Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC motor/lámpa PWM szabályzása

Témaindító: redcar, idő: Márc 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   156 / 156
(#) Massawa válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Ápr 13, 2026 /

És ezt miért nem a PWM jellel kezeled? Az általában pontosabb szabályozást ad.
(#) proba válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 13, 2026 /

Nem igazán értem, mit csinál ez a kapcsolás. PWM jel esetén a kimenő teljesítményt a kitöltési tényező határozza meg. Azt külön külön nem tudom hogyan lehetne állítani. Az áramkörnek maximum jelformáló szerepe kellene hogy legyen.
(#) kadarist válasza proba hozzászólására (») Ápr 13, 2026 /

Én úgy nézem, hogy végül is ez egy analóg szabályzás, a PWM-et integrálja. De lehet, hogy tévedek.
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Ápr 13, 2026 /

Pontosan azt, es ehhez még AI sem kellett kideriteni.
(#) Zoli_bácsi válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 13, 2026 /

Mert a PWM egy folyamatosan változó kitöltéssel megy a bemenetre üzemszerűen. De tegyük fel, mindkét ilyen áramkör bemenetére hajszál ugyan az a kitöltés megy. Mindkét az áramkörnek a kimenetén hajszál egyforma a feszültség. Viszont a motorok - a gyártásból adódó szórások, mechanika miatt, eltérő RPM fordulatszámúak. (pl. az egyik 60, a másik 62 RPM) Így a 62 RPM-es motort le kell lassítani picit, hogy az "etalon" 60-assal együtt fusson.
(#) Massawa válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Ápr 13, 2026 /

De azt a PWM változojával sokkal egyszerübb es pontosabb szabályozni, mint egyenárammal ( ott tul nagyok a veszteségek és emiatt messze pontatlanabb a motor forgása, főleg 5V alatt.
Ha jol értem egy PWM jeled van és azt akarod megosztani 2 motorra. Ez bizonyos tartományban mükődhet, de az egész tartományban (0-12 V) nem lesz soha 100%-os.
Ilyesmihez már visszacsatolos rendszer kell.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2026
(#) wbt válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 13, 2026 /

Csatlakoznék, visszacsatolás nélkül az életben nem fog együtt futni a rendszer. Ezt meg servo-vezérlésnek hívják. Szerencsére van 1db IC-ben ilyen PWM vagy DAC kimenettel aranyáron, interpolátor is. Sajnos vackolós a feladat DC-vel. Bocsánat a belevauért.
(#) Massawa válasza wbt hozzászólására (») Ápr 13, 2026 /

Meg meglehet csinálni, de nem igy….
Sőt van olyan motor modellbe, makettbe, amin már ott van a fényszaggato tárcsa ami pontosan arra kell, hogy a motorokat ősszehangolják, sőt ha kell a makett táncokhat is egyet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2026
(#) Peter65 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Ápr 13, 2026 1 /

A kimeneten lévő 4K7 és 3K3 ellenállások közé tegyél be egy 1K-os trimmert. A csúszkáját kösd az IC 5-ős lábára. Így kb. +-6%-ot tudsz állítani. Ha mind a kettő motor áramkörébe beépíted, akkor kb. 12%-os eltérést is ki tudsz egyenlíteni.
Következő: »»   156 / 156
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem