Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1640 / 2208
(#) granpa válasza trionaudio hozzászólására (») Júl 29, 2014
Szétnéztél már a rajzok közt?
(#) ZSozsóó válasza Mustang75 hozzászólására (») Júl 30, 2014
Szia! Fogod a csévetestet a megfelelő huzalvastagsággal és tele tekered. Nem kell ebből rakéta tudományt csinálni! A légrés miatt ezt úgyis macerás számolni. Semmi nem múlik azon hogy 11H lesz vagy 23H...Szép napot mindenkinek! Zs.
(#) trionaudio válasza granpa hozzászólására (») Júl 30, 2014
Néztem de nem nagyon találtam semmit ekkora feszre, SE topológiájút szeretnék .
(#) Mustang75 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Júl 30, 2014
Köszi ZSozsóó - 0.6mm zománchuzalt találtam itthon. Pont megfelelőnek láttam erre az áram erősségre. Délután fel is tekertem, 2db trafópapír vastagságú légrést lőttem be úgy saccra, majd összevasaltam. Mérni nem tudom, nincs ilyen műszerem de egy mezei 9v-os elem rákapcsolásával elég szép ívet húz megszakításkor. Gondolom jó lett. Szép estét!
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2014
(#) crapgame válasza trionaudio hozzászólására (») Júl 30, 2014
Én ezeket találtam.
(#) ZSozsóó válasza Mustang75 hozzászólására (») Júl 31, 2014
0,6mm-es huzal? Nem túlzás kicsit a segrács áramnak meg az előfokozatnak? Zs.
(#) Mustang75 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Júl 31, 2014
Szia! Én is túlzónak találtam a 0.6-ost, viszont van még 0.35mm fél kiló tartalék huzalom amit vékonynak láttam hozzá. De lehet pont ez lenne ideális? Az elektroncső oldalán olvastam olyat, hogy az alul méretezett fojtó még rosszabb, mert nem szolgáltat elég teljesítményt és "befullad" az erősítő, úgy mintha áramhiányban szenvedne.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2014
(#) ZSozsóó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 31, 2014
Csak azért merészeltem ajánlani az adott csévére maximális menetszámot - megfelelő huzalból, mert az általam ismert profi (értsd: aki nagyrészt vagy teljesen ebből él) csöves gitárerősítő építők is így csinálják. Semmi stressz, semmi humbug. Persze, ha autentikus fojtó kell ,akkor legyen 20H...de akkor ugyanazon a vason, ugyanakkora légréssel, stb. Zs.
(#) suhanc92 hozzászólása Júl 31, 2014
Sziasztok!
Megépítettem az alábbi kapcsolást,csak annyi különbséggel hogy az 1. cső ECC82-es,a 2. pedig ECC85,valamint csak a felső csatornát állítottam össze.Minden frankó,csak annyira pici jelet kap hogy ahogyan kézzel érintgetem a gitár jack dugóját,csak akkor hallom a "zajt" hogyha teljesen odateszem a fülem a hangszóróhoz.Végerősítőnek PL504-es kapcsolást tettem,eddig nem volt semmi baj sem,optimálisan működött(azaz,amennyire kíváncsi voltam).
Most mégis mi lehet a hiba?Mért kaphat ennyire picike jelet?
Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) Mustang75 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Júl 31, 2014
Kiindulási pontnak is nagy segítséget adtál. A fojtót nem szereltem fixre be a sasszira, élesztéskor próbaképp rá lesz kötve ideiglenesen az áramkörre. Ha mondjuk nem tetszene az erősítő hangja, esetleg le kell szedni a menetszámból, vagy rosszabb esetben cserélni kell ne kelljen bontani, új furatokat csinálni a vasra.
(#) granpa válasza suhanc92 hozzászólására (») Júl 31, 2014
Azt akartad kérdezni: miért ilyen érzéketlen? Nagyobb jellel próbáltad? A jel nem jut el a megfelelő helyre, nézd végig a kapcsolást. Keresd meg honnan érzéketlen (meddig jut el a bemenő jel).
(#) suhanc92 válasza granpa hozzászólására (») Júl 31, 2014
Pontosan.Már átvizsgáltam,azon is gondolkodtam hogy lehet a hangszínszab.-nál nem jó valami mert,van ennek egy első változata,melyben azt írja hogy a két sztereo poti második felét összekötjük az lesz a közép.Ugyan az a hangszínszabályzó kapcsolás csak nem tudom jó-e az összeépítés.(Szerencse hogy próbapanelen van a kivitelezés)
Megpróbálom megkeresni.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2014
(#) ZSozsóó válasza Mustang75 hozzászólására (») Júl 31, 2014
Olyan érzésem van, egy kicsit túldimenzionálod a fojtó szerepét a kapcsolásban! Persze kísérletezni jó dolog, esetleg tekerd meg megcsapolásokkal...Kíváncsi leszek a véleményedre! Zs.
(#) suhanc92 válasza suhanc92 hozzászólására (») Júl 31, 2014
A kapcsoláson volt egy-két javítani való,mégsem jó
Szerintem ez a hangszínszabályzó a fekete bárány...de abban sem vagyok biztos.
(#) suhanc92 válasza suhanc92 hozzászólására (») Júl 31, 2014
Hogyan mérjem ki?
(#) granpa válasza suhanc92 hozzászólására (») Júl 31, 2014
Hagyd ki (kösd át) a hangszínszabályzót, adj a bemenetre jelet, és mérd le az átmenő pontokon, hol tűnik el.
(#) suhanc92 válasza granpa hozzászólására (») Júl 31, 2014
Köszönöm szépen
(#) bakos13gab válasza suhanc92 hozzászólására (») Júl 31, 2014
Halkan jegyzem meg, hogy az első fokozat DC csatolt. Nem számoltam át vagy ilyesmi, de elképzelhető, hogy ECC82-essel nem működik megfelelően, mert mások a cső paraméterei mint egy ECC85-ösnek és nem a kívánt munkapont áll be (persze gitárnál nem biztos, hogy gond). Ez ettől a hibától valószínűleg független, de legyél vele tisztában.
(#) suhanc92 válasza bakos13gab hozzászólására (») Júl 31, 2014
Igen már az első gondolatom az volt hogy nem igazán van kapcsolás a neten sem e két fajta csővel egyszerre,szóval gondoltam arra hogy a 82'-es csőről kijövő jel nem megfelelő ahhoz hogy a 85'-ös csövet meghajtsa.
Primitíven fogalmazva így nézhet esetleg ki.
(#) bakos13gab válasza suhanc92 hozzászólására (») Júl 31, 2014
Idézet:
„szóval gondoltam arra hogy a 82'-es csőről kijövő jel nem megfelelő ahhoz hogy a 85'-ös csövet meghajtsa”

Biztos nem erre kell gondolni. Szóval. A 82-es alapvetően nem egy nagy erősítésű cső (bemenő fokozatban nem is nagyon használják, mert nem csak, hogy kicsi az erősítése, de a linearitása sem a legjobb) és fázisfordítóként, vonali meghajtóként illesztésre használják, lehetőleg 1 közeli erősítéssel. A 85-ös már inkább jobb ilyen célra, de az meg nagyfrekvenciára lett kihegyezve és hangerősítőkben ritkán fordul elő (ettől még nem biztos, hogy rossz, nekem is van sok).
Az első fokozatnál az történik, hogy az első csőfél katódellenállással be van állítva egy normál "anódkövető" állásba. A második fokozat pedig csak illesztést végez, de ennek a z előfeszültségét két dolog határozza meg. Az, hogy a 33K-n keresztül folyó áram mennyire emeli el a földtől, illetve, hogy az első cső anódján (47K alatti pont) előálló feszültség és a a második cső katódja közötti feszültség mekkora, ugyanis ez adja azt a negatív előfeszültséget, ami munkapontba állítja a második csőfelet. Az ECC85 sokkal kisebb üzemiáramra van tervezve, mint a 82-es. Statikusan meg kellene mérned ezt az előfeszültséget és a cső adatlapján megnézni, hogy hová esik a görbe és főként, hogy mennyi áram folyik a második csőfélen. A 82-es extrém alacsony anódfeszültségeken is jól üzemel, de valószínűleg valamennyivel csökkentened kellene a 33K-t. Ugyanis a második csőfél hasznos feszültsége a betáplálás 126V-jának és a katódján mért feszültségnek a különbsége. Itt erősítés nem történik.
(#) suhanc92 válasza bakos13gab hozzászólására (») Aug 1, 2014
Értem.Pontos válasz volt, nagyon szépen köszönöm. Akkor az lesz hogy csak egy csővel építem meg amit először aztán úgyis nemsokára egy komolyabbat akarok de azt már ECC83-al.
(#) suhanc92 hozzászólása Aug 1, 2014
Így már értem az egész kapcsolást hogyan is működik.
(#) bakos13gab válasza suhanc92 hozzászólására (») Aug 1, 2014
Szóval így reggel átgondolva még egyszer. Az első csőfél erősítése a lényeg. Ez 82-es esetében alacsonyabb lesz, mint egy 85-ösnél, pláne egy 83-asnál A második csőfél nem erősít, tulajdonképpen annak a munkapontja nem is annyira érdekes, hiszen erősítést nem végez, de a kimenőfeszültséget tudnia kell szolgáltatni. Ha beteszel egy 85-öst, biztos vagyok benne, hogy "hangosabb" lesz, mert nagyobbat erősít a bemenő jelen. Gitárnál talán annyira a torzítások nem érdekesek, de azért szerintem nem árt, ha ezeket a torzításokat akarattal tudod előállítani és nem a rendszer sajátjai, de gitárhoz még nem építettem semmit. Nézd meg a Marshall JCM800-as előfokát, ami gitáros és ha jól emlékszem ECC85-öseel épült.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2014
(#) suhanc92 válasza bakos13gab hozzászólására (») Aug 1, 2014
Értem és nagyon szépen köszönöm a válaszod,valamint a tájékoztatást
(#) bakos13gab válasza suhanc92 hozzászólására (») Aug 1, 2014
Ez szerintem ECC83-assal van. Talán rosszul emlékeztem, mert nem találtam meg azt a rajzot, amin ECC85 szerepelt.
Ezen az előfokozat a master volume utáni 22nF-ig tart.
(#) Mustang75 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Aug 1, 2014
Ez a megoldás kedves Zs.! Eszembe se jutott volna hogy megcsapolásokkal tekerjem meg...
Milyen ötletes, köszönöm! Igen, mert nem biztos hogy a névleges értéken fog tetszeni, és így bármikor változtathatom a fojtó tulajdonságait és beleértve a hangot is. Kisebb menetszámmal ércesebb, nagyobbal pedig teltebb már-már túlzóan is lágy a gitár hangja állítólag. Ha kész, ígérem részletesen írok róla a fórumba, hogy másoknak is segíteni tudjak ezzel. Üdv.
(#) nik válasza suhanc92 hozzászólására (») Aug 1, 2014
Bocsi a negatív értékelésért, de megint csak ez a fránya táblagép érintőpanelja tréfált meg, nem volt szándékos.
(#) Mustang75 hozzászólása Aug 2, 2014
Egyenlőre itt tartok vele. Mindent sikerült elkészítenem, beszereznem, a többi dobozban. Csak most már össze is kellene szerelni.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2014
Következő: »»   1640 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem