Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Commodore 64 perifériák
 
Témaindító: hadnagyakos, idő: Jún 10, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 15
(#) sooty válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Na ügye, hogy ügye !
(#) mustang74 válasza sooty hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Már csak a wav-prg- vel kell kazettára vinnem játékokat. Próbáltam, de a dekkem fejállása nem egyezik datasett-ével. Épphogy felismeri mi van a szalagon. Valahogy összehozom.
(#) mineral válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Ments egy programot a datasettel. És azt játszd vissza a decken. Fülre megkeresed a legmagasabb/leghangosabb jelszintet és akkor a egyeznek majd a fejállások.
(#) titi válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 27, 2011 /
 
Arra gondolt már valaki, hogy a datasette feje mono, a deck meg sztereó? Nem okozhat ez olvasási hibát? Értem ezalatt, hogy esetleg a szteró fej két oldaláról nem teljesen ugyanaz a jel jön le. Vagy ha pedig a deck-nek csak az egyik kimenete van felhasználva, az így vett jel gyengébb, mint egy mono fejről érkező jel, ahol a fej a szalag mindkét hagsávját eljuttatja a Commodore-hoz.
Vagyis nem lenne érdemes ilyen esetben a deck fejében összekötni a két oldalt?
(#) moltam válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 27, 2011 /
 
Megoldottam. Az utolsó négyszögesítő műverősítőre köttem a dekben a hangkártya jelét.
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Jún 27, 2011 /
 
Vagyis a kazettásmeghajtóban.
(#) mustang74 válasza moltam hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Az pontosan hol található a magnó panelján ?
(#) moltam válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Az én magnóm klón. A rajza megegyezik az eredetiével, de Hitachi 4es műverősítő van benne. Bővebben: Link C5 R14 felőli lábát felemeled, és arra kötöd a jelet.
(#) mustang74 hozzászólása Jún 28, 2011 /
 
Még egyre lennék kíváncsi.
Két C64-esem van. Az egyik frankón működött, aztán egyszer csak a hang súgni kezdett a TV-re kötve. A hangkimenetet még nem néztem a VIDEO csatlakozón.
A másik C64-gyel az a gond, hogy nem lehet menteni vele, visszadobálja a BASIC-et READY felirattal ha a magnón lenyomom a REC+PLAY-t.
Mi lehet velük a probléma?
(#) mustang74 válasza moltam hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Muszáj lekötni a lábat? Anélkül nem lehet a csomópontba kötni a jelet? A rajzon is mintha jelölnének valamit avval a karikával, nem?
(#) moltam válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Az mérőpont. Szerintem be lehet, nem tudom biztosan. Építs be egy kapcsolót. Középső érintkezőre c5 lába, egyik szélsőre az IC1-4 lába, másik szélsőre pedig külső hangbemenet, ez biztos megoldás.
(#) mustang74 válasza moltam hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Az a feszültség amit USB-ről vagy billentyűzet/egér csatlakozóról vinnék a datasett-be az elég neki? A PC-t sem terhelem meg?
(#) moltam válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Mit akarsz pontosan a kazettásmeghajtóval? Neki nem kel külön táp, a c64 tápáról megy az egész. Érdmes a SAVING ledet átkötni egy előtétellenállással a motor vezetékére, mert mikor megtalálja a programot , szüneteltetni kell a lejátszást.
(#) mustang74 válasza moltam hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Vele akarom felvenni az Audiotap által lejátszott TAP file-t. Vagyis a régi datasett-el, ugyanis csak a lejátszással van gondja.
A tápellátás sikerült a PS/2-es csatlakozóról de az általad ajánlott bekötés (C5 láb) nem, mert nem vesz fel semmit a szalagra.
(#) mustang74 válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
WRITE szálon is próbáltam, hiába.
(#) moltam válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Persze, hogy nem. Az csak akkor működik ha gépről játszod le a waw ot, amit beolvas a c64.
(#) moltam válasza mustang74 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Mert oda a meghajtó digitális ttl jelet vár. Lekötöd a c5 lábát, rákötöd a jelet a gépről, és a Read és Write szálat összekötöd.
(#) mustang74 hozzászólása Júl 3, 2011 /
 
Megépítettem az itt található kábelt a datasette-hez. : www.richardlagendijk.nl/cip/article/item/tape_transfer/en
Csinált valaki hasonlót? Hogyan lehet átvinni kazettára a játékokat, mert nekem nem sikerült a leírtak alapján. Annyiban tértem el az eredeti írástól, hogy XP parancssorban irogattam a parancsokat. A képernyőn látszólag küldte az adatot de a szalagon nem volt semmi. A tökéletesen működő datasette-t használtam.
(#) mustang74 válasza mustang74 hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Végre!!! Megcsináltam én is a P3-as PC-met DOS/Win2000 konfigurációra és minden működik! Ahogy az oldalon le van írva!
(#) mustang74 hozzászólása Júl 19, 2011 / 1
 
Képek az átvitelről :
(#) mustang74 hozzászólása Júl 19, 2011 / 1
 
Pár screenshot :
(#) moltam hozzászólása Aug 9, 2011 /
 
Heloszok.
Hogy lehet egy több .PRG -ből álló játékot egyetlenné összefűzni? A mellékelt floppyn lévőket kéne, hogy kazetta emulátorral be tudjam tölteni.

gGIANA2.D64
    
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Senki? Nem lehetséges? Lenne még egy kérdésem. A CD s magnók lejátszák a WAV fájlokat? Nekem az asztali DVD lejátszó nem akarja. Át lehet konvertálni WMA ba? Azt szerintem lejátszaná.
(#) MaTe193 hozzászólása Aug 30, 2011 /
 
Sziasztok!
Az imént tettem szert egy C64-es alapgépre floppy meghajtóval(1541). Mármost olvastam, még a téma elején, hogy lehetséges lenne adatokat írni a számítógépről floppyra egy megfelelő kábellel, programmal.Engem ennek a kábelnek a rajza, illetve a program érdekelne. Tudom, nem kazettára akarok játékot/programot írni, de nem nyitnék új témát.
Köszönettel:Máté.
(#) vzsolo hozzászólása Okt 9, 2011 /
 
Sziasztok!

Van egy Commodore 64-em, aminek rossz a tápja. Anno valamilyen kontakthibája volt, ezért szerelőhöz került, aki láthatóan valamit gányolt is rajta, de azóta sem működik. Egész konkrétan az 5V hiányzik, a ~9V megvan a csatlakozónál.
Kerestem hozzá kapcsolási rajzot, ill. képet amin látszik a NYÁK, de sajnos nem találtam, pontosabban találtam, de nem erről a típusú tápról.
Az egyenirányító (?) rész bemenetén ~10V-ot lehet mérni (ahová az egyik képre ráírtam), de kifelé már nem jön semmi.
Remélem valamelyikőtök a képek alapján tud adni valamiféle tippet, vagy kapcsolási rajzot, vagy csak egy képet egy működő táp NYÁK-járól.

A segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv.
(#) Zsora válasza vzsolo hozzászólására (») Okt 9, 2011 /
 
A te tápod nem középmegcsapolásos trafót használ, így nem 2 dióda, hanem 4 van benne hídba kötve. A többi teljesen ugyanaz.
A diódákat kell kimérni, az áteresztő tranzisztort, meg az elektrolitkondikat, hogy nem zárlatosak-e. Ja és a kókányolást, hogy nem szakadt-e vagy nem zárlatos-e valahol.
(#) Zsora válasza Zsora hozzászólására (») Okt 9, 2011 /
 
Az a tápegység egyszerű mint a szög. A tranzisztort akár helyettesítheted is egy 7805-ös IC-vel, úgy a kimeneti 5V nem fog függeni a bemeneti feszültségtől. A 90-es években a hálózati feszültség 220V-ról 230V-ra emelkedett (hivatalosan), így az ilyen egyszerű tápokban minden feszültség megnövekedett némileg.
(#) vzsolo válasza Zsora hozzászólására (») Okt 9, 2011 /
 
Köszi a választ!

Ha tudnám, hogy mit kellene mérnem, pontosabban, hol és hogyan kellene mérnem, és milyen értékeket kellene kapnom, akkor nem lenne baj. Tranzisztor nincs is benne. Össz-vissz van 4 dióda, 2 ellenállás, és 2 kondi. Pont az a baj, hogy én is csak olyan Commodore táp rajzot találtam, amin van tranzisztor is. Ebben viszont nincs. Nem is volt.
A kókány rész ellenőrzésével is az a bajom, hogy nem tudom, hogyan kellene lennie.
Ott rontottam el, hogy nem írtam az előző hsz-emben, hogy nem igazán értek az elektronikához. Bár anno középsuliban ezt tanultam, de... Csinálgattam már ezt-azt, kapcsolási rajzról ezt is meg tudnám csinálni, de ez a "mérjem ki" dolog sajnos meghaladja a képességeimet.
(#) vzsolo válasza vzsolo hozzászólására (») Okt 9, 2011 /
 
Óóóó! És tényleg volt abban tranzisztor! Csak benne van abban a gyantában, vagy miben, amivel a trafó ki van öntve. Most vettem csak észre a helyét, mert rajta van ott ez az öntőanyag a NYÁK-on és nem látszott tőle. Akkor ezek szerint kiszakadt a NYÁK-ból a tranzisztor, ahogy fel lett hajlítva a NYÁK... Remek. A 7805-ös IC-n kívül milyen tranzisztorokkal, vagy mikkel lehet pótolni ezt a tranzisztort? Azért kérdezem, mert nincs a közelben elektronikai bolt, viszont van egy rakás rossz elektronikai cuccom, amikből ki tudok nyerni alkatrészeket. Egy tranzisztorért nem igazán utazgatnék...
(#) vzsolo hozzászólása Okt 10, 2011 /
 
Nos, úgy tűnik sikerült megcsinálnom az 5V-os ágat: kivéstem az epoxit a tranzisztor lábai körül, majd pici vezetékekkel visszakötöttem a lábait a NYÁK-ra.
Viszont, ha bekapcsolom a Commodore-t, csak fekete, vagy ha mozgatom a koax kábelt, akkor a mellékelt képen látható kék képet kapok. Utánaolvasgattam, és úgy tűnik sokféle dolog okozhatja ezt a jelenséget, többek közt a táp is. Ami még érdekes, hogy a Commodore power LED-je halványan világít, de ha ki-be kapcsolgatom, van, hogy rendes fényerővel világít, ám mindkét esetben ugyanazt a képet küldi ki a TV-re. A neten azt találtam, hogy a halványan világító LED táphibát jelez. Így jobban megmérve a ~9V, az inkább 9,8-10V. Na most azzal én mit tudok csinálni? Mert ha jól értelmezem, akkor ez a ~9V direktben a trafóból jön ki. Ez az említett hálózati feszültség emeléséből adódna? Bár akkor már régen (2000 körül) sem tudtam volna használni a gépet. Lehetséges, hogy valami IC ment tönkre a gépben attól, hogy volt 9V, de 5 nem?

DSCF0220.jpg
    
Következő: »»   7 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem