Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális kilométeróra és fordulatszámmérő
Lapozás: OK   3 / 4
(#) dannu hozzászólása Jún 5, 2011 /
 
Az lenne a lényeg hogy azért legyen grafikus ne csak ezt írjaki ennyival szálgudasz : 30km/h fordulatod 10 k
Végülis egy potméterel a fényerő szabájzást meg lehetne oldani nem ? Azért gondoltam nagyon lcdre a grafika miat hogy minden elférjen . Te tudnál nekem ilyet csinálni amúgy?
(#) bbalazs_ válasza dannu hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Akkor szerintem neked tarolos pontmatrix kijelzo kell.
Elvileg talan tudnek csinalni, csak most kicsit messze vagyok toled, ugy 6000km-re, legvonalban...

Ami a lenyeg, hogy a feladatot kette kellene bontani, az elso egy mikrokontrolleres sebesseg es fordulatszamerzekeles, a masodik, hogy ezt kijelezzuk valamin.
(#) dannu hozzászólása Jún 5, 2011 /
 
Idág én is rá jöttem Csak sajnos halvány lila fingom nincs hogy kellene neki kezdeni , idáig ilyen egyszerű ledes villogókat motor vezérlőket csináltam Érted lenne kettő ilyen mutató ami be lenne skálázva. Az első 120km/h óráig lenne egy kis mutató ami így mutatja a másik a fordulatnak Lenne egy hő érzékelő tranzisztor meg a fordulat és sebességnek egy egy pic vagy ic
(#) bbalazs_ válasza dannu hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Elsokent szerezz be egy PICet meg egy mondjuk 64x128-as pontmatrix kijelzot, nem egy okor ara. Aztan elkezdhetsz jatszani a megjelenitessel. Valoszinuleg jo lenne szamitogepen megtervezni a muszert es utana mar a kesz grafikat masolni be. A mutato egyszeru vonalhuzo algoritmussal letrehozhato. A szamokat tobbfelekeppen megoldhatod, en azt csinaltam, hogy valamelyik TTF-bol rajzprogramba megfelelo nagysagban kimasoltam oket.
(#) dannu válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Milyen PICet vegyek és mivel lehetne megszerkeszteni a grefikai részét a menni fog . Bele égetni bele tudom csak a nyák készítésbe van problémám.
(#) bbalazs_ válasza dannu hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Eloszor nezd ki a kijelzot, aztan szamitsd ki, hogy milyen gyorsan kell neked a szamokat valtoztatni, abbol szamitsd ki a sebesseget, hogy a kijelzo adatlapja alapjan birja-e.
Szerintem egy 18f2620-as elegge jo lenne.
Azt javaslom, hogy az eeprom memoriateruletre tedd a muszer szamlapjat, a tobbi kirajzolando dolog mehet a RAMba.

Tul bonyolult nyak nem kell ehhez. A hall-szenzorokhoz kell ket lab, mondjuk meg egy a homeronek, a tobbi eleg a grafikus kijelzo meghatasahoz. Talan meg egyet hagyjunk ki nyomogombnak meg meg egyet a hattervilagitas kapcsolojanak. Ha nem eleg a labak szama, akkor 18F4525 mondjuk.
(#) dannu hozzászólása Jún 7, 2011 /
 
Én szerintem elég 18f2620 , egy 320x240 kijelzőre gondoltam hogy látszódjon minden rajta .
(#) dannu hozzászólása Aug 19, 2011 /
 
Üdv.
Olyan kapcsolási rajzot szeretnék amivel ledesen lehet mérni a sebességet . Pl egy lm3914el.( 10 ledes) 1. led 10 km/h 2. led 20 km/h és így tovább. Googléba kerestem de nem találtam semmit se .Ha lehet nyák tervet is kérnék. Előre is nagyon köszönöm.
(#) waland hozzászólása Szept 27, 2011 /
 
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék tőletek kérni arra, hogy miként lehetne kiváltani egy reed-relét (konkrétan egy sebességmérő vevőjét) valamilyen optikai kapuval, esetleg valami olyasmivel, ami képes percenként ezer körüli fordulat kis átmérőn történő mérésére. A dolog lényege az lenne, hogy vettem egy digitális kilométerórát egy kis kerekű robogóra, de az egyetlen stabil rögzítési ponton, ahol a vevőt rögzíteni tudom kb. 900-1000 fordulat táján (kb. 50 km/h) már képtelen a relé kioldani, és így állandóan azt a jelet küldi, hogy előtte van a mágnes, az óra szerint pedig álok. Az órával valószínű nem lenne gond, mert normál kerékméretnél 300 km/h-ig mér, az nálam 100 körül lenne, amennyivel biztosan nem tudnék menni.
(#) pcroland válasza waland hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
(#) pcroland válasza dannu hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Szia Dannu! LINK Ez körbe méri ledekkel a sebességet. Ha nem tetszik a nyák, elkészítem Sprint Layoutba.
(#) waland válasza pcroland hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Ez talán még túl komoly is, végül is nekem inkább csak egy sima digitális kimenő jel kell, a számításokat már elvégzi az óra.
(#) pcroland válasza waland hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Szerintem hall érzékelő kéne. A kerékre pedig valami kicsi kilógó fém és mellé kell rögzíteni a hall érzékelőt. A reed csővel van a gond. Nem tud elég gyorsan kapcsolgatni. Vagy kicsit hibás. Vehetnél egy másikat. Csak 100-200Ft. Ha azzal se menne, akkor próbálkozhatnál a hall-al.
(#) waland válasza pcroland hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Most elgondolkoztattál, van otthon egy nagy rakás régi floppy meghajtóm, bár a nagy-floppyban talán optikai adó-vevő van, de a kicsikben valami ilyesmi, akkor elvileg erre alapozva lehetne kiépíteni egy jeladót? Milyen áramforrásra lenne hozzá szükség, el tudnám látni a motorról, vagy érdemes lenne külső forrásra kötni?
(#) waland válasza pcroland hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Na kicsúsztam a módosítás idejéből. Szóval a reed relé egy kb. 15 centis átmérőjü körön mozgó mágnesről kapja a jelet, ami szerintem 900 körüli fordulaton már túl hamar ér a reléhez és túl hamar távozik is, ezért az vagy nem húz be, vagy nem old ki. nagyobb sugárra meg már nem igazán tudnám tenni a sem a mágnest sem a vevőt.
(#) zolika60 válasza waland hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Az átmérő mindegy 900-as fordulaton 900-szor jön a mágnes.
(#) waland válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Lehet, de a mágneses tér időtartama nem. Múlt héten pl. még egy hdd mágnese adta a jelet, azzal meg lassan nem lehetett menni, mert már akkor behúzta a relét, amikor még 5 centire volt a mágnes tőle. azzal pl. tudott mérni 55-öt is, de csak 15 felett volt hiteles, alatta volt, hogy 30 m alatt mentem óra szerint 100-at.
(#) SzervízMacska válasza waland hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Szia! A reed már bizonyított, üzemi körülmények között. Nem véletlen adták az órához. Egyszerű, mint a faék és nem igényel külön tápellátást. Saját tapasztalatom szerint 5000 imp./km-ig teljesen üzembiztos. Figyelni kell viszont a pozícionálására. Érintőleg helyezkedjen el a körön, s az érintkező pár úgy álljon, hogy a mágnes merőlegesen meg tudja húzni. Ez után már csak a működtető mágnes felhelyezésével kell vigyázni, ugyanis ha mágnesezhető fémre helyezed, az megváltoztatja az erőteret, többnyire kedvezőtlen irányba. Ekkor célszerű egy darab műanyagot beépíteni a fém és a mágnes közé.

A megfelelő működést simán lehet egy multiméterrel ellenőrizni frekimérés üzemmódban, de akár sípolós folytonosságvizsgálóval is. Még azt érdemes megnézni, mennyi jelet képes a műszered feldolgozni, mert nem kizárt, hogy ez már neki sok. Akkor meg bosszús leszel, hogy hiába kreáltál csoda-jeladót...

Szerk.: Többnyire, mikor eltörik a cső, akkor szokott kis sebességnél irreálisan magas, időben változó értékeket mutogatni.

Üdv.: Macsek
(#) waland válasza SzervízMacska hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Az órát teszteltem, az mér még 60-at is (ennyire gyorsan tudtam egy dróttal rövidre zárni az áramkört). Átgondolva szerintem sem az a baj, hogy nem old, inkább az, hogy a gyenge mágnes annyira hamar elmegy előtte, hogy az erőtere nem képes berántani a relét. ezt mutatja az is, hogy ha távolítom, akkor már kisebb sebességnél elveszti a jelet, viszont ha nagyobb mágnest teszek, akkor korábban kapja és tovább, mint kéne. Ez a biciklikeréknél azért nem baj, mert ott ha kicsi a mágnes, akkor már lassan is hamar elveszti a jelet (mint öcsém tescos órája 40 felett), de nagyobb mágnessel lassan is rövidebb ideig van a relé közelében, semmint zavarná a mérést (u.a. az óra + winyómágnes). A fő baj az, hogy annyira kevés helyre, és olyan rugalmatlanul tudom feltenni a mágnest, hogy nincs rá módom, hogy kikísérletezzem mekkora mágnes kell adott távnál és fordulatnál a jó működéshez.
(#) SzervízMacska válasza waland hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Azért nézegesd át amiket írtam, mert ez tényleg nem agysebészet...

Üdv.: Macsek
(#) waland válasza SzervízMacska hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Átgondolva a probléma, hogy túl messze van a mágnes, valószínű az lesz a megoldás, hogy valahogy közelebb kéne vinni, de tényleg profibb lenne rá egy kisebb korongot hosszúkás lukkal felszerelni egy optikai kapuval, mint gányolni és kísérletezni a távokkal. Mindenesetre köszönöm a tanácsot, holnap még szórakozom kicsit a reed-el, de ma már tényleg felbosszantott, hogy feszt nem találom az ideális pontot, pedig tényleg nem kéne sok, ha 60-ig mérne, az már maga lenne a győzelem, mert annyival max szakadékba hátszéllel...
(#) Hobbielektronika2k10 hozzászólása Okt 26, 2011 /
 
Sziasztok!
A segítségetek kérném egy fordulatszámmérős kapcsolásban. nekem egy nagyon egyszerű kapcsolás kellene, amit egy potenciométerrel be tudnék állítani, hogy mekkora fordulatszámnál kapcsoljon (pl. húzzon be egy relét), és akkor megváltoztatná pirosra a háttérvilágítást, jelezvén, hogy illene váltani, mert magas a fordulat. Fontos, hogy minél egyszerűbb legyen a kapcsolás.
Előre is köszönöm szépen a segítségetek!
(#) mzozo95 hozzászólása Nov 30, 2012 /
 
Sziasztok!

Szeretném működésre bírni egy Ford Mondeo(1995, 2000cm^3, benzin), elektronikus fordulatszámmérőjét, sebesség mérőjét és a többi mutatós mérőt.
3 kivezetés található a mérők hátulján, egy test, egy +12V és egy jel.
Milyen "jel" el dolgoznak ezek a fordulatszámmérők? Van egy komolyabb IC és néhány passzív alkatrész is az analóg mutató hátoldalán, ahonnan erednek ezek a kivezetések. Milyen jelet fogad a "jel" bemeneten az egység? Sima analóg jelet, amit akár egy potival is adhatok neki(leosztva a 12V-t), vagy valamilyen meghatározott PWM jellel dolgozik a rendszer?

Az üzemanyag szintjelzőn szintén 3 kiálló csatlakozó van, de ott nincs semmilyen IC, hanem úgy tűnik, hogy a tekercs"dobból" jön ki a 3 csatlakozó. Lehetséges fogy a fordu. mérőnél az ic nem is fontos?

(Sajnos az autó totálkáros, így nem áll módomban lemérni a dolgokat...)
Előre is köszönöm segítségeteket!
Üdv.: Zoli
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2012
(#) dB_Thunder válasza mzozo95 hozzászólására (») Dec 1, 2012 / 1
 
Kilométer meg a fordulatszámmérő impulzusokat számol, a többi ellenállást "mér".
(#) Sanyessz hozzászólása Dec 1, 2012 /
 
Hello mindenkinek
Lenne egy kérdésem a sebeség méréssel kapcsolatban. Pic-es sebeség mérőt szeretnék csinálni. Van egy elméletem, ami lehet nem helytálló de lehet hogy az... szóval PIC16f887 TRM2-es timerét leoszva 15 225Hz-re állitottam be,timer számol és amikor a RB0-ás lábot jeletkap megszakitás történik a timer értékét kiolvasom "seb" változóba. A kerék kerülete 2m, igy
pl ha seb=15 225 ekkor a kerék 1s alatt nem fordult semmit, sebeség = 100-(seb/100)*0.707=0km/h, .
Sántit az elméletem vagy nem?
(#) Villamos hozzászólása Jan 7, 2013 /
 
Sziasztok lenne egy kis segítség problémám van 1 PIC16F887 ic-m és 16x2 karakteres kijelzőm.
Simsonra (S50 megszakítós, 6V-os) szeretnék fordulatszámmérő, volt mérő és hőmérőt csinálni.
Az lenne a kérésem, hogy az első sorba szeretném kiíratni az RPM-et. A második sorba van a feszültség mérő és a hőmérő azok működnek de az RPM-l el vagyok akadva mert én személy szerin arra gondoltam amint a csatolt fájlban van hogy arról venném le a jelet na itt a gond mert nem tudom. Igazából pár hónapja tanulom a programozást és nem találok a netten nekem meg felelőt remélem segítetek. Előre is köszönöm.
(#) kaqkk válasza Villamos hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Ha feszültséget tudsz mérni a piccel akkor csak beállítási gondok akadhatnak , mert ez egy frekvencia feszültség konverter , tehát a kimenetén a fordulatszámmal arányos feszültséget ad ki .
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
(#) Villamos válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Köszönöm a gyors válasz. A Pic adatlapja szerin a 2. láb AN0, RA0 az ha minden igaz és nem nézek el semmit ami szokásom néha, pontosan le írnád nekem ezt a feszültségosztót mert még ilyennel nem foglalkoztam soha. Előre is köszönöm.
(#) kaqkk válasza Villamos hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Mérd meg hogy a maximális fordulatszámnál mekkora feszültség mérhető a konvertered kimenetén , ha nem haladja meg az 5v ot akkor nem kell semmi , ha több mint 5v akkor tegyél a kimenet és a gnd közé egy 10k -s trimmerpotit és avval beállíthatod hogy a max érték menyi legyen .
(#) Villamos válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 7, 2013 /
 
Köszönöm szépen.
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem