Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3510 / 3954
(#) Peet19 válasza kendre256 hozzászólására (») Szept 23, 2020 /
 
Sziasztok!
Köszi a válaszokat mindenkinek.
Megnéztem a rajzot tényleg igazad van. De még mindig nem értem hogy miért csak minden 8. impulzusra lépteti a számlálót.
gyoran: értem köszi. Csak azért ijedtem meg mert azt láttam hogy az összes kollektor össze van kötve. Na, mondom ha ezt földre kapcsolom ellenállás nélkül egyszerre kinyírom az összeset. De most már értem, köszi.
A kimenetekre csak egyszerű LED-eket akarok kötni 12-15mA áramerősséggel.
Megnézem a 4040-et, de úgy értettem a lépegetést hogy binárisan számlál. (de ez szerintem logikus mindenkinek)
nagym6: egy sima bináris számlálót akarok építeni ami minden egyes impulzusra lépteti a számlálót. A számláló része az maga a 8db LED (mint 8 bit) a 8 kimeneten. Tudom hogy több van de nekem csak 8 kell.
(#) nagym6 válasza Peet19 hozzászólására (») Szept 23, 2020 / 1
 
A CD4020 Q2, Q3 kimenete nincs kivezetve, itt lesz a hiba. CD4040 kell ide, annak sorban az összes számlálója ki van vezetve, így lesz meg az első 8 bit ledekkel. Ez is ugyanolyan bináris számláló, mint a CD4020. A ledek árama tápfeszültség függő, adatlap szerint 13.5 V tápnál van 6.8 mA, kisebb tápoknál kb. arányosan kevesebb. Ezt még csökkenti a led nyitófeszültsége, 12-15 mA nem lesz. Nagy fényerejű led jó ide, hogy rendesen látható legyen a kevés áram miatt. Vagy tranzisztorral megerősítve az összes kimenet, akkor már világíthat bőven.
(#) Peet19 válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 23, 2020 /
 
OK. Köszönöm. Mindenképp tranzisztorokkal akarom kapcsolgatni a ledeket hogy nagyobb áramot kapjanak és lássam is rendesen.
(#) gyoran válasza Peet19 hozzászólására (») Szept 23, 2020 / 1
 
Néhány tipp: a 4017 kimeneteiből mindig csak egy aktív. A 40xx viszont szépen végiggurgulázza a 2-es számrendszert (csak két biten: 00,01,10,11)
A miértet a 8 lépés kimaradására nagym6 megmondta (csinálja az belül, csak nem látod)
Az ULN2803 nyitott kollektoros, tehát bármit csinálsz, a táp felé (felfelé) valami "felhúzás" kell.
Remélem valamennyit segítettem.
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Szept 23, 2020 / 2
 
Ha CD4040 -et választod, és azt szeretnéd, hogy hasonlóan a CD4017 -hez mindíg csak egy kimenet legyen aktív, a kimenet "lépegessen", (minden gombnyomásra egyet), szükséged lesz egy dekóder áramkörre. Ezt megvalósítható egy CD4555 áramkörrel, ez egy négybites dekóder, de láncba köthető az adatlap szerint.
Ennek kimenetére köthető a LED meghajtó áramkör. Sokkal elegánsabb egy ULN2003 áramkör, mint diszkrét tranzisztorok. 500 mA sokmindenre elég.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2020
(#) Peet19 válasza gyoran hozzászólására (») Szept 23, 2020 /
 
Rendben, köszi. Nem ismerem a 4017-et de mindjárt ránézek. Hogy érted hogy valami felhúzás kell? A szabadon maradt lábakra gondolsz?

pucuka: köszönöm, utána nézek ennek is. Még egy kérdés felmerült az előbb. A CD4040 szimpatikus, aminek 5V tápot adnék. Az adatlapja szerint ennél a tápfeszültségnél 3.5V felett érzékeli a H szintet. A probléma az, hogyha PIC-ből szeretném az impulzusokat adni neki, (még el sem készült a nyomógombos változat de már tovább fejlesztettem ), akkor az csak max. 3.3V vagy egy kicsit kevesebb lenne.
Ide viszont kellene valami illesztés hogy megemeljem a feszültségszintet 3.5 - 5V közé. Ezt egy tranzisztor kapcsolgatásával gondoltam megoldani, aminek a kollektora az 5V-os tápon van. A kollektor ellenállás 1k lenne, az emitter pedig 10k. Így kb: 4.5V jelenne meg a kollektoron amit a CD4040 órajele lenne. Szerinted ez így jó?
(#) pipi válasza Peet19 hozzászólására (») Szept 23, 2020 / 1
 
Bővebben: Link
és mindjárt nem kell 2 féle tápfesz
(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Szept 23, 2020 / 1
 
Úgy látom csak írni szeretsz, olvasni nem.. Bővebben: Link
(#) Peet19 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 23, 2020 /
 
De, igen, éppen most akartam írni hogy ezt Te már egyszer megmondtad nekem, csak kicsit átsiklottam felette, elnézést.
(#) Peet19 válasza pipi hozzászólására (») Szept 23, 2020 /
 
Köszönöm, ez lesz a megoldás
(#) Kékróka válasza predat000r hozzászólására (») Szept 23, 2020 / 1
 
Szia !
Egész iparág alakult erre a problémára, a vákumos bontópáka csodákra képes például :Bővebben: Link
de ha nincs szükséged a kiforrasztott alkatrészre, csak a panel állapota fontos, a lábakat elvágva szálanként bármivel kiforraszthatod, ami korszerűbb egy pillanatforrasztónál. A furatokat ónszívó szalaggal, folyasztószerrel, és némi türelemmel lehet tisztítani utána.
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Szept 23, 2020 / 1
 
A tranzisztoros szintillesztő jó, de minek az emitter ellenállás? A kollektorba kell a 2 - 10 kΩ, és arra az 5 V.
(#) nagym6 válasza Peet19 hozzászólására (») Szept 23, 2020 / 1
 
Tranzisztoros szintillesztésnél a bázis és PIC közé 1K, ha a PIC kimenet alacsony szintje nem zárja le kellően a tranzisztort, akkor a bázis és negatív közé is kell 1K ellenállás.
Fázist fordít ez a tranzisztoros szintillesztés. Tehát PIC magas kimenetnél lesz a tranzisztoron alacsony szint.
(#) k_i_j hozzászólása Szept 23, 2020 /
 
Tudnátok ajánlani esetleg iskolai jegyzetet vagy ilyesmit,a miből meg tudnám tanulni mondjuk egy differenciálerősítő számítását?
Van pár könyvesboltban kapható könyvem, de ott csak a parasztvakítás megy.
(#) Peet19 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 23, 2020 /
 
Igen, úgy is jó. Mindegy csak a földelt emitteres ugrott be először.

nagym6: igen, igazad van, fázist fordít, mert ez már majdnem egy FE, és valójában a PIC alacsony és magas szintjénél is mindig H szinten lenne a számláló. Mivel nem esne le 4.5V alá, úgyhogy az emitterről venném inkább az órajelet .
A bázis és a PIC közé miért kell az 1K? A GND-re húzást értem.
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Szept 23, 2020 /
 
Nézd meg az ULN2003 adatlapját. Azon találsz kapcsolási vázlatot nem invertáló esetre. Végsősoron a bemenet illesztéséhez is használhatod (ha van) Az ULN maradék kapuját.
(#) nagym6 válasza Peet19 hozzászólására (») Szept 23, 2020 /
 
Mindenképpen a kollektorról kell levenni a jelet a számlálóhoz, ott lesz csak erősítés 3.3V-ról 5V-ra. A kollektor 5V és 0V között billegne a PIC kimenettel ellentétesen.
A bázis és a PIC közé áramkorlátozás miatt kell 1K, bázis és GND közé azért, hogy a PIC alacsony szintjét -ami nem 0V- csökkentse felére, mert esetleg kinyitná a tranzisztort. Tehát így a bázisra a PIC alacsony szint fele feszültség jut, már nem nyitja ki, ekkor van 5V a kollektoron. PIC magas szintnél teljesen nyitni fogja a tranzisztort, kollektora így 0V lesz fázisfordítás.
(#) Peet19 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 23, 2020 /
 
Igen, megvan köszönöm, ezt már átnéztem. A számláló és az ULN közé szerintem nem kell semmilyen illesztés. A számláló kimenetén amikor megjelenik a magas szint, az ULN bementén 3.3V esetén kb: 700uA áram folyik. Ez elég az ULN-nek hogy kapcsolja a kimenetet, és az CD4040 kimenete is elbírja ezt az áramerősséget. Amúgy itt van előttem az asztalon és most mértem le, és tényleg annyi mint ami az adatlapján szerepel. Kipróbáltam 5V-al is, és szépen lineárisan emelkedik ahogy kell. Nagyon jó
CD4040 helyett persze mostmár majd 74HCT4040-et rakok.
(#) Peet19 válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 23, 2020 /
 
Ha ezt pl, egy földelt bázisúnak mondjuk? Ott van feszültségerősítés, és nem fordít fázist. Nem akartam ennyire belemenni, mert igazából csak egy kapcsolónak szántam a tranzisztor, de ha ebben az esetben elhagyjuk a kollektorellenállást és az emitterről vesszük a jelet, akkor amikor a PIC kimenete magas szintet ad, kinyit a tranyó, megindul a kollektoráram, az emitterellenálláson feszültség esik (közel a táp jelenik meg rajta - 0,6V) és máris megvan a PIC-el azonos fázisban lévő jelünk, ami 3.3V-ról 4.4V lett.
Nem így van? Valami ilyesmire gondoltam.
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Szept 23, 2020 /
 
Azzal az lesz a baj, hogy nehéz lesz 3,3 V ra dekódert találni, ha szükséges lesz rá.
Nem földelt bázisú, földelt emitteres akkor is, ha van emitter ellenállás.
Földelt emitteres = bemenet a bázison, kimenet a kollektoron. (fázist fordít)
Földelt bázisú = bement az emitteren, kimenet a kollektoron. (nem fordít fázist)
Földelt kollektoros (emitterkövető)= bemenet a bázison, kimenet az emitterem (nem fordít fázist)
Az ULN -ben két tranzisztor van egymás után, ezért nem fordít fázist, viszont nagyon érzékeny a bemenet a nagy erősítés miatt.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2020
(#) nagym6 válasza Peet19 hozzászólására (») Szept 23, 2020 /
 
Idézet:
„Nem így van?”
Nem. A bázisfeszültség fölé nem fog menni az emitterfeszültség. Bázis kap 3.3V, ha emitter eléri bázis 3.3V-0.6V=2.7V tranzisztor lezár. Csak akkor van nyitva, ha bázis-emitter áram folyik. Ez csak addig folyik, míg emitter alacsonyabb 0.6V-al (npn tranzisztor). Tehát emitter nem lesz 4.4V, 3.3V bázis mellett, akkor tranzisztor már régen zár.
(#) Peet19 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 23, 2020 /
 
Értem, köszönöm. Valamikor összeállítom az egész rajzot és felrakom hogy jobban átlássuk az egészet.
A földelt bázisúval kapcsolatban nem merek veled vitatkozni mert már előre tudom hogy neked lesz igazad, de mi úgy tanultuk a suliban, hogy a bázist egy kondival GND-re kell kötni (váltakozóáramú szempontból) így lesz földelt, de azt hiszem a bemenet tényleg a kollektoron van ahol lennie kell egy kollektor ellenállásnak. Ha jól tudom.
Visszatérve a kapcsolásomra, gyakorlatilag nekem nem is kell hogy erősítsen a tranzisztor, csak egy egyszerű kapcsolóként szeretném működtetni. Hiszen nem váltakozóáram kerül a bemenetre (bár egy impulzussorozat már annak tekinthető) hanem csak kapcsolgatnia kell, és ha kihagyjuk a kollektor ellenállást (majdnem egy földeltkollektorot kapunk) akkor megjelenik az emitterellenálláson a nagyobb feszültség.
(#) Peet19 válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 23, 2020 /
 
Ne haragudj, nem akarok vitatkozni, (lehet hogy igazad van) de én úgy gondolom, hogy ha a tranzisztor kollektora 5V-on van a bázis kap 3.3V-t, de igazából tök mindegy mennyit kap mert az árammal szabályozom a tranzisztor ez csak a PIC kimenete miatt ennyi, akkor szerintem bőven mehet az emitterfeszültség a bázisfeszültség főlé. Et csak a kollektoráram határozza meg és az emitterellenállás. Nem erősítőként használnám a tranzisztort és nem is FET.
De javíts ki a ha nincs igazam.
(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Szept 23, 2020 /
 
A három alapkapcsolásban még erős tudáshiány mutatkozik. Rajz alapján kell "vitatkozni", mert egy ábra százszor többet ér, mint a sok szó. És mellesleg jobban átlátható is a dolog..
Egyébként az ULN is fázist fordít, mert a két tranyó darlington kapcsolást alkot, mely földelt-emitteres kapcsolásban van.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2020
(#) nagym6 válasza Peet19 hozzászólására (») Szept 23, 2020 /
 
NPN tranzisztornál a bázis emitter diódának ki kell nyitni, hogy ott áram folyjon, és ekkor folyik áram a tranzisztoron c-e. Csak akkor lesz nyitva a b-e dióda, ha az emitter negatívabb 0.6V-al a bázisnál, ergo bázis pozitívabb 0.6V-al emitternél. És a c-e, azaz tranzisztor is csak ekkor van nyitva. Tehát ha emitter nem negatívabb bázisnál min. 0.6V-al, b-e dióda lezár, nem folyik áram itt, a tranzisztor is lezár.
Gondolj az emitterkövető kapcsolásra, az emitter mindig 0.6V-al alacsonyabb mint a bázis (npn tranzisztornál).
(#) predat000r válasza vargham hozzászólására (») Szept 24, 2020 /
 
Az ok egyszerű. Ha itt (Ausztriában) ezek a dolgok benne vannak a TV-ben, akkor évi 80-90.000Ft-ot kell befizetned mint adó. Mert így nezheted a helyi M1-et. 2 éve fizetem, Tv-t 8-10eve nem nézünk. Csak online stream. Úgy gondoltam most már elég lesz... Vehetsz olyan Tv-t, amiben gyárilag nincs, kb mint egy nagy monitor, de nekünk már van egy, szóval ez a megoldás jöhet szóba csak.
(#) predat000r válasza Kékróka hozzászólására (») Szept 24, 2020 /
 
Köszönöm, utána nézek!
(#) Bakman válasza predat000r hozzászólására (») Szept 24, 2020 /
 
Érdekes helyzet...

Ha már nem kell a foglalat, egyszerűen egy kics csípőfogóval vágd el egyenként a lábait az alkatrész oldal felöl.
(#) vargham válasza predat000r hozzászólására (») Szept 24, 2020 /
 
Hűha. És ezt kimennek ellenőrizni?
(#) Epu2 válasza vargham hozzászólására (») Szept 24, 2020 /
 
Lehet, hogy nem szükséges. Van olyan nem távoli ország, ahol ha netet kérsz, akkor benne van a TV is. Nem érdekli őket, hogy ténylegesen van e TV-d. A lehetőség ott van.
Következő: »»   3510 / 3954
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem