Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fejhallgató erősítő
Lapozás: OK   105 / 144
(#) mek-elek válasza tothbela hozzászólására (») Jún 5, 2019 /
 
Béla bátrabb vagy mint én.
Én sem akartam Kareszt megbántani, de ahol egy varjú van, akár kettő is akad...
Szóval a kondikat külön tenném a csillagpontba, nem felfűzve. Persze ez nem azt jelenti, hogy tudok ilyet tervezni, mint a Karesz, meg szkópom sincs, meg.....
Ami a mit hallani-t illeti, szerintem azt is hallani olykor, amit nem lehet mérni, nem amit mérni is lehet.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 5, 2019 /
 
Mivel a két csatorna közel azonos áramfelvételű, esetleg ki lehet hagyni néhány diódát, ha netalán hallatszana valami a fülesben. Mondjuk első körben esetleg minden tápsín mehetne egyutas egyenirányítással oly módon, hogy egyik fázis töltené az egyik csatornát, másik pedig a másikat. Elegendő puffer esetén nem esne le a tápfesz, és ami lényeg, a két csatorna a tápon keresztül nem látná egymást, mert egyszerre nem kommutálna (nem találtam másik kifejezést) mindkét csatornával egy időben a trafó. Rajzot nem tudok küldeni.

Nagyobb hibát is lehet találni sorozatgyártású cuccokban, amivel nem törődik senki. Egyébként meg csak egyedül te dolgoztál vele, úgy vélem egyszerre sok ennyi egy embernek. Gyorsan szeretted volna lezárni. Tudom hogy zavar, de senkinek nincs joga megkövezni miatta. Túl lelkes vagy.
(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 5, 2019 / 1
 
Én csak a csipát találtam meg a ló szemében, a tenyésztés, az etetés, a trágyázás, meg a lótartás az orvosi ellátással együtt Karesz munkája. Így külsőként könnyű a hibát észrevenni.

Mint ahogy Karesz utolsó szimulációján is látszik, egy jó szimulációhoz be kell iktatni a parazita elemeket. Ugyanis akár mennyire is szeretnénk, sem a nyák, sem a kondenzátorok, de még a panel fóliavezetése sem ideális. De még az ujjnyi vastag rézdrót sem. Ebből kiindulva nem biztos hogy a csillagpontos földelés jobb lehet. Néha van olyan helyzet, hogy a tápegység nagyobb áramimpulzussal működő részét hagyni kell földelés függetlenül működni, majd a kész tápfesz utolsó kondenzátorának hideg pontját kötni egyetlen vezetékkel vagy fóliacsíkkal a csillagpontba.
Egy erősítő olyan mint egy család. Milyen szép is amikor mindenki az asztal köré ül? Csak hogy apa éppen flexel, anya hipózza a büdös zoknikat, nagylány telefonál, a kissrác meg rúgja a port a labdával. Ja papó meg éppen hívja elő a fényképeket. Egy asztalnál mindezt egyszerre nem lehet. Csakhogy tápoltatni kell mindegyiket, így olyan megoldást kell alkalmazni, ami mindenkinek jó, és nem zavaró a másik számára. Néha nem egyszerű. Katonásan nem gond, mert aki nem megy ki a konyhába, az nem eszik oszt kész. De a cél nem ez.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2019
(#) mek-elek válasza tothbela hozzászólására (») Jún 5, 2019 /
 
A lélek, ami megemel, vagy letaszít.
Részemről hozzászóltam, nem leszóltam, és a Te észrevételeidet is ilyennek tartom.
(#) Karesz 50 válasza teddysnow hozzászólására (») Jún 5, 2019 /
 
Nem a zajukkal van gond, hanem a tranziens viselkedésükkel. Majd egyszer megmutatom, ha ilyet mérek.
(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 5, 2019 /
 
Nem volt szándékom szembeszállni a csillagpontos megoldással, sőt első körben az volt amit gondoltam, majd szimulátoron levezettem. Közös szekunderrel való táplálás esetén az ördögnek sem akart jó lenni. Természetesen külön trafóval tökéletesen megállta volna a helyét, mint ahogy nálad is a legjobb megoldás lett. Mindössze az az egy járt a fejemben, hogy a gombhoz a kabátot kellene megtalálni, vagyis a már gyártatásra átadott terv minél kevesebb barbárkodás útján való módosításával a célt elérni.
Sajnos én is olyan önfejű vagyok mint sok más, amit gyakran ilyen, vagy még ilyenebb makacsság kísér. De talán ezért is nem vittem sokra. Ahhoz még makacsabbnak és önfejűbbnek kellene lenni.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Jún 5, 2019 /
 
Várjuk meg most már a nyákokat, mert ez így csak találgatás szintű, hogy, hogy fog viselkedni. A következő változatnál majd ki lesznek küszöbölve ezek a hibák is, mert szerintem lesz ott még más is. Hogy valami elsőre tökéletes legyen ahhoz inkább hatalmas szerencse kell, a tudás kevés, mert mindenki emberből van, hibázik és nem lát át mindent tökéletesen elejétől a végéig. Rengeteg paramétere van egy ilyen kis vacaknak is és sok kompromisszumot kell kötni a tervezés során. Itt most az volt a cél, hogy egyszerű legyen és az is. Két tranzisztoros feszültség erősítő hajt meg egy "AB" osztályú komplementer MOSFET-et. A többi része a "segéd áramkör", ami kiszolgálja ezt az egyszerű kapcsolást. A tápegység legalább annyira fontos, mint maga az erősítő, ezért nem akartam spórolni vele és szerintem nem is szabad. A jó nyákterv meg fontosabb, mint maga az erősítő és a tápegység együtt. Ez most rossz nyákterv lett, de rendbe lehet hozni, csak csúnya lesz.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 5, 2019 /
 
Egyik alkalommal egy fórumtárs (már keverem hogy ki volt) egy füleserősítőt épített. Vagy az ecc82+fet+lm317 hibrid, vagy valami Canamp módosulat volt, ahol az "A" osztályú végfokozat munkaellenállása volt a jó öreg lm317. Írtam neki, hogy bár valakinek jól szólt állítólag, de egy másim gyártóé lehet hogy nem. Ez ugyanis stabilizátor, így elsődlegesen a tápfeszültséget próbálja stabilizálni, de nincs definiálva hogy hangfrekvenciás környezetben miként kellene viselkednie. Egy diszkrét stabilizátor is ilyen. Azt hisszük hogy csak stabilizálnia kell. (lassan visszafogom már magam, mert mióta újra látok, be nem áll a pofám) Pedig ez a mostani is egy visszacsatolt erősítő. Van nyílt hurkú erősítése, van hurokerősítése, tápelnyomása, damping faktora, meg van bemenő jele is, ami jelen esetben egy zéner dióda letörési feszültsége. Most úgy odaülnék a szimulátorhoz, és megnézném hogyan viselkedik négyszögjelre. A tápfesz bemenetén, a kimenetén, meg a referencia bemeneten.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Jún 5, 2019 /
 
Hát... ez a négyszögjeles mérés külön fejezet. Vannak észrevételeim, de most nem mennék bele mert már megint fáradt vagyok. Hiába na, így 60 felett már elég napi 20 órát törpölni, hogy lemerüljön az ember agyilag.
De ezt meg kell még mutatnom Tudok THD-t mérni. Gagyi, meg nehézkes, de használható és ez is több a semminél. Ez most 1Veff 32 Ohm terhelésen. De erre az egy mérésre két órám ment rá, de majd lesz rutin is benne....

Ui: az az 50Hz-es tüske a hangkártyában van, nem a füles erősítőben.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2019

CAM01986.jpg
    
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 5, 2019 /
 
Aludni még nem, kelni meg már, ez ismerős. Megkérdezhetem mi a neve a hangkártyádnak. Néha egy régi lassú de profi kártya jobb mint egy modern űberhiper nagy felbontású. Vettünk fel zent, pontosabban akusztikus gitár hangot öreg malibu kártyával (egy cimborám vintage mániás), meg mai fókuszrájt izével is. Hát, a régi az zeneibbnek tűnt, pedig az natív CD felbontásban jár a maxon, a fókusz meg 24/192 mintavétellel lazán elvan. Talán az A/D konverzió, meg az antialiasing precízebb.

Engem is érdekelnének ezek a mérési módok.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Jún 6, 2019 /
 
Ezeket a dolgokat Bandi barátomtól kaptam. Ez valami külső izé, vagy 20 éve hozta Amerikából és már ott is használtan vette. Árukapcsolásként még rám sózott egy Sennheiser HD430-at, hogy ne legyen annyi lomja otthon és, hogy tudjak füles erősítőt csinálni

Elővettem a "katt-tal" közösen épített szinuszjel generátorunkat, ennek elvész a torzítása a zajban. Tulajdonképpen ez az egész THD mérés azért birizgálta a fantáziámat, hogy megnézzem mit csinál az az áram-utánhúzó tranzisztor (Q6), mert nekem nagy ötletnek tűnik az alkalmazása. R9 (2k) értékét "virtuálisan" 28k-ra növeli, de nem úgy viselkedik az első fokozat nagyfrekvenciásan, mintha a 2k-t áramgenerátorra cserélnénk, mert a Bode-ja "kikompenzálja magát". Ezt sem ártana jobban kianalizálni, de annyi mindent kellene még...

A működésének lényegét jól mutatja ez a két THD. R12 (910k) ellenállást 1M-ás potira cseréltem. Ha R12 túl kicsi (200k körüli), eltűnik a 2. harmonikus torzítás. Ha feljebb tekerem a potit, eltűnnek a magasabbrendű felharmonikusok. Azt gondolom hangzás szempontjából ez utóbbi beállítás lesz a nyerő. Szóval, jó játék ez a SpektraLab.

Klippelés előtt 1dB-el 0.015% THD-t mérek, tehát szerintem jó kis szerkezet lesz ez minden szempontból.
(#) Karesz 50 hozzászólása Jún 12, 2019 / 5
 
Készül az 1.0. A héten elvileg megérkezik minden alkatrész. A "nagy" bakin kívül még néhány jelentéktelen is van benne, úgyhogy mindenképpen újra kellene csinálni, de szerintem a "hangja" így is benne lesz... az már nem fog sokat változni. Holnap már meg tudom mérni, amint megérkezik a trafó.
(#) highand válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Nekem 2 db HD430 van. Azért vettem kettőt, hogy 20 év után se kelljen a fülemet átállítani. Nekem ez munkaeszköz. Nagyon sok féle erősítő hangja lett beállítva vele.
(#) Karesz 50 válasza highand hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Értem. Ez egyben azt is jelenti, hogy részt vennél a tesztelésben?
(#) highand válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Szívesen részt vennék, de már nem nagyon tudok utazni. Érdekes lenne egy monstre teszt. Ma már a telefonokban is egyre jobb hangú cuccok vannak. Az Iphone SE és a Xiaomi MI A1 a két kedvencem.

Egy Iphone hangját összehozni diszkrét DAC-al és erősítővel, eleve kihívás.
(#) mek-elek válasza highand hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
"Érdekes lenne egy monstre teszt."
Hát érdekes.
Szerintem, ha a Karesz tesztet akar, akkor jöjjön fel hozzánk a készülékével......
Én látok ebben előnyöket, mert például a jelenlétében a tesztelők visszafognák magukat a
véleményeiket illetően.
(#) elektrorudi válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Igazi AMATŐR munka!
Gyönyörű vonalvezetés, példásan szépen beültetet alkatrészek, gondos tervezés. Ilyen a boltokban nem nagyon kapható, vagy csak igen nagynevű gyártóktól szerezhető be.
(#) Karesz 50 válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Köszönöm szépen! (Mintha hájjal kenegetnének ).

A potin kívül minden megjött ma. A tegnapi Alps poti csak modellt ült a nyákban, az 100k lin volt. Van itthon 10k log, de ez motoros.. a motorjától meg nem fér el a jobb oldali RCA aljzat. Gyorsan "belőttem" a DC szinteket, betettem a kompenzáló kondikat, beledugtam a CD játszóba, oszt egész délután hallgattam. Elég gyenge ez a HD430, nem szeretem a fülest mert olyan vele zenét hallgatni, mint zokniban lábat mosni. Nem is szólt jól, tehát órákig hallgattam mert élveztem Nem zajos, nem torzít, van benne még 8-9dB feszültségtartalék. A szkópot azért rákötöttem... 1mV "zene" sincs a -12V-os tápfeszben... és ez még el van nyomva 63dB-lel, tehát a kimeneti 7Vpp-ben úgy -140dB a tápzajból származó torzítás. (Ilyeneken meditáltam közben.) Aztán fabrikáltam tengelytoldalékot, mert így kényelmesebb. Majd holnap megmérem.
A másik Graetz-et még nem mertem bekötni (majd holnap után).

Mára ennyi kuszaság elég is...
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Nem tudom a neved, hogy segítsek neked...
Azt sem, hogy hol laksz.
Hova "fel" ? Lent lakom?

De egy monstre teszt jó lenne ...
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Az országunk északi részéhez képest Karesz.
Ami a feljöveteledet illeti, nem csak magamra gondoltam, meg én ingyen is utazhatok hozzátok, csak ne legyen ilyen meleg, meg meg lenne amit csinálok, hogy én is mutogassak valamit a kölcsönösség elvén.
Hogy undok is legyek, minek a potira a motor?
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 14, 2019 /
 
Idézet:
„Hogy undok is legyek, minek a potira a motor?”


Nem értem a kérdést.
Leírtam, hogy még nem jött meg a motortalan poti.
Amúgy a motor a távvezérelhetőség miatt kell (lásd: előerősítő).
(#) Király Tibor hozzászólása Jún 14, 2019 /
 
Üdv Mindenkinek!
A segítségeteket szeretném kérni.
Szeretném megtudni, 600 Ohm-os fejhallgató esetében max mekkora kimenő feszültségre van szükség? Nekem nincs ilyen impedanciájú fülesem. Úgy képzelem, fel kellene tekeri addig a hangerőt, amit még el lehet viselni, és szkóppal rá kellene mérni.
(#) tothbela válasza Király Tibor hozzászólására (») Jún 14, 2019 /
 
Tiszteletem mester!
Milyen jó is lenne egyetlen számot leírni, és az alapján meghatározni az értéket. Ám mint minden, ez sem olyan egyszerű. Az, hogy kinek mekkora az elviselhető max hangerő, az szubjektív. Inkább összehasonlítanám egy 32 Ohmossal, hogy ugyanahhoz a hangnyomáshoz hányszor nagyobb jelszint kell. Igaz hogy így csak egy arányszámot kapunk, de vélhetően ennyiszeres kimenő feszültségre van szükség. A neheze most jön, mert 32 Ohmos fülesre egy Canamp +6dBV (1,5Veff) torzítatlan jelet képes adni, a Karesz féle pedig +20dBV (8Veff) feszültséget. Ha feltételezés alapján azt állítjuk hogy mind a 32, mind a 600 Ohmos érzékenysége hasonló, akkor az impedancia viszonyok szerint négyszer, ötször nagyobb feszültségre lesz szükség.
Persze lehet hogy ez nem nagy segítség.
(#) reloop válasza Király Tibor hozzászólására (») Jún 14, 2019 /
 
Üdv! Saját tapasztalat, a dinamika csúcsok 5-30 mW tartományban mozognak az átlagos használat során, tehát 600 Ω-os fejhallgatóhoz 5 V kimenő feszültség elegendő.
Fellapoztam pár jól csengő nevű eszköz specifikációját a 400 $-os árfekvésből és 100-200 mW terhelhetőség szerepelt bennük, tehát a maximális kimenő feszültségre 11 V az ajánlásom.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2019
(#) Karesz 50 válasza Király Tibor hozzászólására (») Jún 14, 2019 /
 
Kedves KT!
Szerencse, hogy éppen ezt méregetem a napokban
A "piaci" füles 32 Ohm-os (időközben elolvastam mi van ráírva, ez egy Beach Dr. Dre).
A HD430 600 Ohm-os.
Az általam kellemesnek ítélt hangerőnél a végfok kimeneten (a 22 Ohm-os soros ellenállás előtt) a HD430-on 4Vpp-t mérek (természetesen zenével) a Beach-nél 1.5Vpp-t ugyanakkora szubjektív hangerőnél.
Ha ennél 6dB-el hangosabb, az nálam már fájdalomküszöb környékén van mindkettőnél.
Ez a 16Vpp - amit tud - bőven sok egy füles erősítőnél, de nem adnám alább ennél ha újra kellene tervezni. (Mondhatni, több szerencsém van, mint eszem.)
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 14, 2019 /
 
Akkor nem csak kötekedtem, hanem rosszul is olvastam.
Akkor nem is kötekedtem, hanem butáskodtam, és már eltitkolni sem tudom.

Egyre kíváncsibb leszek a cuccod hangájára.
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 14, 2019 / 1
 
Én meg javítani kényszerülök, mert a piaci fülesre "Beats Dr. Dre" van írva. Majdcsak megtanulok olvasni. (Egyébként ezzel a füles erősítővel nem is szól annyira rosszul a Sennheiser-hez képest sem. Vagy ez a HD430 túl átlagos. Mad benézek majd a nem vagyok hülyébe, hogy mégis mit lehet és mennyiért... Kezd megtetszeni ez füles dolog (vagy nemtom még)
(#) mek-elek válasza reloop hozzászólására (») Jún 14, 2019 /
 
Nem tűnik rossznak az a füles, egyszer majd módot kerítek, hogy meghallgassam.
(#) highand válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 14, 2019 /
 
Stax-ot próbáld ki.
(#) Karesz 50 válasza highand hozzászólására (») Jún 14, 2019 /
 
Köszi, holnap benézek a hülyenemvagyokba, hogy mi a választék.
Következő: »»   105 / 144
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem