Fórum témák
» Több friss téma |
"No meg a direkt átvitel képességeit a rádióhullámos sosem fogja elérni."
Az egy dolog, hogy a Bluetooth végsebessége korlátozott a vele támasztott más követelmények korlátai miatt, így nem tud akármilyen gyorsan robogni, de a mai technika játszva át tud vinni gigabiteket is a levegőben. (Azt is belevettem a véleményembe, hogy nemcsak ez az egy paraméter, a sebesség létezik.) Vagyis szaktudás nélkül ilyet nem lehet kijelenteni. Egyébként ha a kijelentésed a Bluetooth-on belül értelmezzük, még ott is létezik, bár nem túl régóta, én is csak most kerestem rá, az aptX Lossless szabvány, amibe egy max. 44,1/16-os, kétcsatornás (?) stream bele is fér: https://hifiwalker.com/blogs/dap-guides-tips/the-ultimate-guide-to-...n-2025. A digitális/analóg kérdésen nem vitatkozom (és a cikkben levőket sem rajtam kell leverni, én csak a hírt hoztam), de egy normál CD-ről, CD-játszóról jövő adatfolyam szerintem simán átfér rajta bitről bitre. Ahol pedig kétirányú adatforgalom van, ott nem kell trükközni az adatfolyamból visszaállított órajelekkel, magyarul a jittertől sem kell félni, az nem lesz eleve, a működési elvből adódóan nagyobb - a lejátszóeszköztől fog függni, ahogy bárhol. A hozzászólás módosítva: Hé, 16:42
Idézet: „S bőven elegendő volt érzékeltetni/bemutatni a különbséget. Hogy a bt s vezeték között mekkora a különbség.” Persze - a vezetékes fejhallgatózásban minőségorientált az írány, a vezetéknélküliben meg a kényelmi ![]() TJ. Idézet: „Vagyis szaktudás nélkül ilyet nem lehet kijelenteni.” Ezt most nem értem? Mért kellene szaktudás, ahhoz, amit hallani. Bár az is igaz, hogy a "vájtfül" is tanult dolog, azaz "szaktudás". Most akkor szaktudások közti hadakozásról lenne szó? Az a baj, hogy ennek megint nincs értelme, mivel a hallás is egyéni dolog. Maradjunk kedves tunerman fórumtársunk megállapításánál: Idézet: „a vezetékes fejhallgatózásban minőségorientált az írány, a vezetéknélküliben meg a kényelmi”
Azt pontosan tudtam, hogy öt dimenzióban fogod szétmaszatolni az egyszerű kijelentésemet anélkül, hogy a műszaki tartalmából megpróbálnál bármin is elgondolkodni (tudod: ok-okozat, ami előreviszi a világot, almának az almával való összehasonlítása), de nem baj, csak kisebb mértékben szólt neked.
A hozzászólás módosítva: Hé, 19:14
Idézet: „Az a baj, hogy ennek megint nincs értelme, mivel a hallás is egyéni dolog.” Az a baj, hogy ennek megint nincs értelme, mert ha bitről bitre ugyanazt a jelsorozatot töltöm be vezetéken át vagy vezeték nélkül ugyanolyan ütemezéssel egy DAC-ba, akkor körben végigrakhatod a Földet a füleiddel, akkor is ugyanaz a hang fog kijönni belőlük, vagyis "a direkt átvitel képességeit a rádióhullámos sosem fogja elérni" kijelentés egy zöldség. Vagy meg kell határoznunk az értelmezési tartományát az állításnak, ha az szűkebb a szövegből érzékelhetőnél. Ezt bele is vettem a válaszomba, mert el tudom képzelni, hogy talán csakis a Bluetooth-ig látsz el mint vezeték nélküli (hang)átviteli lehetőség, de mintha ott sem lenne, jön a harc a semmi körül, amíg el nem veszik az eredeti mondanivaló. Ezért kell a szaktudás, hogy a lehetetlent kizárjuk, mielőtt kijelentünk valamit - vagy jobb esetben annak a tükrében gondoljunk valamit tovább, ami mindenki (másnak) világos, legyen valamilyen érvelési tisztesség. A hozzászólás módosítva: Hé, 19:30
Azta ku...
, a füleshez jár a deck is, 2M -ért? Vagy az külön téma? Illetve a specifikációk közt van egy ilyen leírva: Előfeszítő feszültség: DC580V, ez mit jelent?
A Stax elektrosztatikus fejhallgatói kétféle előfeszítő/polarizációs feszültséget igényelnek:
- normál tipusok +230 volt - professzionális tipusok +580 volt A meghajtásuk történhet transzformátorral, amit a végerősítő hangszóró kimenete hajt meg. A jobbik megoldás amikor külön fejhallgató erőstőt használunk hozzájuk. Vannak tisztán félvezetős és vannak hibrid (félvezetős elektroncsöves kimeneti fokozattal) egységek, az áraik a csillagos égig emelkedhetnek ![]() A berakott fotón egy Stax SRA-14S erősítő látható egy SR-009 fejhallgatóval, amelyeket referencia célokra használok ![]() TJ. Idézet: Azért van a membrán előfeszítve (két azonos potenciálú állórész közt középen), mert ha egy erős mezőt modulálsz egy ahhoz képest gyenge hangfrekis jellel (az egyik oldal annyival pozitívabb lesz, a másik annyival negatívabb és fordítva), akkor közel lineáris lesz az elmozdulás egy amúgy négyzetesen változó mennyiség kis szakaszán. „Előfeszítő feszültség: DC580V, ez mit jelent?” A hozzászólás módosítva: Hé, 20:50
Idézet: Írd ki a bemutatkozásodhoz iránytűnek:„Ne erőlködj, nem lesz háború!” "Én minden közt hallom a különbséget látva vagy látatlanban, és bármely gondolatom csakis ebből a megdönthetetlen tényből képes kiindulni." A hozzászólás módosítva: Hé, 20:46
Azta, durva. Köszönöm! Én is utánna olvastam hogy mi ez, nem is tudtam hogy létezik ilyen. Ez már más liga! Egyszer hátha lesz szerencsém ilyet látni es hallgatni.
Szia, nem semmi setup! Gratula!
Ezt mire használod, zene hallgatás, szórakozásra vagy munka?
Már korábban írtam, hogy referencia használat cèljából szereztem be a Stax fejhallgató szettet, hogy mindig legyen a vitatott témákat eldönthető controll a birtokomban.
A fejlesztéseknél is használom, a különböző megoldások, vagy anyagok közötti karakterek felismerésében. A STAX SRA-14S erősítőről információ itt: https://avxforum.hu/forum/viewtopic.php?f=5&t=11025&start=25 TJ. A hozzászólás módosítva: Kedd, 10:18
Már értekeztünk Stax ügyben, és véleményeltérést mutatott. De ahogy írtad is, ez már ilyen, mert a hangérzékelés egyéni adottság. Innentől érthető, hogy senkinek nem kell a másikat semmiről meggyőzni, és a véleménykülönbség nem ok a sérelemre. Legyen ez csak afféle információhalmaz.
Részemről a csoda az a Sony Qualia 010-el ért. No nem valami gyári erősítővel, hanem csak az EVAmp első változatával. Igaz azért duál monó kiépítéssel. Ez a füles sajnos csak alkalmilag volt nálam, de pszichológiailag is hatással volt rám. Nem akartam a fülemről levenni, mert úgy éreztem valami addig nem ismert csodából maradok ki a hangzásvilága miatt. Amikor vissza kellett adni depresszió lett úrrá rajtam, mint egy gyereknél, ha elveszik legkedvesebb játékát. Csak ennyire jött be a hangja… Nem mondtam volna referencia hallgatónak, mert az nem fejezte volna ki számomra e hallgató képességeit. Azt mondták, hogy a hallgató úgy 2M-ot ér. Nem tudom csak azt, hogy amikor a Sony annak idején piacra dobta az akkori ára 1M volt. Azt is olvastam, hogy megrendeléskor fejalak mintát kértek. Nos így elmondható, hogy nem tudom mennyire stimmelt a fejalakom e darabhoz? Meg a fülpárnának is volt egy kis deformációja, de így is a leírtakat produkálta a fejemen némi bejáratást követően. Láttam most is árulnak ilyet hallgató bakkal. Nálam ez önmutogató dolog, és nincs a technika hasznára, mivel is a hangkibocsátó eszközt károsítja a környezettel való direkt viszony. Hőmérséklet változások, páraviszonyok, porosodás, stb. Főleg érvényes ez egy Stax fülesre, aminek a "lelke” egy vékony fólia, mint hangzásközvetítő. Fejhallgató erősítők, ennek minőségi megítélésében is lehet lényeges vélemény eltérések. Miről is lenne szó? Van, aki a tárgyiasságát tartja szem előtt. Azaz nézzen ki jól. Legyen neves gyártótól a felirat rajta. És persze, mint Te is iziben elkezdi a gyártói hibákat korrigálni benne. De ehhez érteni is kell hozzá. Azonban valójában az is lehet, hogy kénytelen kelletlen, így sem mondható ideálisnak az eredmény. Magam is módosítottam az építéseimet az új információk miatt. Mert mindig adódhat jobb, amilyen peches az építő. Most is Te kezdted a VFET-el. Kedves mentorom meg már hibridesítette is. Szóval fájó szívvel EVAmp-ot elbontom, mert sem hely, meg felesleges pénzem a benne használható alkatrészek vásárlására. Ránézve az avx-re, látom szépen ténykedtél. Azonban nálam még mindig nem elfogadható a sok alkatrész, a hosszú kábelezés, a funkciók sokasága, és az ezzel járó problémák. Árnyékolt kábelek alkalmazása, a két csatorna egymás nyakán lévő csatalókondija, a megfelelő földcsillagpont kialakításának hiánya, stb. Ezzel nem a szaktudásodat kifogásolnám, mert az egy külön világ, amiben Te igen jó vagy az én megítélésem szerint. De van egy másik dolog is a tapasztalataim szerint, az pedig a megépítés módja az elérhető hangminőség tekintetében. Ahol is sok kis dolog, ami kihat a végeredményre. Felvetődött, hogy mitől szól, szólhat jól egy KT, vagy másik kapcsolás… Hát attól, hogy úgy van megépítve. Aki takarékoskodik egy építés kivitelezésében, az ne várjon jobbat egy takarékos hangzásnál. És ide kapcsolódna kedves Aldure fórumtársunk frappáns kijelentése: Idézet: „Nem azt kell másolni, ami látszik, hanem azt, ami működik.” |
Bejelentkezés
Hirdetés |

, a füleshez jár a deck is, 2M -ért? Vagy az külön téma? Illetve a specifikációk közt van egy ilyen leírva: Előfeszítő feszültség: DC580V, ez mit jelent?