Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   11 / 2488
(#) lamalas válasza Norboy hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Idézet:
„Izlések és pofonok... Én a szaggató, dübörgő hangerőt szeretem, amikor nem csak hallom, hanem érzem is a zenét.”


Persze-persze, izlesek es pofonok. Nem mondom en se ellenkezem, ha nem csak hallom hanem erzem is a zenet (foleg a melyeket) de az en ertekrendemben mindennek megvan a sajat helye. Ez a falakat dongeto basszus a bulikra, koncertekre valo, otthon nem igazan komalom ezt a dolgot ... na es persze az sem mindegy milyen zenet hallgat az ember
Egyebkent pedig ahogy irtam megfelelo hangszoro-lada kombinacioval 100W-bol is ki lehet hozni olyat, hogy rendesen erezd a zenet .... csak nem a Puskas stadionban
(#) KD mester válasza Norboy hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Szevasz!

Csak annyit kell módosítani, hogy van két MJ15003 és két MJ 15004 párhuzamosan kötve 0,27Ohm/5W-os emitterellenállatokkal. Na tehát a 2Ohm-hoz 4-4 ilyen végtranyót kell párhuzamosan kötnöd 4-4 0,27Ohm-os emitterellenállással a 2-2 végtranyó+2-2 ellenállat helyett. A hűtőborda ekkora teljesítménynél már marha nagy kell, hogy legyen, vagy Lomexban, stb veszel egy darab húzott bordát kb 12-15cm hosszút (8-10cm széles) kb egy ezres az ára+ veszel egy frankó kiszajú ventillátort (ezt láttam a minap 500Ft-ért) és ezt ráfekteted a bordára. A levegőt ez átnyomja a bordák között és a két szélen fúj ki. Nagyon hatékonyan hűt, de meg ne álljon a ventillátor. Vagy raksz egy 80C-os hőbiztosítékot is a bordára, vagy elektronikus hővédelmet, ami lekapcsolja az erősítőt, ha túlmelegszik. Ventillátoros hűtéssel úgysem lessz soha 80C-meleg se.

Ja és ez tényleg le fogja adni a 600W-ot. Tehát a méjnyomóknak a 300W-ot el kell tudni viselniük. Itt jegyzem meg, hogy ez színuszos teljesítmény, ha túlvezérled az erősítőt, akkor közel 1000W os kakaó jön ki, ami 500W a hangszóróidra és erre még nem fog lekapcsolni a védelem!!!! Ha netán csökkenteni akarod a teljesítményt, akkor azt a tápfesz csökkentésével tudod megtenni és az 5,6K-s ellenállást, ami a 24V-os Z-dióda áramát adja, is csökkenteni kell +-50V-os tápfesz alatt.

Természetesen egy sima egyszerű koppanásgátló-hangszóróvédőt össze lehet dobni 300Ft-ból, ezért ezt ne spórold ki a subládából, mert gondolom a hangszórók drágábbak 300Ft-nál.
(#) KD mester hozzászólása Jún 7, 2007 /
 
Mi a búbánat van!

Már megint megszüntették az st151 topicot!

Most mi a halálért kell szórakozni! Kezd kilenni a ... ezzel a fórummal. Lehet, hogy sok a tahó a terminálon, de ilyen moderátori "terror" soha nem volt ott.
(#) KD mester hozzászólása Jún 7, 2007 /
 
sixtek!

Nem tudom, hogy olvastad e, amit írtam, de később leesett, hogy a te erősítőd feszültségerősítése kisebb, ezért két 270Ohm-os emitterellenállat és egy 270pF-os visszacsatoló kondi lenne korrekt a kísérlethez.

(Bocs, de sajnos nem figyeltem kellőképpen oda.)
(#) sunbim válasza sardna00 hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Höhö! Én tudom hol van! Megették!! Valaki azt halotta hogy
egyen irányítót, és +ette! :yes: Nyáhááhháááá!!
(#) KD mester válasza sunbim hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
(#) bbatka válasza sunbim hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Első hozzászólásnak nem is rossz.
(#) Kovidivi válasza bbatka hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
azta!ilyet megfigyelni!!! Lol XD
(#) dinci válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 8, 2007 /
 
köszi megvan és működik , csak a trafóval volt egy kis gondom de már megoldottam
(#) Gábor488 hozzászólása Jún 9, 2007 /
 
Üdv

Na van itt egy kapcsolás persze erősítő mert én is megszállott vaok és véleményt szeretnék kérni a kapcsolásról. 200w 4ohm-on ezt tényleg leadja-e meg nincs odaírva hogy mennyi legyen a tápfesz és hogy érdemes-e vele küszködni vagy ezkből az alkatrészekből ki lehet valami jobbat erősísebbet hozni. Ha jó a kapcsolás és a vélemények is jók akko ebbe a hónapba megépítem és majd veszek hozzá trafót is. Na nem írok többet itt a kapcsolás meg az alkatrész leírás de nekem van hozzá nyák is majd ha kell azt is felteszem.
(#) Gábor488 hozzászólása Jún 9, 2007 /
 
Megvan hol a kapcsolát találtam . Csak az a baj hogy nem magyar ha jól sejtem orosz. Hátha ki tud valaki bogarászni belőle valamit
(#) MaSTeRFoXX válasza Gábor488 hozzászólására (») Jún 9, 2007 /
 
[off]Hát ez éppen nem orosz....Hanem szlovák. A főoldalon kint van egy link ami egy szlovák oldalra hivatkozik. Ráadásul a szavakból és a betűkből is észak-európai nyelvre lehet következtetni.
Az oroszok egyébként cirill betükkel írnak: использования google переводчик -- use google translator Angolból fordítattam
(#) Gábor488 válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 10, 2007 /
 
Há akko nem jól sejtettem Attól még a cucc az jó?
(#) idavid hozzászólása Jún 10, 2007 /
 
hali,
új vagyok még a témában, de eléggé érdekelnek az erősítők. kell valami speciális szerszám/eszköz erősítőépítéshez?

melyik erősítőket ajánljátok kezdésnek megépíteni? TDA 2030?

köszi.
(#) lamalas válasza idavid hozzászólására (») Jún 10, 2007 /
 
Szia idavid,

Sztem a TDA2030 pont jo kezdesnek. Specialis szerszam/eszkoz nem kell, csak a szokasos dolgok amik barmilyen egyszeru aramkor epiteshez szuksegesek. Ami a muszereket illeti, egy szimpla multimeter azert alap dolog, ha meg nincs de szeretnel aramkoroket epitgetni, akkor erdemes beszerezni egyet. A tobbi pedig majd jon idovel. Ha nem akarsz bajlodni NYAK gyartassal, akkor egysegcsomag formajaban is meg tudod venni a TDA2030-at. Na, sok sikert ha pedig elakadsz, akkor irj
(#) idavid hozzászólása Jún 10, 2007 /
 
nyák gyártással szeretek szórakozni. multiméter akad, szokásos dolgok akadnak.. hát akkor elsőnekl egyen a TDA2030.

köszi
(#) DRoland válasza idavid hozzászólására (») Jún 10, 2007 /
 
Nekem a 7375 volt az első. Bár még mindig az Egyszerű, szobában bőven elegendő teljesítményt tud.
(#) sardna00 válasza DRoland hozzászólására (») Jún 10, 2007 /
 
Én egy stk ic-vel kezdtem ami 4ohmon 2x70w, 8ohmon 2x50w tud!
És azóta is a mélyládámat hajtja gondnélkül!
(#) Gábor488 válasza idavid hozzászólására (») Jún 10, 2007 /
 
A tda 2030 meglepően nagyot szólt a 2003 után. Most én is építettemőle egy stereo-t osztálykirándulásra beletettem egy kis dobozba és mind a két oldal pöcre indult ahhoz képest elég jó de egy tranzisztorost utol se ér de elsőnek jó lesz. Nekem az első erősítőmbe egy tda 2003 volt az keresztbe szétnyílt a második már ment Meg most nem rég csináltam egy quadot az most itt van a szekrényen. A következő projektem pedig az előző oldalon lenne ha valaki szólna is hozzá valami
(#) Csibi válasza idavid hozzászólására (») Jún 10, 2007 /
 
Szerintem kezd ezzel TDA7375 leiras + nyak itt

Egyszerubb, full vedelemmel, meg miegymas... egy szo mint szaz jobbbbb!
(#) haxy27 hozzászólása Jún 11, 2007 /
 
Látom itt egy két embernek gondja van a trafo méretezésel. A tarofó teljesitményét 1,5x re szokás méretezni az erősítőhöz képest.
Tehát erösítő Pki*1,5=Tarfó szekunder teljesitményel*20%=trafó primer teljesitménye.

Persze ez lemezelt EI magnál ha toroid akkor kisebb a veszteség.

Itt egy általam irt kis progi. Trafó méretezésre. Dos os.
De szerintem tök jól sikerült. No nem akarom magam dicsérni.

TRAFO.ZIP
    
(#) haxy27 hozzászólása Jún 11, 2007 /
 
no de mivel azért ellenálások is kellenek egy erősítőbe itt egy szintén általam irt szin dekodoló progi bár tudom a neten rengeteg található de azé itt az enyém is.

R.ZIP
    
(#) Gábor488 válasza haxy27 hozzászólására (») Jún 11, 2007 /
 
A többit megértettem csak azt a 20%-ot nem. Akko nem elég 1,5-el megszorozni?
(#) bancsi15 hozzászólása Jún 11, 2007 /
 
Sziasztok!
Tudna valaki ajánlani nekem egy erősítő-kapcsolást, ami egy MP3 lejátszó hangját erősítené fel egy 10w 8 ohm-os hangszóróhoz és a hangszóró külön áramforrásról(csak akkumulátorral ne lenne megoldva,de végesetben az is jó, inkább lehet akár 230V is) működne,szóval nem merítené az MP3-at!
Köszi
(#) Kovidivi válasza bancsi15 hozzászólására (») Jún 11, 2007 /
 
pl.tda 2030-cal próbáld meg!legallább marad erőtartalék az icben,mert ez 18wattos.van külön topikja,keresd meg!Jó építést,ha megfelel!
(#) haxy27 válasza Gábor488 hozzászólására (») Jún 14, 2007 /
 
az a 20% a primer oldali vesztesége. tehát egy 100W trrafóbol ez mindig a primer oldal, abol csak 80W ott tudunk ki szedni. Ezért kell a tervezésnél arra figyelni hogy a szekunder adatait figyelembe véve a primert nagyobra kell méretezni 20% -kal. De persze ez a veszteség mindig számolunk automatikussan mert a képlet amivel ki számoljuk a szükséges adatokat az tartalmaza a veszteséget, csak ép mikor megveszük a vasmagot akkor kell figyelembe venni

Az 1,5 tel való szorzás az még mindig csak a szekundere vonatkozik mert ugye az erősítőnek van zenei teljesitménye is, meg nem akkora teljesitményt vesz fel mint amenyit lead.
(#) Tom025 hozzászólása Jún 14, 2007 /
 
Sziasztok!

Megépítettem ennek az erősítőnek az előerősítő modulját, nagyon jól végzi is a dolgát, viszont felmerült vele kapcsolatben egy kicsi gondom is. Belehallatszik, ha felkapcsolom a lámpát, vagy ha forgatom a bemeneti jack dugót a számítógében. Ennek a nagy érzékenység miatt így kell lennie, vagy lehet ellene valamit tenni?

Üdv, Tom
(#) Müszi válasza Tom025 hozzászólására (») Jún 14, 2007 /
 
Használj az erősitődőn EMI Filtert!
Ez egy hálózati szűrő egység.
Hqvideoba biztos kapsz.
Üdv.: Müszi
(#) Tom025 válasza Müszi hozzászólására (») Jún 14, 2007 /
 
Ez amolyan hálózati zavarszűrő-féle? Van itthan belőle bőven, majd kipróbálom, de nagyon valószínűnek tartom nem ez a dolog nyitja. Ugyanis azóta tovább próbálgattam, és az is hallatszik, ha mozgatom a bemeneti kábelt, illetve ha megfogom az előerősítő elé tett poti fém házát ami egyik lábára sincs kötve annak. A legidegesítőbb viszont mind közül, hogy az is hallatszik, amikor a poti csuszkája leugrik a poti bevezetéseként ott lévő fém darabról és rámegy az ellenállásként funkcionáló szénrétegre. Természetesen nem trimmer potit használok csak megpróbáltam szemléletesen elmagyarárni. Valaki találkozott már ezzel a helyzettel?

Üdv, Tom
(#) fureszk válasza Tom025 hozzászólására (») Jún 14, 2007 /
 
Müszinek igaza van, EMI filtert oda!
Bővebben: Link
Következő: »»   11 / 2488
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem