Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1564 / 2208
(#) pucuka válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 29, 2013
A kék karikában a cső munkapontja, a hozzá tartozó anódfeszültséggel, és anódárammal, (és persze a rács előfeszültséggel) A kettő hányadosa a cső belső ellenállása az adott munkapontban.
(#) bakos13gab válasza pucuka hozzászólására (») Szept 29, 2013
Én arra gondoltam, hogy ha a tápfeszültségünk 300V és katódellenállást alkalmazunk, amin esik 74V, akkor a cső anódfeszültsége e két érték különbsége. Ezért jelöltem 226V-ra az X tengelyt. Ugyanakkor ez alapján a karakterisztika alapján nem jön ki a crapgame rajzán látott nyugalmi helyzet.
(#) pucuka válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 29, 2013
Igen a tápfeszültség a katódellenálláson eső feszültséggel csökken. Az anódfeszültség az az anód - katód között mérhető feszültség, az anód tápfeszültség pedig a katód és a munkaellenállás tápfeszültségre kötött vége között mérhető.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2013
(#) crapgame válasza pucuka hozzászólására (») Szept 29, 2013
Berajzoltam nem csökkenősre. (?)
Most mi következik?

2.jpg
    
(#) pucuka válasza crapgame hozzászólására (») Szept 30, 2013
A következő lépés, hogy a munkaegyenesen kiválasztod a munkapontot. Ezt úgy teheted, hogy kiválasztod azt a két végpontod, amelyek között a rácsfeszültség görbék metszékei nagyjából egyenlő távolságra vannak. Az így kiválasztott végpontok között félúton lesz a munkapont. Bár ezt a műveletet szemléletesebben lehet elvégezni, ha a kimeneti görbeseregből megszerkeszted a rácsfeszültség - anódáram görbét, mert abban jobban látszik a görbének még egyenesnek nevezhető szakasza. Azért jobb a kimeneti görbeseregből szerkeszteni a rácsfeszültség - anódáram görbét, mert így a valós dinamikus görbét kapod, mert ugye vezérlés közben az anódfeszültség állandóan változik. Az adatlapon pedig statikus görbék szerepelnek, az anódfeszültséggel paraméterezve.
A munkaponti adatokból kiszerkesztheted (meghatározhatod) a kapcsolás paramétereit, erősítést, belső ellenállást, anódellenállást, amiből aztán számolhatod az erősítő fokozat többi paramétereit.
(#) Tomi94 hozzászólása Okt 2, 2013
Sziasztok!
Erről az erősítőről, ezzel a csőkészlettel mi a véleményetek? Érdemes belefogni felújítani? Mert szerintem 5000 Ft nem olyan sok érte, és még ha újra kell kábelezni meg az összes kondit kicserélni, akkor sem járnék olyan rosszul vele árban...
(#) Orbán József válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 2, 2013
Szia!
Ez egy mono erősítő, ha tudod használni... Én megvenném a helyedben. A magaméban biztos nem.
Bocsi.
(#) tomiD hozzászólása Okt 2, 2013
Helló,
Videoton ED 55 típusú rádióból szeretnék erősítőt készíteni. ECL 82 van az audio részben.
Ez működik is szépen, még eredeti állapotban, de úgy tűnik, hogy a mély hangokat annyira nem tudja átvinni.
-Megoldás lehet ha az összes kondit és/vagy ellenállásokat kicserélem?
-Ilyen a cső ennyit tud és kész?
vagy,
-Ehhez a kimenőhöz lehet-e illeszteni EL84-et?

.köszi a válaszokat.
(#) kristikoma válasza tomiD hozzászólására (») Okt 2, 2013
Szia!
Nem egészen úgy van, ahogy gondolod. Az ECL 82 az egy nagyon jó cső, utódja az ECL 86(tv-ben PCL 86). Kondicsere segít, az ellenállásokat elég megmérni. Ami igazán megdobja a hangot, az a kimenőtrafó. Érdemes cserélni nagyobb vaskeresztmetszetre, akkor már lesznek mély hangok is hangszínszabályzó nélkül! Érdemes tervezni egyet, de ehhez kell a hangszóró impedanciája, a felhasználni kívánt trafó(át kell tekertetni), de a cső meg adott. Alkalmas az EL 84 is, de kell egy előfokozat, ami már az ECL-ben megvan.
(#) 6C4C válasza pucuka hozzászólására (») Okt 2, 2013
Bocsánat. Induktivitás/kimenőtrafó van az anódban, tehát a (munkaponti) anódfeszültség a tápfeszültség és a katódfeszültség különbsége, vagyis jelen esetben 225V... Azonban a 74V rácselőfeszültség kevésnek tűnik a 97mA anódáramhoz... Más.Pár hsz-el előbb már írtam a belsőellenállás kiszámításának mikéntjéről... Ri=ΔUa/ΔIa
(#) pucuka válasza 6C4C hozzászólására (») Okt 2, 2013
Jogos az észrevétel, de először ismerje meg a grafikus szerkesztés lényegét. Ha már tudja mi micsoda, jöhet a többi részlet.
(#) bakos13gab válasza 6C4C hozzászólására (») Okt 3, 2013
A rajz és a görbés számítás nem egyezik, valami nem stimmel.
(#) pucuka válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 3, 2013
Az nem nagy baj, a statikus, és a dinamikus paraméterek nem egyeznek, erre utalt 6C4C is.
(#) MrBrown hozzászólása Okt 4, 2013
Sziasztok, árúlja el valaki, hogy mi a dolga a buffer kapcsolásnak? Egyszeres erősítéssel csak a terhelhetőségét növeli az elötte levő kapcsolásnak?
Köszönöm.
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 5, 2013
Köszönöm Zoli.
(#) szili83 hozzászólása Okt 5, 2013
Terveim között szerepel egy elektroncsöves erősítő megépítése, főleg a hangzása miatt, ami legendás.

Sajnos semmiféle tapasztalatom nincsen elektroncsövekkel.

Pár darab itthon hever, PCC88, PCF82, PCF200, PCL84, PDY88, PY88, PCC66, PCF104.

Szóval milyen kapcsolást ajánlatok, amit egy hobbista meg tud építeni. Azt tudom, hogy kell 5-600V-os feszültség is nekik. Ilyen trafót lehet kapni valahol?
(#) varttina válasza szili83 hozzászólására (») Okt 5, 2013
Ilyen trafót készítenek ugyan, de elég borsos áron. A börzéken még elvétve találni hálózati ill. kimenő trafókat. Egy kis teljesítményű erősítőnek 2-300V anódfeszültség bőven elegendő.
(#) szili83 válasza varttina hozzászólására (») Okt 5, 2013
És mekkorát érdemes építeni? Egy szobába kellene, sztereó természetesen. Csak a zene minőségét élvezni vele, nem kell hogy szétverje a falakat.

Ahogy nézem van ahol 1:1-es tekercseléssel csak egy hálózati leválasztás van, plusz 6.3V a fűtésnek. Az utóbbit meg lehet oldani könnyen, leválasztó trafót is gondolom azért be lehet szerezni.
(#) varttina válasza szili83 hozzászólására (») Okt 6, 2013
A szükséges teljesítmény egyéntől és hangfalérzékenységtől függ. Legkisebb erősítőm 2x45mW-os, ami esti zenehallgatáshoz nekem tökéletes. Ellenben van olyan, akinek még 2x100W is kevés. Az esetek többségében 2x2-3W elég szokott lenni.
A csöveid közül a PCL84 lenne a legalkalmasabb erősítő építésére, ami egy kis jelű triódát, és egy teljesítménypentódát foglal magában, így egyetlen csővel megoldható az elő- és a végerősítés. Push-pull esetén természetesen oldalanként két cső kell. Akár rádióból, tévéből is bonthatsz hozzá hálózati ill. kimenő trafót. A "P" betűs csövek soros fűtésűek, fűtőáramuk 300mA, fűtőfeszültségük típusonként változik, PCL84 esetében ez 15V.
(#) küzmös Gergely válasza szili83 hozzászólására (») Okt 6, 2013
8 csövet soroltál fel.. de ebből csak 5 cső típusát olvastad le vagy láttad rendesen a szitázás lekopás miatt. PCC88-as a televíziók dobváltójában lévő kettős trióda, mely előerősítőnek jó lehet ha jó láttad.. Mert ez a PCC189 elődje.. igen régi készülékekben szerepe a PCC88, de a te csőkészleted meg a PCF200-ból,és PCF82-ből ítélve a legújabb generációs csöves. Nos ha nem jól nézted és mégis PCC189-es csöved van az már nemigazán jó az imént említett előerősítési célra.

PCF82-es.. jó lehet előerősítési célra mondjuk egy PL500PP elé.

PCF200 videoerősítő cső.. külföldi készülékben.. nálunk a PCL200 volt. Legújabb fejlesztésű 10 lábú cső. Vannak PCF200,PCL200-as erősítő rajzok a neten ezzel az egy szem csővel. Nyilatkozni nem tudok a milyenségéről, mert nem próbáltam soha.. Tény hogy eléggé specifikált csőről van szó.

PCL84 szintén egy régebbi fejlesztésű videoerősítő cső, amely szerény teljesítmény igénnyel szintén próbálható. De én személy szerint nem tenném. Szintén erősen specifikált egy bizonyos célra fejlesztett tv-s cső. Sokkal inkább a PCL86-os hangfrekvenciás erősítő cső, direkt erre a célra.

PY88 buszterdióda.. talán egyutas,vagy kétutas egyenirányításra. De macerás a fűtés miatt.. mindenképp macerásabb mint a bármilyen BY, vagy 1N.. diódák

PDY88 no ilyen cső nincsen.. van DY86 nagyfeszültséget egyenirányító cső.. hang fekvenciás célra alkalmatlan.

PCC66.. no ilyen cső sincsen.. Ha jobban megnézed és szerencséd van akkor ez PCL86 lesz, jobban megnézve és szemügyre véve. (Hátha csak a szitázás lekopása miatt nem láttad rendesen) Ha így van akkor ez kell neked! 250V egyenfeszültséggel hajtható. 2W-ot ad és ez a 2W egy érzékenyebb hangsugárzón bőven elég egy nagyobb szobába. Ha nem tudod kiolvasni fényképezd le és tedd fel. Azonnal megmondják hogy ki fia borja.

PCF104 cső sincsen.. szintén félreolvastad. Nem tudom hogy mi lehet.. EF184.. esetleg, PCF-ből van még 200, 201.. a fénykép sokat segítene.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2013
(#) szili83 hozzászólása Okt 6, 2013
Ezeket nagyon régen szereztem be, minimum 15 éve, s már nem is emlékszek, hogy honnan.

DY86 igazad van, csak nagyon halvány.

Csináltam képeket, van egy beazonosítatlan is. Ha valamelyik nem látszik, vagy kellene más kép róla, írjatok, s teszek fel képeket.

Erősítőből még a 2W-al is kiegyeznék.
Ami szempont fontos nekem:
-a cső amit használok be lehessen szerezni, és elérhető árban legyen (max 1000Ft/db)
-a tápegység részéhez a trafót könyen be tudjam szerezni, s olcsón
-kimenő trafót olcsón be lehessen szerezni
-foglalatokat hol lehet kapni elérhető áron?
(#) küzmös Gergely válasza szili83 hozzászólására (») Okt 6, 2013
Bingó! Ott a PCL86-os csövi, az a nagyobbacska kell neked.. Egy szem csővel tisztességes kis erősítő építhető. (Az a hálós valami KF erősítőcső PCF200,201 lesz.. nemigazán jó, nemigazán használható csak Fekete Fehér VT/TV-be cserecsőnek)

A PCL86 igencsak elterjedt hangfrekvenciás cső.. utánpótlás akad. A trafók.. Hát táptrafót nem tudom mennyiért tekerik, így hülyeséget nem akarok mondani, de nem hinném hogy egy ökör ára lenne. Itt a fórumon már páran megépítettük djhans fórumtársunk által tervezett kapcsolást. Rengetegszer be is lett linkelve.. ha rákeresel a Googléval vagy 6 helyen is megtalálhatod.. táppal egybeépített és különálló rajztól kezdve mindenhogy.

Kimenő.. hát attól függ mit szeretnél.. televízió gyári hangkimenő transzformátort láttam a V-bötűs oldalon 300Ft-ért. De akár rádióból bontott ECL86-os csőhöz való kimenők is jók lehetnek és szépen szólnak. Persze ha magasabbra teszed a lécet akkor ezt is meglehet tekertetni.. szintén gőzöm nincsen még hozzávetőlegesen sem az árakról, mert én lomtalanításkor begyűjtött televíziópanelokból építkezem. Épp ezért a foglalat árakat sem tudom megmondani.. nyákos bakelit foglalatokat szoktam bontogatni.. de lehet kapni, vásárolni szép csillogó fehér kerámia foglalatokat is..
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2013
(#) szili83 hozzászólása Okt 6, 2013
Köszi, akkor PCL86-os lesz a kiszemelt. Ezeket hogy lehet tesztelni/ellenőrizni, hogy jó-e?

Hangkimenő:
kimenő Nekem is van hasonló, azok is 6V-ot adnak le, és még valami TV-ből bontottam nagyon régen. Akkor az ilyen megfelelhet nekem? Vagy Te hol láttad, esetleg privátban dobnál egy linket, mert én így hirtelen nem találtam.

Ha sztereót építek, akkor függetlenek kell lennie, vagy pedig lehet közös? (fűtés és a 'meghajtás')

Foglalatok ahogy néztem elég húzósak, valahol fel kell majd keresnem valamit....
(#) szili83 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 6, 2013
Erre a cikkre gondolsz?
Leválasztó trafónak mekkora teljesítményű kell vajon?
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2013
(#) küzmös Gergely válasza szili83 hozzászólására (») Okt 6, 2013
Ez az a rajz bizony.. S a televízióból bontott trafó jó lesz hozzá. A visszacsatolás bekötésével korlátozódik ugyan a teljesítmény cserébe szépen dinamikusan szól.. Ez már az utolsó mozzanat lesz eldönteni hogy hogyan tetszik jobban a hangzás világ.

Khm.. izé.. valóban 6V-ot ad.. úgyhogy az lesz az ,az kell neked ,de ezt csak halkan mondom. Ugyanis "illetlenség" csak úgy rányomni a 230V-ot egy ilyen pici trafóra. (A legelején megtettem egy mérés erejéig és zümmögött is mint a veszedelem.) A Linkeket nem most láttam hanem hónapokkal ezelőtt.. tuti "elkeltek" már azok amiket láttam..

Ha nincs más szintén vakerázhatsz egy régi rádiót.. Trafóval EZ80-al. Ezekkel az a baj hogy csak egy csatornát tud elvinni.. a kettőhöz már nagyobb teljesítmény kellene.. mondjuk egy Pacsirta rádió, vagy Budapest rádió trafója. Csak így tudod egyben.. Ám a PCL eredetileg soros fűtésű TV-s cső, mely 300mA-el fűt mint a többi TV-s társa. Ez esetében 13,3-14,5V-nál áll be. Azaz a rádiókon lévő 6,3V az nem jó a PCL-nek. Az többek közt ECL86-nak van.
(Szintén halkan mondom hogy a TV-ben lévő nagyobbacska képkimenő trafó, 230V hatására 12,6V-ot ad.. Fűtőtrafónak is megfelel ,éppen elviszi 2 cső fűtését is. Mivel nem biztonsági trafó ezért ez is illetlenség.)

A hálózati trafó nagyságáról is sokat esett szó.. úgy rémlik hirtelen hogy sztereo rendszer esetén 80-90VA-es trafó kellene.. Először megépítesz egy oldalt aztán tesztelgetheted.. nézd meg hogy tetszik-e a dolog. Építettél már ilyesmit? Vagy most ismerkedsz velük?
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2013
(#) pucuka válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 6, 2013
Nemhogy illetlenség, elég nagy barbárság, és hozzánemértés. A csöves TV -k ből származó mindkét kimenőtrafó légréses, így a kimenete áramgenerátoros jellegű. Ahogy terheled, úgy változik a feszültsége.
Az európai TV -kben nem volt gyakori, hogy hálózati trafók lettek volna.
(#) küzmös Gergely válasza pucuka hozzászólására (») Okt 6, 2013
Mondtam hogy "illetlenség" no.. csak próbáltam ezzel is. Felejtsétek el a frászba bocsi.. Tekertessetek a hálózati trafóra fűtőtekercset is, így az igazi. Igazad van.
(#) küzmös Gergely válasza szili83 hozzászólására (») Okt 6, 2013
Tesztelni leginkább a helyén.. azaz egy elkészült "remekműben" üzem közben a legcélszerűbb. Ezek a csövek szerettek gázosodni..
(#) szili83 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 6, 2013
Hogy érted, hogy gázosodni? Szivárog belőle agáz, vagy inkább felrobbanik?
(#) szili83 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 6, 2013
Ilyen trafóim vannak. Közben beugrott, hogy a 12V jelzésű trafót tv szerelő fiától vettem, kb 15db-ot. Én ezeket 12V-os trafónak használom. A primer és szekunder egy csévén van, de el van választva valami prespán vagy papir szigetelésel.

Szóval ezek milyen trafók? A 6V-os gondolom akkor kimenő trafó lesz, én azokat 6V-os trafónak használtam. Az orosz hiperszil is érdekelne, lehet az is kimenő trafó.

Illetve van még a padláson pár ilyen-olyan trafó, lehet azok is sorkimenők lesznek....
Következő: »»   1564 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem