Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elhalványuló utastér világítás autóba
Lapozás: OK   12 / 12
(#) proli007 válasza Bajajani hozzászólására (») Feb 11, 2020 /
 
Én az EAGLE-vel nem foglalkozom, de talán nem egy nagy kunszt egy elvi rajzot átmásolni, ha már tudsz benne nyákot tervezni..
Van, mivel hogy megrajzoltam. De hogy kinyomtatva is jó lesz-e, azt csak Te fogod megtudni.
(#) Bajajani válasza proli007 hozzászólására (») Feb 11, 2020 /
 
Köszönöm, nagyon szuper! Pár kérdés még, mivel tényleg amatőr vagyok.
1. Ha jól néztem a C2 és C3 bipoláris ELKÓ?
2. C1, C4, C5 Fóliakondenzátor?
3. A pirossal jelölt összekötések sima huzallal kössem össze?
4. A kék színnel jelölt forrasztási pontok mit jelentenek, a negatívot?
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2020
(#) proli007 válasza Bajajani hozzászólására (») Feb 11, 2020 /
 
Ez így van.
1. C2,C3 elkó, tehát polaritás függő, de a beültetési rajzon is látszik a polaritás.
2. A többi polarizálatlan fólia kondi.
3. A piros vezeték átkötés, az IC alattit, sajnos a forrasztási oldalon kell vezetni. (Nem szép, de ez van)
4. A kék a tápfeszültség GND pontjai. Ez csak vizuálisan segíti az áramkör tervezésnél a sávok bekötését. (Eredetileg a tervezőnél négy rétegű fólia használatánál, a két belső fólián a tápfeszültség összekötések lennének. Így azokat nem kellene külön huzalozni, automatikusan rákötné a belső fóliákra a program. Ezt jeleznék a színek. Ezeket a hálózatokat nem jeleníti meg a (Ratsnest) gumivonalazás sem.)
Amit nem írtam le.. Itt a 30 perces időzítést kivéve az idő és PWM analóg módon van képezve. És mint olyan minden mindennel összefügg. Tehát nincs szabadon megválasztható idő változtatás. Ezt tudnod kell. Valamint a 30 perc időzítés alatt a Led villog. Ha ezt csökkentenéd, akkor az megvalósítható az R10 csökkentésével, ami kb. 1k/8sec időt jelent. A DIR direkt vezérlés is beletartozik a 30 perces korlátozásba. Tehát hiába kapcsolod be, akkor is lekapcsolja a villanyt, ha az idő lejár. Viszont ha be marad kapcsolva, hatástalan lesz a működése az áramkörnek időn túl, míg ki nem kapcsolod a DIR-t. Ugyan úgy, mint ahogy az ajtónál is ha ez történne.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2020
(#) Bajajani hozzászólása Feb 11, 2020 /
 
Köszönöm szépen! Akkort ez idő miatt van a piros led!
Megvilágosodtam!
Remélem sikerül elkészítenem a NYÁK-ot!
Mégegyszer köszönöm!
(#) kistee válasza Bajajani hozzászólására (») Feb 11, 2020 /
 
Ha mikrokontrolleres kapcsolás is jó, akkor a cikkek között is találsz megoldást a problémádra. Én is megépítettem, kiválóan működött és tudja mindazt, amit elképzeltél.
(#) Bajajani válasza kistee hozzászólására (») Feb 12, 2020 /
 
Néztem azt is, de azt nem tudom, hogyan kell beprogramozni.
(#) kistee válasza Bajajani hozzászólására (») Feb 12, 2020 /
 
Ha kell, szívesen segítek, de szerintem nem csak én.
(#) Bajajani válasza proli007 hozzászólására (») Feb 14, 2020 /
 
Nagyon szépen köszönöm, sikerrel össze raktam. A próbán jól működött. A jövő héten beszerelésre kerül!
(#) proli007 válasza Bajajani hozzászólására (») Feb 14, 2020 /
 
Használd egészséggel. Úgy látom sikerült oldalhelyesen és méretarányosan kinyomtatni.
Csak tanácsként..
A réz fóliát forrasztás előtt érdemes polírpapírral megcsiszolni és Lötclak-kal befújni, vagy alkoholba oldott hegedűgyantával bekeni. Jó minőségű ónnal akkor szépen forrasztható.
Ha a sorkapcsot félbevágod, megcsiszolod és a kettő közé egy megfelelő vastagságú műanyag lapot ragasztasz, visszaáll az eredeti stabilitása.
(#) Bajajani válasza proli007 hozzászólására (») Feb 18, 2020 /
 
Köszönöm szépen. Megfogadom. Csak egy kérdés. Meg tudom oldani, hogy picit tovább maradjon a világítás? Kb 3-4 sec után lehalkulva kikapcsol 2 sec alatt. A halványítás jó, csak előtte kicsit még tovább világíthatna.
(#) proli007 válasza Bajajani hozzászólására (») Feb 18, 2020 /
 
A C2-őt cserélheted nagyobb kapacitásúra. Ettől ugyan a halványítás ideje is arányosan hosszabb lesz. De jeleztem neked, hogy itt a paraméterek egymás függésében vannak.. De az R7 értékét is célszerű megnézni, mert ez az időzítés kicsit gyorsabb, mint amit én számoltam.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2020
(#) Bajajani válasza kistee hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Szia! Szeretném ezt is megépíteni, de a programozást hogyan kell megcsinálni?
(#) Bajajani válasza proli007 hozzászólására (») Feb 22, 2020 /
 
Szia! Ma beszerelésre került. Az az ajtónyitásra felkapcsol, viszont "remeg" a világítás. Direkt kapcsolásnál nem remeg. És tök jól halvánxul, de az ajtó becsukása után egyből kezdi. 2db-ot építettem össze, mindkettővel ezt produkálja. Mit ronthattam el?
(#) proli007 válasza Bajajani hozzászólására (») Feb 23, 2020 /
 
Hello! Nem ismerem a kocsidat, de lehet, hogy a belső utastér világítása is változó fényerejű, és kapcsolgatja az ajtókapcsoló feszültségét. Próbálj meg a DIR és a GND pont közé egy 10µF-os kondit tenni és/vagy a Door-PWR pontok közé egy 1..2.2k közötti ellenállást kötni.
(#) Bajajani válasza proli007 hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
Az autó belső világításától teljesen függetlenül építettem meg. Tulajdonképpen egy teljesen új világítás rendszer.
(#) proli007 válasza Bajajani hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
Hello! Az lehet hogy Te függetlenül építetted meg, de az ajtóban a nyomógombot esetleg közösen használja a két elektronika. Ekkor viszont már nem független. Mert a DIR és DOOR pontok között, mindössze egy dióda van, ami elválasztja a kettőt funkciót.
(#) Bajajani válasza proli007 hozzászólására (») Feb 25, 2020 /
 
Sajnos (szerencsére) nem használja a két elektronika. Az ajtó kapcsolók csak az új elektronikával vannak kapcsolatban, új még a vezeték is! Egyébként a "remegés" pont úgy jelenik meg, ahogyan a led villog. Amikor a led égő működik, akkor "remeg" a világítás (Vagy fordítva). De csak az ajtó módnál.
(#) proli007 válasza Bajajani hozzászólására (») Feb 25, 2020 /
 
Hello! Ez elég érdekes, mert a két kapcsoló, szinte rendre ugyan azt teszi. Nem lehet esetleg test hiba az ajtókapcsolónál? De kipróbálhatod a kettőt felcserélni, de ha az ajtó kapcsoló nem megy máshová, akkor akár párhuzamosan is köthető a kettő, a DIR pontra.

Ezt a "remegés" és "villogást", nem igazán értem. A kapcsolás (PWM) ki-be kapcsolgatja a Led-eket, de azt olyan sebességgel, ami a szem tehetetlensége miatt nem látható.

A táplálás vezetékeit is meg kellene vizsgálni, nem pont az az eset van, hogy mikor bekapcsolnak a Led-ek leesik a villany? Mert az visszacsatolást okozhatna. Az áramkör remélem fixen kap plusz tápot és testet is.

Egyébként milyen teljesítményű (áramfelvételű) a Led-szalag? Mert arról nem volt szó. Ezek szerint nincs is gyári belső világítás a kocsiban az ajtók nyitásakor?
(#) Bajajani válasza proli007 hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Pontosítom. Amikor a panelen lévő piros led világít, nem "remeg", amikor a panelen lévő piros led nem világít akkor remeg. Direkt kapcsolásnál ez nem jelentkezik. Ha a kisasszony hazajön, megnézem a két bemenet cserénél mi történik. Végül nem led szalag lett bekötve, hanem 2db 17cm-es cob led panel. Majd készítek róla videót, és valahová feltöltöm.
(#) Bajajani válasza proli007 hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Lemaradt. Igen, nincs a kocsiban gyári belső világítás az ajtók nyitásakor. Sajnos nem is volt, valami miatt a zümi sem szól, ezért kezdtem neki ennek a projektnek. A belső világítás direktben működik továbbra is. Az uj vezérléstől függetlenül. Mind a testet, mint a +12V-ot a rádióhoz menő vezetékekről "loptam" saruval.
(#) proli007 válasza Bajajani hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Valami nem stimmel. A piros Led-nek, mikor a lámpa világít villognia kell. Ez kb. azt jelenti, hogy 1,8 másodpercig világít a piros, és ugyan ennyi ideig sötét. Ekkor számlál az időzítő. Ha 1024-szer "felvillant" a piros, letelt az idő és kikapcsolja a lámpát. Vagy is ekkor letelt a fél óra.
De nem lehetne köze a lámpa világításának a piros villogásához. Ha még is lenne, akkor valami nem kerek a nyákon. Vagy az IC nem kap tápfeszültséget, tehát a vezetősávok folytonosságát kellene ellenőrizni, vagy valahol átvezetés van.
Amikor letelik a fél óra, a 4060 3-as lábán magas szint lesz, így a D6 leállítja az ütemadót, a D4 pedig kisüti a C2 kondit, mire a lámpa elalszik. És ez mindaddig így is marad amíg ki nem kapcsol a DOOR vagy a DIR. Mert ekkor a 4060 számláló törlődik és kezdődik elölről a számlálás, a legközelebb kapcsol a DOOR vagy a DIR.
Ennek így kellene működni.. Minden estre a piros Led világításának nem lehet közvetlen köze a lámpa fényerejéhez vagy villogásához. De azt is meg kell nézni, hogy a zümi össze van-e kötve az ajtókapcsolóval vagy sem. Főleg hogy nem is szól.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2020
Következő: »»   12 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem