélünk egy árat!Előre láthatólag menyibe fog fájni?
(#) pako101 hozzászólása Ápr 1, 2008 /
 
Hali találtam itthon egy 47000µF 40v-os kondit ez hány joule energát tárol ja és ebből lehet csinálni coilgunt
(#) xenon válasza pako101 hozzászólására (») Ápr 1, 2008 /
 
Tárolt energia=1/2C*U^2=75,2J. Kicsi a fesz egyébként is.
(#) Collector hozzászólása Ápr 1, 2008 /
 
A kis fesz nem probléma, kivéve akkor, ha nagy sebességet akar az ember elérni. Csinálni lehet belőle, de nem lesz túl erős. Ha csak találomra tekercselt induktivitás van, és nincs nagyon méretezve az egész, akkor 1/100-ad hatásfokkal lehet kb számolni, nagyjából 0,75J mozgási energiája lesz a lövedéknek. Jól összerakva ez lehet akár 3J is ezzel a kondival.
(#) pako101 válasza Collector hozzászólására (») Ápr 1, 2008 /
 
hali collector te honnan szerezted azt a 2db 150000µF-os kondit mert olyat még sehol sem láttam és nagyon jó lenne egy olyan coilgun mint a tiéd
Következő: »»   1 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem