Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1666 / 2208
(#) bta válasza varttina hozzászólására (») Okt 3, 2014
A lábjegyzetben sorolt szakirodalom-lista tökéletes. Tkp. az első is elég lenne, csak, mivel általánosságban, nem kifejezetten hangfrekis szempontból járja körül méretezést/optimalizálást, nem árt hozzá némi elméleti adaptációs készség az elektromágnesesség és az elektronika alapjainak hiánytalan(!) ismerete mellett.

A felette található megállapítások közül nem árt néhányat fenntartással kezelni))
(#) bta válasza kokimy hozzászólására (») Okt 3, 2014
Szia! Minden rendes elektroncső-katalóguslapon találsz néhány tipikus üzemmódhoz és munkaponthoz javasolt illesztőellenállást. A kérdésed túl általános, mivel pl. klasszikus triódás végfoknál, vagy pentóda együtemű alkalmazásakor a hatásfok-maximalizálás mellett más szempontok is felmerül(het)nek. Ilyenkor a munkaegyeneses módszer a célravezető. Ellenüteműnél kicsit strapás lenne kirajzolgatni...)
(#) bta válasza Doncso hozzászólására (») Okt 3, 2014
Idézet:
„"18,5cm2 EI vas szerintetek G807SE vagy inkább PL519se?"”

G807PSE Azaz 2db G807 párhuzamosan, együtemben.
(#) mc-4 hozzászólása Okt 4, 2014
Sziasztok!
Egy pp erősítő bemenetén mi célt szolgál egy bemenő trafó? Nekem csak a leválasztást mutatja. (cmli-15/15b)
Köszi a válaszokat!
(#) Doncso válasza bta hozzászólására (») Okt 4, 2014
Az nekem nem olyan jó, mert már megvannak a huzalok, illetve az anód trafó is le van hajtva 807SE hez, meghát egy egy párom van 807-ből is és PL519-ből is, ezért kérdeztem. De már megvan mi lesz. 807-est épitek a régi idők emlékére.
(#) Orbán József válasza mc-4 hozzászólására (») Okt 4, 2014
Szervusz!
Az erősítő bemenete ezáltal földfüggetlen, szimmetrikus lesz.
Brumm szempontból, vagy hosszabb vezetékkel történő meghajtásnál előnyös. Valamint egyúttal az erősítőt igen kis impedanciáról hajtja meg, ez az erős lezárás megint csak jót tesz a végfoknak. Viszont nagyon jó minőségűnek kell lennie, hogy kifuthassa magát. Emiatt igen drága...
(#) mc-4 válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 4, 2014
Szervusz!
Mit jelent hogy kifuttassa magát?
(#) Orbán József válasza mc-4 hozzászólására (») Okt 4, 2014
Az egésznek akkor van értelme, ha maga az erősítő könnyedén teljesíti a kívánalmakat átvitelét tekintve, ez az illesztő trafó számára csak jó minőségű anyagból, kivitelből lehetséges. Árulnak külországban ilyet készen, de riasztóan magas ára van, csinálni meg megint csak nem egyszerű - speciális vasanyag, tekercselés kell hozzá.
(#) mc-4 válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 4, 2014
Köszönöm a gyors, pontos választ.
Üdv!
(#) bta válasza mc-4 hozzászólására (») Okt 4, 2014
Idézet:
„"Egy pp erősítő bemenetén mi célt szolgál egy bemenő trafó? "”

1) A galvanikus leválasztás kizárja a készülékek közti földhurkot
2) A csövesek hőskorában afféle stúdiószabvány volt a 600:600 ohmos illesztett vonali jelátvitel, amit plusz meghajtó- és erősítőfokozatok beiktatása helyett le- és feltranszformálással oldottak meg.
(#) dragon073 hozzászólása Okt 5, 2014
Sziasztok !
Kis segítségre lenne szükségem .
Megépítettem a pcl86se kapcsolást , kimenőnek egy orion tv hangkimenő trafót, ami pont a PCL86-hoz való. Sajnos olyan lett mintha elfogyna az erő belőle. Igaz csak 240 v ról hajtom ,
Valakinek valami jó ötlete ?
Talán a kimenő nem jó ide
Gábor
(#) Doncso válasza dragon073 hozzászólására (») Okt 5, 2014
Ez pár wattos csak, ugye tudod?
(#) szili83 válasza dragon073 hozzászólására (») Okt 5, 2014
Megmérted a teljesítményt? Erre 2-3W-ot írnak az oldalon is ahonnan szedted. Az nem sok. Főleg ha a hangszóróid nem elég érzékenyek. 90dB felett sztereóban kellemessen hallgatható, de nem fog a szobádban a bútor odébbmászni tőle....
(#) juhely válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 5, 2014
Én sikeresen használtam átalakított autós invertert csöves anódfesz előállítására, Az inverter "szögletesített szinusz" AC részét kiiktattam és egy zavrszűrőt beépítettem. A bemenő feszültség az inverteren lehet 12,6V DC, ez megoldja a fűtőfeszültség ellátást is ha úgy kötöm be, és ha a terhelhetőség engedi a hideg fűtőszál ellenállást is számítva. Dc-Dc jó hatásfokú áramkorlátos konverterrel lehet 6,3V-os lágyindításos fűtés is, ekkor a konverterre mehet a max. bemenőfesz (12, 15, 24V tipusfüggő). Autós inverterből használtam csöves előfokhoz 5W-ost, végfokhoz van 75W-os amiben nincs ventilátor (hangtalan) vagy zenekari végfok (gitár) esetén a 150W-os ventilátorral.
(#) dragon073 válasza szili83 hozzászólására (») Okt 5, 2014
Szia !
Nem mértem a teljesítményét . Hangfalaim , 88dB sajnos csak .
Ma nekiülök és valamit kitalálok vele , nagyon szép a hangja , csak olyan mint ha belefulladna .
Gábor
(#) CIROKL válasza szili83 hozzászólására (») Okt 5, 2014
Inkább azt mondanám MAX 2WATT 10% torzitással !
Tegyük hozzá hogy ezek a kiemenők csak a TV hangját voltak hivatottak közölni tehát csodára nem képesek , örüljünk annak ha megszólalnak .
Amennyiben rendes erősítőt szeretnénk akkor nem lehet a pénzt kispórolni , tehát egy rendesen méretezett és kivitelezett kimenő párost be kell szerezni , gyártani ...
Egy esetleg terv ami rendesen kiszámolt és méretezett .
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2014
(#) lionsec hozzászólása Okt 5, 2014
Üdvözlet!
Információt szeretnék kérni,hogy szeretnék rövidesen egy 40Watt körüli csövrs erösítőt építeni és esetleg abban tudna e valaki segíteni hogy hol található jó rajz róla és milyen elöerösítőt lehet hozzá kapcsolni. Az igaz ,hogy leszólja hangzásban a digitális végfokokat?
(#) mofesa válasza dragon073 hozzászólására (») Okt 5, 2014
Ez elég sok minden lehet. Rossz munkaponti beállítás, selejtes dióda híd, de még az is lehet, hogy a visszacsatolás értékei nem megfelelők.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2014
(#) CIROKL válasza lionsec hozzászólására (») Okt 5, 2014
Szeretnék egy mercedest jö nagy legyen , a rajz lehetőleg legyen róla mert lusta vagyok keresni .
Esetleg kell e hozzá még egy trabant is eléje hátha gyenge lesz ?
Tényleg igaz hogy ez erősebb mint a kisploszkim ?
Na valami ilyet kérdeztél ebből nem lehet kiindulni , lehetőleg szedd össze mit szeretnél és egészen biztos lesz segitség ha értelmesen kérdezel !
(#) dragon073 válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 5, 2014
Nagyon szépen köszönöm a segítséget , kimenő gond lesz szerintem itt sajnos kell időt szánnom és pénzt a kiemőkre
Gábor
(#) küzmös Gergely válasza dragon073 hozzászólására (») Okt 5, 2014
Mofesa-nak is van sok igazsága! Elsőre próbáld ki visszacsatolás nélkül. Nekem is picike orion csöves televízióból való hangkimenőkkel megy és egy 12W-os RFT régi zenekari tölcséres hangszórót tettem rá, ami nincs is bedobozolva csak felfogatva egy fa lapra. Én 260V-ról járatom. Nos az a 2W elég meggyőzően szól. Ha odatekerem akkor az alsó szinten (tetőtérben vagyok. ) már nyavajognak hogy a francért nem lehet ezt halkabban. Szóval ott nálad valami más probléma is közbeszólhat a kimenőkön felül. A "más" probléma pedig az áramkörön kívül keresendő (ha nem kötöttél el semmit és jó a munkapotbeállítás, és maga a cső is). Szóval nem tudjuk hogy min hallgatod. Mekkora az a hangláda.. igaz az érzékenységét írtad ami 88db (ez sem túl sok). Szóval nagyon függ a hangfalaid méretétől, és érzékenységétől. Kicsi minihifi hangszóróin pl szinte semmit sem szólt nekem sem.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2014
(#) szili83 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 5, 2014
+ meg kellene mérni, hogy milyen jön ott ki. Lehet kevés, lehet torz, lehet bármi szinte. Kellene egy szkóppal műterhelésen nézni. Amit Laci mondott teljesen igaz, az a kimenő nem csúcsszuper, az is egy szűk keresztmetszet lehet.
Én is mikor építettem az elsőt, az volt, hogy kimenőkön és hangfalon ne spórolj, mert meglátod csúnya lesz az eredmény. Hát igazuk is volt...
(#) Szpisti válasza juhely hozzászólására (») Okt 5, 2014
Igen, időközben nekem is beugrott hogy léteznek autós szivargyújtóba dugható 12/230V inverterek. Ebayon láttam is sokféle variációt 3-4 ezer forint körül amik komoly teljesítményre képesek.

De közben sikerült az MC34063 ic-vel megoldanom 12V-ról a 180 V-os anódfeszt olyan terhelhetőséggel, hogy egy 3-4W-os PP véget elvisz vigyorogva.
Majd mutatom a megoldást , csak még a dobozolással vagyok elfoglalva.
Egyébként kösz hogy nem feledkeztél meg a dologról.

Nagyon nem szeretnék ebbe a flybackes anódtáp megoldásba belebonyolódni itt, mert a modik szerint ez nem csöves téma, azért is nem referáltam az eredményeimről itt.
(#) szikorapéter válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 5, 2014
Ezért én már kaptam,hogy itt írtam ódákat ezekről a tápegységekről. Egyébiránt a hipersil hangkimenő kisebb teljesítményeknél is használható? Van itthon belőle pár darab és arra gondoltam végre vehetném valami hasznukat is. Mondjuk ami most készülő félben van erősítőm a GU50 SE még foglalat hiány miatt áll,így addig méretezném a kimenőt és megtekercselném. Előny hogy a transzformátoroknak van talpa amivel fel tudom szerelni. Még egy kérdés: Pacsirta rádió hálózati trafója elbírja a 2 GU50 SE kapcsolást? Az előfokozat egy E88CC cső a vég pedig a 2 GU50. Hangteljesítményre menyire számítsak? (Rms) Anódfeszültség: 384V (ez már szürve,bufferelve.) A kimenőket hétköznap elkezdem készíteni. ezzel a képpel megeggyező méretű a kimenőnek szánt magok is. Használhatók ehhez az erősítőhöz? Előre is köszönöm a válaszokat.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2014
(#) juhely válasza szikorapéter hozzászólására (») Okt 5, 2014
A topic címe: "Csöves erősítő készítése". Én itt újonc vagyok és nem értem hogy a csöves erősítő tápellátásának kérdése mitől témaidegen? A hipersil kimenőkről annyit tudok saját tapasztalatból hogy a gitárosok nem szeretik, azt mondják hogy "hideg" a hangja.
(#) Szpisti válasza szikorapéter hozzászólására (») Okt 5, 2014
Nem tudom mekkora a Pacsirta hálózatija, de erősen kétlem hogy elvinne 2 GU-t fűtéssel . A single ended nyugalmi árama meg alapból megizzasztaná az anódtekercset. De ez csak magánvélemény, majd konkrétabban aki már használt ilyen trafót.
Nekem most a submini csöves PP végén egy SM55 mini hipersil lóg, azzal lemegy 55Hz-ig szépen, felfelé meg 15-16k-ig -3dB 2,5W-on.
Ahhoz képest hogy ennek a mininek egy 36VA-es maroknyi trafó szolgáltatja a naftát, elég szigorúan beszólja a lakószobát egy jó hangszóróval.
Itt van nekem is pár éve a GU50 foglalattal, 6sn7 meghajtókkal, ugyanolyan trafóvasakkal mint a Tiéd - de még nem vitt rá a hangulatom, hogy egy ekkora áramzabálót alkossak belőlük
Ezek a picikék sokkal szimpatikusabbak nekem most ezekben az energiaínséges időkben .
(#) antalka hozzászólása Okt 5, 2014
Sziasztok! Egy olasz oldalon találtam ezt a rajzot . Szerintetek mekora lehet a hang teljesítménye , hány Watt ?
(#) szili83 válasza antalka hozzászólására (») Okt 5, 2014
2-3W/oldal
(#) juhely válasza antalka hozzászólására (») Okt 5, 2014
A cső pentóda részének max. anód disszipációja alapján kb. 3W.

Van itt egy magyar oldal ami segíthet
(#) antalka válasza juhely hozzászólására (») Okt 5, 2014
Ha ugyanezt megcsinálom csak ECC83 és EL84 csővel akkor több wattot várhatok?
Következő: »»   1666 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem