Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elfogadnám, ha ingyen elvihető
Szia! Még nem oldódott meg sajnos. Írok privátot!
![]()
Ha ez egy BRG magnómechanika az Európa Star magnósrádióban, akkor lehetséges hogy olyanom bizony van nekem.
Amikor az MK21-es kazettás magnómat korszerűsítettem, egyből kijött belőle egy ehhez hasonlatos tekercs, amely éppen a törlőoszcillátorban volt, mint valami helyi rezgőkör egyik oszlopos tagja. Gondolom, ott az egyenáramú törlőfrekvenciát volt hivatva előállítani. Amikor a váltó-áramú törlőoszcillátort terveztem és tettem bele az MK21-be, az nagyon simán kimaradhatott. És persze akkor elraktam az utókornak, de azóta se dobtam ki. Egyetlen baja lehet csupán a dolognak - nekem gyakorlatilag elég sok mindenféle ilyen, és ehhez hasonló mindenféle tekercsem van, tehát ki kellene közüle válogatni - pontosan ezt az egyet. Én biztosíthatom a kiválogatás lehetőségét, ám már inkább nem foglalkoznék vele. Vagy eljössz és átnézed, vagy elviszed az összes tekercset (odaadom mindet) oszt majd otthon válogatod ki magadnak belőle. A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2025
Fogjuk rá, hogy átnéztem az összes tekercseimet, de hasonló kivitelűt és kinézetűt sajnos mégse találtam köztük. Lehetséges, hogy tévedtem volna?
Akkor elnézést az egészért. TÁRGYTALAN! Idézet: Mennyi fa van a vaskarikában? „ott az egyenáramú törlőfrekvenciát volt hivatva előállítani” ![]() A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2025
6,3 mono jack dugóValakinek lenne Pécel vagy a 17. kerület környékén 2 darab 6,3-mas mono jack dugója?Hozzámkerült 3 napja egy csodaszép 30 éves Peawey PA200-as gitárerősítő, meg is lett javítva viszont szeretném kipróbálni az összes bemenetét. Van neki összesen 14 darab 6,3 jack be és kimenete.
Ha a frekvencia 0 Hz akkor az DC. Azaz 0 Hz-cel lehet egyenáramú "törlőfrekvencia"
![]() A kérdés inkább az, hogy kell-e hozzá tekercs ![]()
Nem ismeram azt a magnót de a felvétehez mindenképp kell előmágnesezés ami csak a leghitványabb magnóknál volt egyenfeszültség.
Törlőfejnél mindegy, lehet egyenáramú vagy akár állandómágneses is de a felvételhez mindenképp kellett egy előmágnesező oszcillátor. Ez egy több 10kHz-es szinusz. Huszárvágásassal oldották meg egyszerűbb magnókba, maga törlőfej tekercs volt az oszcillátor tekercse és kapacitív csatolással ment az előmágnesező frekvencia a felvevőfejre. Az előmágnesezés igazi nonplus-ultra a hangfrekvenciás analóg szalagos rögzítésben, komolyabb deckeken a frekit és a mértékét is lehetett szabályozni a Bias potival. Ezzel nagyon is hallható minőségnövekedést értek el. Bocs a kisadásért. Itt minden le van írva érthetően, Bővebben: Link Idézet: Az nem kérdés, hiszen ott van a képen! Az sokkal jobb kérdés, hogy mekkora kondenzátor kell a rezgőkörhöz?„A kérdés inkább az, hogy kell-e hozzá tekercs” Véges nagyságú induktivitás, 0 Hz-es rezonancia-frekvencia... C = 1 / (4 * Pi2 * f02 * L) ![]() A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2025
Szinkronmotoros óraKeresek un. lapozós órához szinkronmotort, lassító áttétellel együtt. Úgy a 80-as évek elején "megkvarcoltam" az olcsón megvásárolható óraszerkezetet, így nem késett kb. napi negyedórát. Mára sajnos az áttételben lévő műanyag fogaskerekek annyira megkoptak, hogy csak "szívességből" hajtják a lapozó szerkezetet (kb. fél sebességgel).A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2025
Idézet: „Törlőfejnél mindegy, lehet egyenáramú vagy akár állandómágneses is de a felvételhez mindenképp kellett egy előmágnesező oszcillátor.” Lehet felvenni egyenáramú előmágnesezéssel is, a rendes törlőfej helyett állandómágnest pedig tömegével alkalmazták is - de ez a fajta spórolás épp, hogy később terjedt el, amikor a magnó már nem elsődleges zenei forrás volt, csak még beépítették a mikrohifibe, CD-s rádióba a kazettás részt is. DC előmágnesezést azért már akkor is csak a gagyibb távolkeleti cuccokba, meg a diktafonokba tettek, mert az gyakorlatilag alkalmatlan zenei felvételre, a torzítása és a zaja miatt is. Ha van egy nagyfrekvenciás (persze mihez képest, egy jobb decknél 120 kHz is lehetett ez akár, kis rádiós magnóknál 55-60 kHz volt a jellemző) előmágnesezés, akkor már jobbak az esélyek egy élvezhető felvételre, de az állandómágneses törlés úgy is bevisz egy jókora dübörgést, suhogó zajt, ami a nagyfrekis módszerrel elkerülhető lenne. Nem véletlen, hogy sok 70-es évekbeli mono rádiós magnó jóval hallgathatóbb felvételt készít mai füllel értékelve is, mint egy ezredforduló környéki átlag CD-s magnó. Pedig az alkalmazott fejek, a hangfrekvenciás elektronika, sőt a motor sebességének stabilitása is sokkal-sokkal kifinomultabb lett, csak már nem volt szempont igazán jóra csinálni.. @FAZ1: A körülnézést köszönöm, Tőled már korábban is kaptam egy-két hasznos dolgot egyébként is ![]() De megnéztem: az MK21-ben nem is lehetett ilyen tekercs, ott egy 6+ lábú transzformátor van szokványos két kivezetéses törlőfejjel. (De az MK21 is AC törlő-előmágnesező rendszerű, gyárilag is; nem is vett fel rosszul a maga nemében.) Az MK25-ösben már ez van, ami az Europa Starban is: egy 4 lábú törlőfej, ami egyben oszcillátortekercs is, megcsapolással az előmágnesezéshez. De az oszcillátor ott is más: kettő helyett csak egy tranzisztoros, és a törlőfej-tekercsen kívül nincs másik induktivitás a kapcsolásban. Úgy néz ki, a BRG az elektronikát nem adta át a fehérváriaknak, csak a futómű-egységet. A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2025
Az MK21-ben igenis volt tekercs, ráadásul nem is egy, de kettő!
Az egyik az - amelyik a törlőfejnek "gyártotta" a törlőfrekvenciát, valami fazék-vasmagos és legalább 6 kivezetéses nagy kerek (kb. 20 mm átmérőjű és hasonló magasságú) tekercs volt, míg a másik kisebb feltehetően valami fojtó, vagy frekvencia-szűrő lehetett az előmágnesező áram valami-féle "befolyásolására". Amikor az egész régi cuccot egy az egyben kidobtam az MK21-ből, helyére már 2 tranzisztoros törlő-oszcillátor került, a négy kivezetéses, de szintén BRG-s törlőfejjel. Azóta is az van benne. És átkapcsolható volt az előmágnesezés, normál és króm-dioxid szalagokhoz. Ráadásul az áttervezett és megépített magnó végfoka sem az AD161/AD162 tranzisztorpár volt.
Azt nem állítottam, hogy nem volt benne tekercs. Viszont ami van benne, az egyik sem azonos a Videotonban levővel.
Ez a rajz alapján: L1: oszcillátortekercs, törlőfej meghajtásra és előmágnesezésre megcsapolásokkal. L4: ez érintett még előmágnesezés téren, a felvevő erősítőbe visszajutó nagyfrekvenciás jelet szűri És van egy L2 is, ami szimplán a korrekciót ellátó visszacsatoló hálózat része.
Minden bizonnyal úgy van, én ezen tényleg nem vitáznék. Sohasem voltam a BRG gyár kazettás magnóinak nagy elektronikai szakértője.
Volt (van) egy MK21-es kazettás magnóm, amit én elektronikailag egy kissé át-terveztem, majd a nyáklapját hozzá újra csináltam. Ennek már lassan 30 éve. Azóta sem foglalkoztam vele, hiszen bejöttek a sokkal jobb és minőségibb sztereó cuccok. Jelenleg van 2 AKAI magnódeckem, és van egy Philips hordozható walkman-om. Valójában már egyikük sem nagyon divatos. Ma már inkább az MP3 vagy MP4 megy. Esetleg a CD, DVD, Blueray és a többiek.
A bakelit anyagdarabka keresésem megoldódott, ezúton is köszönöm majkimester fórumtársnak!
Haha!
Ilyet azonnal kapsz a Karboszint Kft. Mintaboltjában - Kőbányán, 1103. Kada utca 26. A Gyömrői út közelében van! A Richter utáni megálló! (Nagyjából úgy 7-800 forint darabja)
Idézet: A jó analóg hangzás (számomra) verhetetlen, kazetta lejátszásnál beülni a sztereo hangszórók elé eléggé speciális érzés. „Azóta sem foglalkoztam vele, hiszen bejöttek a sokkal jobb és minőségibb sztereó cuccok.” ![]() Idézet: Nekem ezek vannak kazettához: Hauser CD-kazetta-rádió magnó, 2× autórádió, Aiwa hi-fi, Aiwa walkman, Grundig "lapos magnó", Sony kazetta-rádió magnó, "gyerekmagnó", 2× Panasonic diktafon. Én is tudom, hogy már nem divatos, de van pár 90 perces kazettám is, amikre én vettem fel saját zene összeállításokat.„Jelenleg van 2 AKAI magnódeckem, és van egy Philips hordozható walkman-om. Valójában már egyikük sem nagyon divatos.” Idézet: Van egy nem túl hosszú MP3 listám hordozható eszközökhöz, amúgy leginkább itthon szeretek zenét hallgatni, útközben csak FM rádiót, videókat (MP4) pedig csak itthon nézek. 3 saját audio CD-t is írtam már, valamint DVD lemezeim is vannak szép számmal ‒ sajnos anno kidobáltam az audio CD-k tokjait és borítóit, annyira fel akartam tölteni a bezipzározható CD tartóimat, így utólag nagy hülyeség volt. Nekünk nincs Bueray, de nem is vágyunk/vágyok rá. „Ma már inkább az MP3 vagy MP4 megy. Esetleg a CD, DVD, Blueray és a többiek.” 5813 csatlakozó(Cseh)szlovák 5813-as hálózati csatlakozó dugót keresek, ha lenne valakinek feleslegben.A bedugós része kb. 12x16 mm.
A B43a magnónak is ilyen csatlakozója volt.
Örülök, hogy a Teslának volt, de jobban örülnék, ha nekem lenne
![]()
Nekem van egy Tesla gyártmányú labortápom, ahhoz is pont ilyen lengő aljzat kellene, de én nem kerestem, mert alternatív megoldást találtam ki: Ha nem cél a készülék eredeti állapotának megőrzése, akkor simán csak cseréld ki beépített dugót rajta a jelenleg használt IEC-szabványúra, és megoldottad a problémát egy "számítógép-tápkábellel".
Majd a gazdája kitalálja, mit akar. Ilyen dugó van Szlovákiában, 5€ + 5€ a szállítás, vagy IEC aljzat lesz bele tizedáron (tizszer annyi munkával
![]() A hozzászólás módosítva: Vas, 11:27
Ismerősnek tűnik, lehet hogy van hasonlóm, de nekem úgy rémlik, hogy ami nálam van, abban a "lyukak" nem a szélén, hanem a közepén vannak. Ezt csak egyféleképpen lehet bedugni, amit én ismerek, azt fordítva is.
(De még az is lehet, hogy ilyenem is van...)
Ha megnézed, azt megköszönöm.
Egyébként ez egy retró villanyzongora (szintetizátornak nem mondanám, 1 poti a hangszín, 1 a vibrátó. Viszont tán 4 oktáv (és dögnehéz). Aránylag szép állapotban van, szívem szerint nem hekkelném meg egy IEC aljrattal. Meg kb. kismillió csavar fogja össze, úgyhogy bejátszik a lustafaktor is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |