Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2151 / 2208
(#) 6C4C válasza CHZ hozzászólására (») Dec 10, 2019
Ha Riaa vagy DAC lesz a dobozban úgy érzem már nem is kérdés...
De ne haragudj, hogy egyáltalán megemlítettem
További sok sikert!
(#) MacGiver válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 10, 2019
Azért az eredeti ALPS BLUE POT jelentett egy minőségi kategóriát. A BLACK meg pláne.
Jelenleg általában a minőség másodlagos, ócsó legyen.
A hangja egy fontos dolog. Ugyanis nem definiálható.
(#) CHZ válasza 6C4C hozzászólására (») Dec 11, 2019
Köszönöm, meggyőztél! Csak a 0 átmeneti kapcsolási lehetősége csábított, úgy gondoltam egy próbát megér. Ezért tettem mellé normál relét is, kiveszem helyére beterveztem 100n+47R RC tagot relé érintkezőivel párhuzamosan.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2019
(#) ozpecs válasza DaviS hozzászólására (») Dec 11, 2019
Az amit én szétszedtem és hasonló felépítésü volt belül, az egy régebbi (kb30 éves) erősítőből lett bontva már akkor is hamisítottak volna?
(#) baldman81 hozzászólása Dec 11, 2019
Üdv az Uraknak!

Előre is elnézést a "láma" kérdésért, elektroncső fűtéssel kapcsolatban kérnék segítséget tőletek.
Hogyan tudnám csökkenteni bekapcsoláskor a "fűtőszál felvillanása" effektust. Pár másodperc múlva beáll a normál üzemi állapot. Kissé aggódom hogy idő előtt elhasználódik a fűtőszál a pillanatnyi nagy áramfelvétel miatt. Normál váltakozó áramú fűtés, (előerősítő cső, csak az egyik oldalon észlelhető) terhelten 6,5V ac mérhető a foglalaton.
Köszönöm szépen!
(#) Ge Lee válasza baldman81 hozzászólására (») Dec 11, 2019
Vagy cseréled a csövet mert nem kellene ilyet csinálnia, vagy teszel a primer oldalra lágyindítót, így nem hirtelen kapja meg a fűtés a teljes áramot.
(#) jani1987 válasza baldman81 hozzászólására (») Dec 11, 2019
Nekem fokozatosan szokott felizzani ugrás nélkül.
(#) mohinger válasza baldman81 hozzászólására (») Dec 11, 2019
Vannak olyan csövek, melyeknél ez a bekapcsolási izzólámpa effektus normális. Emiatt nemigen kell aggódni. Pl.: Tungsram ECC82, Telam-Polam ECL86, stb... csinál ilyet, de anno a régi csöves TV-kben a PCL85 is szeretett így felvillanni, pedig ott még bekapcsolási áramkorlát is volt, ennek ellenére sok évig működtek gond nélkül. Ez már régen ki lett ebben a fórumban vesézve többször is.
(#) sturbi válasza baldman81 hozzászólására (») Dec 11, 2019
Legjobb, ha nem nézel oda, kutya baja sem lesz (nem takarja a fűtőszál végét a kerámia (mert pl. elpattant)). Ha majd tönkremegy, kicseréled...
(#) baldman81 hozzászólása Dec 11, 2019
Üdv mindenkinek!

Köszönöm nektek a hozzászólásokat/segítségeket!
Akkor hagyom így, egyébként JJ 6SN7 csőről van szó.
(#) djhans válasza TAttila77 hozzászólására (») Dec 11, 2019
A kondin én is gondolkodtam hogy vennék ilyet. Ezek az ellenállások mennyivel jobbak mint pl. a Remix R615?
(#) TAttila77 válasza djhans hozzászólására (») Dec 11, 2019
A remixtől fényévnyivel jobb. A kondi megint csak. Hetven hét oldalnyi iromány van itt-ott ilyen olyan fórumon, blogban, teszt cikkekben, hogy milyen hatalmas zenében is jól hallható különbség van ezek illetve más gyártmányú passzív alkatrészek csereberéje közt, úgy ellenállásilag mint kondik terén. Legfontosabb szerepe az audio jelútban lévő alkatrészek minősége. Meglepő, de nagyon dícserik az orosz olajpapír kondenzatorokat rendkívül pontos szinezetlen hangvisszaadásuk miatt. Vagy, sokan istenítik a szén ellenállasokat, de többen nem mert lágy lesz a hang tőlük (mondják, írják), de irhatnék évekig... Elég ha utána olvasol építős, tesztelős fórumokon, pl. elektroncso.hu-n is van írás nem kevés az alkatrészek hatása a jelútban témáról.
Van akinek ebből a Miflexből az alufóliás kondi tetszik, nekem meg a réz-fólia-papir. Pl. Én biztos nem fogok pl.szénellenállást használni egy csövesemben sosem, mert én nem szeretem. Más meg szereti. Kinek a pap, kinek a ...
És végül ha picit is hallgatsz rám, egy bölcs mondàs: “Nem kell senkire sem hallgatni, senkinek se szentírás a szava, a végén a saját füled dönt mi jó, mi nem.” És ez nagyon igaz. Gyűjts információkat minél többet és mérlegelj. Aztán hajrá.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2019
(#) (Felhasználó 1947) válasza djhans hozzászólására (») Dec 11, 2019
Nagyon jó az Ohmite AG series.
Ár/érték arányban verhetetlen.
Nézd meg az adatlapját, leírást.

Ohmite AG Series

Mondjuk én 10W felett már a Caddock MP930, 9100 sorozatot favorizálom, de azt még hűtőbordára kell még szerelni, hogy jól érezze magát...

Caddock MP series
(#) djhans válasza TAttila77 hozzászólására (») Dec 11, 2019
Azt nem értem, hogy egy hidegített katódellenállás hogyan szól bele a hangba. Elismerem, hogy anód munkaellenállásnak már nem mindegy milyet választunk.
(#) djhans válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Dec 11, 2019
Akkor végül is a legnagyobb előnye a Remix ellenállással szemben hogy nem mágnesezhető huzalból készül. 6C4C katódjába 2x50 Ohm fix ellenállást tegyek vagy 100 Ohm huzaltrimmert?
(#) (Felhasználó 1947) válasza djhans hozzászólására (») Dec 11, 2019
Az R615 egy kommersz huzalellenállás.
Az Ohmite, ha megnézed azért spéci ellenállás.
Ennek vagy egy Ayrton-Perry tekercselésű (alacsony induktivitású) verziója is.
A Caddock-ok meg eleve indukciómentes ellenállások.
A 6C4C katódba valami hasonlót tennék...de a Te lehetőségeid döntik el mi kerül oda.
(#) djhans válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Dec 11, 2019
A 750 ohmot 2db 1,5K Ohmite AG5 ellenállással oldanám meg.
(#) (Felhasználó 1947) válasza djhans hozzászólására (») Dec 11, 2019
Teljesen korrekt.
(#) djhans válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Dec 11, 2019
Betegyek 100 Ohmos huzaltrimmert vagy menjen 2x50 Ohm?

A meghajtó 6SZ3P trióda 20K-s anódellenállásának milyet tegyek?

2db ilyen esetleg?
(#) TAttila77 válasza djhans hozzászólására (») Dec 11, 2019
Szerintem kérdezz meg egy pár nagy SE építő emberkét és ők biztosan tudnak mesélni erről neked. SE-nél pl. a végcső munkaellenállása a kimenőtrafó maga, de gondolj csak bele, avégcsövön folyó teljes anód áram folyik a katódellenálláson is, ha hidegítve van, ha nem. Éppen ezért nagyon nagyon fontos annak kialakítása, ehelyezése, helyzete, jól hűtése stb. Kritikus szempontok, nézzél komolyabb SE rajzokat nem akárminek vannak a végcsövek katódjában 30-50, de olykor még 100W-nyi ellenállás(ok), hiszen annak értéke a csöves erősítő üzemelése közben nem változhat a tetees hőtermelés végett, még akkor sem, ha azt más közelí meleg alkatrészek, vagy csövek fűtik. Ugyanígy a kondenzátorok elhelyezése se utólsó szempont, hiszen pl. az elkók a nagy meleg miatt idő előtt kiszáradhatnak, még a csuda márkás drágák is.
No visszatérve az eredeti kérdésedhez, ezek végett is a katódellenállás kiléte, kialakítása egyik legkritikusabb szempont.
Én nem említettem a Caddock indukciómentes ellenállásait, pedig előbb én is azt szerettem volna beszerezni. De!! Igen, de. Két ismerősöm is azt mondta, hogy amikor Caddock katódellenállást tettek SE végfokjukba a végcsőhöz, nem tetszett nekik a "hangja", ugyanis másképpen szólt az XY zeneszám, mint az előtt. Na ekkor kiugrott a szemem elhiheted, mikor ezt hallottam. De mivel két barátomtól is majd ugyanezt hallottam, akik nem is ismerik egymást és nem beszéltek össze, hogy kábítsanak, elgondolkodtam egy pöttyenetet. Kicsit kutakodtam, mivel nagyon dícsérik az Ohmitét bármely alfaját, így lettek nekem ilyen eleenállások. 30W-nyi három darab párhuzamosan 900 ohm eredővel csak jó lesz tán. Ha nem akkor meg pusztúljon a cső, mert biztos hogy gond lesz vele, bár bízom benne, hogy egy Psvane csak egy Psvane és nem hagY cserben.
(kimerűltem )
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2019
(#) Ge Lee válasza TAttila77 hozzászólására (») Dec 11, 2019
Én szívesen kipróbálnám egyszer hangilag, hogy az összes anód meg meghajtó katód meg rács ellenállást kicserélném arcol carbon szénrétegre, csak sajna nincs elérhető közelségeben csak néhány alacsony érték. Nekem csak a meghajtás CRC szűrőjében van ilyen, de nekem semmi bajom vele.
(#) djhans válasza TAttila77 hozzászólására (») Dec 11, 2019
Kíváncsi leszek mi lesz a véleményed a Psvane hangjáról. Én nem hallottam nagyon jókat bár nem nagyon lehet mást beszerezni. Most Svetlana 300B-t próbáltunk munkatársammal, igaz a kettő vadi új volt vagy egy százas.
(#) Ge Lee válasza djhans hozzászólására (») Dec 11, 2019
A helyedben én kipróbálnám a pici katódellenállást is külső negatív rácsfesszel, erről is sok vita van hogy melyik a jobb. Nekem így működik a 6N, a katódban csak 10 ohmos ohmite van. Az oké hogy van külön -Ug, na de a katódellenállásod meg jóval kisebb lesz, ami összességében lehet hogy jobb lesz hangilag. Ki tudja...
A kismillió dolog kipróbálgatásához kellene 2 teljesen egyforma erősítő, az egyikben alkatrész cserebere, aztán korrekt vakteszt, másképp úgysem derül ki. Ez a bekapcsolom, meghallgatom, kikapcsolom, kicserélem, majd fél óra múlva újra meghallgatom dolog nevetséges szerintem. Abból egyértelmű különbséget csak a mesemondók képesek levonni...
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 11, 2019
Én úgy hallottam hogy a fix előfeszesnél jobban szól az automatikus rácselőfesszel épített. Itt még kezelhető a dolog mert 45V előfesz kell 60mA mellett. 300B-nél már más a helyzet.
(#) djhans válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 11, 2019
Te tettél fel képeket az erősítődről?
(#) TAttila77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 11, 2019
Na egy dolgot megígérek neked, hogy míg ezen bolygót taposom én szénréteg ellenállást biztosan nem fogok használni. Igen igen hatalmas dolognak kell történnie, hogy meggyőzzön, ami egyenlőre nem fog bekövetkezni. Eddig kizárólag csak szénréteg ellenállatokat láttam csöves cuccokban lángralobbanni, megnyúló értékkel viselkedni, stb... Na ezért.
(#) TAttila77 válasza djhans hozzászólására (») Dec 11, 2019
Látod én meg azt hallottam, hogy nem igazán jó a Svetlana hangja. Én eddig a legjobbakat nagy meglepődésemre a Genalex Gold Lionról hallottam, mert ez se a mélyeket nem vékonyítja puhítja el, se a közepeket nem bántja, de a magasat se változtatja meg. Előbb utóbb ez lesz, de játszadozni jó egy alap Psvane is úgyhiszem. Majd ha kiforrta magát az áramköröm és valóban untig elbabráltam vele és már azt fogom mondani, hogy kész a dolog, már végleges, akkor majd jön egy válogatott pár komolyabb Psvane hálóanódos, vagy Shuguang, vagy a kedvencem a Genalex. Nem is fogom csutkán járatni, 4k kimenővel olyan 420V környéki tápfeszültséggel 50mA körűl olyan 8-9W-ot szeretnék kinyerni belőle. Legalábbis szeretnék, de ha csak 7W lesz is megelégedek vele. Bár akkora lett az EI 105, vagy 106-os vasú kimenő, hogy ennek szólnia kell rendesen.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2019
(#) (Felhasználó 1947) válasza djhans hozzászólására (») Dec 11, 2019
Szerintem 2x50 ohm.
A linkelt ellenállással még nem dolgoztam , de az adatok alapján szerintem nyugodtan használhatod.
(#) mohinger hozzászólása Dec 11, 2019
Nekem eddig az egyik legjobb hangú erősítő, amit hallottam, az Krizsán Laci 211SE-je volt, jelenleg Psvane csövekkel, nanokristályos kimenővel, 1000V tápfesszel, 8W kimenőteljesítménnyel üzemel. Elmondása szerint elég megbízható csövek.
(#) TAttila77 válasza mohinger hozzászólására (») Dec 11, 2019
Hú Tamás. Ez végfok! És ezek már a Psvane fesőbb kategóriás csövei egyik tipusa. Szivesen megtekintenék egy ilyet, de félnék ilyet építeni az 1kV végett. Ezek a csövek azért már fűtenek
Következő: »»   2151 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem