Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2197 / 2208
(#) tunerman válasza sturbi hozzászólására (») Márc 19, 2020
Csak annyira mint a saját véleménye a kimenőtranszformátoros fázisfordításról....milyen is van abban a kiváló írásban szereplő erősítőben?

Idézet:
„Jelesül a fázisfordításba még a kimenő trafó fázis torzítása is beleszól. Mellesleg azért különleges, mert nagyon nem jött be ez a konstrukció. Inkább csak műszaki emlék arra, hogy hogyan készítsünk szar erősítőt. ”


https://www.hobbielektronika.hu/forum/csoves-erosito-keszitese?pg=2116
(#) MacGiver válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 19, 2020
Idézet:
„Ahhoz, hogy utánépíthető legyen kellene a kimenő tekercselési utasítása, különben nem lehet megépíteni az erősítőt. Egy cikk így lenne teljes...”

Pont a lényeg maradt ki. A kapcsolás ismert, középszerű, bárki megtalálhatja a NET-en.
Legalább lenne egy alapfokú kimenő leírás közölve. Mi van helyette?? 8K/6 ohm.
Azzal is lehet PIAC-ot szerezni, ha adunk egy alapfokú, jó hangú 1 oldalra elférő kimenő tervet a 9 oldal szöveghez, oszt azt mondjuk, ennél is van jobb trafó, de az már pénzes. Ez korrekt lenne. Így sajnos kilóg a lóláb.
(#) TAttila77 válasza MacGiver hozzászólására (») Márc 19, 2020
Én mikor a jó multkorában tekertem a 300b-k kimenőit, meg a Paravicini EAR859-ét, mindent itt leírtam, hogy csináltam. Nem tudom mi a bánat őrületesen nagy titok rejtezik benne, hiszen egy pár koszos mezei EL84-re épűl. El is tudnám most így képzelni este felé, hogy minden építő gyorsan sunyiba a sarokban elkezdi gombajítani a csévélyét, ha a méretezés meg lenne.
Amúgy az imént nézegettem külföldi odalakon, ahol ennek számtalan változata a fórumozók könyökén jön ki. Baby Hey néven is fut. Nem nagy szám.
(#) gordonfreemN válasza Gafly hozzászólására (») Márc 19, 2020
Bővebben: Link

Bár gondolom újat nem írtam...

(#) Pinhead hozzászólása Márc 20, 2020
Üdv!
Van egy kis gondom az egyik 100 wattos csöves gitárerősítőmmel. Mikor bekapcsolom, egy fajta sziszegő, szünnyögő hangot ad, éles, fémes reccsenésekkel és pattanásokkal karöltve. Úgy tűnik a csövekből jön. Ez kb 2 percig tart, utána nem csinálja. Van egy másik kisebb csövesem is, de az semmi ilyesmit nem produkál bemelegedés közben. Tudom, egyszer már kérdeztem, de nem kaptam rá választ és kicsit aggódok, a nem éppen olcsó erőlködőm (meg a saját és környezetem testi épsége) miatt.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2020
(#) Cinema válasza Pinhead hozzászólására (») Márc 20, 2020
Ez a jelenség lehet érintkezési hiba a csőfoglalatokban. Mozgatással a csőhúzásával ki és bedugásával csökkenthető. Lehet csőhiba is, forrasztási hiba is, tessék végignézni mindent.
Ha ez kevés, vagy nem oldja meg a problémát, akkor a csöves előfokozat valamelyikének a táp-szűrőkondenzátora haldoklik, azt ki kell cserélni, mert míg fel nem töltődik az üzemi feszültség belső kontakt-hibája különös hangokat kelt az erősítőben. Lehet ez sercegés-sziszegés, recsegés, motorcsónakázás hangja.
Pár perc után ezek a jelenségek megszűnhetnek, de a hiba marad, tessék megkeresni, mérni, cserélni amit szükséges.

Üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2020
(#) Cinema válasza Gafly hozzászólására (») Márc 20, 2020
Nincs ebben semmi különös, vagy ismeretlen.
Jó kis erősítő.

Üdv!
(#) Cinema válasza Gafly hozzászólására (») Márc 20, 2020
Ami a 3.-oldalon van, az egy PPP-végfokozat, azaz, párhuzamos ellenütemű végfok(Paralel-Push-Pull). A kimenőtranszformátora egy-egy tekercset tartalmaz, egy primer, egy szekunder, de annak nagyon pontosnak kell lennie. A végcsövek katódkörében is benn van a kimenőtranszformátor, részben visszacsatolásként, részben mint a terhelés kicsatolása. Részben a McIntosh-féle megoldásra emlékeztet, annyiban, hogy egyszerre kell a primer és szekunder tekercseket feltekercselni, mert a jó csatolás csak ekkor biztosítható.
Egyebekben semmi extra nincs.


Üdv!
(#) Pinhead válasza Cinema hozzászólására (») Márc 20, 2020
Köszönöm a választ!
(#) sturbi válasza tunerman hozzászólására (») Márc 20, 2020
Idézet:
„milyen is van abban a kiváló írásban szereplő erősítőben?”

Schmidtt, tulajdonképpen, áramgenerátorral. Akkor is meglesz a fázisfordított vezérlőjel az EL84-ek rácsán, ha kiveszed a kimenőtrafót. A hivatkozott srpp-ben meg a kimenőn lévő tekercsről van visszavezetve az ellenfázisú jel. A fázisfordításba a trafó nélkülözhetetlen (hosszabb jelútnál valószínűleg nem is lehetne alkalmazni). Ebből a szempontból deklináció felvetése jogos, még ha nem túl szemérmesen fogalmazta is meg (ezt azért megszokhattuk). Az illető srpp-s erősítő ettől még lehet jó hangú, hiszen csöves az is.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2020
(#) CHZ válasza Cinema hozzászólására (») Márc 20, 2020
Idézet:
„Ami a 3.-oldalon van, az egy PPP-végfokozat, azaz, párhuzamos ellenütemű végfok(Paralel-Push-Pull).”

Hol láttad? Nem találok PPP kapcsolású végfokot a 3-dik oldalon.
(#) tunerman válasza sturbi hozzászólására (») Márc 20, 2020
A Scmitt phase inverterben a második csőnek a rácsa földelt, ebben az említett kapcsolásban a kimenőtrafó szekunderéről viszont ide érkezik a visszacsatolt jel. Vagyis ez a fázisfordító egyben az NFB-t is ellátó fokozat, tehát a műkődésében a kimenőtrafóról érkező jel beavatkozik.
Most azon el lehetne vitatkozni, hogy melyik megoldás milyen előnyökkel/hátrányokkal jár - amit viszont deklinació topiktársunk leírt a kimenőtrafó fázisforditásba bevonásáról , az a saját csinálmányára is vonatkozik.
TJ.

http://www.r-type.org/articles/art-123g.htm
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2020
(#) TAttila77 válasza CHZ hozzászólására (») Márc 20, 2020
Én sem látom, lehet nem is arról beszél?
(#) sturbi válasza tunerman hozzászólására (») Márc 20, 2020
Jó az schmidtnek. Természetesen észrevettem azt is amit Te észrevettél, ennek ellenére az Én hozzászólásom az "igazság hordozója".
(#) CHZ válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 20, 2020
PPP kapcsolást lehet értelmezni párhuzamosan kapcsolt végcsövekre, ilyen kapcsolás sincs ott.
Szerintem ciklotron megoldásra gondolhatott, amit sokszor PPP néven említik, de így sem stimmel.
Ugyanis ott a kimenő primer tekercse csak a katódokba van bekötve. Az sima PP kapcsolás, kimenő szekunder kivezetései katódokba is bekötve.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2020
(#) tunerman válasza sturbi hozzászólására (») Márc 20, 2020
Idézet:
„Jó az schmidtnek. Természetesen észrevettem azt is amit Te észrevettél, ennek ellenére az Én hozzászólásom az "igazság hordozója". ”


" O. H. Schmitt, “Cathode Phase Inversion,” Journal of Scientific Instruments, Vol. 15, No. 3, 1938, pp. 100, 101. (A circuit is presented as a single-inputphase inverter, but is also a true dc ..."


https://books.google.hu/books?id=dunqt1rt4sAC&pg=PA785&lpg=...;q=O.H. schmitt tube phase inverter 1938&f=false
(#) sturbi válasza tunerman hozzászólására (») Márc 20, 2020
Nos, hát ha nem fogadod el, hogy ez tulajdonképpen egy schmidtt fázisfordító (vagy írhattam volna hosszúfarkút is, vagy katódcsatoltat is, vagy parafázisú katódcsatoltat is), akkor nevezd meg korrekt nevén az illető fázisfordítót.
(#) MacGiver hozzászólása Márc 20, 2020
A fázis fordító fokozatnál is elég zavar van, hogy nevezzük...
A PPP végfok kapcsolást meg mindenki máshogy értelmezi. Sima párhuzamosan kötött végcsövek, vagy a hagyományos PPP.
(#) tomi52 hozzászólása Márc 20, 2020
Kérdezem a hozzáértőktől (remélem sikerül szabatosan fogalmaznom):
Remélem jól gondolom, csöves erősítőnél a jelföld az az anódfesz negatív pontja. Össze kell-e, szabad-e, szokás-e kötni a doboz fém részeivel? A külső részekre gondolok, nem esetleges belső sasszira.
(#) pucuka válasza MacGiver hozzászólására (») Márc 20, 2020
Valamiféle párhuzamosságnak azért lennie kell a kapcsolásban. Ha egyidejűleg (legalábbis többé kevésbé) a jel útjában csak egy időben egy út van, elég nehezen érthető a párhuzamosság. (a többé kevésbén az ellenütemű A, és AB osztályt értem)
(#) pucuka válasza tomi52 hozzászólására (») Márc 20, 2020
Nem feltétlenül van így. Lehet különböző segédfeszültségeket előállítani az anódáramból, bár ez a végerősítők készítésénél nem szokott előfordulni.
A jelföldnek semmi keresnivalója nem lenne a külső burkolaton, csak sajnos sok esetben nem kerülhető el. Például fém házas csatlakozók használatával. (pl. RCA, jack)
A burkolat, és a jelföld összekötése igencsak veszélyes a földhurkok kialakulására nézve. Igencsak el kell gondolkozni, hogy milyen dobozt kötsz össze mivel, hogy elkerüld a földhurkot.
(#) tomi52 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 20, 2020
Két egyforma Videoton rádióból termeltem ki az ECL86-os végfok panelt, és egy passzív előfokot kap. Anyagi okokból nem szigetelten szerelhető RCA aljzatokat vettem. Végül is megoldható, hogy a hátlap szigetelő legyen, csak macerás, érdemes-e vacakolni vele.
(#) pucuka válasza tomi52 hozzászólására (») Márc 20, 2020
Az RCA csatlakozókat pedig felszereled egy szigetelő lapra, amit a hátlap téglalap alakú kivágásába erősítesz.
Ha a hangszóró csatlakozó is szigetelt, akkor nem kell hogy érintkezzen a jelföld a házzal.
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Márc 21, 2020
Azon múlik a dolog, hogy mit köt a házra. Ugye, hiába szigeteli el a csatlakozót a háztól, attól még a jelföldet a másik végén rá kell kötni az erősítőre, hiszen onnan kap vezérlőjelet. A jelföld meg galvanikus kapcsolatban van az erősítő földjével. Ha ezt a földet (csillagpontot) a fém házra köti, akkor egyúttal a jelföldet is a fém házra köti.
Ha meg nem köti, hanem csak a védővezetőt köti oda, akkor a fém háznak semmilyen árnyékoló hatása nem lesz a benne lévő alkatrészekre nézve, hiszen nincs kapcsolatban az áramkör földjével. Vagy, esetleg úgy lesz kapcsolatban, hogy a jelföldön és a jelforráson keresztül, ha annak a földje netán a védővezetőhöz van kötve. Akkor lesz még igazán szép nagy a hurok.
(#) Cinema válasza CHZ hozzászólására (») Márc 21, 2020
Elnéztem, bocsánatot kérek. A kimenőtranszformátor bekötése kissé megzavarta az éleslátásomat.
Akkor sincs ebben semmi extra.(Gafly -linkje a 3.-oldal)

Üdv!
(#) CHZ válasza Cinema hozzászólására (») Márc 21, 2020
Sejtettem, rajz azon része nehezen értelmezhető. Valóban nincs semmi extra. Talán csak az áramgenerátor negatív táplálása ami -3,2V. Szerintem nagyon kevés, -8-10V DC jobb szimmetriát és kisebb torzítást jelenthetne.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2020
(#) Pinhead hozzászólása Márc 21, 2020
Üdv!
Ez milyen cső lehet?
https://kepkuldes.com/image/3soPEm
Toshiba 2C. Semmit nem találtam róla.
A homályos felirat rajta 6AU6. Jó valamire?
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2020
(#) szikorapéter válasza Pinhead hozzászólására (») Márc 21, 2020
(#) Ge Lee válasza Pinhead hozzászólására (») Márc 21, 2020
A lábainak a színe és a formája alapján remek lehet pl. célnak ha van légpuskád.
(#) Pinhead válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 21, 2020
Köszi!
Következő: »»   2197 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem